Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 март 2008, 12:51 ч.

Мнение за 38 оу В. Априлов София

 • 78 192
 • 340
 •   1
Отговори
 • Мнения: 52
Моля, мамите с ученици в 38 оу за информация относно записването за 1 кл.

# 1
И аз живо се интересувам, тъй като сме решили да записваме каката там. Моля, ако някой знае подробности, и аз ще съм доволна и много благодарна.

# 2
 • София
 • Мнения: 3
Здравейте, моето детенце в момента е първи клас в 38-мо. Преди да запиша детето там бях чула, че училището е добро. И сега съм доволна от учителката ни госпожа Булева. Тя е много спокойна, все пак строга жена, а това според мен е полезно за децата. Обаче дотук са ми доволствата. След последната родителска среща съм доста притеснена. Струва ми се, че училището не се развива много добре. Директорката се държи като че ли училището е много елитно, а изобщо не се интересува от мнението на родителите за учителите и преподаването. А има учители, които са направо трагични. Струва ми се, че единственото, което си представя тази  за училището е, че родителите могат да плащат различни неща, но тя не е готова да се съобрази с нито едно тяхно желание. Говорих и с други родители, проблеми има. Сега пиша тук, за да намеря съмишленици, които също като мен смятат, че си струва да инвестираме усилия, за да се подобри качеството на преподаването или за да открия някой, който има опит с училището и може да ме успокои. Може би аз имам нереалистични очаквания, знам ли....
Извинявайте, ако вече сте обсъждали тази тема, но наистина се чудя с кого да поговоря. Ще съм ви благодарна за всякакви реакции и коментари!

# 3
 • Мнения: 1 877
На братовчедка ми децата учат там и наистина се смята за елитно,даже Булева беше г-жа на една от двете.Но не знаех,че директорът се е сменил - преди беше мъж и се включваше активно в живота на у-щето и ,доколкото знам,по негово време дисциплината е била много строга.Ще поразпитам доволна ли е все още или и тя има забележки?

# 4
 • Мнения: 220
Здравей, аз исках да запиша дъщеря си в това училище, но се отказах. Говорих по телефона с директора, който се държеше грубо и високомерно. Разбрах, че искал при записване "спонсорство" и т.н. Всичко ме отврати.

# 5
Здравейте, моето детенце в момента е първи клас в 38-мо. ...
 Струва ми се, че училището не се развива много добре. Директорката се държи като че ли училището е много елитно, а изобщо не се интересува от мнението на родителите за учителите и преподаването. А има учители, които са направо трагични !?!. Струва ми се, че единственото, което си представя тази  за училището е, че родителите могат да плащат различни неща, но тя не е готова да се съобрази с нито едно тяхно желание. Говорих и с други родители, проблеми има.

Мисля, че с "делегиране" на делегираните бюджети на училищата все по-често и все повече ще се налага да плащаме и то не само в това училище. Да бяхте се замислили по време на стачката на учителите и да бяхте инвестирали тогава в претенции към управляващите, от които зависят много неща в базата и в организацията на образованието.
А къде ги видяхте т.нар. направо трагични учители в това училище?!
 

# 6
 • София
 • Мнения: 72
И моето дете учи там - това е последната му година, защото е седми клас. И ние го избрахме като добро училище, но съм напълно разочарована. За седем години в това училище не чух да се организира нито един кръжок или извънкласна форма. Учителите от горния курс са абсолютно незаинтересувани а начина им на преподаване не се различава от това преди 30 години.

# 7
Познавам много добре това училище. За спонсорство срещу записване за първи път чувам. За съжаление директорът се пенсионира и от един месец има нова директорка. За съжаление казвам, защото имаше здрава ръка, а новата ръководителка не ми изглежда много наясно как се ръководи.
Събират се по 10 лв. всяка година, ако това се смята за спонсорство. И другаде съм писала, че почти навсякъде началният курс разполага с добри преподаватели. В средния положението не е добро. 38-мо не прави изключение.  Имам притеснения как ще се развива това училище занапред, защото ще сме първолаци наесен там. Но се надявам, че няма да се срине много бързо нивото, поне за 4 години, пък после ще мислим.

# 8
 • София
 • Мнения: 3
Здравейте всички, благодаря ви много! Очевидно мненията са разделени, но може би това е нормално. Веднага казвам, че на мен не са ми искали спонсорство и не съм чувала такова нещо и от други майки, но кой знае... Що се отнася до трагичните учители, които ме питате къде съм ги видяла, зеднага казвам. Детенце е в първи клас и има общо 3 учителки. Госпожа Булева е страхотна. Учителката по английска, обаче, поне според мен не се справя: обижда децата, не може да създаде ред в час, не съм сигурна и дали научават нещо (дъщеря ми учи английски и на друго място, затова последното е по-скоро предположение). Учителката по физическо също не ме радва особено... Та равносметката е, че от 3 учителки, само едната е много добра, втората е трагична, а третат просто става, въпреки че все повече деца не ходят на физическо с удоволствие, а това сигурно значи нещо.
Мисля, че трябва да кажа и за стачката на учителите - тогава подписвах всякакви подписки в тяхна подкрепа, а мъжът ми писа дори по вестниците... Не мога да направя повече от това да съм напълно солидарна с тях и да подкрепям исканията ми.
Честно казано това, което ме разтревожи последно беше нежеланието на директорката да чуе каквото и да било от нас родителите. Тя приема, че училището е елитно, но не каза какво смята да направи, за да продължи да бъде елитно или за да стане още по-добро. И наистина, както пишете и вие, в училището няма кръжоци или форми на извнъкласни занимания, които да бъдат интересни за децата. Може би няма ресурс за подобно нещо, не знам. Просто ми се иска да правим някакви неща за училищата на децата си заедно с техните учители, а не да се държим като врагове. Та честно казано за това си търсех съмишленици и пак ви благодаря за бързата реакция.
Само да кажа и за делегираните бюджети. Не съм икономист, но знам, че идеята им е да се даде повече власт на директора при разпределението на парите. Така той може да инвестира повече в добрите учители или да отдели средства за квалификации или да кандидатства по проекти, чрез които да спечели още пари за училището. Работата е там, че делегираните бюджети са добър инструмент, ако директорите са мениджъри, а ако не са - следствията може да са трагични. Новата директорка хич не ми заприлича на мениджър...

# 9
Що се отнася до трагичните учители, които ме питате къде съм ги видяла, зеднага казвам. Детенце е в първи клас и има общо 3 учителки. Госпожа Булева е страхотна. Учителката по английска, обаче, поне според мен не се справя: обижда децата, не може да създаде ред в час, не съм сигурна и дали научават нещо (дъщеря ми учи английски и на друго място, затова последното е по-скоро предположение). Учителката по физическо също не ме радва особено... Та равносметката е, че от 3 учителки, само едната е много добра, втората е трагична, а третат просто става, въпреки че все повече деца не ходят на физическо с удоволствие, а това сигурно значи нещо.
Вероятно тук визирате учителката по английски, която е по заместване и е с малък педагогически стаж. Може би с връщането на титулярката /която е по майчинство/ нещата ще си дойдат на мястото. Но проблемите идват и от това, че двадесет и кусур деца са твърде голяма група за обучаване по чужд език и когато поне половината от тях учат езика и навън и са по-напред от другата половин, в часовете скучаят, зщото с тях не се работи. Работи се предимно с тези деца, които са по-назад със знанията по езика и това не може да не се отрази на дисциплината. Благодарение точно на добрия инструмент "делегирани бюджети" екстрата класовете да се делят на две групи в часовете по език вече отпада и в училищата, които и досега я ползваха. С тези мизерни средства на глава от учащите се, които управляващите с такава охота джиросаха на училищата, директорите трябва да са не мениджъри, а вълшебници, за да могат да се справят с разходите. Вероятно това е и причината в училището да се сформира още една - пета, паралелка в потока, който ще постъпи наесен.

Честно казано това, което ме разтревожи последно беше нежеланието на директорката да чуе каквото и да било от нас родителите. Тя приема, че училището е елитно, но не каза какво смята да направи, за да продължи да бъде елитно или за да стане още по-добро.
Коректно е новата директорка да има правото на своите първи 100 дни в училището, в които да се ориентира в обстановката.# 10
 • София
 • Мнения: 3
Благодаря Белинда,
Вие ме успокоихте, ако това наистина е учителка, която само замества, ще я изтърпим някак Simple Smile И наистина директорът има право на 100 дни, просто началото не ме радва, но ще почакам. Делегираните бюджети си заслужават отделна тема, а политиките на правителството (и всички досега) към образованието още една - аз не съм във възторг от тях, но не искам да политизирам този форум, затова не ги обсъждам Simple Smile Не написах тази тема, за да говоря лошо за учителите, просто бях много разтревожена и имах нужда да го споделя. Пак благодаря на всички!

# 11
 • София
 • Мнения: 561
Така, записах вчера детето си там, т.е. ще разберем дали е записан на 04.06.. Мен също ме изненада новата директорка. Училището има слава на добро училище наистина, но гледам не са сменили дограмата, изобщо никакви ремонти няма вътре, а миналото лято почти на всички училища подмениха дограмата. Това не е най-важното, разбира се, но и това, което пишете за учителките е обезпокоително. Отдавна пускам теми и събирам информация за там, отзиви за учителките, които в момента водят 4-ти клас??

# 12
 • София
 • Мнения: 561
Надявам се, вече сте се записали. Записването беше вчера, но приемат документи до 30.05. Условията за предимство са: живеещите в района, братя и сестри на учащи се там, деца на служители.

# 13
 • Мнения: 220
Нали за записване е нужно свидетелство за завършен предучилищен клас?  Naughty

# 14
 • София
 • Мнения: 561
За записването не е нужно свидетелство за завършен предучилищен клас, а е нужна служебна бележка, че детето посещава подготвителна група в детската градина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт