Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора

Пловдив

Мнения: 1 047
Милички, в неделя имаме годишнина и съм поканила гости, моля ви да ми предложите някакво оригинално меню, ще съм ви благодарна много. Това ни е първата годишнина и може би затова съм толкова ентусиазирана. Благодаря ви!!!!
Целувки!!! #Milti  #Milti
Цитирай
За салата бих ти предложила да направиш салата "Часовник", но вместо цифрите изпиши годишнината например. Салата се прави (карам по памет, защото в момента не мога да я открия) от 1кг сварени и пасирани картофи, сварени яйца (в салата се настъргват), кисели краставички нарязани на ситно, натрошено сирене. Всичко се омесва с майонеза, сол и черен пипер на вкус. Грахови зърна и маслини за окраса, както и печена червена чушка Very Happy
 Друга  любима моя салата :
Сварени картофи нарязани на кубчета, пилешко месо - сварено и нарязано на кубчета, малко шунка - пак на кубчета, сладка цареваца (от готовата в консервите) , кисели краставички нарязани и всичко объркано с майнеза. Обикновенно го сервирам в разрязан и издълбано парче ананас. Тук що годе се вижда за какво иде реч  Wink

И третата ми любима (не помня кое майче я беше постнало Embarassed , но помня че беше на Звездев някакъв Wink
1кг сварени картофи
сирене
кашкавал
майонеза
прясна краставица
магданоз

Салата се прави на етажи.
Най-отдолу се настъргват половината от картофите, след това се слага майонзе, настаръгано сирене, настъргана цялата краставица, после пак майонеза, сирене, картоф, най-отгоре се настъргва кашкавал и се поръсва с магданоз.
Цитирай
За предястие много обичам да пълня кошнички от многолистно тесто (забравих как им се вика на български - нещо май като воловани ли  ooooh!  Embarassed ). Пълня ги точно с подръчни материяли. Например настъргани сварени яйца объркани с майонеза, или пък рачешки ролца с майонеза, джурканица някаква като за руска салата (ей такива работи).

За ястие обаче.... ooooh!  - колко народ ще сте?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 047
Honda,
 страшно много ти благодаря за страхотните идеи newsm51  newsm51  newsm51 , ще използвам май салатата Часовник, но още се чудя, и другите звучат много апетитно. Това с многолистното тесто, как го оформяш, като кофичка ясно, ама по точно, сгъва ли се , как става  Thinking

 7 души ще сме
Цитирай
Цитат на: stasy
.... Това с многолистното тесто, как го оформяш, като кофичка ясно, ама по точно, сгъва ли се , как става  Thinking

 7 души ще сме

Оформям го мързелешката. Тук се продават такива готови замръзени (но до колкото чета от момичетата и в Б-я са пуснали този вариянт). Само се мажат с яйце или прясно мляко и се мятат да се пекат. В кръгла форма са

За ястие си мисля за едни пилешки пържоли, които научих от един човек, който работеше в италиянска пицария

Съответно за тебе 7 пилешки гърдички, първо хубаво ги изтъняваш до колкото можеш с нож и после под кухненско фолио (или наелонова торбичка) ги начукваш. Посоляваш ги и слагаш и черен пипер на вкус.
После ги потапяш в брашно, яйце (предварително разбито) и накрая в галета. Пържат се в нагорещено олио, докато добият златист цвят (става бързо) Заделяш ги да се оцедят върху кухненска хартия.
Предварително си правя и сос бешамел, който го оставям да бъде малко по-гъстичък. (разстапям бучка масло, в която слагам 1-2с.л брашно. Запържвам го и бавно започвам да прибавям топло (но не горещо) прясно мляко. Подправям го със сол и черен пипер) С него намазвам всяка една пържолка (горе доре толкова дебело, колкото и самата пържолка) и отгоре наръсвам обилно с предварително настърган кашкавал (не пиша пропорции, защото отива различно), върху кашкавала наръсвам пък с шарена сол и това го слагам под грила да се запече. Сервират се топли с гарнитура или картофено пюре, или пържени картофи и прясна салата. Отгоре върху пържолката слагам по тънко парче лимон и стръкче магданоз
Цитирай
А за десерт ти препоръчвам Желираната торта на Рая. Лека и става бързо.Пък и каквато си искаш окраса можеш да направиш

Продукти:

7 желатина
3 кофички кисело мляко
2,5 ч.чаши захар
3 ванилии
3 с.лъжици лимонов сок
5-6 банана
1 компот от кайсии/праскови
1 готов блат

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква. Блата се слага на дъното на форма за торта, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатина и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват със изстиналият сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.

Бананите може да се заменят с ананас или друг плод по избор. Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Ако правиш основно ястие ти предлагам "пиле на канапе"-лесно ,евтино и вкусно!!!
Сварено ,обезкостено и накъсано пилешко месо!Панираш хлебни филийки(колкото човека сте -толкова),т.е. пържиш ги с яйце-като за закуска  Wink  . Нарецдаш месото върху филийките.Може да сложиш върху него ананас на малки парченца(ако гостите не са традиционалисти).От бульона в който си варила пилето правиш бешамелов сос и заливаш така,че да покрие филийката!Стръкче магданоз и ...готово.
Да ви е сладко!!! newsm19
Цитирай

София

Мнения: 6 733
Цитат на: Honda
За салата бих ти предложила да направиш салата "Часовник", но вместо цифрите изпиши годишнината например. Салата се прави (карам по памет, защото в момента не мога да я открия) от 1кг сварени и пасирани картофи......

не трябва ли да са настъргани-иначе си го представям като каша?!
Цитирай
Цитат на: Iv75
...не трябва ли да са настъргани-иначе си го представям като каша?!
Може и така да бяха - аз за това казах, че карам по памет за нея Embarassed
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Цитат на: Honda
А за десерт ти препоръчвам Желираната торта на Рая. ..

Я ми кажи моля те, ти zа десерти на менюта обикновено торти ли правиш? Защото аz в началото също такива неща поднасях, но им идваше в повече на гостите. Затова сега съм се ориентирала към други по леки десерти като кремове и т.н., т.е. не торти и сладкиши Thinking
Цитирай
Цитат на: rosa
... ти zа десерти на менюта обикновено торти ли правиш? ...
Ами да ти кажа ли различно. Ако е по-така случая е торта, иначе нещо от сорта на мъфините, кексове, чийз кейковете

Я дай ти идеи за кремчета. Аз до сега само готови съм ползвала, че по-мързелешката. Даже не се варят, ами се разстварят със студено прясно мляко Very Happy
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 047
МОМИЧЕТА, СТРАХОТНИ СТЕ, ЗНАЕХ СИ, ЧЕ МОГА ДА РАЗЧИТАМ НА ВАС!!!! БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО!!! цЕЛУВКИ И ЩЕ ВИ РАЗПРАВЯМ КАКВИ РАБОТИ СЪМ НАПРАВИЛА В ПОНЕДЕЛНИК #Milti  #Milti  #Milti  #Milti
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Тъй като явно вече си решила, какво ще приготвяш zа предястие и т.н., zатова ще ти предложа нещо zа основното ядене.
Свинско филе със сос от коняк(zа около 8 човека)
1 кг свинско филе  
20 гр. масло
2 ч.л. канела  
сол, пипер
400 гр.  сметана
2 с.л. коняк
Филето се реже на парчета около 4 см. Запържва се в маслото от всяка страна zа около 3 или 5 мин. След това се подправя с канелата, солта, пипера и се маха от огъня. Оставя се някъде на топло.

Сосът се приготвя от коняка, сметаната, в маzнината, където е zапъжвано месото, и се подправя.

Към тях може да предложиш zапържени с лук гъби, глаzирани малки морковчета, на които не махаш съвсем zеленото, както и
картофен огретен например.
Цитирай

сред цветята

Мнения: 3 033
Цитат на: Honda
Я дай ти идеи за кремчета. Аз до сега само готови съм ползвала, че по-мързелешката. Даже не се варят, ами се разстварят със студено прясно мляко Very Happy

преz почивните дни ще си прегледам zаписките, какво съм правила,  и  ще напиша.
Цитирай
Цитат на: rosa
...
преz почивните дни ще си прегледам zаписките, какво съм правила,  и  ще напиша.
Благодарско за което.
Аз си копнах рецептата за свинското филе. Много интерсно ми звучи и то само заради канелата Very Happy . Мисля да го пробвам тия дни Flutter
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора