Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • В лозенцето
 • Мнения: 35
Здравейте,тъй като бях на кръстопът дали да пусна детето на ясла или да изчакам до детска градина,бях изчела тотално темата за частните ясли,но се разубедих и сега се ориентирам към детска градина,но въпроса ми е дали да бъде частна или държавна?Знам че има както добри и лоши частни,така и добри и лоши държавни детски градини и ще има много противоречиви мнения ConfusedНо все пак искам да знам какво мислите,ние сме на 1г и 3 мес и аз питам от по-рано,а следващата година септември месец ще бъдем на 2г и 10 мес,и незнам даже дали ще ни вземат на градина Wink

# 1
 • UK/София
 • Мнения: 7 670


 Със сигурност съм за частната и съм убедена, че условията са много по-добри Simple Smile

# 2
 • София
 • Мнения: 6 980
baba_vuna, само ти можеш да си отговориш на този въпрос.
И в двете посоки има много 'за' и 'против'. Тук всеки може да ти каже само собствените си доводи. Ето ти моите, подредени не по значимост:
1. Не обичам да давам подкупи. Предпочитам да си плащам срещу документ.
2. Нямам нито време, нито желание всеки месец да нося хартия, минерална вода, да събирам пари за играчки, да купувам лепило или каквото там ми кажат от държавната детска градина.
3. Не обичам някой да се държи така все едно съм му длъжна, все едно работя за него. А това е масовото отношение в повечето държавни заведения както градини, така и болници, така и училища...
4. Не желая някой да ми казва как да ходи детето ми облечено - да не е с боди, да не е с фиби, да не е с пола, да не е с обувки с връзки и прочие...
5. Не желая някой да ми казва кое е правилното за детето ми и да ми го налага - Да не спи с възглавница, да си изяжда храната, да пишка в тоалетна и пр.
6. Не мисля, че една учителка на 30-тина деца е достатъчна.
7. Държа на положителното възпитание, на липсата на наказания, за удари да не говорим.
8. Държа да се отчита мнението на детето ми, да се съобразяват с него и неговите нужди, а не да е просто част от групата.
9. Не желая детето ми да се сблъсква с 'истинския живот', да се бори, да се самоутвърждава и пр. искам да се отглежда в спокойна среда с малко деца, предпочитано от моята социална група.

Поради това избрах частна градина, като специално търсих такава с положително възпитание, има много частни градини, в които дисциплината е като в държавна; такава, в която децата си дават работещи хора, средна класа - като мен, а не 'крупни бизнесмени' /както ми казаха в една-две/.

Преди да реша за частна помислих и напред: В голяма степен частното и държавно образование се различават и за детето е доста травмиращо да се мести от частно в държавно /знам го от сестра ми/. Смятам, че е много важно ако се избере частно, да е с ясната переспектива, че можеш да си позволиш да плащаш следващите ...15-16 години.

# 3
# 4
 • Варна
 • Мнения: 6 039

подпис и печат слагам аз!

# 5
# 6
 • В лозенцето
 • Мнения: 35
Isa,благодаря ти за подробния отговор HugНие можем да си позволим частно образование по-нататък,но не в това е проблема,просто за мен това са няколко години от възпитанието,които са много важни за детето и в каква среда ще бъде то,кой ще го възпитава,от информацията която четох за частните градини ме притесни че някои от тях не отговарят по условия за парите които се искат и са създадени от скоро,т.е не се знае персоналът какви качества има и нямат опит в отглеждането на деца,притеснявам се че всеки може да ти вземе парите и да ти обещае каквото и да било,а в замяна......От друга страна държавните детски градини са с остаряла база и методи на възпитание,някъде бият децата,просто не искам детето да се стресира SadЕй това са ми колебанията главно ooooh!

# 7
 • София
 • Мнения: 6 980
... някои от тях не отговарят по условия за парите които се искат и са създадени от скоро,т.е не се знае персоналът какви качества има и нямат опит в отглеждането на деца,притеснявам се че всеки може да ти вземе парите и да ти обещае каквото и да било,а в замяна......От друга страна държавните детски градини са с остаряла база и методи на възпитание,някъде бият децата,просто не искам детето да се стресира SadЕй това са ми колебанията главно ooooh!

Прочети темите тук, разгледай сайтове, говори с познати... После тръгни по набелязаните 10-тина частни и държавни градини и разглеждай, питай, питай, гледай... Аз така направих, но само с частни градини.
Примерно задавах въпроса: "Аааа...как сте с дисциплината?" и в една градина директорката каза, че са много строги - Аз ги задрасках в моя списък на мига. В една друга градина директорката направи забележка на мъжа ми, че не се казва 'лошо дете', а "държиш се лошо" и ми се вдигнаха в класацията. Ей такива неща  Mr. Green

# 8
 • Мнения: 4 879
Частна# 9
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Детето ми ходи в държавна градина и там също както е написала Иса за частните градини:
отнасят се с детето ми като с личност и въпреки че в групата са 20 деца с 2 учителки (т.е. по 10 деца на учителка грубо) учителките са наясно с характера и особеностите на всяко дете. В градината децата учат английски, танци и имат модерен плувен басеин (за плуване, езици и танци се доплащат по 20-30 лв. към таксата за градина, но дори и с това доплащане таксата не надвишава 100лв., доста по-малко от частните градини). Детето ми има много приятели, а като го питам кои са най-добрите му приятели наред с имената на няколко дечица изрежда и имената на госпожите - за мен това е показателно. въпреки, че градината е голяма и има много деца целият персонал - включително мед. сестри, лелички и т.н. сутрин поздравяват детето ми по име и го заговарят за любими негови теми, така че въпреки многото деца персоналното отношение го има и децата се чувстват спокойни и щастливи. Е да, в началото на годината събирахме пари за нови играчки, материали и оборудване - но това беше еднократно даване на 50лв., а не ежемесечно плащане на високи такси, а децата ни се сдобиха с ниви и красиви килими, играчки, книжки и т.н.
С две думи за мен единствената разлика между частна и държавна градина е таксата - а тя е изцяло в полза на държавната градина.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Важното е учителките да са добри педагози, да обичат децата и да ги занимават с желание  не просто защото са на работа.

# 11
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 781
Детето ми ходи в държавна градина и там също както е написала Иса за частните градини:
отнасят се с детето ми като с личност и въпреки че в групата са 20 деца с 2 учителки (т.е. по 10 деца на учителка грубо) учителките са наясно с характера и особеностите на всяко дете. .....

Nellie, коя е тази детска градина? Впечатлена съм!

В групата на дъщеря ми са около 35 деца с 1 учител и една "лелка".  Това за мен е достатъчно основание да съм "за" частна детска градина.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 343
Аз съм раздвоена.

Сега дъщеря ми ходи в държавна ясла и условията и отношението там са превъзходни. Даже след като не беше ходила един месец й се зарадваха толкова искрено и от сърце, че почти ревнах. Въпросът ми е, как да разбера, че и следващата година в градината нещата ще са същите????? newsm78 newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 170
Когато стана на 3 години, записах сина си в частна детска градина, поради изброените от всички по-горе причини. А най-важната беше, че ще е в група от 7-8 деца и шансът да се заразява и разболява статистически е по-малък, отколкото сред 30 деца. Тази година обаче по ред причини го преместихме в предучилищна група на държавна детска градина.
Представете си какво беше моето учудване, когато на третия месец установих, че държавната градина е с класи по-добре организирана и предлага много много по-качествена грижа за детето ми!!!! Сега съжалявам, че съм давала към 500 лева на месец за нещо по-некачествено от това, за което давам 40. И никой не ми иска лепила, подкупи и допълнителни пари за нищо. Възхищавам се на директорката на тази ДГ - събрала е изключителен персонал и всичко е под контрол...

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Детето ми ходи в държавна градина и там също както е написала Иса за частните градини:
отнасят се с детето ми като с личност и въпреки че в групата са 20 деца с 2 учителки (т.е. по 10 деца на учителка грубо) учителките са наясно с характера и особеностите на всяко дете. .....

Nellie, коя е тази детска градина? Впечатлена съм!


И на мен ми стана интересно коя е тази градина?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт