Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 009
Здравейте, момичета!

Отдавна не съм писала, кърменето и захранването ни вървят прекрасно, благодарение на вас и споделения ви опит тук, във форума.  Heart Eyes Благодаря отново!

От снощи съм се зачудила за следното...
Ако ми се наложи да тръгна на работа, да кажем от началото на ноември, а преди това - през септември, Момчил тръгне на детска (при тръгването си на ясла ще е на 1г.2м), през ноември вече ще е на 1г.4м.
Та ... ако тръгна на работа през ноември, а дотогава все още се кърмим, то това означава, че ще кърмя Момчил сутрин, като стане и после вечер у дома и през нощта. Много ми е любопитно, като съм 11 часа без него и не кърмя през тези 11 часа, дали ще имам след това кърма.

И друго, ако през тези 11 часа гърдите ми "зареждат" кърма, няма ли опасност да се получат мастити и прочие...

Аз съм 150% сигурна, че на работата НЯМА да се цедя - знам как върви там работния ден, така че абсурд да върша и това  ooooh!

Как се справяте вие - работещите майки - с това?
Имате ли усещането, че с всеки изминал ден, бебето ви се отбива  Sad

Аз се вълнувам и от друго нещо, свързано с кърменето, но ще отворя друга тема за това, макар, че донякъде е свързано и с тази  newsm78

# 1
 • София, Брюксел
 • Мнения: 4 140
Ами ние се кърмим вече само сутрин и вечер. И си имам кърма, гърдите не ми се напрягат. Но ако пропусна, примерно вечерното кърмене, не мога да спя през ноща, защото започват да ме болят гърдите и на сутринта са твърди като топки (не мога да си го обесня това, защото иначе гърдите са ми супер меки  Rolling Eyes , но явно са се "програмирали" на този режим на отделяне на кърма).

Но ние достигнахме плавно до това намаляване на броя на кърменията, а не от раз. Прави ми впечатление, примерно, че през деня бебо не се впечатлява от гърдит еми, но сутрин и особен верчер е като хиена - веднага търси за захапе  Laughing

Мен по-ме тревожи въпроса дали се отразява на кърмата това, че през деня, докато не кърмя пия кафе, кола...  newsm78

# 2
 • Мнения: 721
Ще следя темата ти, защото и мене живо ме интересува дали кърмата ми няма да намалее когато тръгна на работа и започна да правя 10-11 часови паузи.  Sad Sad Sad

# 3
 • Мнения: 11 157
няма никакъв проблем да кърмиш само сутрин и вечер.започни да премахваш дневното кърмене  постепенно 1 месец преди да тръгнеш на работа.гърдите ти ще се нагодят на тази програма и ще има мляко, когато трябва. вече ще си кърмила достатъчно дълго, така че няма опасност като не кърмиш през деня млякото да намалее.може би първите 3-4 дена гърдите ще се препълват и може малко да изцедиш, за да облекчиш.

аз кърмя вече няколко месеца само вечер за заспиване,през нощта и рано сутрин към 6 часа. наскоро малката беше болна с температура и тотално отказа да яде. тогава отново започнах да я кърмя през деня . явно лактацията ми вече е толкова регулирана, че още на второто дневно кърмене млякото си потичаше съвсем нормално и беше достатъчно да я засити. кърмих интензивно два дена докато оздравее и на третия пак изключих дневното кърмене, без да съм имала проблеми с напрегнати гърди.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 399
Аз почнах работа в средата на януари и не изпитвам никакви проблеми с кърменето! Сутрин се кърмим бавно (хем да се нагушкаме хубаво, хем да си суче детето). Следобяд като се прибера давам едната гърда, преобличаме се и хукваме навън да играем. Вечер Каби суче от другата гърда и заспива блажено.

Не чувствам никаква промяна в гърдите или в количеството мляко. На работа въобще нямам условия да се цедя, така че не стимулирам лактацията през деня.

П.П. От доста време се кърмим само сутрин и вечер, но през уикенда когато сме по цял ден заедно, се случва и по-начестичко. Той си виси, аз си блея и двамата сме си доволни.  Peace

# 5
 • Мнения: 2 429
Според мен млякото ще се регулира спрямо времето за кърмене - тялото си знае работата  Peace Може би ще се препълваш в началото, но после когато кърмиш ще имаш кърма, а през останалата част от деня няма да си препълнена  Peace

# 6
 • Мнения: 1 121
Аз не работя, но миналият месец ми се наложи да отсъствам от вкъщи от сутрин до късно следобяд. Първият ден гърдите ми бяха твърди като камък и много боляха-едвам издържах да се прибера вкъщи и да го накърмя. Вторият и третият ден-същото. На 4 ден напрежението взе да намалява. Седмица по-късно отново си стоях по цял ден вкъщи, но малкия май вече беше отвикнал да яде през деня и не проявяваше никакъв интерес към кърменето. Затова известно време кърмих само сутрин, вечер и нощем. Не усещах напрежение. От една седмица насам пак започна да яде сутрин, вечер, нощем и по 4-5 пъти през деня. Не съм му отказвала, въпреки, че гърдите ми бяха адски меки. Сега явно кърмата ми пак се увеличи, защото започват понатежават Laughing

Пробвай да поразредиш малко кърменията през деня преди да тръгнеш на работа и няма да имаш проблем. Много майки кърмят успешно само сутрин и вечер. Други бързо отбиват децата си. Но според мен ако кърмиш и нощем, това ще стимулира лактацията и ще имаш по-голям шанс да кърмиш само сутрин и вечер през деня без да ти спира кърмата.

# 7
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 976
Определено няма място за притеснения. Аз кърмя сутрин, следобед , вечер и нощем , но няма вече тази напрегнатост на гърдите. Нещата стават постепенно и кърмата се регулира.

# 8
 • София, България
 • Мнения: 1 716
Нашият случай беше точно като вашия. На 1г и 1м трябваше да тръгна на работа. Преди това бяхме на кърмене по 5-6-7 пъти на ден-след всяко хранене и по-междудругото. Мислех постепенно да намалявам кърменията, но всеки ден ми ставаше жал за бебо - аз при него, той да плаче за гърда, пък да не му давам  Cry И реших - каквото стане - това!

Първите няколко дни на работа се изцеждах на обяд, за да дам възможност на гърдите да свикнат (те почти не пускаха, защото вече бяха тотално отвикнали от всякакви помпи). Това изкара около седмица (може и по-малко) ... И после без никакъв проблем продължихме трикратното кърмене - сутрин, вечер веднага след работа и вечер преди лягане. В същото време - събота и неделя си бяхме на стария режим. Кърмата естествено малко намалява, но тя така или иначе вече не е основна храна ... Така че това не е проблем. И така изкарахме цяла година - до две годинки, когато самичък, без насилствена намеса си се отби. Накрая на втората година вече бях спряла кърменето веднага след работа и останахме на две кърмения. Постепенно намаляха и съботно неделните кърмения - той вече не се сещаше през деня. И така ... Успех!

# 9
 • Мнения: 378
  Би било добре да посветите повече време на заместване на дневните кърмения - така е леко и безболезнено и за майката, и за детето. Бихте могли да постъпите така:
 11 месеца - на обяд около 12 ч давате първо зеленчуковото пюре, увеличавате до 130 грама и кърмите за десерт.
 11 месеца и половина - не кърмите между 12 ч и 15 ч , през това време се приспивате, играете, разхождате се, возите се в количка... В 15 ч кърмите, после давате каша.
 12 месеца - след обяд около 15 ч първо давате млечна каша и увеличавате количеството, докато заместите кърмене.
 12 месеца и половина - не кърмите между 15 ч и 18 ч, 18 ч кърмите.
 13 месеца - замесвате кърмене около 9 ч с млечна каша, различна от тази, която ще давате след обяд, или попара, кисело мляко...
 13 месеца и половина - не кърмите между 9 ч и 12 ч.
 Една седмица преди да тръгне на ясла, давате закуската по-рано - около 8.30 ч, следобедната около 15.30 ч. Вечерното кърмене измествате към 18.30 - 19.
 Договорете се с персонала на яслата детето да ходи един месец до обяд - то е още мъничко и така ще свикне постепенно. Ще суче и на обяд - обедното кърмене ще заместите напълно, преди да тръгнете на работа. Вместо сукане може да предложите кисело мляко за десерт. На обяд може да взимате храната в бурканчета (обяд и следобедна закуска). Така ще свикне постепенно и с храната.
 Ако се връщате късно от работа, на детето може да се даде към 18.30 - 19 лека вечеря - например плодово пюре с извара. Като се приберете, ще го кърмите, колкото иска.
 Напълно е възможно да се кърми сутрин и вечер дълго време - до 2, 3 години и повече...
 Майка ми ме е кърмила така, когато е започнала работа - само сутрин, вечер и нощем... Simple Smile
  

Последна редакция: ср, 27 фев 2008, 09:44 от Милли

# 10
 • Стая № 6
 • Мнения: 502
Записвам се да следя темата. Laughing

# 11
 • Благоевград
 • Мнения: 2 505
Аз се върнах на работа през септември. Гърдите ми бързо се нагодиха към режима - сутрин цокане, като се върна - пак (дори това да е 12 часа след сутрешното) и към 12 ч. вечерта - отново. Разбира се, та кърмата постепенно намалява, като се адаптира към часовете на цокане. Но това не означава, че няма да имаш кърма за часовете, в които цокате, и че ще се напрягат гърдите ти през другото време. Преди да тръгна на работа Румен ядеше кърма сутрин към 6, после към 10 и следобяд към 4. Точно преди да тръгна махнах хапването в 10 - но ако румен е буден, ме давах, преди да тръгна на работа. Някои дни се прибирах по-рано (такава ми е работата), та му давах пак в 4 следобед, но някои дни бях но 6 - 7 вечерта - щом се прибера - цокаме. Както казах, гърдите бързо приеха режима на малкия. Успех:)

# 12
 • София
 • Мнения: 415
И аз се записвам да следя.
Интересно ми е и колко време може да продължи кърменето само сутрин и вечер.

# 13
 • София, България
 • Мнения: 1 716
кърменето сутрин и вечер може да продължи колкото желаете! докато бебо има желание да цоцка!

# 14
 • на север
 • Мнения: 875
аз тръгнах на работа, когато макси беше на 11 месеца. първият месец излизах на обяд и го кърмех. след това започнах да правя по-дълги паузи от по 5-6 часа и сега спокойно мога да изкарам по 8-9 часа без да кърмя и без да усещам напрежение в гърдите. в началото, обаче, имаше моменти, в които много ми се пълнеха и понеже не се цедя, ми беше много некомфортно. мисля, че не е лесно изведнъж да започнеш да правиш толкова големи паузи; по-добре е да стане постепенно. а иначе, както са ти казали, кърма ще имаш толкова време, колкото малкия реши да суче.  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт