Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 фев. 2008, 00:47 ч.

Относно феномена "свекърва"

 • 2 587
 • 43
 •   1
Отговори
 • Мнения: 261
Как да започна... Ми не ми е ясно защо свекървите биват "мразени" - нали Това е жената, която е възпитала Вашия мъж(мъжа, когото Вие сте си харесали за свой). След като сте го Харесали, значи не можете да не харесвате тази, която го е "направила" такъв... Поне логиката води натам...

Мисля, че не точно във форума на мамите ще ми кажат как човек е отделна душа и не зависи от възпитанието си, тъй като кой друг, ако не "ние" имаме възможност да наблюдаваме (при познатите си де) какво прави възпитанието от децата им. (За нашите деца по-трудно го осъзнаваме, това правят "познатите" ни...)

Та, обяснението ви? Всеки знае само собственния си опит. Какъв е той?

(Аз може би съм вдъхновена да защищавам институцията "свекърва", защото моята свекървичка днес ми накупи сума ти подаръчета, също както и предишните две седмици, също както и всяка неделя - ако не е подарък, то е начин да покаже вниманието си към нас...  А освен това е толкова изящна, дори в никое младо момиче не съм виждала движения като нейните...
Явно "синята кръв" си казва думата!)

# 1
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Ела да живееш с моята и ще разбереш  Mr. Green
Има доста теми по въпроса...ако ги разгледаш ще си отговориш.....

Ако трябва с две думи да опиша "защо?" ще ти кажа....защото мъжката майка трудно осъзнава,че не може вече тя да управлява живота на синчето си....20-ина години (поне) го хранела,перяла,обгрижвала...тя е била жената в живота му..и изведнъж ХОП се появява "някаква" която започва да налага своите стереотипи.
И на всичкото отгоре и е изместила майката от първата позиция в сърцето на мъжа.
В повечето случай снахата се приема,като новото попълнение в семейството,което също трябва да е под командванто на всеотдайната майка....по-лошото обаче е когато и самият мъж мисли така.

# 2
 • Мнения: 3 424
На мен също не ми е ясно защо този
феномен е така феноменално мразен.
Ето, сън не ме лови от мислене по темата.

# 3
 • Мнения: 14 967
Когато едно дете е закърмено с разкази за проклетата свекърва, която в съзнанието му се припокрива с образа на мащехата в детските приказки, естествено, че когато порасне и Майка Тереза да му стане свекърва, то ще рови денонощно да й намира кусури и причини да я мрази. И ще я мрази, докато самото то не стане някой ден свекърва и не прехвърли омразата си към своята снаха.
Важното е да мразим, а поводи все ще се намерят.  Peace

# 4
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Абе и на мен ми е непонятно, как става тази работа
В смисъл - мъжът ти не е паднал от небето, хората си предават и манталитета, начина на мислене, отношенията, уважението към жената. Ако го има, то не е паднало от небето, майка му го е научила...
Нямам много опит със свекървите, имам само една и тя е страхотна жена, една единствена лоша дума не мога да кажа за нея, но като съм имала предишни приятели, майките им са ме харесвали и уважавали.
Но от друга страна вчера си общувах служебно с една дама, е няма такъв бурсук, помислих си, мале тази ако ми се беше паднала свекърва  Laughing И мис свят да бях, щеше да ми намери кусур.

# 5
 • Мнения: 1 801
Ако спрем да придиряме толкова и от всяка дреболия да правим световен проблем, много по-малко теми за 'проклети свекърви' ще има във форума.
Освен това си мисля,че свекървата в общия случай се явява дразнител, по-рядко е обект на омраза.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 473
Понякога майките не могат да приемат факта, че децата им са пораснали. Те продължават да се държат със синовете си като с малки деца, които без мама не могат да се оправят с нищо. Понякога майките не могат да приемат факта, че тяхния син обича друга жена и иска да живее с нея отделно. И също така не приемат факта, че сина им има ново семейство, което има свои планове, мечти и може да взима самостоятелни решения за живота си без някой да му казва как, кога и какво да прави. Затова не се обичат снахи и свекърви.

# 7
 • Ямбол
 • Мнения: 22 940
Аз май не можах да схвана идеята на темата newsm78

Явно впечатлението за омраза към свекървите идва от там, че пишат само тези, които мразят и имат проблеми с нея. Другите си траят.

Аз например не я мразя моята, но и не я обичам, както собствената си майка и съпруга си. Поддържаме сносни близки отношения, уважаваме се една друга.
Свекърва ми има двама сина и съответно две снахи, но не съм забелязала да се меси нито в моето, нито в другото семейство.

# 8
 • Plovdiv
 • Мнения: 814
Не мисля че свекървата е толкова мразена само защото е свекърва.
Просто две поколения на едно място е трудно да съгласуват вижданията си.Още повече различни характери,като снахата е възпитавана по друг начин и ако не се възприеме от свеки - започва омразата една към друга.
Но мога да кажа че аз имам повече пререкания с майка ми ,тя не възприема моите възпитателни методи и въобще виждането ми за живота в момента.
Не може да приеме новостите като напр.как така няма да имам дом.тел.Защо съм го спряла или т.н.
А всички сме с мобилни в къщи.
Но понеже е моя майка както се караме ,така ни и минава.Но с други хора не е така.
Напр.моята майка не може да си обясни защо всичките й мебели от преди 25год.ги събрах и й ги закарах на село,а ние си купихме нови.Още неможе да се примири с това - ами нали били здрави.
Да ,но ние искаме нови и свежи цветове.
Ама я иди в на свеки къщата да смениш мебели - дали ще мине спокойно.
Те това е моето мнение.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 1 726
... Ми не ми е ясно защо свекървите биват "мразени"

Радвам се, че не ти е ясно защо са мразени свекървите. Пожелавам ти и никога да не ти стане ясно. Или поне не от твой личен опит.


(Аз може би съм вдъхновена да защищавам институцията "свекърва", защото моята свекървичка днес ми накупи сума ти подаръчета, също както и предишните две седмици, също както и всяка неделя - ако не е подарък, то е начин да покаже вниманието си към нас... 

Браво на свекърва ти! Досега в този форум не съм видяла ни една потребителка, която да хвали свекърва си просто ей така. Всички, които сте доволни-или ви правят подаръци или ви гледат децата. Или и двете. И много държите да покажете учудването си, че има снахи, които не се разбират със свекървите си. Ми не е толкова чудно. Има хора и хора.

# 10
 • София
 • Мнения: 5 399
... Явно "синята кръв" си казва думата!)

Абе, навремето класната ни ръководителка, учителка по литература обичаше да казва, че понеже е родом от Велико Търново, кръвта й била синя и на коронки.  ooooh! В поведението й, обаче, нямаше нищо, което да намеква дори за този вид кръв. Та, каква е тази твоята свекърва със синя кръв - баронеса, дукеса? Щото моята свекърва прокървя веднъж и имам доказателства, че във вените й тече най-обикнена червена кръв, каквата е и моята. И ако цвета на кръвта "си казва думата", значи моята да я заведа да й прелеят синя, че да се разбираме по-добре???? Ама не се заяждам, просто чувството за хумор някак ми убягна..  Laughing

.... Досега в този форум не съм видяла ни една потребителка, която да хвали свекърва си просто ей така...

Аааа молим! Имаше тема това лято за какво сме благодарни на свекървите. Писах там един дълъг списък, защото това и онова, ама въпреки всичко все си имаме някакви неща с нея.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 726

... Писах там един дълъг списък, защото това и онова, ...

Дълъг списък с ...? Нейни действия по слугинстване относно вашето семейство? Или си изредила подаръците? Щото аз я четох онази тема и честно казано не видях някоя да е похвалила свекърва си и да не е изредила какво е правила свекървата за тях. Май имаше само един постинг, в който се казваше нещо от вида: "Благодаря, че не ми се меси."

# 12
 • Мнения: 2 416
Как да започна... Ми не ми е ясно защо свекървите биват "мразени" - нали Това е жената, която е възпитала Вашия мъж(мъжа, когото Вие сте си харесали за свой). След като сте го Харесали, значи не можете да не харесвате тази, която го е "направила" такъв... Поне логиката води натам...

Не винаги, Sedada, не винаги! Една част от младото поколение е отгледано от баби и дядовци. Под отглеждане нямам предвид два дни в седмицата, а постоянно отглеждане до предучилищна възраст например. Следствие на това, детето създава силна връзка с тези хора. То тях възприема за родители, те го възпитават, те го подкрепят, те му превързват раните. Детето никога не успява да се привърже към своите родители така, както към баба си и дядо си. Ответната реакция - майката изпада в безизходица, всичките и опити /ако изобщо има такива/ да укрепне връзката си с детето, се провалят. На нея спира да и пука и приема положението такова, каквото е. Дядото и бабата продължават да възпитават внук си. На тях той дължи всичко.
Друг е въпроса, каква майка е онази, оставила детето си в най-ранна възраст при близки за отглеждане. Какво ли си е мислила? Дали наивно е смятала, че детето ще я разцелува от радост, когато тя реши след години да го прибере, откъсвайки го от любими хора? Не зная. И не искам да узнавам.
Факт е, че аз приемам за майка на съпруга ми неговата баба. Нея обичам от цялото си сърце, защото тя е прекрасен човек. Тя също ме е приела като дъщеря.
За свекърва ми - не я мразя, не я обичам, не изпитвам нищо към тази жена. Много гадости сътвори, простила съм и, но никога няма да и простя болката, която причини на сина си, моя съпруг!
Не се чувствам ощетена. Аз избрала този мъж за мой съпруг. Благодарна съм на хората, дали му онова зрънце, превърнало го в достоен човек.

# 13
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
ами някой каза една дума, клю4ова за да се разбере понятието свекърва-управлявала живота му(на сина си) над 20 години! ето това е проблемът на мъжките майки и аз имам син, но никога не съм налага моята воля тотално и тоталитарно!надявам се да доживея снаха и много се надявам да ми се слу4и разбран 4овек, поставяме картите на масата и гледаме да сме хора! ако е такава като сина ми или не иска да го променя и да си го прави супермен-проблеми няма да имаме!а съм с лоши  свекита, които не ме приеха тотално като най-доброто за синовете си! но се опитвам да не правя проблем , само да й помогна да разбере, 4е може дале4 по-лошо да е!а примери наоколо за лоши снахи и лоши свекита- Mr. Greenс лопата да ги ринеш!

Последна редакция: пн, 25 фев 2008, 13:48 от marsy

# 14
 • София
 • Мнения: 5 399
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=246683.msg5786124;topicseen#msg5786124

Нямам подаръци от нея, нямам и условия за слугинаж, защото ни делят към 200-300 км.. Просто имаме що-годе нормални отношения, които твърде рядко преливат в двете крайности.  Simple Smile Имала съм случки всякакви с нея и твърдо не заемам позицията да защитавам или отричам феномена "свекърва", най-малко, защото живот и здраве и аз ще бъда такава.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт