Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 6 март 2008, 16:42 ч.
  • Преглеждания  3 483  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • Plovdiv-Sofia
  • Мнения: 131
Интересува ме най-вече от вишни,череши,касис. Не знам дали може от праскови,кайсии. Как се правят? Къде се съхраняват?

Реклама
# 1
  • Мнения: 13 281
Ликьор се прави като се накиснат плодове в разреден спирт или някакъв концентрат - водка, ракия, ром... Плюс захар. След като престоят така на тъмно и хладно място определено време (обикновено около 3-4 седмици), течността се прецежда, затваря се в бутилки и се съхранява пак на хладно и тъмно място, обикновено в хладилник. Много важно е костилковите плодове да не се държат дълго време в алкохол, защото се отделят цианови съединения!

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
Ликьор се прави като се накиснат плодове в разреден спирт или някакъв концентрат - водка, ракия, ром... Плюс захар.



не се ли налагат плодовете със захарта за 40 дена и после полученият сок да се смеси с концентрат?
т.е. въобще костилките да не се киснат с алкохола?

поне аз така знам, че се прави.  newsm78

# 3
  • Мнения: 13 281
И така става, да, но за кратко време няма опасност с костилките. В "болето" се слагат плодове с костилки, нищо му няма.  Laughing

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
В "болето" се слагат плодове с костилки, нищо му няма.  Laughing

ами ние болето го правим с плодове и захар само!
чак като дойде есента сипваме коняк или ром...

свеки тази година направи къпини със захар направо с концентрат, но не ми хареса много. губеше се ароматът на плода...  Confused
а баба ми прави вишновка: вишните престояват на слънце 40 дена със захар и няколко вишневи листа, разклаща ги всеки ден. после прецежда и долива концентрат. става много ароматно Peace

# 5
  • Мнения: 13 281
ами ние болето го правим с плодове и захар само!
чак като дойде есента сипваме коняк или ром...


Аз го знам по друг начин - половината буркан (3-литров) се пълни с алкохол, после се прибавят по шепа плод и шепа захар, докато се изредят всички видове плодове - от череши и ягоди до круши и ябълки.  Grinning

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331

Аз го знам по друг начин - половината буркан (3-литров) се пълни с алкохол, после се прибавят по шепа плод и шепа захар, докато се изредят всички видове плодове - от череши и ягоди до круши и ябълки.  Grinning

някой пие цяло лято тайно от буркана и досипва плодове, друго обяснение нямам hahaha

2 чаши нарязан плод и 1/2 или 1 чаша захар. захарта зависи дали плодът е сладък или кисел.
края на септемви идва конякът или ромът.
моите шепи са малки, боле няма да стане  Joy

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 889
Рецептата на Сийка и аз я знам. Свеки май прави нещо подобно. После го затваря в буркани и като гледам нищо му няма. Мотаят се 2 буркана в килера, ама не се сещаме да го употребим.  Laughing

някой пие цяло лято тайно от буркана и досипва плодове, друго обяснение нямам hahaha

Обяснението е, че плодовете узряват по различно време, по черешово време няма круши примерно. (изключвам вносните изкуственяци  Mr. Green)

# 8
  • София
  • Мнения: 5 001
Правих аз ликьори от вишни и от малини миналото лято.Значи реди се плод,захар,плод,захар и се оставя на стайна температура да си пуснат сока(около 2 седмици ми отиде като време).Аз редих във тези буркани с винт,дето продават туршии(по-малко са от 3 литра).Захарта не се икономисва,защото ако се сложи малко цялата плодова история ще ферментира,а не трябва.След като си пуснат достатъчно сок се заливат със водка и пак престояват вече около 3-4 седмици.После се прецежда и се налива в подходящи СУХИ стъклени бутилки.Много ароматни ликьорчета станаха.Правих за първи път по рецепта на мама.

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331

Обяснението е, че плодовете узряват по различно време, по черешово време няма круши примерно. (изключвам вносните изкуственяци  Mr. Green)

и аз съм правила боле. плодовете ги слагаме в бyркаHа от първите череши до последните дюли.
пределно ми е ясно, че не узряват едновременно, но не ги киснем в алкохол, а ги оставяме само със захар.

чак след като приключим с плодовете, тогава слагаме алкохола.
предполагам, че плодовете със захарта си ферментират и болето придобива съвсем различен вкус.  Sunglasses

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт