Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 фев. 2008, 17:22 ч.

Баба Марта

 • 2 061
 • 54
 •   1
Отговори

Анкета

Празнувате ли Баба Марта? /слагате ли мартенички за здраве?/

Опции:

 • España (Плевен)
 • Мнения: 661
На  1 март българите окичват дрехите си с малки червено-бели украшения. Наричат ги мартеници - според названието на едноименния месец. 

Мартениците се изработват от пресукани червени и бели конци - вълнени, копринени, памучни. От тях  са направени  пискюлчета, кръгчета, топчета, квадратчета, човешки и животински фигурки. В последните десетилетия към конците  често се прикачват и всевъзможни изображения и символи от дърво, кожа, керамика, метално фолио... Виждат се миниатюрни пистолети, футболни топки, ключове. До образа на  Мики Маус стои маската на Батман или ликът на популярни певци, зодиакалните знаци се редят един след друг. Ако някога с "производството" на мартеници са се занимавали в домашни условия само жените, днес то е  сезонна индустрия. Нещо повече: понякога мартениците представляват истински произведения на художественото творчество. 

Мартениците се прикрепват с карфици или с други приспособления отляво - над сърцето, върху връхната дреха, сакото, роклята, пуловера и т.н.Човек ги купува и подарява на тези, които обича. 

Според предание, дошло от древността, те носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

Има вярвания за възникването на мартеницата, които го свързват с хан Аспарух и годината на създаването на българската държава ( 681). Според една от тези истории,  когато прабългарите достигнали Дунавската равнина, те били омагьосани от мястото и решили да се установят тук. След обявяването на новооснованата държава ханът поискал да извърши жертвоприношение на бога Тангра. Жертвената клада по традиция трябвало да се запали със стръкче изсъхнал копър, но българите не намерили такъв наоколо. Докато се чудел какво да стори, на рамото на хан Аспарух кацнал сокол. На крачето му висяло снопче копър, завързано с бял конец, половината обагрен в червено. То било пратено от сестрата на хан Аспарух, Хуба, останала в палатите на баща им Кубрат. Хуба сънувала сън, от който разбрала за затруднението на брат си. По сокола си тя му изпратила китка копър, завързан с бял вълнен конец. По време на дългия полет обаче, крилото на сокола се протрило и кръв обагрила белия конец. Така хан Аспарух получил китката, завързана с бяло-червен конец. Запалил той огъня според традицията, а с конеца се закичил за здраве. Оттогава на 1 март българите окичват близките си с усукан бяло-червен конец.

Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата. 
Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности. 

Извън българската етническа територия мартениците се срещат само в някои области на Румъния и Молдова, т.е. пак на места, където са живели или живеят по-компактни групи българи. Доколкото те не са познати на другите славяни, вероятно мартениците са наследство от траките, коренното население на днешна България в древността.

# 1
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Какво значи празнувам ли Баба Марта? Ако имаш предвид паленето на огън на двора - не. Нямам двор, иначе като нищо ще направя атракция на комшиите.

# 2
 • Мнения: 564
Не го уважавам много този празник. Не обичам да нося по десетина мартеници десет дена.Свързвам го единствено с настъпващата пролет и дотам.

# 3
 • Мнения: 27 525
Това е един от любимите ми празници. Обожавам го и харесвам традицията много. Приела съм за себе си версията с Хан Аспарух. Кичим се с мартеници, огън и аз не паля  Grinning Доколкото знам от познати ми румънци, имат обичая в цялата държава, а не в отделни местности.

# 4
 • Мнения: 6 167
Нося мартеничка, да.

В Румъния също има мартеници. Традицията е поумряла, но на места все още я има.

пс: А, Блонди много бърза... Simple Smile

# 5
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Харесвам празника, нося мартенички, обичам да имам по 10-20 на ръката, на ревера и където ми харесва другаде.

# 6
 • Мнения: 4 554
Днес видях Спайдърмен пластмасов с пластмасона паяжина на мартеничка. Супееер.
Иначе се кича, да. Червено и бяло на мургавеляк. Супееер.

# 7
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Смятам, че българските традиции трябва да се запазят, а не да се стремим да празнуваме колкото се може повече чужди празници.

# 8
 • Мнения: 2 070
Моля ви се хора, не си купувайте китайския боклучак. По-добре си вземете прежда и направете една плитка за ръката.

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 437
Да, харесвам празника и мартениците.Много ги обичам. Peace

# 10
 • Мнения: 3 036
празнувам, да.
огъна паля само в душата си. двор нямам. Sunglasses

тази година с Марена ще си правим мартениците. вече започнахме, много са нескопосани, но пък са милички. Laughing

# 11
 • España (Плевен)
 • Мнения: 661
Това е един от любимите ми празници. Обожавам го и харесвам традицията много. Приела съм за себе си версията с Хан Аспарух. Кичим се с мартеници, огън и аз не паля  Grinning Доколкото знам от познати ми румънци, имат обичая в цялата държава, а не в отделни местности.
Хан Аспарух победил византийците и положил основата на новата държава, той поискал да пренесе жертва на бог Тангра. По стар народен обичай, жертвената клада трябвало да се подпали със стръкче копър. Но по тези земи копър нямало. В този момент лястовичка кацнала на рамото на хана -в човката си тя носела стръкче копър, вързано с червен и бял конец. Лястовицата проговорила с човешки глас

"От днес вие имате нова земя. Защитавайте я с кръвта си и я пазете чиста като белия цвят на снега!".

Денят бил 1ви март. Белите и червени фигури, оплетени от конци, станали символ на мира и дружбата между славяни и българи, на здраве и щастие. Нарекли ги мартеници по името на месеца. Вързването им станало традиция. Вече над 13 века българите си подаряват мартеници и се поздравяват с идването на пролетта, а когато дърветата напъпят те ги завързват по тях за да си пожелаят плодородие.


или

Хан Аспарух имал сестра на име Хуба. Тя била пленница в друго царство. Аспарух пратил вест на сестра си, че е намерил земя да се заселят - на Юг от река Дунав, днешна България. Като получила тази радостна вест, Хуба успяла да избяга от плен. Яхнала кон и препускала без почивка докато стигнала до реката Дунав. Търсела брод да преминат. Хуба пуснала сокол. На неговия крак вързала края на бял конц, а другия му край държала в ръцете си. Соколът литнал да намери брод през реката, но точно когато намерил пътя, стрела го пронизала и той паднал умъртвен, а конеца се обагрил с червения цвят на кръвта му. Хуба проследила нишката и така намерила път да стигне при брат си и да заживеят свободни и честити в новата земя, България.

От тогава, бяло-червения конец е  здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме Българи -  където и по света да се намираме.

# 12
 • Мнения: 2 161
Подарявам и нося мартеници с удоволствие.Както по-нагоре се спомена,не понасям кичът,който се излива от сергиите на 1 март.Не ги купувам просто.

# 13
 • Мнения: 709
Обичам Баба Марта. Всъщност това ми е любимият празник, заради чувството, че пролетта идва. И си нося мартеницата, докато видя щъркел/лястовица или поне цъфнало дръвче. Но нося само гривнички, и то от най-простите - оплетени бели и червени конци, може би някой дървен орнамент. Не ми харесват кичозните с мъниста, сърчица, Шрек, Бойко Борисов и т.н.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Охо! Кои са двамата неверника, гласували с 'не'?
Слагам. На 1-ви слагам, каквото ми закачат, на 2-ри оставям само гривните, на 3-ти оставям само най-харесалите ми гривни. Нося около седмица. Не чакам вече щъркели Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт