Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 160
Прочетох много ЗА късното захранване и за неговите предимства. Разбирам, че е ужасно модерно в момента да захраниш детето си късно - колкото по-късно, толкова по-модерно. Има ли някой, който е ПРОТИВ късното захранване? И какви са личните ви наблюдения от ползата от късното захранване (теорията ми е ясна)?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 131
Съзнавам, че не отговарям на съмишлието, което търсиш, но не се стърпях...
Честно да ти кажа не ми е чудно, че никой не се включва в темата ти...някак не си си оформила много добре питанката...ако: - едва ли би определила късното захранване като модерно. Модата няма нищо общо със здравето на дечицата ни и съзнаването на отговорността, която носим като родители. А наблюдения не вярвам някой да посочи на този етап (освен да речем възвръщането на отминали колики или да не дава Господ никому - алергични реакции), тъй като проблемите се очертават в едно не много близко бъдеще, т.е. след години...не знам кой запознат с последните би рискувал с така нареченото ранно (според мен - ненавременно) захранване!

# 2
 • Мнения: 6 392
изходна ситуация -  две деца  : каката пред 10 години захранвана рано, а малкия ( на годинка и два месеца )  захранван късно.
Каката - на един месец сок от ябълки , на два месеца попара и прочие по старата метода.
Малкия - изключително кърмен 7 месеца.

Каката - рано отказа да суче - наложи се да се цедя, страдаше от страхотен запек, имаше колики цели 6 месеца, привикна към шише и трудно премина на лъжица ,  искаше доста дълго да яде само пасирана храна, и досега куп хранителни алергии .

Малкия - без проблеми в изхождането, колки само първите два месеца, от шише направо преминахме към лъжица и към храна на парченца или намачкана с вилица, без хранителни алергии досега.

може и всичко това да е строго индивидуално, но пък разликите са очевадни.
Поздрави

# 3
 • София
 • Мнения: 3 748
Модерно е да се храним и живеем здравословно. Поне да опитваме  Laughing
Ако наистина си прочела всичко ЗА късното захранване нямаше да очакваш смислени аргументи против  Wink

# 4
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
   Не е никаква мода. Остарялата мода е ранното захранване.
В България още се корени. Личните ми наблюдения -
по света не-у-нас няма друг вариант, освен захранване най-рано
след 6 навършени месеца. Щадящо детето, щадящо кърменето,
щадящо финансите, ако щеш. Simple Smile Това е.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
ужасно модерно в момента да захраниш детето си късно - колкото по-късно, толкова по-модерно.
Е, не "колкото по-късно, толкова по-модерно" Grinning
Захранването не бива да се отлага прекалено във времето - обикновено след 6 навършени месеца или малко отгоре бебетата са готови за захранване и започват да имат нужда от мъничко допълнителни храни, които до края на първата година съставляват примерно 15-25% от общото количество храна за деня, остатъка - кърма.

# 6
 • Canada
 • Мнения: 231
antena, какво разбираш под "късно захранване"?
Аз съм ПРОТИВ късното захранване, за мен късно захранване е след 8-9-месечна възраст.  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 378
  Захраних на 4 месеца и съм против късното захранване.
  Като родих първто си дете, останахме  в родилното над 20 дни - имаше проблеми с жълтеница, наддаване... На консултацията на 1 месец ми препоръчаха да го дохранвам. Имайки предвид темпото му на наддаване от болницата, предпочетох само да го кърмя... С мисълта, че все пак ако не му стига кърмата, на 4 месеца ще захраня с пюре, каша. Ако някой тогава ми беше казал, че трябва да захраня на 6 месеца, щях да претърпя провал с кърменето. Иначе го кърмих до 2 години и 8 месеца, заместих кърмене на 11 месеца. Родих второто си дете след 1 година и 4 месеца и ги кърмех едновременно... Малкото - до 1 година и 3 месеца.
  Бебетата имат различен апетит - до 6 месеца е по-силен и наддават повече, не отказват храна. След 6 месеца понякога се случва да отказват... Децата ми приемаха добре новите храни, не ми се е случвало да отказват.
  До скоро препоръките на СЗО са били бебетата да се захранват след 4 месеца. Сега възрастта е изменена - 6 месеца , но след време може да има  пак промени...

Последна редакция: пт, 29 фев 2008, 17:13 от Милли

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Милли, не съвсем. Препоръката е захранване най-рано на 4 навършени месеца, но е препоръчително да стане на 6 навършени. Т.е. 4 навършени е най-минималната долна граница.

# 9
 • на запад
 • Мнения: 2 614
Странен въпрос...
Не, аз не съм от тези, които са против...
Прочетох информирах се доста преди да започна захранване, и смятам, че направих правилния избор.  Peace
И Милли истина е, че препоръките са за след 4-ия месец. Те не се променят, защото това не е мода!  Peace
antena, хубаво е, че си чела много за захранването. Какъвто и избор да направиш, той поне ще е информиран, няма да ти е наложен от педиатър, роднини, моди и т.н. Не ми харесва само формулировката ти за модни тенденции...това е нормалното захранване, а теорията от 50-90 години на миналия век е дълго задържала се у нас (единствено) мода  Peace

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
До скоро препоръките на СЗО са били бебетата да се захранват след 4 месеца. Сега възрастта е изменена - 6 месеца , но след време може да има  пак промени...
Малко разяснения относно тези препоръки - захранване най-рано на 4 навършени месеца се е препоръчвало, тъй като се е смятало, че децата в третия свят са в голям риск от желязодефицитна анемия и други хранителни липси и е имало надежда, че по-ранното захранване ще помогне да се преодолеят. За децата от развитите страни не е имало притеснения за развитие на хранителни липси вследствие на кърменето през първите 6 месеца., но СЗО дава препоръки в световен мащаб, а не отделни за различните страни. 
Впоследствие обаче са били направени изследвания, които показали, че същите тези деца от третия свят, заради които са били унифицирани препоръките се развиват много по-зле с комплементарните храни, тъй като по онези ширини и при възможностите на родителите им започват да страдат от много по-сериозни заболявания поради липса на достатъчно богати на хранителни вещества храни (особено липсата на достатъчно белтъци - съвременното становище е в онези ширини кърменето да продължава възможно най-дълго, тъй като продължава да осигурява много голям процент от дневния внос на белтъчини - над 30% - дори при децата над 1-годишна възраст) и анемията им е най-малкия проблем.
Което е довело до нова корекция на препоръките (бтв, това се случва 90-те години, т.е. преди 15-тина годинки Laughing, та не е съвсем скорошна тази промяна). То пък довело до страхотен вой от компаниите-производителки на детски храни, които се почувствали ощетени от тези два месеца по-малко, в които могат да си предлагат продукцията и това позабавило повсеместното въвеждане на препоръките.
Наскоро се публикуваха поредните изследвания, сравняващи заболеваемоста при деца, захранени при 4 навършени и деца, захранени при 6 навършени месеца в развитите страни. Въпросните изследвания показват ясен и неоспорим риск от повишаване на заболеваемостта от дихателни инфекции, пневмония и отит сред захранените на 4 месеца деца в сравнение с тези, захранени при 6 навършени месеца.
Отделно си стои въпросът с изследванията за времето на затваряне на междуклетъчните пространства в лумена на червата... просто е достатъчно човек да почете малко повече и му става ясно защо е важно захранването да започне около средата на първата година.
Да не зачекваме пък въпроса с готовността на детето да приема други храни - има простичка логика в препоръките, която за мен е по-убедителна от повечето изследвания Grinning
Бтв - синът ми е захранен рано по бг-схемата с някои интуитивни модификации от мен. Човекът не харесваше сокчетата, съответно (от чист мързел, признавам си) престанах да му ги предлагам - сок пропи някъде към 2-годишен. С пюретата нещата хич не вървяха добре, избутваше всичко от устата си и врещеше - така че го оставих още 2 седмици (не започнах съвсем на 3 месеца, а малко по-късно) и реално започна да приема пюрета на около 4-месечна възраст. Не е имал проблеми с храненето, тъпчеше се като прасенце - алергиите обаче са друга тема.
Дребната е захранена на 6 навършени месеца, беше готова може би малко по-рано, но изчаках. Не се възторгваше особено от твърдите храни, ядеше много малки количества до годинка (което е абсолютно нормално), после съвсем нормално взе да се храни. Капризна е по отношение на яденето, но пък налита основно на здравословни неща (изключвам шоколада от тази група Confused) и ми харесва много, че умее твърдо и ясно да дозира количеството според собствените си нужди (синът ми яде колкото му сложиш - малко или много), а нея по никакъв начин не можеш да я накараш да хапне повече. Така че разлики има Simple Smile

# 11
 • В заешката дупка
 • Мнения: 2 979
Аз само ще допълня препоръките за хранене в Европейския Съюз. Нали сме вече европейци.   Wink

СЗО е една от многото здравни организации, която стои зад тези препоръки. А те са - изключително кърмене до 6 навършени месеца.

Infant and young child feeding: standard recommendations for the European Union


Целият текст е интересен, за който има нерви да чете.

# 12
 • Мнения: 988
За лични наблюдения - мога да добавя че дъщеря ми се научи да дъвче, да се храни самостоятелно и да пие от чаша преди всички деца около нея, захранени рано (преждевременно - да го наречем с истинското му име!) и го отдавам на нормалното (6-ти месец и при покрити признаци за готовност) и ненатрапчиво, не-насилствено захранване, без схеми по график за заместване на хранения, режими и т.н. Не знам дали се улавя разликата, когато човек чете на теория - едно преждевременно захранено дете бива наистина "захранено", а нормално захраненото "прояжда"  Simple Smile

Нека пък аз да попитам - как така човек решава по отношение на такива неща като храненето и здравето на детето му, че е "За" или "Против" - това да не е въпрос "Вие от Левски или от ЦСКА сте" - истината е, че за човек, който наистина, ама наистина се е информирал и не го мързи, просто не стои никакъв избор.

# 13
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
... - едно преждевременно захранено дете бива наистина "захранено", а нормално захраненото "прояжда"  Simple Smile

... - истината е, че за човек, който наистина, ама наистина се е информирал ,и не го мързи просто не стои никакъв избор.

   Мецанке, дай да те  Hug ! Бих добавила: и не го мързи да помисли

# 14
 • Монреал
 • Мнения: 313
За мен ранно е на 4 м. късно на 6-7 месеца Simple Smile Аз лично захраних тогава, когато ме посъветва лекарката.

Всички коментари са излишни, ако не се взема под внимание един много важен фактор -колко е родителската отпуска. Много майки тръгват на работа когато бебетата са на 3-6 месеца по ред причини. Очевидно е , че за къремне не поискване, без нищо допълнително не може да се говори.

Последна редакция: пт, 29 фев 2008, 17:43 от smuty

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт