Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 фев. 2008, 13:35 ч.

Спешен въпрос за кредити.

 • 1 887
 • 31
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 423
Моя близка ми се обади преди малко и сподели, че е уволнена от работа ( доста добре платена и работи от няколко години там).
Проблема е, че има два потребителски кредита и една кредитна карта, а е невъзможно да продължи да ги плаща, дори да намери друга работа не се знае какви пари ще взима.
Няма нищо на нейно име, живее под наем, има две деца, омъжена е, но не живее със съпруга си от няколко години ( той е в чужбина и дори не знае къде е точно).
Та ако може запознатите да пишат, какво се предвижда в такъв случай, кога банките и по какъв начин ще почнат събирането на парите, въобще всичко, което може да й е от полза.
Много ми е мъчно, защото знам, че е коректен човек, честен и положението в което се намира я измъчва, а я е страх от това, че не знае какво може да се случи с тези кредити.
Благодаря ви.

# 1
 • Мнения: 192
Най добре е да отиде в банката издател на кредитите и да се опита да ги предоговори.
Банките предпочитат клиентите им да си плащат, а не да ги гонят, да им продават обезпеченията и в тая насока може да се поиска предоговаряне докато си намери нова работа.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 423
И за кредите и за картите ли?
Аз съм записала тук вноските й, доста са високи - два кредита, един е 190лв, другия 240лв, а кредитната й карта е с висок лимит май 8000 и вноската е към 400лв на месец, оправяше се до вчера много добре, но не знае какво ще стане и я е страх.
И това предоговаряне какво ще означава, да ми обясниш, за да знам какво да й кажа. Какво да иска като отиде в банката?

# 3
 • Мнения: 192
Защо не за всичко?
След като така и така няма да може да плаща временно е 100 пъти по добре да отиде в банката предварително и да опита да предоговори отсрочка - например за няколко месеца докато си стъпи на краката.

Иначе рискува банката да обяви кредитите и за предсрочно изискуеми и тогава може да стане мазало - съдии изпълнители и прочие неприятности.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 423
Да де, ама тя самата не е сигурна дали ще може да започне веднага работа, а и това не е всичко - дали новата работа ще й позволи да си плаща кредитите, как да ги предговори като не знае срок?
Знам ли и аз вече, какво казваш за тези съдии изпълнители и дела, тя милата няма и 1кв. неин, нито кола, нищо.... Confused
Да не я вкарат в затвора? Shocked

# 5
 • Мнения: 192
Е чак за затвора...
Според мен може да поиска някаква отсрочка - например от 6 месеца, през това време ще си намери работа...

# 6
 • София
 • Мнения: 71
В момента, в който приятелката ти спре да си обслужва кредитите, банките ще подгонят гарантите, тоест поръчителите. Не знам как ще се оправи горката, но от все сърце и желая да успее. Тези моменти са много трудни, но в крайна сметка от всяка ситуация има изход.

# 7
 • Мнения: 3 424
Бубси, за какви кредити става дума,
като мацето няма нищо на нейно име?
Къде са отишли парите от кредита и
за какво точно са били отпуснати?
Като няма нищо на нейно име, няма
какво да се притеснява, ще гонят друг.

Поне дай договорите, та да видим за
какво става дума, ако мацето не може
да чете, ние можем и дребния шрифт.
Предполагам, че там пише какво става,
ако едната страна сгази лука някак.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 061
Не мога да помогна, за съжаление, само да пожелая успех в излизането от ситуацията!

# 9
 • Мнения: 2 589
ами с кредитната карта да си погасява задълженията по кредитите и пак оттам по картата и така ще изкара 2 месеца, докато й се стабилизира положението. задължителната вноска по картата е 5%. Това разбира се, ако не си е стигнала лимита, ама тогава наистина стават много пари, неясно къде отишли  Naughty

# 10
 • Мнения: 274
Бубе глей са - първо зависи от коя банка са кредитите. Банките имат различен подход. Процедурите, най-вече последователността им леко варират при различните банки.
Ако просрочи вноска, след няколко дни ще и се обадят за напомняне. МОже да се обадят от самата банка или от външна компания за събиране - зависи от банката. Тези първи няколко обаждания се правят он невинни девици или огрухани тьотки, които са ги научили да бъдат любезни, но настоятелни. Ще и искат точна дата. Да каже примерно - след 2 седмици!  След две седмици и няколко дни, девицата или тьотката пак ще звънне. този път ще бъде по настоятелна и ще и намекне за съдебен процес, банковия регистър на некоректните платци и тн. В този регистър името на длъжника така или иначе вече е влязло, така че да не и пука. Да и каже нещо от рода на аууууууу, маверно така ли съм казала? да не би тогава яко да съм се омазъла...нещо такова...И после...ох сега ми се струпаха куп неприятности, сега съм хванала една работа, ако стане, първо вас ще огрее! (докато казва това, ако е мъж разбира се, се държи за онази си работа ) Simple Smile Посочва некъв нов срок - още две седмици и казва този път наистина....В този период няма нищо страшно за нея и никакви рискове. Единствено е кофти ако иска да търси ново финансиране (банково или лизинг) за квото и да било, тъй като фигурирайки в регистъра за който споменах, 90% ще и откажат от всяка друга банка. Може да последва и трето обаждане...Трябва да внимава със сроковете. Но пак ти казвам - зависи от банката. До третия месец на просрочие няма страшно. малко преди третия месец, може да отиде и да внесе , даже е много добре да го направи, натрупаната лихва за просрочие за периода, която няма да е голяма. Така ще върне лошия кредит почти в начален стадии, защото частичната вноска , макар и минимална, е признак за добра воля от страна на длъжника. В противен случай, рискува вземането да бъде продадено на компания за "хард колекшън". В повечето случаи и те не са страшни в началото, но там вече нямаш много време и ще трябва да се разбереш нещо конкретно с тях. Ако не го спазиш вече е кофти. Затова да си плати минималното което ти казах в края на 3тия месец или в средата на втоиря за посигурно. Да не се връзва на приказките на патките, които ще и звънят в началото и да се прави на ударена. Ако направи това, ще си осигури поне 3-4 месеца, в които щом е кадърна със сигурност ще си намери работа. Като я намери, внася просрочените вноски, после ще я извадят от кредитния регистър и всичко е наред. За предоговаряне в началото няма никакъв смисъл да се говори. Има смисъл само в края на този период и то ако новата и работа не и позволява плащания в стария ритъм. Това е.
Този път съм сериозен Бубе и се надявам да си ме разбрала. И да черпиш една бира Simple Smile


Да добавя - поръчителите и съдлъжниците няма да ги търсят докато банката има връзка с кредитополучателя.

ПП . Не работя в банка, но повярвайте ми че е така Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 15 594
Е те тия кредити не са голи, без обезпечение! Като не може да плаща тя, ще плащат поръчителите. Кога? Зависи от банката, но обикновено изчакват 1-2 или три просрочени вноски и тогава погват бедните трети лица. А вноските не са чааак толкова големи, за 2 месеца все ще се намерят приятели, които да й помогнат. Дано бързо си намери работа PraynigГорката жена Sad

# 12
 • Мнения: 2 479
Да добавя - поръчителите и съдлъжниците няма да ги търсят докато банката има връзка с кредитополучателя.
ПП . Не работя в банка, но повярвайте ми че е така Simple Smile
Напълно съм съгласна - поръчителите ще плащат само ако тя изчезне или много ама много се забатачи и не работи...

# 13
 • Мнения: 526
има два потребителски кредита и една кредитна карта, а е невъзможно да продължи да ги плаща.....Няма нищо на нейно име, живее под наем, има две деца, омъжена е, но не живее със съпруга си от няколко години

Ужас, милата! По принцип, практиката на банките да дават гратисни периоди за погасяване на кредитни задължения. Нека да попита за това и да се опита да си намери работа през гратисния перод-ако е възможен таков. Иначе банката има право да изиска плащанията по кредитите и картата и тогава става неприятно.

# 14
 • Мнения: 274
Не я горкосвайте жената....Банките са заринати от такива случаи, което ги кара да спазват определени процедури, а не да реагират според конкретния казус. Тя е един от многото длъжници със временни затруднения, затова не може да разчита на съчувствие и разбиране. Вече казах какво е най-добре да направи, като си запазвам правото за доуточняване, тъй като не съм запознат с подробности около кредитите и най-вече кой е кредитора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт