Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Здравейте мили дами   bouquet
Чета ви отдавна и неведнъж сте ми били полезни. И сега имам нужда от съвет и малко компетентна помощ.
Изследват ми нивата на половите хормони - гинеколожката казва, че може би имам ЯПК и заради това липсва овулация.
Стойностите от изследванията на хормоните ми са:

На 4-я ден от цикъла
   Prolactin   169.7   IU/l   М(45.0 - 375.0); Ж(59.0 - 619.0)
   LH              9.03   IU/l       М(1.5-9.3) Ж(фол 1.9-12.5, овул 8.7-76.3, лут 0.5-
   FSH             6.21   IU/l      М(1.4-18.1) Ж(фол 2.5-10.2, овул 3.4-33.4, лут 1.5
   Estradiol   134,6   pmol/l   М:до191; Ж:от1-10г.22-99.1,фол 40-606,овул 536-193
   Testosteron   2.34   nmol/l   М:от 1-12г.0.10 - 2.37;от 13-17г.0.98-38.5;над 17г
   DHEA-S           7.11   µmol/l   Ж:от10-19г.0.92-9.99;от20-34г.2.68-11.0;от35-54г.0.96-9.15;от55-75г.0.26-6.68;
   4 андростендион   10.9   nmol/l   Ж: 1.40 - 11.87; М:1.22 - 11.00
   17 алфа ОН progesteron   2.662   nmol/l   Ж:фол:0.3-2.4;лут:1.8-6.97;мено:0.4-1.55;М;1.52-6.

На 22-я ден от цикъла
        Prolactin   338.01   IU/l   М(45.0 - 375.0); Ж(59.0 - 619.0)
   LH              8.77   IU/l   М(1.5-9.3) Ж(фол 1.9-12.5, овул 8.7-76.3, лут 0.5-
   FSH             1.45   IU/l   М(1.4-18.1) Ж(фол 2.5-10.2, овул 3.4-33.4, лут 1.5
   Estradiol    1249.7   pmol/l   М:до191; Ж:от1-10г.22-99.1,фол 40-606,овул 536-193
   Testosteron   2.22   nmol/l   М:от 1-12г.0.10 - 2.37;от 13-17г.0.98-38.5;над 17г
   Progesteron   36.28   nmol/l   М(0.89-3.88) Ж(фол 0.48-4.45, лут 10.62-81.28, мен
   DHEA-S   6.78   µmol/l   Ж:от10-19г.0.92-9.99;от20-34г.2.68-11.0;от35-54г.0.96-9.15;от55-75г.0.26-6.68;
   4 андростендион   11.328   nmol/l   Ж: 1.40 - 11.87; М:1.22 - 11.00
   17 алфа ОН progesteron   4,141   nmol/l   Ж:фол:0.3-2.4;лут:1.8-6.97;мено:0.4-1.55;М;1.52-6.

Имам и един куп други симптоми: кожата ми напоследък бързо се омазнява и съм се опъпчила почти като пубер, тресат ме здраво нервите, една постоянна тревожност ме е налегнала, лоша концентрация, сънливост и като за капак ми треперят ръцете и от време на време разни други части от тялото на случаен принцип  Crying or Very sad Така съм вече два-три месеца поне.
Много моля, ако нещо ви хрумва, пишете !

Забравих да се оплача и от сърцебиенето, което получавам поне по 3 пъти на ден  Sick
Цитирай

София

Мнения: 83
Според мен хормоните са в норма. Всички стойности са в референтни граници. Единствено съотношението ЛХ:ФСХ може да говори за лека поликистоза, но трябва да се докаже и чрез фоликуметрия. Иначе симптомите, които описваш могат да се дължат не само на хормони, но и на смяната на времето (зимно пролетния период), стрес, напрежение и т.н. Сърцебиенето също може да е на нервна почва, добре е като го получиш да си измериш кръвното налягане, за да видиш дали има някакви промени. Спокойствието на човек е много важно, а така като гледам нямаш място за притеснение, но нека и по запознатите си кажат мнението.
Успех! Smile
Цитирай

София

Мнения: 7 718
Да, съотношението на ЛХ/ФСХ  предполага поликистоза, но както казва Бори това се потвърждава с фоликуметиря.
Цитирай
Извинявам се, може би задавам тъп въпрос, но какво е фоликуметрия?
Цитирай

София

Мнения: 7 718
Тъпи въпроси няма. Някога всичси бяхме невежи.

Виж темата за трудния път на стерилитета.

8. Фоликулометрия

Представлява един цикъл на цялостно проследяване на развитието на фоликулите. Или най-кратко казано – измерването на нарастващи яйчникови фоликули чрез ехографски преглед се нарича фоликулометрия,
 Когато фоликулометрията е  съчетана с изследване на някои хормони в кръвта, тогава вече говорим за  разширена фоликулометрия.
 Докато яйчниците функционират, те съдържат много фоликули. Повечето са нищожно малки – едва видими с просто око или съвсем невидими. Промените във фоликула и  в частност  неговото нарастване представляват видим израз на зреенето на яйцеклетката и нейното отделяне от яйчника, след като веднъж е узряла и е станала годна за оплождане.  Последното събитие се нарича овулация .
Не може да се  осъществи разширена фоликулометрия, от която да очакваме наистина достоверна информация за процесите в яйчника, без да имаме на разположение достатъчно време. Необходим ни е почти цял менструален цикъл – от менструация до менструация.
            Имаме да свършим следното:
1.    Към третия-петия ден от цикъла се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Това става независимо от наличието или липсата на менструално кървене в момента. Изследваме 7  хормона. Първите два от тях (FSH и LH) се произвеждат в хипофизата – жлеза с вътрешна секреция, разположена в основата на черепа. Основната им роля е да регулират функцията на яйчниците и нормалните им стойности се променят в хода на цикъла. Вторите два хормона (естрадиол и прогестерон) се произвеждат в яйчника. Нормалните им стойности също се променят в хода на цикъла. Стойностите на последните три от седемте изследвани хормона (тестостерон, пролактин и тиреотропен хормон) не са в пряка зависимост от менструалния цикъл, но вариации в нивата им могат да попречат на нормалното протичане на процесите в яйчника.
2.   Към осмия-деветия ден от цикъла правим първия от серия ехографски прегледи, с които ще проследим развитието на фоликула, т.е. започваме същинската фоликулометрия. Ехографията през коремната стена не е годна за целите на фоликулометрията. Прегледът задължително се състои във вагинална ехография. Гинекологът-ехографист преценява дали в яйчниците се забелязват фоликули, които са отчетливо по-различни (по-едри) от останалите и снема размерите им (диаметри, обем). Освен това, необходимо е да се направи ехографска преценка (включително измерване) на маточната лигавица. Нейната структура и дебелина са твърде чувствителен показател за сложните процеси, протичащи в женската репродуктивна система като цяло. На трето място, гинекологът-ехографист измерва и отбелязва количеството свободна течност в дъното на коремната кухина – зад матката. Защо трябва да направи това, ще стане ясно след малко.
3.   Между десетия и шестнадесетия ден от цикъла фоликулометрията продължава с още няколко (поне два) ехографски прегледа, все така вагинални. Точният брой на прегледите и датите за осъществяването им се определят от гинеколога-ехографист индивидуално за всяка пациентка. В този интервал от време растежът на един от набелязаните по-едри фоликули устремно изпреварва останалите. Този фоликул-шампион се нарича доминантен фоликул. Ако е писано през съответния менструален цикъл да се стигне до овулация, „яйцето се снася” именно от доминантния фоликул. Нарастването на доминантния фоликул се документира чрез измерване и фотографиране, по същия начин се документира и неговото пукане – самата овулация. Овулиралият фоликул има коренно променен ехографски образ: той губи сферичната си форма, течността в него почти изчезва, а стената му става много по-дебела. Тя фактически се превръща в така нареченото жълто тяло. Напусналата фоликула течност се събира в дъното на коремната кухина, зад матката. Именно затова е необходимо количеството на тази течност да бъде проследявано (измервано) при всички ехографски прегледи – от първия до последния. Същото важи за отчитането на промените в маточната лигавица.
4.    В същия интервал (между десетия и шестнадесетия ден от цикъла, най-често към четиринадесетия-петнадесетия) повторно се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Този път изследваме 4 (четири) хормона: FSH, LH, естрадиол и прогестерон. Нормалните стойности на всички тях се променят в хода на цикъла и затова е необходимо да се проследят в динамика.
5.    На двадесет и първия ден от цикъла за трети път се взима венозна кръв за лабораторно изследване на хормони. Изследваме един единствен хормон – прогестерон. Прогестеронът е продукт на жълтото тяло. Ако това изследване установи нормални стойности на прогестерона, значи в организма е налице функциониращо жълто тяло. Функциониращо жълто тяло не може да има, ако не е настъпила овулация. Следователно, изследването на венозна кръв за прогестерон на двадесет и първия ден от цикъла само по себе си е твърде достоверен метод за установяване на овулация. Без да омаловажаваме ни най-малко значението на другите изследвания можем да твърдим, че резултатът от точно това изследване е изключително важен и то в никакъв случай не бива да се пропуска.
      Би било чудесно, ако идеалният случай, за който споменахме в началото, беше факт,  т.е. ако жената овулираше всеки месец. За съжаление, това не е така. Без да е налице никакво болестно състояние, по-младите жени не овулират всеки месец, а около 11 пъти годишно. По-зрелите жени овулират още по-рядко. Това означава, че ако разширената фоликулометрия не установи овулация, този резултат може да се отнесе само към цикъла, по време на който са проведени изследванията. За да можем да твърдим, че при дадена пациентка изобщо не настъпва овулация, трябва да повторим фоликулометрията, понякога – и да я потретим в два или три поредни менструални цикъла
Цитирай

София

Мнения: 645
Изследвай си хормоните на щитовидната жлеза, много често от там идва  срецебиенето и част от останалите изброени от теб проблеми.
Цитирай

Варна

Мнения: 160
Защо ли са ми така познати тези симптоми  newsm78
Изследвай си хормоните на щитовидната жлеза, много често от там идва  срецебиенето и част от останалите изброени от теб проблеми.
  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.