Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора


Мнения: 4 380
Рецептата за тези сладки е от руски форум, а самата рецепта еврейска, но ги правя поне от няколко години насам периодично. Винаги когато купувам сусам, купувам колкото може повече разчитайки че без сусамените сладки няма да се размине.

Тези сладки имат маса достойнства. Първо, правят се елементарно, смесваш всичко и готово. Второ, не съдържат масло. И трето...толкова са вкусни, че просто е невъзможно да се откъснеш от тях.

Всеки път ми се изпичат до различна степен честно казано. Опитът ми показва, че по-светлички са по-вкусни. На сусама малко му трябва за да си пусне аромата. Точно като при семките не трябва да се допуска да покафенее. Светличко или леко златисто като че ли е най-добре.



За 35-40 бр.

1.5 ч. брашно - в оригинал self-rising flour, но аз ползвам обикновенно затова добавям:
1 ч.л. бакпулвер

1 ч. захар (който не обича много сладко може да понамали)
2 яйца
5 с.л. олио
 250 гр. сусам (СУРОВ!!!)
1-2 с.л. лим. сок (не е задължително)


Всички съставки се смесват с ръка до плътно тесто. Правим топчета които разпределяме на застлана с хартия за печене тавичка, предварително оставяйки около всяко достатъчно разстояние (разтичат се при печене). И печем. Температурата на фурната е 180 гр.С (!!!) , пече се 15-20 мин.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 482
Много интересна рецепта, благодаря! Ще ги пробвам тези дни.
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Благодаря за рецептата, много обичам сусам.   bouquet
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 313
мерси за рецептата.

аз ги знам тези еврейски сладки, май се правят за Ханука.

има и още един вариант, в който се прави тесто разточва се, вътре се слага сусам с мед, прави се на пуричка и после на геврече...

малеее голяма играчка е за правене, ама не могат да изстинат, веднага се изяждат. Crazy
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
Обожавам сусам  Love  мерси за рецептата не я знаех   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 646
Обичам сусам,благодаря за рецептата   bouquet.Утре ще тичам да купувам суров сусам.
Цитирай


Мнения: 2 379
Ето ги и моите сусамени сладки, направени снощи след работа, с наличните продукти, в смисъл сусамът ми беше 200 гр не 250 (толкова беше останало, че правих оня ден едни соленки и ги ръсих), ама бързах да ги направя, не само да ги опитам, а и в знак на подкрепа за теб Ксения.
Благодаря за рецептата.
Цитирай


Мнения: 687
Много вкусни сладки.БЛАГОДАРЯ  bouquet
Цитирай


Мнения: 2 379
Ооооо много съжалявам за голямат снимка, която пльокнах ooooh! ама не проверих, че ще стане така. Извинявам се за това.
Цитирай

Paris

Мнения: 1 712
Вкъщи всички сме фенове на сусама, така че ще ги направя Peace
Цитирай

София

Мнения: 4 676
Аз не обичам сусам , но мъжът ми със сигурност много ще ги хареса  Hug
Само искам да попитам - просто правя топчета , така ли ? Трябва ли да ги сплесквам леко или да ги оформям нещо ?
Цитирай


Мнения: 687
Не е нужно да ги сплескваш,те сами се разтичат и на мен ми се наложи когато ги отлепях от хартията да ги режа с нож по линиите на отделните сладки.Освен това при оформянето от време на време трябваше да си мокря ръцете с вода,иначе не можеше да се оформи топче,разпиляваше се.Но си заслужава,още веднъж   bouquetза xenia
Цитирай

София

Мнения: 820
Ооо, още довечера ще ги направя, влязох за нещо сладичко към телешкото варено, а то цяло съкровище намерих.
Само да попитам, колко е 250 гр сусам. Чеаз имам пълен буркан със съсам, но нямам кантарче. Може би една водна чаша, а? newsm78
Цитирай

Sofia

Мнения: 575
Наистина изглеждат апетитно.  Ще ги направя в най-скоро време!
Цитирай

в Бургас

Мнения: 3 251
Малееееееей!  chef  Грам свян нямате! Love Обожавам сусам!
До нас има само печен и белен, след малко тръгвам на обход да търся суров...
Обаче има сурово,белено слънчогледово семе, дали ще се получи с него?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора