Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • France
 • Мнения: 665
Здравейте, уважаеми мами. Имам нужда от вашите мнения. Ситуацията е следната: дъщеря ми ходи на детска градина, най-добрата в града /областен град/. Персоналът е изключително квалифициран, ръководен от прекрасна директорка. Есента, се появи момченце, чиито родители са в Германия и е поверено на баба си. Детето се оказа доста буйно. Неговото поведение, като плюене, удряне, чупене и използване на нецензурни думи, се отдаваше на адаптацията и липсата  на родителите му. Но, момчето започна да тормози дъщеря ми. Аз публично поисках да се премести, което ми бе отказано преди Нова година. Конфликта назря, след като момчето счупи диадемата на дъщеря ми, ударил я в гърдите и я плюел. Аз публично казах на учителката, че ще проверя дали има начин той да напусне, т.к. не желая дъщеря ми да бъде повече тормозена. Освен това, тя зяпочна да говори, използвайки диалектни думи, които за нас, софиянци, звучат, меко казано, просташки. Така говори едно от педагожките. Аз бях възмутена и чрез дъщеря ми дадох да се разбере, че в подобно учреждение се говори на книжовен, а не селски език. И за да свърша, че стана дълго, ще кажа, че вчера директорката ме повика, и ми бе казано, че съм нямала право да давам квалификации за персонала как говори, че, ние, софиянци, сме имали по-ужасен диалект, че дъщеря ми е виновна, едва ли не, че е удряна, плюена и обиждана с думи като "курва, лесбийка" и т.н. В крайна сметка, тя ще бъде преместена в друга група. Но, проблемът е, че тя не иска и плаче.
Питането ми към вас е: имам ли основание да изисквам да се говори правилно в детската градина? Имам ли основание да изисквам не дъщеря ми, а "дразнителят" да се премести? И как да процедирам с детето си- да я преместя или да я оставя?
Излязох с усещането, че мнението за мен на директорката се промени и в нейните очи съм "надута и нахакана софиянка", което не е така.

# 1
 • Русе
 • Мнения: 4 406
проблемното дете само твоята дъщеря ли тормози? има ли други родители, с които да се обедините?

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 256
О-о,и аз имах такъв проблем миналата година.Едно от децата в групата на сина ми го "набеляза "и започна системен тормоз.Изчаках достатъчно време,за да не се води за единичен случай-всеки ден сина ми се прибираше с надраскани с фулмастер дрехи,ударен и т.н.Накрая Накрая ми писна и отидох да говоря с учителката-никаква реакция.Тогава извиках въпросното дете и говорих направо с него.Незнам колко педагогически постъпих,но само това помогна.Оказа се същото дете като в твоя случай-родителите в чужбина,бабата го гледа.Нахално,невъзпитано,позволявало си да държи тон и на учителките.Казах му,че ако продължи да се занимава със сина ми ще говоря с някой от родителите.От тогава нещата се уталожиха.

# 3
 • France
 • Мнения: 665
Разговарях с него, внимателно и добронамерено. Не само дъщеря ми се оплаква от него. Говорих и с бабата- 2 пъти, никакъв ефект.
А как да процедирам по отношение на диалекта?

# 4
 • Русе
 • Мнения: 4 406
диалектът единствено можеш да поправяш.
ами вземи и го заплаши това детенце пък, може и да има ефект- аз съм по- голяма и по- силна, искаш ли аз да те обиждам, плюя, бия или там каквото решиш... обикновено непознатите са по- авторитетни от родители и педагози...

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 256
Щом има и други деца,съберете се с другите родители и решете нещо,на тях не им ли пука?
За диалекта какво имаш предвид,защото и в нашата госпожа казва млеко вместо мляко и касала,че така е правилно.Не може да се направи кой знае колко.
Аз не говорих изобщо мило и внимателно с детето,направо му се скарах сериозно.Това е дете,което няма респект от никой явно и всички се въртят около него.От тогава като ме види и ме гледа лошо.

# 6
 • France
 • Мнения: 665
За диалекта: вместо напускам- напущам, вземам- забирам и т.н.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 220
И на сина ми в яслата му говорят на типично пловдивски диалект и това много ме дразни. В момента  се сещам само за един пример, но не е единствен, макар и показателен - вместо "седнИ", казва "сЕдни". Не ми е идвало на ум да говоря с персонала, може би от недоверие, че нещо би се променило. Това си им е стилът на говорене просто, колкото и да не ми харесва... Единственото, което правя, е да го поправям винаги, когато го чуя да употребява дума неправилно. Той повтаря след мен и така - до следващия път...

# 8
 • София
 • Мнения: 808
За диалекта нищо не можеш да направиш. Всеки район си има говорни особености с които хората са свикнали. Трудно ще накараш някой, който цял живот е говорил по този начин да се промени. Още повече, че в техните очи ти си едва ли не капризен натрапник.
По-важно е да решите проблема с тормоза над детето.
Не смятам, че е редно да наказват твоето дете. Щом плаче тя явно възприема преместването в друга група като наказание. Има и по-висша инстанция от директорката. Просто се съберете с другите родители и решете проблема.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 980
Малко си изтървала момента за решаване на проблемите с детето - поне така ми изглежда от разказа ти. Вече е "ти" срещу "градината", а не ти и учителките заедно да решите проблема...
Не бих говорила с бабата на детето, нито с него, не бих искала да го местят... В конфликтите м/у деца никога не е много ясно, или поне може да се спекулира, кой крив и кой прав. Дъщеря ми е била хапана, хапала е и тя. Винаги съм молила учителките да решат проблема между децата, без да изисквам конкретно поведение от тях, освен да обърнат внимание. Да се конфронтираш не е решение в случая.

На този етап обаче мисля, че единственото ти решение е, да смениш градината, защото детето ти е 'черната овца' и поведението към него няма да е безпристрастно.  Peace

Диалект има навсякъде за съжаление. Мисля, че ако вие говорите правилно и поправяте грешките детето ще говори правилно. Дъщеря ми има 2 баби - едната живее в северна България, другата в южна - след всяко гостуване коригирам грешки в двете посоки.

# 10
 • в гората
 • Мнения: 2 979
Аз пък не мога да повярвам, че никой от учителите не се е опитал да направи нещо?
Не ти ли  казаха, че са говорили с него, викали ли са бабата и ако да, какво е станало?

Някак си излиза, че само ти се оплакваш и се бориш нещо да се промени, а всички други- както винаги мълчат.

п.п. Ние си имахме един Стефчо. Много сладко момченце, само дето псуваше. Псуваше и цялата група. Като го казах на учителката, тя ми отговори, че питали родителите и те казали, че докато шофирали и така си говорили. Еми мен това какво ме интересува, ние не псуваме, искам и детето ми да не псува. Родителите бяха пас.

Един ден мъжа ми, го беше дръпнал на страни и му казал с по- строг вид, че това не е хубаво и че ако продължава децата няма да искат да си играят с него.
Не знам дали той е бил причината, но псувните спряха.


Помоли за една родителска среща, нека и другите да кажат имат ли проблеми, и всички да го решите. (ако искаш разбира се)
  bouquet

# 11
 • Мнения: 1 172
Мисля, че имаш право да искаш да се разрешат проблемите. Но нямаш право да определяш КАК да бъдат разрешени. Това е в компетенцията на директорката и персонала, вероятно. Можеш да искаш да се говори книжовен език, можеш да искаш да не притесняват детето ти. Но не можеш да искаш да преместят дете в друга група или да уволнят педагог, за да ти решат проблема. Това едва ли са единствените начини и е работа на директорката да обмисли и всички останали алтернативи и да подбере най-подходящото за всеки от проблемите. Доколкото ми е известно уволнения и премествания са крайни решения и се прилагат едва когато всичко друго е пробвано и не са постигнати исканите резултати.


# 12
 • Варна
 • Мнения: 531
Това за диалекта направо ме разби... Не можеш да искаш от всички хора, които разговарят с детето ти, да говорят на правилен, книжовен български език. Всеки си има някакви особености в говора и ако ти говориш с него така, както искаш, мисля, че то ще разбере как правилно да изговаря думите, въпреки, че някои от хората около него говорят по различен начин. Че вие ако сте във Варна на градина примерно, как ще се оправяте с мьекото говорене? Нали няма да искаш да уволнят всички госпожи, щото говорят неправилно???
В нашата ясла имаше госпожа, която беше от друг край на България и казваше "ша играеме", "ша спиме" и т.н. Детето започна да говори по подобен начин, но след като започнахме да го поправяме, спря да го прави. Така, че диалекта мисля, ти е най-малкия проблем.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Е, не! Просташки, за вас софиянците.....Това беше просто излишно да го пишеш, понеже вие- софиянците говорите книжовен език, сигурно...
ИЗвинявай, но това ми се наби в очите направо, не се сдържах.
УСпех с другото

# 14
 • Мнения: 4 202
Всеки родител трядва да има претенции към педагозите. Но, много се извинявам, смятам, че си прекалила малко.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт