Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр.София
 • Мнения: 19
Здравейте!Имам щастието да отглеждам едно прекрасно момиченце-Теодора,което вече е на 3 год. и 5 месеца.Както много семейства, така и моето обаче се бори с проблема на необяснимата за мен дълга почивка на всички ОДЗ и ЦДГ! Няма да ви занимавам с това, как се планират отпуските на всички баби и дядовци, за да може дъщеря ми да не посещава сборна група през лятото в друга детска градина,с други възпитатели и даже в друг квартал.За щастие миналата година нашата градина беше дежурна и успяхме да си починем.Това за което искам да ви разкажа е следното:Много дълго време се опитвах да се свържа с някоя държавна институция,която може да ми каже кой определя т.нар. почивка през август,защо всяка година родителите и децата са подложени на този стрес? Накрая се свързах с Отдел "Образование" в община "Искър"/аз  живея в ж.к.Дружба/,откъдето ми казаха, че Столична община определя коя градина ще е дежурна, че август е месец за ремонти.Аз попиатх дали всяка година тогава ремонтират нашата градина,при което тя не можа да ми отговори и се опта нещо да ме оплете и накрая с ядосан и доста възмутен тон ми каза, че няма да работят градините заради две или пет деца, защото било много скъпо.Аз я попитах-може ли всяка градина да си има своя сборна група, в която да ходят децата,а тя ми отговори , че няма смисъл,защото миналата година, когато са обявили коя ще бъде дежурната година и не са се събрали деца.Аз й каза, че няма да се съберат, защото самите деца не искат да ходят на чуждо място , а и родителите/както и аз/ няма да искат детето им да ходи при чужди лелки.Тя възмутено ми каза , че това в никакъв случай не може да стане!
В крайна сметка,не получих отговор на въпроса къде и с какъв документ е регламентирана почивката на детските учежюбни заведения през август и реших да се обадя на Столична община. Попаднах на много компетентна и мила служителка,която ми обясни всичко.Обобщавам: няма понятие "ваканция" за ОДЗ и ЦДГ/при което аз си глътнах граматиката/, Столична община не регламентира почивката, а всяка детска градина заявява плановете си за месец август на кмета на общината,там се обобщава информацията и се обявява пред Столична община коя ще е дежурната градина за района.Аз я попитах дали може всяга градина да си има сборна група, а тя ми отговори, че може/тогава съвсем загубих ума и дума! #Crazy/ и ми каза,че г-жа Фандъкова го е предлагала много пъти , но никой не е откликнал на предложението и ме посъветва да й напиша предложение.Аз благодарих за отделеното внимание и затворих телефона. Честно да ви кажа не знам какво почувствах-яд, че всеки те прави на малоумен и на глупак,тъй като не съм добре запозната с регламента за почивка на градините и те прехвърлят от телефон на телефон,или почувствах надежда, че има човек, който може да помогне!
Веднага написах на чернова писмо до г-жа Фандъкова,което смятам да изпратя в понеделник.
Написах всичко това, защото мисля, че родителите имаме право да отглеждаме децата си нормално и смятам,че всички трябва да се борим с каквото можем,за да го постигнем.Също така както са казали мъдрите хора"Една птичка пролет не прави!" искам да попитам дали бихте подкрепили сформирането на сборни  групи във всяка детска градина, а не само в една за всеки квартал?
Благодаря за отделеното внимание!

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Разбира се, подкрепям с две ръце.

# 2
 • Мнения: 7 198
PeaceПодкрепям!Дано молбата ти бъде чута!

# 3
 • България
 • Мнения: 99
Подкрепям!Дано начинанието ти да има успех.

# 4
 • все още неустановенo...
 • Мнения: 1 092
Разбира се, че подкрепям! Peace

# 5
 • Мнения: 4 950
 newsm10И аз подкрепям. Миналото лято  ми се наложи целият юли и част от август месец да си подмятаме децата от къща на къща, а през останалата половина на м. август да водя поне едното с мен на работа.

# 6
 • София
 • Мнения: 31 567
Разбира се, че подкрепям, и за юли и за август.

# 7
 • София
 • Мнения: 11 444
А аз не разбрах.. защо точно август. Искаш градините всички да работят без прекъсване?

Аз не съм много съгласна така. И на мен ми е трудно, още повече, че няма баба, която да ми гледа детето. Обаче не искам да диша изпаренията от блажната боя примерно. Смятам, че трябва да има 1 месец през лятото, в който да се извършват ремонтите в градините.

# 8
 • Мнения: 1 172
Нашата градина беше дежурна миналото лято, за 1 месец. Там работеха и чужди учителки (от другите градини, чиито деца идваха в нашата). Не е имало проблем с това, че в градината и групата е с непознати деца и непознат персонал. Не разбирам това положение с "детето и родителите не искат да ходи при чужди учителки и лелки". Ами нали лелките и учителките имат годишен отпуск? Все някога трябва да си го вземат и съответно детето да е при чужди или непознати. За мен е нормално да се оптимизира, не виждам смисъл в това да работят 3 градини, ако във всяка от тях има по 30-35 от 100 деца.

# 9
 • Мнения: 4 202
И аз смятам, че е необходимо известно време за ремонти и освежаване на сградите. Неприятно е, но не виждам иначе как ще стане.

# 10
 • гр.София
 • Мнения: 19
Относно ремонтите-доколкото знам те се извършват частично,което означава, ече има помещения , в кото децата могат да бъдат събрани.
Относно почивката на възпитателите-всеки има нужда от такава, но например когато ти почиваш, фирмата или учреждението или мястото където работиш да не би да прекъсва дейността си?!?

# 11
 • София
 • Мнения: 11 790
Разбира се, че ще подкрепя такова нещо.  Peace

Що се отнася до това:
"че няма да работят градините заради две или пет деца, защото било много скъпо.Аз я попитах-може ли всяка градина да си има своя сборна група, в която да ходят децата,а тя ми отговори , че няма смисъл,защото миналата година, когато са обявили коя ще бъде дежурната година и не са се събрали деца"-мога да кажа как беше положението в предишната ни градина миналото лято:
Обясниха ни, че най-много 5 деца от групата могат да отидат в дежурната детска градина, и то само в краен случай-ако изобщо, ама никак и въобще не може да се намери жив човек, който да се грижи за детето. Освен това ни обясниха колко е ужасно за децата да сменят градината, госпожите, децата, възрастовата група, отивайки в дежурна градина. Как по-лошо нещо една майка не може да причини на детето си. Така че-ако има кой и как някак си да се грижи за детенцето, да му спестим този шок и ужас. Всичко това се говори, докато учителката държи в ръката си листа, на който желаещите да запишат детето в дежурната група могат да заявят това свое желание. Съответно-ако не желаят-да напишат срещу името на детето едно "не".
Е, коя е тази майка, която след подобни съвети от учителките на детето си ще го прати в дежурната градина и ще го подложи на така описания тормоз? Много ясно, че няма да се съберат деца, при положение, че родителите предварително са старателно обработени.


# 12
 • Мнения: 1 650
Миналата година подписвахме петиция срещу дългите летни отпуски в д.градини.
Какво стана с нея така и неразбрах.Видя ли изобщо бял свят?

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 22 926
А замисляли сте се защо се получава така. Този персонал на тези детски градини има полагаем отпуск, който трябва да ползва в рамките на годината. При нас не се получава така, защото има възможност някой да замества, но в София сигурно няма желаещи.
За да искате подобно нещо, трябва да сте сигурни, че ще има кой да работи лятото, или може би искате да няма отпуски...

# 14
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Нямам нищо против и ще ви подкрепя, въпреки, че моите деца не ходят лятото в градината.
Искам да ви обърна внимание, че не става въпрос само за учителка и леля, а и за персонала в кухнята. Те също трябва да работят, ако децата са в градината.
В нашата градина се пуска предварително проучване още края на Април, началото на Май месец и всички пишем дали и кога децата ни  ще я посещават. На тази база се определя ще има ли сборна група. Миналата година имаше една за цялата градина, а Август и тя не беше пълна. Виждала съм 5, 6 деца на двора и толкова.
Успех.

ПС. Във форума има и други теми по въпроса, потърси ги. А и работната група обсъжда проблема с общината и търсят решение, те пишат в темата за градините "протестни и страсти ...".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт