Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2008, 22:01 ч.

пчелно млечице

 • 34 142
 • 28
 •   1
Отговори
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 652
 newsm78

# 1
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 652
някои знае ли откъде мога да си купя истинско натурално пчелно млечице и подходящо ли е то за2г.6м.дете.Искам да му го давам като имуностимулатор? newsm78             

# 2
 • София
 • Мнения: 4 423
Аз купих от един пчелар на Рилския манастир, дадох на дъщеря ми, но тя направи уртикария, така че не знам какво да ти кажа.
Натурално пчелно млечице можеш да купиш от пчелар или тези, които продават мед.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Може да се купи от пчеларските магазини. Дава се по много малко сутрин на гладно. Съхранява се задължително в хладилник.

# 4
ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
          Младите пчели на възраст от 6 до 14 дни отделят млечице от хипофарингиалните си жлези и хранят с него ларвите, от които ще се развият пчели работнички, майки или търтеи. В дейстителност те приготвят два вида млечице едното е предназначено за ларвите на бъдещите майки през целия им период на развитие, а другото за ларвите на пчелите работнички и търтеите до тридневна възраст.

Физични свойства на маточното млечице

 Прясното пчелно млечице е гъсто, пастообразно, непрозрачно вещество с кремавобял цвят. Постепенно добива матово-жълтеникав отенък. Лиофилизираното млечице е бял до светлокремав, силно хигроскопичен прах. Водните му разтвори притежават същите свойства като и естественото.

Относителното му тегло е 1,1

Има добра електропроводимост, която зависи от концентрацията на разтвора, температурата, микроелементите, органичните киселини, аминокиселините, белтъците и др.

Коефициента на рефракция при 20 °С е от 1,3997 до 1,3811

Активната киселинност на 1% воден разтвор варира от рН 3,6 до 4,8.

обща киселинност 3,3-6

Химични свойства на маточното млечице

             Млечицето предназначено за ларвите, от които ще се отглеждат пчелни майки съдържа 69% вода т.е. 31% сухо вещество, а млечицето предназначено за ларвите за пчели работнички и търтеи 72% вода т.е. 28% сухо вещество.

            В прясното пчелно млечице (по Йойриш, и Шкендеров и Иванов) се съдържат:

 

белтъци
 10-18 %
 
захари 
 9-17 % от които глюкоза и фруктоза 5-12%
 
мазнини
 1,5-7 %
 
минерални соли
 0,7-1,15 %
 
албумини и глобулини
 от 1:1 до 2:1
 
10-хидрокси-2-деценова киселина
 4,83%
 

 Витамини в пчелното млечице

 В един грам пчелно млечице се съдържат следните витамини в милиграми:

Витамини Количество в мг Дневни нужди при възрастни
В1 (тиамин)
 1,2-7,4 до 18
   
В2 (рибофлавин)
 6-10 до 28
   
В5 (пантотенова киселина)
 89 - 180-200 до 511
   
В6 (пиридоксин)
 2-10,2
   
В12
 60-105
   
В9(фолиева киселина)
 0,5-2,2
 0,4 мг
С (аскорбинова киселина)
 3-5
   
Н (биотин)
 1,6-4
   
РР (никотинова киселина)
 48-125
   

Установени са в неголямо количество мастноразтворимите витамини А, С, D, Е, К. В по-голямо количество са водоразтворимите от групата (В1, В2, В3, В9, РР). Горните стойности варират в широки граници при различните автори поради ползването на различни методики за определянето им.

 Макро и микроелементи

 Желязо, сяра, магнезий, манган, мед, калий, калций, хром, никел, сребро, кобалт, манган, алуминий, арсен, живак, бисмут и злато.

 Получаване и съхраняване на пчелното млечице

             Най-добри резултати се получават по метода без осиротяване на пчелното семейство. По този начин се запазва целостта и нормалния живот на семейството, и се избягват биологичните смущения, свързани с отнемането на майката. Производството на пчелно млечице започва в края на пролетта и началото на лятото. В семейството трябва да има много пчели на възраст 5-15 дни и запечатано пило. Развитието и функционирането на жлезите секретиращи пчелното млечице, е невъзможно без обилна белтъчна храна – прашец и обилно нектароотделяне. При липсата им пчелите се подхранват със захарен сироп и прашец.

            Необходим инвентар:

-         помещение за пренасяне на ларви и изваждане на пчелното млечице.

-         шаблон за изработване и шаблон за монтиране на восъчни чашки

-         восъчни чашки

-         маточни летви за монтиране на восъчните чашки

-         маточни рамки за монтиране на маточните летви

-         игла за пренасяна на ларви

-         станок за закрепване на питата с ларвите

-         памучни покривки

-         сандъче за пренасяне на рамките с маточниците

-         нож за подрязване на маточниците

-         дървена игла за изваждане на ларвите от маточниците

-         вакуум апарат за изсмукване на млечицето от маточниците или неметални шпатулки за изгребването му

-         съдове за съхраняване на млечицето

-         хладилник и/или фризер

 Подготовка на семействата без осиротяване

             При кошер Дадан-Блат се поставя вертикална ханеманова решетка, която разделя кошера на две отделения с по 8 и 4 пити, като в по-голямото отделение се оставя майката. При отглеждане на пчелите в двукорпусни и/или Лангстрот-рутови кошери семейството се разделя с хоризонтална ханеманова решетка, като майката се изолира в долния корпус. От двете страни на маточните рамки трябва да има открито разновъзрастово пило, пити с прашец и мед. Поне половин час преди поставяне на маточната рамка в отделението, питите трябва да се подредят, за да може в оставената между тях празнина да провиснат пчели.

Маточните летви се намазват с разтопен восък и на тях се монтират по 25 восъчни чашки. Чашките се приготвят от разтопен висококачествен восък с помощта на шаблон предварително накиснат във вода. По този начин лесно се отделят восъчните чашки от шаблона. На дъното на всяка чашка се поставя капчица разредено пчелно млечице или разреден нектарен пчелен мед. Върху него се поставя ларва на възраст от 4 до 12 часа с помощта на специална игла. Семействата от които ще се вземат ларви се определят предварително. Ларвите се пренасят в светла стая при повишена влажност на въздуха и температура не по-ниска от 20 °С. Летвите със заредените чашки се покриват с влажна памучна покривка. Във всяка маточна рамка се монтират по две летви и се поставят в кошера. Ларвите престояват 60-72 часа. През този период пчелите кърмачки доизграждат восъчните чашки и добавят млечице в тях. Най-много млечице се съдържа в маточниците с ларви на възраст 2,5-3 дни. Цикълът се повтаря без прекъсване.

Извадените летви с маточниците се пренасят в помещение, където надградената над млечицето част се изрязва. С дървена игла се изваждат ларвите, а млечицето се изгребва с дървена или друга шпатулка, или се изсмуква с вакуум. Събира се в тъмно оцветени стъклени съдове при безупречна хигиена.

При оптимални условия и добра квалификация на персонала от едно силно семейство може да се получат през активния сезон до 500 гр. пчелно млечице.

Съхранение

До 6 месеца пчелното млечице се запазва добре в хладилник при температура от минус 2 до минус 5 °С. При минус 15 до минус 18 °С може да се съхранява до една година.

Смесване с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100 и съхранение на тъмно в хладилник.

Най-добре се съхранява лиофилизираното пчелното млечице с водно съдържание под 5%. Тъй като е силно хигроскопично се поставя в херметически съдове от тъмно стъкло, но не изисква специална температура.

 Свойства на пчелното млечице

 Противомикробни:

-         Streptococcus aureus

-         Streptococcus haemoliticus

-         Staphilococcus

-         Corinelocterium difteriae

-         Tripanozoma kruci – сънна болест

-         Micobacterium tuberculosis -

Антивирусни:

- Virus influenzoe - грип

Антипротозойни:

-         Infusoria

-         Amoeba - дизентерия

-         Paramecium cauditum

 Пчелното млечице като хранително и профилактично средство

Представлява високохранително и лесно усвоимо от организма вещество. Съдържа необходимите за нормално съществуване елементи.

Усилва апетита, повишава обмяната на веществата, създава бодрост, настроение и прилив на сили, повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

 Фармакологична активност на пчелното млечице

Доказано е активното влияние на пчелното млечице върху обмяната на веществата, регулацията на ЦНС и тъканното дишане. Повишава работоспособността, намалява отпадналостта и умората, увеличава масата на тялото, ускорява растежа, подобрява апетита и съня. Пчелното млечице стимулира действието на двата отдела на вегетативната нервна система – симпатиков и парасимпатиков в резултат на което нормализира кръвното налягане. При страдащите от високо кръвно налягане го понижава и обратно. Увеличава еритроцитите, ретикулоцитите и хемоглобина в кръвта. Способства за изработване на надбъбречния хормон адреналин. При системно приемане на пчелно млечице се наблюдава регулиране на обмяната на веществата, съкратителната способност на сърдечния мускул, разширяване на коронарните съдове и гладката мускулатура на бронхите. Регулира усвояването на глюкозата в организма и мастната обмяна. оказва влияние върху ендокринната система, половата фригидност, лактацията и дълголетието.

Фолиева киселина, витамин В9

На адрес http://www.umm.edu/altmed/ConsSupplements/VitaminB9FolicAcidcs.html#t могат да се намерят множество основания за приемане на фолиева киселина в състава на пчелното млечице. В него съотношението на витамините от група В е максимално балансирано, което води до максимално полезно въздействие върху организма.

Тук в телеграфен вид изброявам заболяванията, за които с голяма доза основание се счита, че са провокирани от понижен прием или повишен метаболизъм на фолиевата киселина в организма.

Болест на Алцхаймер
Гръдна жаба /исхемична болест на сърцето, Angina pectoris/
Атеросклерозис
Рак на гърдата
Изгаряния
Дисплазия на шийката на матката /Предраково състояние на шийката на матката/
Колоректален рак /Рак на дебелото черво/
Болест на Crohn
Депресивни състояния
Хиперхолестеролемия
Инфаркт на миокарда
Остеопороза
Улцеро-хеморагичен колит
Спонтанни аборти
Невъзможност за забременяване поради ниска активност или недостатъчно количество на сперматозоидите

Цитирам и дневните дози, необходими на деца, възрастни, бременни и кърмачки

кърмачета до 6 месечна възраст: 65 mcg
кърмачета от 7 до 12 месеца: 80 mcg
деца от 1 до 3 години: 150 mcg
деца от 4 до 8 години: 200 mcg
деца от 9 до 13 години: 300 mcg
подрастващи от 14 до 18 години: 400 mcg
Възрастни

19 години и повече: 400 mcg
бременни: 600 mcg
кърмачки: 500 mcg
Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Това може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по рождение /palatum fissum, разцепване на небцето, вълча паст, заешка устна, разцепване на устната, spina bifida, мозъчни малформации, менингоцеле, менингомиелоцеле и др.. Поради това, жената се нуждае от фолиева киселина преди да забременее. Ето защо трябва да приемате фолиева киселина дори, ако не планирате бременност скоро. Особено внимание се обръща, че употребата на алкохол дори в минимални дози рязко намалява количеството на фолиевата киселина в организма на бъдещата майка с всички произтичащи от това фатални последици за нейното дете.
  назад  напред
 
 
 

# 5
 • София
 • Мнения: 696
Интересна тема. ще я следя!
само имам забележки към бактериите, но предполагам че са грешки по невнимание  Peace

# 6
 • Мнения: 983
можеш да закупиш от магазините на Лечител, имаше в Халите, но отдавна не съм ходила.

# 7
ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ, ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ И ЗДРАВЕ
Начин на съхраняване и употреба на пчелния прашец.

Съхраняването на пчелния прашец за по-продължително време трябва да бъде на тъмно, студено и сухо място. Най-добре това става в хладилник. Прашецът трябва да бъде в стъклен или пластмасов съд с плътно затваряща се капачка.

Има различни описани начини на употреба. Най-добре е вечер 1 чаена лъжичка прашец да се разбърка в половин-една кафена чашка кисело мляко. Добре е към млякото да се добави и 1 чаена лъжичка нектарен пчелен мед. Чашката с млякото и прашецът се оставят в хладилник. Сутринта сместта се разбърква и се приема на гладно /20-30 мин. преди храна/. Тази доза се приема с профилактична цел веднъж дневно. При необходимост от по-интензивно въздействие е необходимо дозата да се увеличи до 2 - 3 пъти дневно.

Друг добър начин на употреба е чрез разтваряне на прашеца в мед. За целта от буркан с 1 кг. мед се изважда известно количество мед, така че да се освободи място. Към остатъка се добавят 100 гр. пчелен прашец. Разбърква се и бурканът се допълва с мед. Разбърква се отново. Необходими са около 7-10 дни медът да проникне в прашецовите зърна и да ги направи меки и разтворими. Добре е сместта да се разбърква ежедневно 1 - 2 пъти. Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена - 1 супена лъжичка преди храна.

Курсът, който трябва човек да провежда, за да има ефект е 2 - 3 месеца. Наскоро имах среща с баща на момче, което учи в гимназия. Той сподели, че всичките му съученици преболедували от нещо грипоподобно, а синът му - не. Бащата беше твърдо убеден, че това е в резултат на редовния прием на пчелен прашец по 1 чаена лъжичка дневно. Това е особено важно през есенно-зимния период.

Не се препоръчва начукване, смилане с мелачки и миксери, разтваряне на прашеца във вода. Това води до намаляване на силата на въздействие на продукта поради окисляване на част от съставките му.

Как изглежда пчелният прашец

Моля за извинение посветените, но практиката показва, че много хора не знаят изобщо за какво става въпрос. Дори си спомням следния комичен случай: На базар в Дома на техниката в Пловдив към масата, където сме изложили пчелни продукти - мед, прополис, прашец, приближават двама мъже - един по-възрастен и друг - по-млад. Започвам веднага да обяснявам колко са полезни тези продукти и защо, при което възрастният ме спира с думите - Не ни обяснявай много, много. Ние сме колеги. Нашите пчели ....." И след обичайния в подобни случаи разговор за времето, за пашата, за цените на меда възрастният мъж опипвайки с ръка целофаново пакетче с прашец някак между другото пита, "А това какво е?".

Пак в Пловдив, на традиционния пчеларски базар пред Централна поща бях поставил рекламна листовка за качествата, състава, ползата, начина на приложение на пчелното млечице. Брошурата беше разположена на масата, а пакетчетата с прашец и шишенцата с прополиса бяха до нея. Млечице естествено нямаше, защото времето беше слънчево и топло, а неговото място за съхранение е фризерът при минус 16 градуса. Десетки хора ме питаха, сочейки с пръст прашеца или прополиса - "Това млечице ли е?".

Тогава и при други подобни случаи обещавах, че ще публикувам снимки на прашец. И ето резултата. Снимките са от личната ни семейна колекция.

   
По време на цъфтеж пчела събирачка лети към цветовете, привлечена от аромата на нектара.   
 
   
По време на събиране на цветния прашец пчелата осъществява абсолютно необходимото за живота на земята опрашване на растенията   
 
   
Пчелите събират цветния прашец от много и различни растения. Това са мъжките семенни клетки на растенията.   
 
   
След като е събрала цветен прашец колкото може да носи на задните си крака, пчелата отлита към кошера. Прашецът вече е претърпял обработка. По време на събирането слюнчените жлези на пчелата отделят вещества, които спомагат залепянето на прашеца и формирането на прашецовите зърна. Ферментите от слюнката на пчелата са започнали да действат върху състава на прашеца. Тази преработка е една от причините поради която понятията цветен прашец и пчелен прашец не са тъждествени, както по състав, така и по характера на въздействието си върху организма на хората и животните.   
 
   
Много цветове, много цветен прашец,  много пчели, голямо плодородие   
 
   
Често на входа на кошерите се чака ред за влизане. Добре се виждат прашецовите зърна закрепени по краката на пчелите.   
 
   
Когато приносът на цветен прашец е обилен част от него може да падне на прилетната дъска и дори извън нея. Това е най-често резултат на препълнени чекмедженца за пчелен прашец.   
 
   
Така изглежда прашецът непосредствено след събирането му - като разноцветни оризови зрънца, защото е събиран от различни растения.   
 
   
Пчелният прашец се съхранява на сухо, тъмно и студено място - в добре затворени полиетиленови пликове, стъклени буркани с плътни херметично затворени метални винтови капачки, или се консервира чрез разтваряне в мед. На снимката прашец, насипан върху течен пчелен мед. Преди консумация трябва да се разбърква до получаване на сравнително хомогенна маса.   

******************************************************************************************************************

Д-р Мирослав БАЛЧЕВ

Важна забележка!

В целия документ по-долу, където се срещат изолирано думите мед и прашец става въпрос за пчелен мед и пчелен прашец.

С изключение на пчелната отрова, приложението на която изисква строга дозировка и правила, останалите пчелни продукти са лишени от токсичност, от странични ефекти, противопоказания и несъвместимост с други препарати. Като единствено противопоказание за употребата им може да се посочи алергията към тях и захарния диабет. Последното противопоказание не е абсолютно.

Цветният прашец се нарича още полен. Думата произлиза от гръцката дума "пале", което означава и цветен и пчелен прашец. Поради тази причина и науката, която се занимава с изучаването на прашеца се нарича палинология, а алергичните заболявания, предизвикани от прашеца на растенията – полинози. Цветният прашец представлява овални образувания с размер от 20 до 40 микрона, които се съдържат в прашецовите торбички на цветните растения. Това са мъжките полови клетки на висшите растения. Пчелният прашец представлява събран от пчелите цветен прашец. Употребата на пчелен прашец се препоръчва в Библията, Корана, Талмуд, от древните египтяни и китайци.

Пчелите използват цветния прашец за храна. Те го събират от растенията, като го транспортират, прикрепен под формата на малки, колкото оризови, зрънца на задните си крачета. При събирането на прашеца той полепва по микровласинките, които покриват тялото на пчелата и така се осъществява опрашването на растенията при което многократно се повишава тяхната продуктивност. Разпространението на прашеца от вятъра е по-слабо ефективно. С предните си крачета, снабдени с четчици, пчелата събира полепналите по главата и антените, а със средните - по гърдичките и тялото й микрозрънца, премесва ги с някои вещества и ензими, отделяни от слюнчените й жлези, както и с нектар, и ги прикрепва към третата двойка крака, които имат специални кошнички за прашец. Така се образуват по две прашецови зрънца, наречени пелети. Големината им е колкото на дребно оризено зърно, а теглото е 7-8 мг.  Цветът е разнообразен и зависи от вида на растенията от които е събиран прашеца. Пчелите отнасят прашеца в кошера и го натъпкват в килийките. Една килийка побира около двадесет товара прашец на една пчеличка. С главичките си пчелите натъпкват добре прашеца като по този начин го освобождават от въздуха в него. Килийките се запълват до две трети с прашец и след това пчелите ги заливат до горе с мед. След известно време, в резултат на ферментационни процеси, протичащи в условията на кошера при строго определени температурни условия, прашецът се преобразува в перга. Именно пергата е храна за пилото на пчелите и единствен източник на аминокиселини за тях. Като храна за пчелите, прашецът няма алтернатива или заместител. Интересно е, че в един и същ момент пчелите от различните кошери на един и същ пчелин събират прашец от различни растения. Това явление се нарича флоромиграция и е резултат от дейността на пчелите разузнавачки, които са открили растенията. Пренасочване към друга паша настъпва едва след като се преустанови прашецоотделянето на първата. Едно прашецово зърно се състои от 100 хил. до 5 млн. спори, всяка една от които може да даде живот на ново растение.

Известно е, че пчелният прашец има лечебно въздействие върху човешкия организъм, поради което пчеларите го събират, като на входа на кошерите поставят изкуствена преграда – ламаринена или пластмасова лента с пробити в нея множество дупчици с диаметър 5 мм. Преминавайки през дупчиците, от задните крачета на пчелите се откачат топченцата с прашец, като падат в специални чекмеджета, разположени под дъното на кошерите (дънен прашецоуловител). По правило, пчеларите събират прашеца всеки ден от чекмеджетата. След това го почистват от механичните примеси – загинали пчели или части от тялото им, изсушават го в специални сушилни, опаковат го и го предлагат на пазара в чист вид или в състава на различни специалитети. Прашецът е и субстанция за фармацевтичната и козметичната промишленост. Това не е случайно, тъй като съставът му е изключително богат и включва 35% въглехидрати; 20% белтъци; незаменими аминокиселини; ензими; всички витамини от група В; бета каротин; витамин C с изразен антиоксидантен ефект; витамин D имащ огромно значение за калциевата обмяна на организма и за изграждането на хитиновите обвивки при пчелите и костната система при човека; витамин Е имащ значение за потентността на организмите. Прашецът съдържа също така и микроелементи, растежен хормон, както и други биологично активни вещества, чийто състав не е известен и до ден днешен.

Поради богатия си състав и изразения биологичен ефект прашецът се използва като хранителна добавка за повишаване на резистентността на организма, като подпомагащо лечението на неврологични заболявания средство, а също така и при обстипация /запек/ и доброкачествено увеличаване на простатната жлеза /аденом на простатата/, при възпалителни заболявания на простата /простатити/ при мъжете, за повишаване на имунните сили на организма и защитата от остри респираторни и други инфекции. Приемането на половин унция (0,359 г.) пчелен прашец дневно задоволява минималните потребности на човешкия организъм от аминокиселини.

Обща характеристика на цветния прашец
Ежедневната консумация на пчелен прашец може да снабди човешкия организъм с необходимите витамини и микроелементи. Изследвания върху животни показват наличието на не съвсем точно идентифицирани вещества, които имат отчетлив гонадотропен ефект, повлияват потентността и ускоряват растежа на организмите. Прашецът има и регулираща чревните дейност функция, както и антибактериален ефект, най-добре изразен спрямо някои щамове на Salmonella, Еscherichia coli, Proteus. Това го прави приложим при ентерити и др. стомашно-чревни заболявания. Благодарение на тонизиращия си ефект и афродизиачната активност той с успех се прилага при състояния на физическо и психическо напрежение. Някои изследвания показват добрия му ефект при хипертония и заболявания на черния дроб. Най-добре изразеният му ефект е предотвратяване на хипертрофията на простатната жлеза. Прашецът се усвоява лесно от организма. Той се абсорбира директно от стомаха. Два часа след приемането му компоненти на пчелния прашец се откриват в кръвта, гръбначно-мозъчната течност и в урината.

Сортове прашец
Разделното събиране на прашец в България, като страна с изключително богато разнообразие от растителни видове, е трудно. Сортовете прашец се събират от различни растения и имат различен лечебен ефект. Поленът, събиран от мащерка има изразени антисептични и стимулиращи качества. Поленът от салвия има диуретичен и регулиращ гастро-интестиналния тракт ефект. Той също така действа регулиращо на менструалния цикъл. Слънчогледовият полен има диуретичен и леко слабителен ефект.

Дивите растения предлагат широк набор от полени с различни терапевтични въздействия. Прашецът от глухарчета има диуретичен ефект и положително влияние върху функциите на бъбреците и пикочния мехур, както и мек слабителен ефект. Прашецът на дивата мащерка има положително въздействие върху кръвообръщението, антисептичен ефект върху дихателната система, действа като мек афродизиак. Поленът събиран от рапица може да се прилага успешно локално при варикозни язви. Прашецът, събиран от ябълки има превъзходно действие върху миокарда и повишава общия тонус на организма.

Някои декоративни растения също имат полени с интересни върху организма въздействия. Прашецът на лъжливата акация е с успокояващо въздействие. Прашецът на дивия кестен подпомага венозното и артериалното кръвообръщение, функциите на черния дроб и на простатата, укрепва капилярите.

Цветът на полена се дължи на флавоноидите и на каротините.

Състав на прашеца
Суровият пресен прашец съдържа 10 – 12% вода. След изсушаване, водното съдържание се намалява до около 4% и не бива да превишава 5%, ако съхраняването ще бъде при стайна температура. Високата калоричност от 246 ккал/100 г (за сравнение при меда е 310 ккал/100 г) се дължи на едната трета глюкоза и фруктоза в състава на прашеца, които се съдържат в нектара, който пчелите използват за формиране на прашецовите топченца. Прости и сложни белтъчини обуславят до 20% от теглото на прашеца. Видовете белтъци, които се съдържат в него достигат до 100 на брой. Прашецът има състав, подобен на пчелното млечице. Той съдържа много пролин и хидроксипролин и други незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в човешкия организъм. Единственият начин е да се набавят с храната. Други вещества влизащи в състава му са целулоза и целулозоподобни, лигниноподобни, ензими, липиди, каротиноиди, флавоноиди, микроелементи, витамини от група В, С, А, D, E, рутин с капиляроукрепващ ефект и растежен фактор, алкохоли, алдехиди, естери, киселини, кетони. Рутинът укрепва кръвните клетки, намалява кървенето, подобрява коагулацията, действа укрепващо на сърцето, нормализира високото кръвно налягане чрез въздействие върху кръвния поток. 

Аминокиселини
 мг %
 Витамини
 мг %
 Минерали
 мг %
 
аргинин

изолевцин

хистидин

левцин

лизин

метионин

фенилаланин

треонон

валин
 4,7

4,7

1,5

5,6

5,7

1,7

3,5

4,6

6,4
 C

B1

B2

B3

B5

B6

Фолиева киселина

H (Биотин)

Е (Токоферол)
 1,4-205

0,4-1,5

0,5-1,9

0,3-5,0

4,8-21,0

0,5-0,9

0,1-0,7

0,5-0,7

0,3-170
 фосфор

калий

калций

натрий

магнезий

мед

желязо
 50-610

130-1140

30-1180

28-44

60-380

0,6-1,57

0,2-4,2
 

 Пчелният прашец е най-богатият на хранителни вещества продукт от всички останали произвеждани от медоносните пчели. Той представлява прекрасен източник на протеини, въглехидрати, витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими, които помагат да израстне и да се поддържа един здрав организъм.

Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

Каква е структурата на една прашецова зърно. В центъра й има жива клетка с две ядра. Около нея има защитна обвивка, наречена спородерма, която се състои от два слоя – вътрешен богат на целулоза, която придава физическа устойчивост на спората и външен – богат на липиди, която предпазва спората от изсъхване. Минимални количества селен предпазват от ултравиолетовото смъртоносно лъчение на слънцето. Витамини Е, D, провитамин А имат антиоксидантен ефект и неутрализират свободните радикали, които също имат разрушителен ефект върху живата клетката.

Прашец и алергия
Поленовите зърна, носени от вятъра и по-специално тези на върбата, брезата, тополата, липата са главните причинители на поленовата алергия. Въпреки това болните от полиноза не трябва да се колебаят дали да консумират през устата /да ядат/ пчелен прашец. В действителност повечето алергични вещества на цветния прашец вече са разградени в резултат на въздействието на секретите на слюнчените жлези на пчелите, отделяни по време на обработката на прашеца при събирането му. Пчелният прашец е добър пример за парадокс, тъй като той ппредизвиква, но се прилага и за лечение на алергии. Антиалергичният и имуностимулиращия ефект на полена се свързва с наличието на мед, цинк, витамин А, витамин Е, селен, левцин, аргинин в състава му. Водеща роля при антиалергичния ефект на прашеца играят флавоноидите, които блокират калциевите канали на мастоцитите и по този начин препятстват взривоопасното отделяне на хистамин от тях.

Прашец и селен
Прашецът е много богат на селен. В една супена лъжица, която тежи около 12.5 гр. се съдържат 512% от дневната препоръчителна за човека доза селен. Значението на селена за организмза е голямо. Той повишава имунитета, действа профилактично против ракови заболявания, против сърдечно-съдови и инфекциозни заболявания. Селенът е елемент, който влиза в състава на ферменти, които инактивират свободните радикали. По този начин той оказва помощно действие на останалите антиоксидантно действащи съставки на прашеца като витамин Е, С, А. Участието на селена като подпомагащ фактор в състава на някои ензими /глутатион пероксидаза/ способства освобождаването на организма от тежки метали и намалява тяхната токсичност най-вече за нервните клетки.

Странични реакции при употреба на прашец
При употреба на прашец рядко може да настъпят коремни болки, диария, обриви около устата. Най-често тези странични явления настъпват при употреба на големи количества. При други хора настъпват преходно в началото на лечението. Не се препоръчва да се приема прашец късно през нощта, защото поради психо-стимулиращия му ефект това може да доведе до безсъние. Прашец не се препоръчва на диабетици и на болни с бъбречна недостатъчност.

Противопоказания. Несъвместимост. Странични ефекти.
·        алергия към прашец

·        може да се приема по време на бременност

·        липсва несъвместимост с лекарствени препарати

·        липсва привикване към прашец дори след продължителен прием

·        липсва токсични явления дори при приемане на високи дози

 Като странични ефекти се отбелязват коремни болки, неприятен вкус в устата, прилошаване. В първите дни са възможни лек метиоризъм, лека диария. Ако прашецът не е разтворен са възможни коремни болки.

За да съхраним здравето и работоспособността си на нас са ни необходими 22 аминокиселини. От тях 14 могат да бъдат синтезирани в организма, а 8, наречени незаменими се внасят с храната. Пращецът е единствената известна храна, която съдържа и 22 –те аминокиселини.

При какви заболявания е показано приложението на цветен прашец: алергични състояния, анемия, астма, нарушено кръвообразуване, слабост на капилярната стена, хронична умора, стимулант на имунната система, импотенция, безплодие, бъбречни заболявания, менопауза, болести на простатата, язвена болест, мултиплена (множествена) склероза.

Получаване и съхранение на прашец
Пресният прашец съхраняван в хладилник губи повечето от качествата си до една година.

Има два метода на приготвяне на прашец и съхранение. Най-разпространен от тях е чрез изсушаване до достигане на влажност 4-5%. Това трябва да става в специални инфрачервени сушилни, снабдени с вентилатори, като температурата на сушене не трябва да превишава 40-42 градуса за 24-48 часа. След изсушаването може да се съхранява на студено и сухо място – 5 градуса – около една година, а във фризер при минус 15 градуса няколко години. При стайна температура и без достъп на пряка слънчева светлина изсушеният прашец може да се съхранява до 7 месеца.

Идеален, но трудноприложим начин на съхранение е прашецът да се изсушава чрез замръзяване още в деня на получаването му (лиофилизация).

Прашец и стареене на организма
Човешкото тяло е съставено от много клетки. Като цяло здравословното състояние на организма се определя от състоянието на неговите клетки. Те са най-малките живи градивни единици на организма. Състоят се от външна обвивка, ядро съдържащо генетичния материал, клетъчна течност разположена между ядрото и обвивката в която има органели. Последните способстват обмяната на веществата в клетката, размножаването и възстановяването на повреди. Различните клетки в организма имат различни функции. Те изграждат различни органи и тапицират кухините. Възстановяването на повреди като процес се наблюдава на органно или на тъканно ниво. Повредената клетка не може да се отремонтира. Тя загива, а на нейно място се появява нова чрез размножаване на съществуващите. Причините за загиване на клетките са много. Има някои органи, които са подложени на интензивни физически натоварвания, които водят до унищожаване на големи количества клетки. Пример за това са органите на храносмилателната система, които опростено могат да бъдат представени като една тръба оплетена от множество кръвоносни съдове, която е малко разширена на места /стомах/, малко нагъната /черва/, в която храната попада през горния отвор /уста/, подлага се на обработка чрез физическо въздействие /дъвчене/, въздействие на някои вещества, отделяни от жлезите /слюнчени, панкреатични/, жлъчката на черния дроб, стомаха. В резултат на това храната се разбива на малки порции захари, мазнини, белтъци /аминокиселини/, които могат да бъдат транспортирани през стената на тази тръба, попадат в кръвообръщението и достигат до органи, където се обработват, до депа или като директен енергиен и градивен източник за всички клетки на организма.

Неусвоимите вещества се подлагат на гниене в дебелото черво и се отделят от организма във външната среда. Вътрешната повърхност на тази тръба е тапицирана със специални епителни клетки, които като плочки за баня изолират стените на тръбата от агресивното въздействие на солната киселина, жлъчните соли, храносмилателното въздействие на ензимите. Преминавайки през тази тръба храната излющва част от епителните клетки, но чрез интензивни процеси на деление в по-дълбоките слоеве на стената на червата и стомаха се образуват нови епителни клетки, които се избутват към вътрешната повърхност на тръбата за да я защитават. Делението на клетките, представено схематично е нещо като копиране на ксерокс. Добре известно е, че хубави копия се получават само от оригинали, а копия от копия водят до все по-голямо нарушаване на качеството. Важно е да се знае, че нормално в организма при това копиране могат да настъпят грешки при които клетката-копие малко се отличава от клетката-оригинал. Сгрешените клетки като правило се отстраняват от имунната система на човека, която различава сгрешената клетка като чужда и я унищожава. Ако, обаче продукцията на сгрешени клетки е много голяма, то имунната система не успява да премахне всички грешки. Някои от тях остават и започнат да правят свои копия. Тия копия вече имат качества различни от нормалните клетки. По този начин се развиват раковите заболявания.

Аналогично на храносмилателната система, дихателната система може да бъде представена като една найлонова торба с форма на грозд, оплетена с много кръвоносни съдове. Въздухът, тютюневият дим, газовете от двигателите на колите, от комините на предприятията и домовете, прах, бактерии, вируси и др. попадат през отвора на торбата в грозда и попадат в системното кръвообръщение като по този начин достигат до всяка клетка на организма. И отново на границата с външната среда стоят тапициращи вътрешната повърхност на торбата епителни клетки. Те също интензивно загиват и се размножават.

Най-големият орган на човешкото тяло – кожата е подложена на интензивни физически и лъчеви въздействия. Тя също е покрита от множество специализирани епителни клетки с повишена якост и съдържащи пигмента меланин, предпазващ от ултравиолетовата слънчева радиация, които ежедневно се заменят с нови.

Отделителната система е огледално копие на дихателната. Грубо представено може да се използва аналогията с найлоновата торба с форма на грозд. Но тук от кръвоносните съдове, които оплитат гроздчетата се отделя ултрафилтрат, който в крайна сметка образува окончателната урина. Тя съдържа азотни вещества, урея, амоняк и др. Стените на пикочните пътища граничат с външната среда и са тапицирани с плоски епителни клетки.

Съществува една особена тъкан в организма на човека, наречена кръв. Непрекъснатото движение на кръвните клетки по съдовете е свързано с много голямо физическо натоварване. Допълнителните увреждания на мембраната на тези клетки води до разрушаване на еритроцитите и до анемии и други заболявания на кръвта. Това налага непрекъсната еритропоеза, т.е. продуциране на кръвотворни клетки.

От казаното до тук донякъде става ясно защо най-често срещаните ракови заболявания са на белите дробове, на стомаха и червата, на отделителната система и на простатата, на кръвотворната система.

В днешно време факторите, които водят до повишена смърт на клетките, и поради това до повишено напрежение при работата на имунната система, с произтичащите от това рискове от грешки при отстраняване на дефектните клетки, са много. Един от важните механизми на вредно въздействие на тези фактори върху организма са образуването на свободни радикали. Това са вещества, които лесно влизат във връзка с липопротеидните външни мембрани на клетките и ги разрушават. Това от своя страна води до напрежение на възстановителните и коригиращи грешките процеси, а от там и до по-висок риск от образуване на туморни процеси. Не трябва да се пропуска и фактът, че някои от клетките, например на нервната система нямат възможност да се делят. С други думи казано, количеството на нервните клетки през целия живот на човека само намалява. Това намаляване на мозъчното вещество е в основата и на умствените и двигателните проблеми, които се срещат у възрастните и особено в страни с ниска култура на живот. Нарушаването на възстановяването на някои клетки води също и до други нетуморни заболявания, които могат да станат причина за инвалидизирането, а в по-тежки случаи и до загиването на организма. Става въпрос за увреждането на покриващите вътрешната повърхност на съдовете ендотелни клетки. Тяхното увреждане лесно може да наруши кръвотока. В мястото на повредата става натрупване на кръвосъсирващи вещества, което може да доведе до инфаркти и инсулти поради запушване на кръвоносни съдове.

Разглеждайки всички тези системи не може да не обърнем внимание на промените, които настъпват и в опорно-двигателния апарат. За жалост представата ни за болки в ставите при промяна на времето при възрастни хора е само бегла предства за лавината от процеси, които настъпват в механиката и хидравликата на тялото. Кои са водещите процеси, които до голяма степен определят качеството на живот в тази възраст. Най-генерализирано се засягат костите, които, особено при жените, са подложени на недостатъчтно отлагане на калций. Развива се остеопороза. От заболяването страдат и мъжете, но в по-малка степен и по-рядко. Поради намалената здравина на костите най-често настъпват тежки счупвания при незначителни травми. Особено опасни са компресионните фрактури на телата на прешлените, които могат да увредят гръбначния мозък. Те водят до залежаване на пациентите, до развиване на пневмонии и тромбо-емболични състояния, които често финализират със смърт. Друг съществен процес е промяната на състава на съединителната тъкан, която става по-слабо еластична, по-чуплива, по-лесно се къса. Причина за това е промяната на качествата на колагеновите и еластиновите влакна на съединителната тъкан, които полимеризират. Една от важните причини за промяна на тези влакна е окислението им от свободните радикали. Като се има предвид, че стените на кръвоносните съдове са изградени в голяма степен от съединителна тъкан става ясно защо втвърдяването им води до повишаване на кръвното налягане, а много често и до хеморагични инсулти и вътремозъчни кръвоизливи и хематоми, когато в резултат на повишеното налягане стената на съда се пука или просто се издува и се получава аневризма.

Стареенето на организма е сложен и недостатъчно изучен процес. Факт е обаче, че при едни хора настъпва по-бързо, а при други по-бавно. При някои умствените способности, психиката са съхранени до дълбока старост, а при други не.

Всяко едно наше действие, насочено срещу старостта удължава живота и радостта от него.

Пчелният прашец със своя балансиран състав от незаменими аминокиселини, ненаситени мастни киселини, микроелементи, витамини, хормоноподобни вещества, растежен фактор, антиоксидантна, имуностимулираща и афродизиачна активност може да бъде един лесен начин за повишаване на качеството на нашия живот независимо от възрастта.

Прашецът съдържа вещества, които действат профилактично и лечебно, подпомагат оздравителния процес на организма и укрепват резистентността на клетките, а с това и на органите, системите и целия организъм. Той се прилага с успех при лечение на множество заболявания като смущения от страна на простатата и се стигне до намаляване на повишеното тегло.

Съдържа инвертирана захар, която не ферментира в стомашно-чревния тракт. Така с успех може да се прилага при инфекциозни стомашно-чревни заболявания. Като естествен лубрикант води до подобряване на перисталтиката на червата, намалява запека и отделянето на газове.

Съдържанието на естрогеноподобни и андрогеноподобни хормони подобрява метаболизма и регенерацията на тъканите, действа благоприятно при остеопороза.

Приложение и дози
Прашецът може да се приема от здрави хора профилактично, а от болни при следните заболявания и състояния.

·        Анемии

·        Алергии

·        На апетита действа нормализиращо

·        Астма

·        Кръвообразуващо средство

·        Укрепва капилярите

·        Хронична умора, астения

·        Импотенция

·        Стерилитет

·        Целулит

·        Бъбречни смущения

·        Менопаузални смущения

·        Остеопороза

·        Заболявания на простатата

·        Язви

·        Множествена склероза

·        Повлиява положително продължителността на живот

·        Забавя стареенето на организма

При здрави хора
Дневната доза за възрастни е 15 – 20 грама изсушен прашец за срок от 1 до 3 месеца. Препоръчва се да се приема при смяната на сезоните – в есенно – зимния и пролетно – летния период.

Деца на възраст 3 – 5 години – 5 – 10 грама дневно

Деца на възраст 6 – 12 години 10 – 15 грама дневно

При болни хора
При възрастни една седмица се приемат по 30-40 грама. Поддържащата доза е 15-20 грама дневно.

При инцидентно приемане на прашец се препоръчва курсът да е минимум 6 седмици. Оптималният срок на приемане е 3 месеца.

Ако се приема продължително време след 6 седмици прием се прави 6 седмици прекъсване.

Външно приложение
В офталмологията
·        повишава визуалния капацитет

·        подобрява корнеоретиналната циркулация

·        херпетичен кератит

·        корнео-конюнктивални изгаряния

·        трофични язви на корнеята

·        хронични блефароконюнктивити, които са резистентни на друга терапия

·        очна хирургия

Кожни болести
·        кожна чупливост и различни наранявания

·        чупливи нокти

·        косопад

·        някои кожни заболявания /авитаминози/

Пикочо-полови болести
·        заболявания на простатата

·        в гинекологията като супозитории, овули

Вътрешно приложение
Сърдечно-съдови заболявания
·        исхемични болести на сърцето

o       сърдечна астма

o       стар миокарден инфаркт

o       хронична сърдечна недостатъчност

o       екстрасистолна аритмия

o       надкамерна пароксизмална тахиаритмия

o       хронична предсърдна фибрилация

o       ляв и десен бедрен блок

·        системна атеросклероза (церебрална и периферна)

·        систолна артериална хипертония

·        есенциална артериална хипертония

·        дислипидемия

o       високи нива на серумния холестерол

o       високи нива на серумните липиди

Стомашно-чревни заболявания
·        понижен апетит поради различни причини

·        запек

·        ентероколит

·        дивертикулоза, амебен колит, диария, хронични чревни инфекции

·        стомашна язва, гастрит, стомашно-чревни язви, птоза на стомаха, стеноза на хранопровода или пилора

·        ускорен пакаж на храната след резекции на стомаха, при фистули

·        гастроентерити, язвен колит, проктити, спастични колити

Заболявания на черния дроб
·        епидемичен хепатит във фаза на оздравяване

·        токсичен хепатит

·        хроничен хепатит (персисираща агресивна некроза)

·        хроничен хепатит с цироза

·        цироза на черния дроб

·        стеатоза

Заболявания на уро-гениталния тракт
·        хпоничен простатит, везикулит

·        простатит

·        аденома на простатата

·        периуретрална аденома

·        ендоцервикална ектопия

·        ендоцервикална левкоплакия

Психиатрия
·        депресионен синдром

·        астения

·        алкохолизъм

Сексология
·        полова слабост, сексуална астения

·        импотентност

Хормонални нарушения
·        хипогликемия

·        климакс

·        нарушено протичане на пубертета

Синдроми на дефицит
·        анемии (следкръвоизливни и хипохромни)

·        намалена употреба на белтъци

·        хиповитаминози, авитаминози

·        недостиг на микроелементи и винерали

·        предоперативни и следоперативни състояния

Онкологични заболявания
·        стомашно-чревни тумори

·        рак на гърдата

·        карцинома на простатата

·        рак на дебелото черво

·        рак на шийката на матката

·        лимфоидна левкемия

·        миелоидна левкемия

Дезинтоксикант
·        радиационна болест – Х- и гама лъчи

·        интоксикация с въглероден окис, въглероден двуокис, азотен окис, олово, живак, ДДТ, стронций, кадмий, йод, нитрати и нитрити

·        лекарства със силен токсичен ефект – химиотерапия при онкологични заболявания

Имуностимулант
Псориаза
Приложение и дозировка
Заболяване
 Продукт
 Дози
 Продължителност
 Алтернатива
 
Хипохромна анемия
 перга
 Възрастни:

1 чаена лъжичка 3 пъти дневно

Деца до 1 год.:

1/3 чаена лъжичка 3 пъти дневно

Деца над 1 год.:

1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно
 един месец
 Перга с мед в съотношение 1:1 в същите дози и със същата продължителност
 
Белтъчно гладуване
 пчелен прашец

мед
 10-30 грама прашец, смесени с 20-50 грама мед дневно
 до нормализаиця
 Перга вместо прашец
 
Простатит
 Капсули полен от 400 мг
 6-8 капсули дневно
 една година
 
 
Периуретрална аденома
 Мед
+  прашец 10%
+ прополис 2% вътрешно
 три чаени лъжички дневно
 3 – 12 месеца
 
 
Супозитории, съдържащи пчелен прашец, пчелно млечице, прополис и мед
 1 супозиторий дневно вечер
 по един месец с почивка един месец
 
 
Ферментация, гнилостни процеси, спастичен колит
 Пчелен прашец
 20-30 грама дневно
 докато се нормализират симптомите
 суспензия, съдържаща прополисов екстрат, поленов екстрат и ментово масло – по 3 чаени лъжички дневно
 
Увреждания на устната лигавица и на гърлото при лечение с кобалт при онкологични заболявания
 Смес от мед, пчелен прашец, прополис, пчелно млечице
 По една чаена лъжичка 3 пъти дневно
 докато се нормализира целостта на лигавиците
 
 
Климактерични проблеми
 Смес, която съдържа 20 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 250 грама пчелен мед
 1 – 2 чаени лъжички дневно
 Подобрение настъпма след 5 дни, изчезване на симптомите след 15 дни лечение.

 
 
 
Дисменорея в млада възраст
 Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед
 5 грама сутрин преди закуска за два менструални цикъла
 8 седмици
 
 
При радиационна болест по време на лъчетерапия след оперативно отстраняване на карцином
 Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед
 1 – 3 чаени лъжички дневно
 До нормализиране на състоянието
 
 
Коронарна и системна атеросклероза. Високо кръвно налягане
 Смес от полен и растителен лецитин
 По 2 чаени лъжички дневно след храна
 По 15 дни от всеки месец
 
 
При  урогенитални заболявания пре- и постоперативно
 Смес, съдържаща 25 грама полен, 2 грама пчелно млечице, 223 грама мед
 По 3 чаени лъжички дневно 4 – 7 дни преди операцията.

Следоперативно – до възстановяване на състоянието
 
 Пчелен прашец по 15 грама дневно
 
Ендоцервикална ектопия
 Крем, съдържащ 10% поленов екстракт и 5% прополисов екстракт
 Местно приложение
 3-4 седмици
 
 
Херпетичен конюнктивит, изгаряния на роговицата и на конюнктивата, трофични язви на роговицата, хроничен блефаро-конюнктивит, постоперативно в офталмологията
 Колир с 2 – 5% поленов екстракт
 Местно приложение вечер
 До изчезване на симптомите
 

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
GEORGI как да измеря 200 микрограма?

# 9
 • Мнения: 455
Georgi, благодаря за информацията...

# 10
Georgi,много изчерпателна информация,и аз благодаря  bouquet

# 11
 • Мнения: 903
каква е разликата между пчелнo млечице и пчелния прашец?! newsm78

Последна редакция: сб, 22 мар 2008, 03:47 от killah

# 12
 • Мнения: 1 032
Какво точно и в каква доза е приема за мъж на 27 год страдащ от наследствена хипертония?

# 13
 • Мнения: 2 614
Много интересна тема, благодаря за полезната информация!  Peace

# 14
 • Мнения: 38
Това ми е въпроса. Давали ли сте, как реагираха децата ви, на колко години може, по колко се дава. Ние сме на 1 година и 10 дена. предполагам, че ни е рано, но ми се иска да разбера повече. Благодаря предварително.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт