Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 48
Здравейте пиша за първи път и не знам дали този проблем е вече разискван. Ето го моя проблем: Работя при работодател за който чак сега разбрах че не внася осигуровки, въпреки че всеки месец ни спира една и съща сума. Също така както повечето работодатели не ни осигурява на релната заплата. Сега разбрах че и болничните не ми изпраща в нои и то как като няколко пъти ми отказа да го вземе, т.е. оригинала си остава при мен. Та питането ми е какво да правя. От два месеца не ми е плащал и заплата с обяснението че няма пари. От къде и как мога да си взема парите за болничните и също как мога да получа майчинство сега съм в 29 г.с. и идва и това време. Моля ви за помощ и съвет. Благодаря ви предварително.
П.П забравих да пиша че съм на постоянен трудов договор и всеки месец се потписвам на вътрешна ведомост за 470лв.

# 1
  • СОФИЯ
  • Мнения: 8 617
Ох, егати гадовете се навъдиха #2gunfire Дано някой по-светнат от мен по въпроса те посъветва. Със сигурност обаче тр да сезираш институциите. Сещам се за Инспекцията по труда, но не е достатъчно.
За това, че не плаща осигуровки със сигурност търпи санкции.
Моля някоя запозната мама да каже - не може ли жената сама да занесе болничните си в НОИ, при положение, че работодателят й отказва да изпълни това си задължение?

# 2
  • Мнения: 15 043
Гала 99, ако работиш по трудов договор, както самата ти казваш, си осигурено лице за всички осигурени социални рискове, включително за временна неработоспособност поради общо заболяване и бременност и майчинство. Дали реално работодателят ти е внасял осигуровки или не това не променя този твой статут и при наличие на проявен осигурен социален риск НОИ следва да ти изплати дължимото обезщетение, тъй като осигуровките са дължими. От своя страна НОИ следва да си търси дължимите осигуровки от твоя работодател. Това не следва да те касае.
Казваш, че "работодатели не ни осигурява на релната заплата", което вероятно означава, че трудовият ти договор е за по- ниска заплата от реално получаваната от теб. За съжаление осигуровките и базата за изчисляване на дължимите обезщетения е върху реално отчетените със съответните документи суми за изплатени възнаграждения. Не знам какво представлява тази ваша "вътрешна ведомост", може би е нещо като "черна каса" за отчитане паричния поток само за нуждите на твоя работодател и вероятно ти не получаваш ежемесечни извлечения от нея за реално платените ти суми /не вярвам работодателят ти да е толкова луд, че да го прави/. Както и да е- можеш да претендираш за обезщетения върху документално получените от теб суми за заплати.
До колкото разбирам си предала вече болничните си листи на работодателя, но той не е изпратил същите в НОИ, каквото задължение има, заедно с подаването на ежемесечните справки. Съветвам те да отидеш в НОИ и да разкажеш за проблема си. Имаш право да се снабдиш с дубликат от БЛ съгл. чл. 48 от НМЕР: "Дубликат на болничен лист се издава от лечебното заведение, което е издало оригинала, срещу писмено искане от осигурителя, от осигурения или от самоосигуряващото се лице. В молбата се посочва причината, поради която се иска дубликат. На издадения болничен лист се вписва "Дубликат". Молбата, срещу която се иска дубликат от болничен лист, се прилага в ЛАК.". ЛАК- личния ти амбулаторен картон, носи го.
Ако имаш проблеми пиши и дай конкретни подробности. Ако мога- ще ти помогна.

Пропуснах- възнаграждението /вече не се казва "обезщетение" / първият ден от болничните ти се дължи от работодателя.
"Осигурителят изплаща на осигуреното лице за първия работен ден от временната неработоспособност среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност, но не по-малко от среднодневното уговорено възнаграждение."

Последна редакция: пт, 29 фев 2008, 12:01 от Judy

# 3
  • Мнения: 48
Judy много ти благодаря за изчерпателния отговор. Мисля че точно така ще направя ще отида следващата седмица в НОИ и ще си представя болничните не е необходимо да си изкарвам дубликати защото оригиналите си са при мен. Те просто не ги взимаха само ги поглеждаха и казваха че не са им необходими. Когато ги попитах защо какво ще претставят в НОИ те ми отговаряха че ако случайно НОИ ги попита те ще кажат че това са измислени от мен болнични че не ми се работи е незнам ако отида в НОИ с този корем как съм си измисляла. Изкам само да попитам от НОИ ли ще си взимам майчинството защото след отиването ми там ще трябва да прекратя всякакви отношения с този работодател.

# 4
  • Мнения: 15 043
Луди хора!
От НОИ следва да ти се правят плащанията, предполагам си посочила там вече своя банкова сметка.
Поне дубликати няма да вадиш. Само че трудовият ти договор си е налице, ти не си освободена и ще се водиш в отпуск- първо бременност и раждане, след това и за гледане на дете до 2- годишна възраст, като за първия- болничните са ясни, за втория има документи, които ще трябва да подадеш когато приключи първия ти отпуск, но до тогава има време.
Сега оправи първо болничните.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт