Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 март 2008, 16:22 ч.

Длъжен ли е продавачът да дава гаранци

 • 638
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 266
Нямам идея за къде е тази тема та моля модераторите да ме извинят, ако съм им създала грижи.

Питането ми се породи от покупката на Детска количка от JAMBO. Гаранция - няма, ако се повреди нещо до 15 дни да я върна newsm78
Та принципно как стои въпроса за неща, за които имат гаранция от производителя, а търговеца не дава? Има ли закон, който да го задължи?

# 1
 • Мнения: 4 430
Това пише в Закона за защита на потребителите. Мисля, че няма нищо не законово в 15 дена гаранция.

Чл. 117. (1) Търговска гаранция е всяко задължение, поето от продавача или производителя към потребителя, да възстанови цената, заплатена за потребителската стока, да замени или поправи стоката или да положи други грижи за нея, без това да е свързано с разходи за потребителя, когато потребителската стока не отговаря на условията, обявени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция или в рекламата, свързана с него.

(2) Търговската гаранция обвързва този, който я предоставя, съобразно условията, посочени в заявлението за предоставяне на търговска гаранция и в рекламата за нея.

Чл. 118. Търговската гаранция се предоставя на потребителя в писмена форма.

Чл. 119. (1) Заявлението за предоставяне на търговска гаранция съдържа задължително следната информация:

1. съдържание и обхват на търговската гаранция;

2. съществените елементи, необходими за нейното прилагане, и по-специално: срок на търговската гаранция; териториален обхват; име и адрес на лицето, предоставящо гаранцията.

(2) Информацията по ал. 1 трябва да бъде ясна и разбираема.

Чл. 120. В заявлението за предоставяне на търговска гаранция се посочва, че независимо от търговската гаранция продавачът отговаря за липсата на съответствие на потребителската стока с договора за продажба съгласно този закон.

Чл. 121. Неспазването на някои от изискванията на чл. 118, 119 и 120 не води до недействителност на търговската гаранция и потребителят може да се позове на нея и да претендира за изпълнение на посоченото в заявлението за предоставяне на търговска гаранция.

# 2
 • Мнения: 4 430
Почнах да чета по-надолу закона и мисля, че освен "гаранционен срок" има и срок за рекламация. Като да има гаранционен срок не е задължително. Явно количката се продава само с 15 дневен срок за рекламация, в който я подменят, а не я поправят.

Ето от тук чета:
http://www.potrebitel.bg/modules.php?name=Pages&go=page&pid=6

# 3
 • София
 • Мнения: 4 266
Да точно така, 15те дни са срок за рекламация. Няма гаранционна карта.
Благодаря за отговора.   bouquet Ще си прочета подробно.


Просто се зачудих, попадала съм на теми свързани с бяла/черна техника.
В конкретния случай става дума за количка Чико. Официалния вносител дава гаранция 6 м (ако не що не се е променило и ми е стара информацията), а Jambo-то нищо.
Купувала съм и разни други неща, на които производителя пише 2-3 г. гаранция, а нашия търговец дава 1 г., т.к. съм разговаряла с такъв вносител(това преди 3-4 г.), защо е така. Беше ми обяснено, че се внася стоката стои на склад дълго(трудно оборотна), на самия продукт има дата на производство и производителя си отчита от там 2те години, и ням да признае върнати неща в по-късен срок.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 700
Вместо да четеш закони, просто звънни на Агенцията за защита на потребителите и питай. Миналата година си купих спалня, при това от добре позната на пазара фирма, и ми казаха ако нещо й станело да съм им се обадила ooooh! Прозвъних няколко телефона, включително и на централния офис на мебелната къща, и след като си бях проучила правата ми направиха гаранционна карта слънце с гаранция 2 години. Случаят, разбира се, не е идентичен, но на някои търговци им е по-изгодно да не дават нищо писмено, въпреки че са задължени да го правят. Просто се обади да питаш - за всяка стока срокът е различен.

# 5
 • Мнения: 53
Да длъжни са.Дори производителя да не дава такава на търговеца.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 266
благодаря ще се обадя

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт