Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 май 2005, 20:11 ч.

Студенти в Германия със бебе...кой го е преживял?

 • 2 428
 • 54
 •   1
Отговори
 • При любимите ми мъже
 • Мнения: 122
Здравейте!

Една тема,която не видях досега никъде във форума,или може би съм я пропуснала просто, не знам...
Насочена е към български Мами и Татковци ,които следват в Германия.

Моля ви   да споделите ,дали това ви се е случило и как сте се справили(или се справяте в момента) ,защото като се замисли човек,ситуацията си е доста сложна...

Споделете какви трудности сте имали?
Как едно българско семейство,в което и двамата родители все още следват ,успяват да се грижат за едно малко човече,да взимат изпити и да работят едновременно?

Наложи ли ви се да правите жертви  и какви точно бяха те?

Какви права има всъщност детето ви тук в Германия?какви права имате вие като чужденци ,студенти и родители ?

Какво покрива студентската здравна застраховка?
Как стои въпросът с финансовите помощи за млади семейства и има ли изобщо такива?

 Бяхте ли принудени да захвърлите всичко тук и да се завърнете в България за да родите бебчето?
Как ,след дългият престой в чужбина ,ви прие българската система и по какъв начин ви подпомогна ?
Майчински?
И още много други въпроси можем да обсъдим,които в момента не ми идват на ум...

Давайте,пишете,мами!Разкажете вашата  история!

Поздрави,
Ел.

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 089
Освен мен, тук където уча има още 5 -6 студентски бебета българчета. Въпрос на организация в гледането на бебето. Единият се връща от лекция и поема бебе, за да отиде другият, ние имаме ясла за студентските бебета, така че това улеснява доста ученето и боренето на изпити. Трудности има навсякъде, моята лична жертва този семестър, е че не мога да ходя на всички лекции и се налага да уча само от записките на приятелки. Но жертвата си заслужава, бебето е железен мотив да си седне човек на д-то и да използва всяка свободна минута пълноценно.  А за  детето, ами то още с раждането получи подаръци и малък "начален капитал" от кметството (всяко бебе родено тук ги получава тия пари) Освен това от една фондация се отпускат на повечето първоначална помощ за обзавеждането за бебо.
Други финансови благинки за българчетата няма. Затова и се възхищавам на една моя приятелка, която сама си гледаше щерката първите месеци, докато таткото работеше в друг град, после и тя отиде да работи и през деня сестра и се грижеше за малката. В България нямат права нито на майчински нито детски, защото трябвало да са постоянно живущи там.
Студентската застраховка, ако е семейна такава обхваща всички членове на семейството - считай: един плаща, всички са с права. Бебетата са на безплатно медицинско обслужване.

На последните ти въпроси няма как да отговоря, имам още време до завършване, а кога и дали ще се върна за постоянно в Родината не се знае, мъжът ми не е българин.
Още  Confused:  ?

# 2
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Не си ли вzе Urlaubssemester?

Вече доколкото zнам в почти всички университети има органиzирани детски градини и ясли, органиzирани от тях.

# 3
 • Германия
 • Мнения: 7 089
Цитат на: rosa
Не си ли вzе Urlaubssemester?

Вече доколкото zнам в почти всички университети има органиzирани детски градини и ясли, органиzирани от тях.

Не, реших да си запазя правото за зимата, ако се наложи. А на ясла ще го нося от 1- юни, че искат да е поне на 10 седмици.

# 4
Добре де,хора,не ми е ясно,от коя държава тогава едно такова бебе ,родено в Германия и с бг родители,ще си получава детските ?Това не е ли поредната лудост ?АМи че всяко дете има право на такива пари,а в този случай се получава ,че никоя от даржавите не поема тези разноски.
Странна работа....
 Пепеляшке,а за детските градини ,наистина във всички унита вече има май такива.
  А някъде четох,че на млади семейства с бебе се поема и част от разходите за жилището,т.е. нимаш право на така нареченото социално жилище.Чували ли сте за такова нещо?
 И още нещо,аз съм студентка и работя вече от почти 3 години в една фирма /Данъчни и финансови съветници /.И шефовете ми всеки месец ми плащат Социална Застраховка.Та,въпросът е,след като толкова време работя и си плащам застраховката,не съм ли застрахована и срещу бременност Confused:  Rolling Eyes В смисъл,ако се случи така че забременея,не би ли трябвало тази застраховка да има някакво приложение в случая?
 Иначе ви желая приятен следобед и много радости с бебчетата ,мили мами Heart Eyes

# 5
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Та,въпросът е,след като толкова време работя и си плащам застраховката,не съм ли застрахована и срещу бременност Confused:  Rolling Eyes В смисъл,ако се случи така че забременея,не би ли трябвало тази застраховка да има някакво приложение в случая?
newsm78 не раzбирам. Каква zастраховка срещу бременност? Имаш предвид zдравната zастраховка ли?

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 089
Та,въпросът е,след като толкова време работя и си плащам застраховката,не съм ли застрахована и срещу бременност ConfusedRolling Eyes В смисъл,ако се случи така че забременея,не би ли трябвало тази застраховка да има някакво приложение в случая?
newsm78 не раzбирам. Каква zастраховка срещу бременност? Имаш предвид zдравната zастраховка ли?
Хм, аз го разбирам така, че ако тя е назначена на постоянна работа и и се плащат осигуровките, ще има право да ползва и майчинство. (Което аз примерно нямам, защото работата ми към уни-то си е само Hiwi-Job, а във фирмата, в която бачках през ваканциите пък си беше само Ferienjob) а там не ни плащат осигуровки. Мале ама и аз го обясних едно..... Blush Embarassed

# 7
 • Long Island
 • Мнения: 351
Привет,
и аз съм от студентките с беб4ета, но имам късмета мъжа ми да работи и да не ми се налага да мисля за пари, както предполагам е при семеиства, където и двамата са студенти и трябва да работят, за да се издържат. Кокретно по въпросите ти:
- трудностите са наи - ве4е в организацията - но тя Пепеляшка ти е написала
- на маиката специално ще и е трудно да работи веднага след раждането според мен. Но провери дали имаш право на Mutterschaftsgeld  - за условията, при които се полу4ава можеш да се информираш в Krankenkasse-to
- моята жертва е, 4е ми виси още полунаписана дипломната работа. Пусто много му се радвам на това малко 4ове4е  Grinning
- не знам дали към 1.01. 05 нещо се е променило законово, но при нас детенцето си е бг-гражданин, с виза, прокрепена към някоя от родителските - ако маиката има самостоятелна, наи - 4есто към неината. Нашето детенце е родено 2004  и като цяло няма никакви права  Laughing Студентите също нямат кои знае какви права, да не кажа никакви, независимо дали са родители или не.
- в зависимост към коя здравна каса си - можеш там да се информираш какво ти покрива застраховката в слу4аи, 4е си бременна, но мисля, 4е in der Regel вси4ко, от което имаш нужда.
- отиди на Sozialberatung в уни-то, където у4иш, там ще те информират. Помагат Rotes Kreuz und Stiftung für die Familie( ако добре си спомням ). Студенти нямат право нито на Kinder- nito na Erziehungsgeld
- ne, как така ще захвърляш вси4ко.  
- не виждам нищо общо с българската система в слу4ая. Приема административно един малък нов гражданин и това е  Grinning. За маи4ински от БГ не съм 4увала при положение, 4е живееш постоянно в 4ужбина
А мисля, 4е нямя да е лошо да 4уем и твоята история, 4е много въпроси  без обяснения

# 8
 • Мнения: 185
Здравей пепеляшка,

Цитат
Цитат на: rosa
Не си ли вzе Urlaubssemester?

Вече доколкото zнам в почти всички университети има органиzирани детски градини и ясли, органиzирани от тях.

Не, реших да си запазя правото за зимата, ако се наложи. А на ясла ще го нося от 1- юни, че искат да е поне на 10 седмици.
 
 
Аz също съм студентка и досега съм си вzела 4 свободни семестъра, иначе по zакон имам право на 6, мисля, че и zа теб  важи същото, тогава не раzбирам какво имаш в предвид със "Запаzване на правото"
Иначе аz ти се въzхищавам, zащото аz първата година след като се роди Ели нямах никакво свободно време zа учене, бях недоспала и само слабеех....

# 9
 • Long Island
 • Мнения: 351
Пепеляшке, и аз така го разбрах, както си го обяснила. А ти нали си на договор за HiWi, нямаш ли право и ти на маи4ински ?

# 10
 • Германия
 • Мнения: 7 089
Пепеляшке, и аз така го разбрах, както си го обяснила. А ти нали си на договор за HiWi, нямаш ли право и ти на маи4ински ?
Било трябвало сам да си избираш дали те да ти удържат нещо си и да ти плащат съответните осигуровки. Но нас така или иначе ни дават някакви краткосрочни договори.(На мен дори ми го водеха като стипендия до миналият семестър, заради ограничението от 90 дни работа на което бях)
 А да вметна, че ние с мъжа ми въпреки, че сме студенти получаваме възпитателските и детските (мъжът ми е германец)
И там дето бях казала, че искам да си запазя правото - ами понеже съм вече 1 семестър извън редовното време и от 14-ти нагоре ако стигна ще трябва да плащам 500евро, затова съм си го скатала настрана това прекъсване.
А и съм си навила на пръста, ако е дал Господ и второ дете да родя в близките 2-3 години, та такива ми ти работи

# 11
 • Long Island
 • Мнения: 351
За Kinder- und Erziehungsgeld имах в предвид, 4е българските студенти нямат право на тях, тъи като те се дават на 4ужденците в зависимост от визата. А даже сега според новия закон студентите да имат Aufenthaltserlaubnis, тъи като визата им е дадена с цел следване, не ги полу4ават тези пари4ки. Немските родители си ги полу4ават, ако изпълняват законовите изисквания

# 12
 • При любимите ми мъже
 • Мнения: 122
Здравейте пак,момичета,
едва сега прочитам отговорите ви/вчера празнувах имен ден Wink/,и ви благодаря за споделеният опит.


А мисля, 4е нямя да е лошо да 4уем и твоята история, 4е много въпроси  без обяснения
Айа,относно историята ми:
Тези всичките въпроси се надигнаха в главата ми когато при последният ми цикъл ми закъсня  ConfusedНе очаквахме с приятелят ми такова нещо ,и не бяхме подготвени,не бяхме се интересували от подробности около това какви възможности имаме да си отгледаме бебче тук на чужда земя ,не бяхме и готови финансово  за съжаление.Та ...много се стреснахме.Направихме два теста,понеже на преглед тогава не можех да ида/бяха почивни дни/.И двата негативни. newsm78
Но той така беше убеден,че този път сме си направили бебче,че започнахме съвсем сериозно да обсъждаме различни стратегии какво да правим ,кога,как....да кроим план на действие.Имаше разбира се няколко фази.Първо бяхме в едно смесено състояние на шок и някакъв вид радост.След това мисълта започна да се избистря и започнахме да  приемаме положението като реално и установихме,че много малко знаем за правата си тук в Германия  и това ни притесни....Започнахме да набираме информация и да се интересуваме бурно от темата.Аз тогава започнах да чета и вашият форум,който ,поздравления  bouquet,оказа се едно наистина много хубаво и полезно нещо Peace
  Имаше и една трета фаза с течение на времето,в която вече абсолютно  убедени ,че ще си имаме детенце и страшно много се радвахме на това и си изградихме съвсем ясна представа за това как ще промени това живота ни и то в положителна насока. Joy
  След 6 дена закъснение обаче на мен ми дойде.Помня я тази сутрун,ококорих се тогава в 6 ч. ,станах като по заповед и точно тогава ми дойде. ShockedИзпитах чувство на загуба,много ми стана гадно,момичета.Това е....да загубиш нещо ,което реално не си го имал ,но то е било в представите ти ,във мислите ти...много е странно чувството
Надявах се да няма поне сериозен повод за това закъснение на цикъла,но уви...А М.и тя беше ненормална.На третият ден ми свърши ,след това пак наново продължи кървенето.
След това последва преглед при лекарката ми,която установи ,че имам киста #CrazyТова беше следващият шок!
От тогава се моля да ми мине Praynig ,да съм здрава и мисълта за това да си имаме бебче не ми излиза от главата.Дано да няма някакви лоши последствия от това образувание.
 Някой да е имал същият проблем?Какви мерки взеха лекарите ?Защото моята ,изненадващо,но никакво лечение не ми предписа,като ме убеждава,че кистата сама трябва да изчезне newsm78Не е ли малко странно това? ThinkingОх,дано да е права и дано да знае тази моя лекарка какво прави....

# 13
 • Germany
 • Мнения: 114
Ели, не съм имала киста на яйчника, но моя много близка приятелка преди няколко години имаше и трябва да ти кажа, че реакцията на лекарката ти доста ме учудва. По принцип кистата трябва да се лекува, или с пиене на противозачатъчни или с операция /до такава се стигна при приятелката ми/. Може би е добра идея да се обърнеш и към друг лекар или да събереш малко инфо от инет как точно се процедира при кисти. На мен лично инфо от нета ми е помагало много повече при мои си болежки отколкото немските лекари.... Моето мнение е напълно непрофесионално и само като наблюдател, но все пак кистата не си е за пренебрегване или поне трябва да се наблюдава систематично.

# 14
 • Long Island
 • Мнения: 351
Привет, Ели,
аз малко преди да забременея ходих на преглед за имунитет и между другото минах и съвсем нормален преглед. Лекарката ми вметна, 4е съм имала киста на яи4ника еи така, все едно, 4е ми каза, 4е днес ще работи до 5. Аз си умрях от притеснение, бяхме и решили ве4е да имаме дете.... е тя каза, като твоита лекарка, 4е сама щяла да си мине. Това небрежно изказване не ми отне страха оба4е.  Следващият лекар, при които ходих седмица по - късно не откри изобщо киста и сега се радвам на здраво беб4е.
Както Елена ти е казала, посъветваи се с още някои лекар, знам и за слу4аи, където се стига до операция, дано при теб да мине така лесно като при мен !

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт