Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 март 2008, 08:55 ч.

майчинство при осиновители

 • 3 055
 • 21
 •   1
Отговори
Здравейте!Отварям тази тема,защото съм сигурна,че много  от бъдещите осиновители се интересуват от това.Самата аз ще осиновявам до края на месеца(може би) и бих искала да знам на какво мога да разчитам от държавата.Ако някой знае нещо,моля споделете

# 1
 • София
 • Мнения: 9 408
Ще бъде по-лесно, ако кажеш, на каква възраст е детето.
Но ето тук е обяснено
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162773.msg3161337;topicseen#msg3161337

# 2
на 18 април ще направи 3г

# 3
 • София
 • Мнения: 9 408
на 18 април ще направи 3г
Ами... няма платено майчинство за теб  Sad

# 4
 • София
 • Мнения: 1 843
Можеш да ползваш само неплатен отпуск до навършване на третата година. Туй то.

# 5
 • Мнения: 7 568
всъщност- по чл.167а от КТ  всеки от родителите /осиновителите/ има право на  по шест месеца неплатен годишен отпуск до навършване на 8г.на детето.този отпуск може да се ползва изцяло или на части в зависимост от потребностите, като  времето през него се зачита за трудов стаж. Съзнавам, че това не е достатъчно, по-нататък ще напиша по-подробна обосновка на правото на Платен годишен отпуск за осиновяване

# 6
 • Мнения: 7 568
имах предвид неплатен отпуск, а не неплатен годишен отпуск, както неправилно съм написала, т.е.този отпуск се ползва еднократно до навършване на 8г. на детето.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 843
Всъщност е страхотно, че от форумите, а не от консултации с компетентни институции, социални служби и юристи, разбрахме, че имаме правото поне да не си губим работното място, макар и да не виждаме и лев, след години удръжки и плащания на осигуровки исие данъчни задължения!
Иронията не е насочена към теб, в никакъв случай.

Благодаря, Светкавица!

# 8
Благодаря за информацията,но честно казано съм много разочарована.Логиката на тези,които измислят тези закони просто ме учудва.Първо чакаш с години за да благоволи държавата да ти даде дете,после трябва някакси да се оправяш сама за да направиш от него човек и накрая какво получаваш от тази държава-нищо.Какъв стимул да имам да го отгледам,с какви финанси като ние с приятеля ми  сме само двамата и няма кой да ни помага,какви комбинации да мислим,че хем да взимаме и двамата пари,хем да не го лишаваме от внимание.Ужасно е!

# 9
 • София
 • Мнения: 1 843
Явно не си чела в тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=221802.0

Като граждани, като майки, а вече и като организация се опитваме някак да стигнем, именно до ушите на държавните институциите.

Без излишно благородство, а просто като човек, стигнах до един много прост извод: причините по-големите деца да се задържат в специализираните институциите и да намират трудно семейство са И такива.
Осиновяването не е приоритет само на благосъстоятелни хора.
Осиновяването не е приоритет само на семейства, в които майката е домакиня.
Осиновяването в този си аспект може би се доближава най-много до естественото раждане, тоест - обикновения човек, работещ за хляба си има ли право да стане родител, макар и по пътя на осиновяването?
Жената осиновителка, след като е работила години наред и е плащала наравно с всички необходимите данъци и удръжки, има ли основание да се позове на правата си като майка или не?

Ние не искаме нищо повече и нищо различно от "нормалните" родители.
Едно по-голямо дете живяло в институция, е не по-малко безпомощно и нуждаещо се, когато навлезе в новата за него среда.
Оставяме на страна факта, че може да са налични съществени дефицити, за които е нужно време и много внимание от страна на родителите, но най-важното за тези тежки първи месеци е - детето и родителите да създадат началото на една връзка и взаимно да се адаптират към новата ситуация. И в това няма възраст.

Когато социалните разбраха за Ирина, ми казаха - съветваме ви да останете у дома с нея, поне 6 месеца...
Разбира се. Толкова бяха нужни за да стигнем до едно малко по-спокойно състояние. Най-общо казано.

Аз реших този проблем по мой начин, минах на свободна практика, работейки от дома. Костваше много усилия и много безсънни нощи, много изтощение, но това е без значение. От значение е, че умората рефлектираше върху способността ми да обръщам нужното внимание на детето. Можех, знам че можех да й посветя много повече в онзи период.

Ето защо, сега, в очакване на второ осиновяване, макар да се чувствам готова да посрещна и се справя с проблемите на още едно по-голямо дете, писах много ниска възраст. Да се правя на герой на гърба на живо същество е безотговорно.
Минала съм по този път, знам какво коства и какво следва.

Ще продължим да говорим, да искаме, да използваме всеки повод за да изтъкнем тази дупка в закона.
В крайна сметка, това е шанс за повече деца. А деца в нашите институции има.

# 10
 • Мнения: 48
напълно съм съгласна с теб,трябва да има промени в закона.Не виждам с какво ние осиновителите сме по-различни от другите майки,на нас не ни ли трябва време да се адаптираме,даже повече от другите,ама този,който от когото зависи не му пука

# 11
 • София
 • Мнения: 1 843
Ами, не мислиш ли, че първо ние трябва да покажем, че ни пука от това, за да му запука и на оня, от когото зависи? Wink

# 12
 • космополитно
 • Мнения: 940
...осиновявам ... и бих искала да знам на какво мога да разчитам от държавата.Ако някой знае нещо,моля споделете
Здравейте! Не е за вярване, но пак имам достъп до нет пространствата- от тази сутрин (след като ми беше отрязан  в края на миналата година, поради компютърно-технически страдания)... Нищо никъде по темите не съм чела все още, но налетях на информация, която ме развълнува и е близка до зададената тук тема! Споменава се не само майката-осиновила, но и бащата-осиновител.  HugМоля да ме извините, ако "преоткривам топлата вода", предлагайки позната Ви информация!...
 Вижте!


http://www.snbm.org/documents/Programata-070208-utvardena.doc

Последна редакция: вт, 11 мар 2008, 00:24 от Venecias

# 13
 • Мнения: 847
да, де, ама програмата, каквото и да се говори в началото й, е насочена към безработните, въобще не към майките, да ме прощават. какво ми предлагат - да си зарежа детето на някоя безработна, която ще получава повече пари в този случай, от колкото аз, ако си стоя вкъщи да си гледам детето сама, което е най-доброто за него, при това, все от ДОО, в което аз съм внасяла не малки осигуровки ... а, мерси! и да не съм голословна - средствата за заплатата на безработното лице, дето ще гледа детето, се отпускат до 3 годишна възраст на детето, докато от 2 до 3 години правото на отпуск на майката не е съпроводено с обезщетение, с никакво обезщетение, не че са голям келепир 200те лева преди това. ама нали майката, като работи, ще има заплата. е, за кого е грижата тогава?

реална програма, насочена към родителите ще е тогава, когато създава условия самият родител да си гледа детето адекватно и да може да му посрешне нуждите, без да се чуди как да огрее на сто места, а да се концентрира над детето. в случая с осиновителите реалното е осигурено поне шест месеца право на отпуск с разумно обезщетение, свързано с получавания доход - аналогично на болничните най-малко.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 843
Права е marrymaroon .
Малко егоистично мислех досега, от позицията на родител на дете, за което не ми се полага и ден платен отпуск.

Но се замислих, колко ли са в помощ 200-те лева за едно семейство, в което до вчера, майката е внасяла, примерно 600 (напосоки - плюс, минус)? Имайки предвид, че състава на семейството се е увеличило с един член?
Дете на 10 месеца, на годинка, освен чисто физическите си потребности, също има нужда от време за изграждане на въпросната връзка със семейството.
Ако майката не може да остане няколко месеца (поне това!) до детето си, без да се разкъсва, за каква семейна среда говорим?

Шест месеца са напълно реален и честен период, в който майката-осиновителка да получава 90% от брутното си възнаграждение. Дали ще ги ползва, вече е неин избор, но нека първо ни предоставят този избор.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт