Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

София

Мнения: 19 751
За първи път правих крем брюле, но печено.
Досега винаги го правех  варено с желатин и нямах проблеми - ставаше супер.
Та за печеното - направих сместа: 2 чч сметана + 8 жълтъка +1/2 чч захар - на котлон, но без да завира
Излях я в купички, пекох на водна баня 30 мин - 150 градуса.
След като изстина на дъното се отдели течност като вода, около 2-3 сл от всяка чашка.
Защо се получи така, къде сбърках?
Моля за вашият коментар и съвети.
Цитирай

София

Мнения: 743
И при мен провала беше тотален. За това - повече брюле в домашни условия НЕ. Само ме хвана яд за времето и надеждите. Не само се отдели вода, а и сместа остана на трохи. Гадорийка.
Цитирай

София

Мнения: 7 588
Рецептата, която има маз е почти същата (с много малки вариации) и винаги ми се получава newsm78
Единственото, за което се сещам е - дали загря фурната предварително?
Цитирай


Мнения: 8 580

denis_d, правила съм по тази рецепта на Мишель от Cook-Talk Forums няколко пъти, не се е случвало да не стане. Ако не си се отказала насъвсем да правиш брюле във фурна - опитай пак. С дадената доза стават четири купички от крем карамел. Става бързо и не е трудно. Снимката е на авторката и е линк към рецептата.
« Последна редакция: чт, 06 мар 2008, 21:24 от labrex »
Цитирай

на 5 етаж в ляво

Мнения: 1 389
Аз никога не съм правила Брюле,но съм яла и адски много ми хареса!
Да попитам каква сметана използвате....сладка или за готвене?
Цитирай


Мнения: 2 187
Това е най-любимият ми крем, но така и не съм се решила да пробвам, за да не стане гаф като с крем карамела ми - никога, ама никога не ми се получава. Embarassed

Явно всеки си има слабо място в готвенето, някои например се оплакват от желатина, на мен пък, да чукам на дърво, никога не ми се е случвало с желатин да не ми се получи каквото правя. Но крем карамел и нещо с разбити белтъци, елате ме вижте, трагедия ooooh!

Ще взема да пробвам все пак по рецептата, дадена от Лабрекс, пък дано този път стане.  Praynig
Цитирай


Мнения: 8 580
Ще взема да пробвам все пак по рецептата, дадена от Лабрекс, пък дано този път стане.  Praynig

Опитай първо с дадените продукти, не става много. Ако ти хареса, ще увеличиш дозата. А ако има как да препечеш захарта отгоре /аз го правя с лъчистото за грил на фурната/, ще стане съвсем вкусотия. Но и без препечената захар се яде, понякога нямам търпение.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 032
Малко ще изместя темата, ама как правите брюлето варено с желатин? Любопитна съм, защото до сега не съм се престрашавала да правя крем брюле, а пък ми е страшно вкусен този крем. Благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 316
Така и не съм се пресрашила да пробвам Rolling Eyes.
Все попадам на мнения колко е труден за правене Thinking.
Иначе имам 3-4 различни рецепти запазени...за някой ден...
Цитирай

Пловдив

Мнения: 400
Аз го правих вече три пъти по тази рецепта, но жълтъците не ги слагам и тях на котлона, а просто ги смесвам с горещата сметана. Разкошен е!
Цитирай

на 5 етаж в ляво

Мнения: 1 389
Аз го правих вече три пъти по тази рецепта, но жълтъците не ги слагам и тях на котлона, а просто ги смесвам с горещата сметана. Разкошен е!
Дай малко пояснения за това каква сметана използваш?
Ако не те мързи и може да опишеш технологията на приготвяне Wink
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
denis_d...според мен са ти много жълтъците, затова така се е получило. Rolling Eyes  Освен това знам че оригиналния Крем Брюле се прави без желатин. Peace

Предлагам ви една изпитана и лесна рецепта за крем Брюле която е върховна Love Досега винаги ми се е получавала! Peace

Рецептата е от норвежки вестник от  преди време. И видях отзиви на хора които са пробвали този крем с тази рецепта. Писаха че е страхотен. Съмнявах се,понеже е само 5 жълтъка..  Rolling Eyes  Но реших да пробвам.... резултата беше ... Crazy  Love

Утре смятам да го направя  Peace Като ви четох и ми се прияде  Crazy

Ето и рецептата:

За 6 порции.

2 1/2 дл мляко
2 1/2 дл сметана течна готварска / никаква друга не слагайте!/
5 жълтъка
75 гр захар
1 ч.л. ванилена захар/може  и 2 прахчета  ванилия 

Кафява захар за горене.


Слагате в малка тенджерка  да заври млякото със сметаната и ванилията.Бъркате от време на време . Като заври махате от котлона, захлупвате тенджерката  с капак и  оставяте да изстива за около 15-20 минути.
 
През това време разбиваме жълтъците със захарта докато придобият светло жълт цвят.
 
Към  жълтъците се добавя млякото/ а не обратното!/  като  се бърка непрекъснато още няколко минутки, докато сместа стане разтеглива.

Разсипете крема в огнеупорни купички. Няма значение дали е загрята печката... Пече се  на ВЕНТИЛАТОР  100 С ... за около 30 мин. Или нормално  на 140-150 С за около 40-45 мин.  Peace

После ги оставете да се охладят. След това го сложете в хладилника за около 2 часа/ минимум/.

Преди сервирана се поръсва със кафява захар, и се обгаря с бренер/малка газова горелка за сладки/...тя е с  дюзичка и се пълни  много лесно с газ, като запалките.

Ако нямате, то пробвайте на загрята скаричка от онези дето пекат само отгоре. Peace

Но най-хубаво става с бренер. Има ги навсякъде и не са скъпи.  Wink



Много е вкусен крема ако е сервиран с горски плодове.  Crazy  Аз ползвам замразен микс от ягоди,малини и боровинки.

Като  ги извадя в една чиния да се размразяват при стайна температура, за около 30 минутки са готови.

 Сервирам ги около крема, като поръсвам леко плодовете със пудра захар.  Love

Имам и друга рецепта  в която обаче крема се пече на водна баня, ама нея не  съм я пробвала.  Rolling Eyes





« Последна редакция: вт, 11 мар 2008, 13:19 от ЧервеноВинце »
Цитирай


Мнения: 2 392
Здравей , следвала съм стъпките от тази рецепта
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73431.msg1267797;topicseen#msg1267797
и стана много плътен. Да си призная не вижам разлика в рецептите освен времетраенето при печенето.
Цитирай

в облаците

Мнения: 27
Червеновинце, а  2 1/2дл.мляко,колко м.л?
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Червеновинце, а  2 1/2дл.мляко,колко м.л?

1 дл = 100 гр/мл. Значи като видиш децилитри, умножаваш ги по 100 и получаваш мл/ гр.

2 1/2 = 250 мл  Hug

Рецептата е  за млякото  и сметаната са  дадени в дл. Само захарта в грамове. На моятя мерилна пластамасова чаша мерките са в дл..и аз така свикнах.
« Последна редакция: вт, 11 мар 2008, 13:23 от ЧервеноВинце »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора