Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • софия, надежда
  • Мнения: 75
здравеите, имам нужда от консултация. моля ако някой е запознат да ми каже ще получавам ли маичинство ако фирмата в която работя обяви ликвидация? в какъв размер  и за какъв период ще бъде обещетението ми? предварително ви благодаря

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
Предполагане, че вече си в болничен 45 дни преди раждане, в такъв случай:
Обезщетение при бременност и раждане при прекратяване на осигуряването
Чл. 52. от КСО При прекратяване на осигуряването за всички осигурени социални рискове през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигурената се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Чл. 50. от КСО. Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

Чл. 12. от Наредбата за изчисляване и изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО. Осигурените лица, на които правоотношението или осигуряването е прекратено поради ликвидация или прекратяване на осигурителя, представят лично или чрез упълномощени от тях лица в съответното ТП на НОИ с молба по образец съгласно приложение № 11 документите по чл. 3, 4 и 8 на хартиен носител и документ за самоличност
Чл. 3. - болничен лист /трите болнични листа/
чл.4 - молба-декларация от осигуреното лице по образец съгласно приложение № 2.  /за периода 135-315 дни/
чл.8 - декларация по образец съгласно приложение № 7 за банковата сметка
Ето от  тук можеш да изтеглиш приложенията
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215

Успех!


 

# 2
  • софия, надежда
  • Мнения: 75
благодаря, ти anii_ta,
всъщност на става въпрос за мен, а за приятелка, която на 14.02.08 роди. предполагам, че написаното важи в нейния случай. ако съм разбрала правилно от нои ще и' изплатят болничните, които са общо 315 дни. след изтичането им ще има ли право да получава майчанство до 2годинки на детето?

# 3
  • София
  • Мнения: 1 352
След като е започнала да ползва болничен преди фирмата да обяви ликвидация НОИ ще и плаща до 315 дни.
С прекратяването на осигурителното правоотношение се прекратява плащането на  обезщетението по чл.53 от КСО т.е обезщетението за отглеждане на малко дете. Затова обезщетението за отглеждане на дете не се изплаща след прекратяване на трудовия договор или осигуряването.
Единия вариант е да започне работа и след това да излезе в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Другия е да получава майчинство от Дирекция"Социално подпомагане" до 1 година на детето в размер на 100 лв.

# 4
  • софия, надежда
  • Мнения: 75
много блзгодаря   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт