Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2008, 11:35 ч.

Помощ! Генно-модифицирани храни!

 • 449
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Zdraveite vsichki, koito se interesuvate ot zdraveto na decata si!
Izprashtam link kum statiata na moiat lekar i holistichen uchen d-r Naidenov, posvetena na tozi seriozen problem za Bulgaria! Predpazete se!
http://anhira.com/gmh.php
Ochakvam vsichki koito gi boli ot tozi i drugi zdravoslovni kazusi! Imame pravo da se borim za zdraveto na vsichki i na nashite deca!


Здравейте всички, които се интересувате от здравето на децата си!
Изпращам линк към статията на моят лекар и холистичен учен д-р Найденов, посветена на този сериозен проблем за България! Предпазете се!
http://anhira.com/gmh.php
Очаквам всички които ги боли от този и други здравословни казуси! Имаме право да се борим за здравето на всички и на нашите деца!

Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: пн, 03 мар 2008, 12:03 от Vivi

# 1
 • Мнения: 953
http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=10407.msg198892

Става въпрос за много пари, не знам способни ли сме изобщо да се борим срещу тази индустрия.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 458
Това са пълни глупости.

Мога да започна го опровергавам точка по точка.

1.  Полученият чрез генни модификации ТРИПТОФАН (хранителна добавка), УБИ 37 човека, ИНВАЛИДИЗИРА ТРАЙНО 1500 И ОЩЕ 5000 са ВРЕМЕННО ИНВАКИДИЗИРАНИ.
Дрън-дрън. Триптофанът е аминокиселина, присъства в повечето протеини с растителен произход. Това е химическо вещество с точно определен химически състав и структура. Дали ще се получи чрез химически синтез, бъде отделен от белтъчините, или ще бъде произведен от генно модифицирани бактерии, този състав и структура са си същите

2. Крави, третирани с рекомбинантен (генно инженерство) хормон на растежа, получават мастит, боледуват, намалява тяхната репродуктивност и умират рано. В същото време млякото на тези крави е с ниски хранителни качества и не е безопасно!
При крави, третирани с какъвто и да е хормон на растежа, независимо от произхода му, пак ще се наблюдават същите проблеми.

3. Забелязани са силни алергични реакции и астматични кризи сред хората, които имат непоносимост към определени гени от растителен или животински произход, взети и вмъкнати в хранителен продукт, който преди това е бил добър за тях.
Алергиите не са към гените, а към определени вещества. Хората често страдат от алергии, даже към натурални продукти, така че връзката между алергиите и генно-модифицираните продукти е точно толкова голяма, колкото и връзката между алергиите и другите вещества.

И т.д. и т.п.
Според мен, това е просто пропаганда от страна на хора, които поради някакви причини искат да продължим да живеем в пещерни условия, или от страна на неграмотници, които им се връзват.

# 3
 • Мнения: 953
1. Генното инженерство (ГИ) представлява насилствено вкарване наслука на гени в ДНК на прицелния организъм, при което непредсказуемо се намесва в сложните саморегулаторни механизми в ДНК и това може да доведе до промяна в качествата на прицелните организми и образуването на непознати и непредвидими токсини в тях. ГИ безспорно има мутагенен ефект.

          2. ГМХ предизвикват тежки алергични реакции и увреждат храносмилателния тракт. Късните ефекти от използуването на ГМХ върху организма не са изследвани и са на практика непредвидими.

          3. Екосистемата е една сложно функционираща система обединяваща хората, животните, растенията и микроорганизмите. Промяната в коя да е от тези части неизменно се отразява и върху другите. Еволюцията е продължавала хиляди години. Съществува реалната опасност от появата на десетки хиляди генно изменени вируси, бактерии, растения и животни, което може да доведе до истински хаос в биосферата на планетата и да се стигне до тотално генетично замърсяване с непредвидими последици. Създава се възможност за сериозно нарушаване на екологичното равновесие в природата и силно ограничаване на био-разнообразието, а с това и се намаляват шансовете на растителните и животинските видове да се приспособяват към изменящите се условия на средата.
 

# 4
 • Мнения: 953
ГМ растения синтезират белтъци, отсъстващи в нормалните растения, заради които ГМ сортове имат по-висока издържливост на външни вредители. В много от случаите, както може да се види от обширната литература, достъпна в Интернет, повишената издържливост се дължи именно на синтезиращите се в ГМ растения не-натурални белтъци, които се явяват на практика токсични за вредителите по тях. Обаче освен доказано токсичните неестествени белтъци, в тези ГМ растения се намират в големи количества и други “объркани” белтъци, които нямат директна токсичност върху клетките. Те обаче попадат в храносмилателния тракт на човека, който е снабден със специални имунни “митничари”, които проверяват белтъчния състав на поглъщаната храна и когато видят нещо непознато, “занасят” проби от него до най-близката тестова станция – регионалния лимфен възел, където имунокомпетентните “специалисти” решават дали погълнатият белтък е храна или опасност, на която организмът следва да реагира с пълноценна защитна реакция (по “Клинична имунология”, авт. Б. Божков и М. Огнянов, ИК “Знание”, София, 1999).


...........................

Ето ти алергична реакция.

# 5
 • Мнения: 13
Боже, момичета, благодаря за отзивите ви. Във всички случаи нямам политически амбиции с този си призив и най-вече съм възмутена от хората, които се опитват да натрупат такива за сметка на подобни болни теми!
Явно някои хора смятат, че генното инженерство води до прогрес и че тези които се връщат назад към природата са слабоумни и неинформирани. Въпреки че смятам, че е точно обратното, аз ръководя жизнения си път изцяло по методите на древните учени, които са били възможно най-дълго време изпитани, естествено всеки има право да избира! А когато човек застане срещу природните закони, това задължително има своите последствия! Но надали привърженичката на ГХ може да се закълне, че последствията ще бъдат положителни, след като те ще се отразят на бъдещите поколения и ние едва ли ще бъдем тук за да поспорим! Може би трябва да съборим няколко еволюционни хода на природата за да видим какво би се получило и кое е по-полезно? А дали бихме могли да поправим непоправимото?

# 6
 • Мнения: 13
Уважаема Jarrita, провери по-добре ако наистина те инригува темата относно трипофан и всяка друга химическа субстанция. Тя е съединение, като всяко друго както например витамин С, но въпреки това е съвсем различно по какъв начин е добито то, естествен или изкуствен. Естественият витамин С или което и да е съединение се доближава до нашата природна даденост да го абсорбираме, като натура и природно създание, а изкуствените такива ни тровят, точно както е описано нашироко в статията. Относно химическите и естествените субстанции, могат да се изкажат и всички привърженици и осветлени в хомеопатията и алтернативната медицина, но за това се изискват и сериозни и задълбочени познания.

# 7
 • Мнения: 4 399
Аз съм против генно манипулираните храни, пък нищо че триптофана е аминокиселина. Толкова много витамини са синтезирани изкуствено и голямата част нямат нищо общо като физиологично действие с естетвените... ако беше толкова просто, щяхме да си синтезираме и крави например. А какво пък да кажем за генно модифицираните домати, които са се окзали отровни. Уж домати като домати, ама не съвсем. Проблемът е много сериозен, повсеместен и не знам как смятате да се справите с него в България, след като авторитетни организации в световен мащаб протестират от години, но нищо не могат да постигнат.  Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт