Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 фев. 2008, 17:21 ч.

Ot novo za maj4instvoto

 • 2 135
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 25
Уважаеми г-н Колев,

В Български хелзинкски комитет се получи Вашето писмо и ние се запознахме с него. Проблемът, който споделяте с нас е сериозен, но поради голямата натовареност на правната ни програма и липсата на ресурс БХК не е в състояние да Ви окаже правна помощ под формата на процесуално представителство.
БХК изразява становище, че чл. 11 от Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване за 2008 г. представлява случай на пряка дискриминация , тъй като родителите с две или повече деца, съответно децата, родени при едно раждане са директно поставени в по-неблагоприятно положение от родителите с едно дете, съответно децата родени сами поради факта, че за отглеждането им се предоставя по-малка сума. Това представлява пряка дискриминация на признак „семейно положение“ по смисъла на чл. 4 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗоД)
Проблемът в случая е, че дискриминацията е в закон, а закон може да бъде изменен по инициатива на Народното събрание или конкретната разпоредба в него да бъде обявена за протоивоконституционна от Конституционния съд (КС). За съжаление КС може да бъде сезиран от ограничен кръг държавни органи - една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор. Омбудсманът може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите. Такъв се явява и този случай, за което Ви съветваме да изложите проблема пред омбудсмана с искане да сезира КС, тъй като чл. 11 от Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване за 2008 г. противоречи на Чл. 6. от Конституцията на Р. България (КРБ), а именно:

(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Проблем в случая би могъл да представлява фактът, че при изреждането на признаците в чл. 6 от КРБ не е посочен признакът „семейно положение“. В случая може да се твърди обаче, че са засегнати права на децата по признак „лично положение“, тоест те са лишени от средства за отглеждането им поради факта, че са едновременно родени с друго дете.
Друг възможен подход би могъл да бъде сезиране на Комисията за защита от дискриминация, с искане да отправи препоръка до НС за изменение и допълнение на съответния нормативен акт. Това нейно правомощие е уредено в чл. 47, т. 8 от Закона за защита от дискриминация (ЗзоД). Препоръката от Комисията за защита от дискриминация би могла да окаже влияние и НС да подеме нова инициатива за изменение на разпоредбата още повече, че вече е внасян проект за изменение на закона в тази насока, но статуквото за съжаление е запазено по неизвестни причини.

Екипът на БХК Ви желае успех!

С уважение,

Георги Войнов
БХК

# 1
 • Мнения: 25
Majat mi be6e pisal, do Helzinkski komitet i tova e otogovora.Ako mislite , 4e si struva da opitame otnovo , kolkoto i da e trudno po na4ina po kojto predlaga 4oveka, bneka go obsadim !

# 2
 • София
 • Мнения: 412
ako njkoi mi pomogne s teksta na molbata s udovolstvie shte se zanimaj s tichaneto po instituziite;makar che moite deza sa po-golemichki i ne znam do kolko moga da se chuvstvam diskriminirana pri polojenie che detskite vse pak sa 75 lv??
kakto i da e de- pri vsichki polojenij sym na linij

# 3
 • София
 • Мнения: 412
PS predi vreme i az se zainteresuvah za mnenieto na helsinskijt komitet po otnoshenie na diskriminazijta na blisnazite;konsultazijta beshe neoficialna i dosta pesimistichna;shefa na komiteta mislj che sashto ima blisnazi

# 4
 • Мнения: 25
Zdrasty! I moite deca nqma da se vazpolzvat ot eventualen polojitelen razvoj.Trqbva da opitame  vse pak  Peace

# 5
 • Варна
 • Мнения: 212
На мен ми е далече още мами но ви подкрепям

# 6
# 7
 • София
 • Мнения: 288
.. привет от мен .. ако в рамките на тази седмица се организираме и преди срещата се разберем за текст на сигнала до Комисията за защита от дискриминация и Омбутсманът .. аз ще Ви подготвя съответните текстове .. но трябва да се съберат известен брой подписи .. ако имате желание да го направите .. кажете .. тук ..
  bouquet 

# 8
 • Мнения: 25
Здравей,явно бащите сме по загрижени .Аз до момента ползвам и профила на жена ми Simple Smile.Моето мнение  е ,че можем първо да съставим писмото  и да го обсъдим, а за подписи не знам  как ще стане,дай някаква идея! Просто  не трябва да оставим нещата така и при положение,че сме в правото си .Лично аз съм писал до комисията за защита от дискриминация  и до БХК от комисията ми отговориха,че са ми  завели с  входящ номер писмото  но понеже  е на  електронната поща , трябвало на хартия да напиша ново Simple Smile

# 9
 • Мнения: 1 897
Пуснала съм линк към темата в подфорума на СНБМ още преди седмица. За съжаление има отсъстващи хора от експертите по темата. Вярвам, че скоро ще вземат отношение и те.
По повод загрижеността - не вярвам да има безразлични по казуса. Просто е добре нещата да бъдат изпипани, за да дадат резултат Peace

# 10
 • Мнения: 25
Така е, трябва да помислим  и  подписи как ще съберем.

# 11
 • София
 • Мнения: 288
.. подписите се събират най лесно .. на срещи .. ето сега предстои такава .. на 15-ти .. затова Ви казах .. ако искате .. мога да разпечатам таблички с колона за име .. ЕГН .. и подпис .. кажете ..

# 12
 • Мнения: 25
Супер, поне да са унифицирани.

# 13
 • Под щастлива звезда.
 • Мнения: 616
Здрасти!
аз се записвам да следя темата, защото подобни казуси в нашата държава много ме афектират! Засега си чакам само едно бебе, но това не означава, че не ме засяга; така че когато става въпрос за подписи или друга подкрепа - със сигурност ще се намерят много хора като мен, макар да нямат близнаци в семействата (засега).
Наскоро по въпроса се води дискусия с разни известни личности - Крум Савов, Елена Петрова и тнт, които имат близнаци, и са наясно с тази дискриминация; те говореха за създаване на инициативен комитет за промяна в тези положения; може да се направи опит да се свъжете с тях, да се види те какво правят. Публичност никога не е излишна. (според мен)

Успех!

# 14
Я и аз да се включа. Каква е разликата да имаш 2 деца, едното на 5 другото бебе или едното на 1 другото бебе. Разходите са все едни и същи. Това че имаш 2 бебета наведнъж, не значи че едното е в неравностойно положение. То е толкова в неравностойно положение колко и бебето с по-голям брат или сестра.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт