Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 36 отговора


Мнения: 506
Честит 8-ми март на всички!  hearts newsm21
Бъдете весели и щастливи!

Момичета, мъжът ми ми подари за празника фритюрник с двойно предназначение - за фритюрник и за фондю /за фондюто не се ползва кошничката/ - има един пръстен, който се слага върху тефлоновия съд, на който има 6 улейчета за виличките, има и 6 вилички. Температурите са такива, че може и само да поддържа затоплено фондюто, докато се храним.
Аз току-що направих с каквото имах в хладилника - нарязани на ситно гъби запържих с малко краве масло - направо във фритюрника, добавих 1/2 чаша бяло вино и малко натрошено сирене, малко по-късно и настърган кашкавал, чесън на прах, течна сметана и накрая ми се стори, че е рядко и не съвсем хомогенно и го сгъстих с 1 чаена лъжичка нишесте, разтворено с малко водичка - стана перфектно на вкус, но пък колко хляб се изяжда с него ... и колко вино се изпива ...  cheers
Фритюрника си стои на масата включен и всеки си топи.
След обяд мисля да направя сладко фондю - с шоколад и сметана - да се стопи шоколада, като вместо хапки от хляб, ще си топим ягоди и нарязани на хапки ябълки.
Давайте и други предложения.
Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 420
Бургундско фондю

Затопля се олио на котлона (още по-хубаво става с олио, което е престояло с подправки вътре в него - мащерка, риган...). Олиото се изсипва в съда за фондю и се температурата се поддържа достатъчно висока, че да може да се пържи в него. Потапят се (много внимателно, да не пръска) набодени парченца месо - говеждо, пилешко, които после се хапват с различни сосове - айоли, беарнез, барбекю, тартар, кетчуп; кисели краставички, каперси.
Също пие вино Wink

Знам, че има и "азиатско фондю" - на базата на булион с различни зеленчуци, в които се потапят парчета риба и скариди, но не съм го правила досега.

Честита придобивка, със здраве да си я ползваш!
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
това ми е любимото хапване... Party

не слагам гъби, правя си класическа рецепта: грюер, ементалер, киршвасер, лимонов сок, с чесън натърквам само стените на съда, малко нишесте, сухо бяло вино, черен пипер и индийско орехче.
после ядем с франзела...

правила съм и с камамбер, но не ми харесва толкова Rolling Eyes

с месо не правя, защото не ям месо  Naughty
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Аз си взимам от готовите  Embarassed И също харесвам класическите и с франзела.  Peace  Много обичам  Smile
И сладките са хубави, но аз повече от 2-3 залчета сладки не мога, а и комбинацията шоколад с хляб не ми допада.
Цитирай

Vaudreuil Canada

Мнения: 2 531
За сладките пробвай с ягоди или банан вместо хляб например.
Цитирай


Мнения: 506
Блонди, какви са тези готовите? Някакви смеси ли?
А шоколадовото фондю стана невероятно - разтопих един натурален шоколад Своге с течна сметана - не мога да определя количеството сметана, защото сипвах на няколко пъти, докато бърках шоколада - с 1/2 кг. ягоди стана разкошно! Даже остана малко течен шоколад в една чашка.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
Блонди, какви са тези готовите? Някакви смеси ли?


това са готови смески от различни сирена, с подправките, нишестето и каквото още трябва.
добавя се само виното. Peace

аз предпочитам да си купувам сирената от производител, доста по-ароматни са, отколкото тези в магазина.
вкусът е много различен, цената също  Whistling, но все пак чак толкова сирене не може да се изяде, че това да ми е критерии.

за шоколадовото фондю нямам мнение, защото не съм правила, не ядем много шоколад вкъщи, ягоди и банани ям 1 път в годината, така че въобще не ме блазни подобен десерт  Wink

шоколадовото фондю се прави в керамична съдинка, фондюто със сирена също, но може и в металнa, като се внимава да не загори. месното (дали в бульон или мазнина) се прави в метален съд.

има спор от къде произлиза фондюто - дали е швейцарско или френско ястие.
швейцарците го правят с  2 до 3 вида сирене, киршвасер, бяло вино, нишесте и щипка сода, за да е кремообразно, доста течно е.
французите (граничният район с Швейцария) смесват до 7 сирена и не слагат нишесте и сода.

P.S. швейцарците имат тест дали смеската за фондю е добра: взимат разтопено сирене без хляб, в устата трябва да залепне за зъбите, но след като се охлади, т.е. след няколко секунди, до бвадят на дъвка и го разтягат. правят фитилче и ако сиренето е еластично и не се къса, то това е идеално смесеното сирене за фондю.

има вариант на швейцарско фондю камамбер с праскови или някакъв подобен плод. не ми хареса.

ако някой иска рецептата ще я намеря... Peace

понякога не ми се прави фондю, особено ако сме само двамата и си купувам сирена за камината (незнам акк е на български точно). това е камамбер с по-високо съдържание на вода. запича се за 10 мин. във фурната и пак се топи с хляб.

« Последна редакция: нд, 09 мар 2008, 10:44 от asyalein »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
На тукашните готови не се добавя нищо, алкохолът си е вътре. Предполагам, че сам да си го забъркаш ще е много по-вкусно, видях, че в нета има доста рецепти, някой път ще се пробвам обезателно  Smile

Цитирай


Мнения: 655
ееееееееее,най-после нещо за което просто примирам-фондю Hug
аз го правя класическо с кашкавал и сметана,нарязвам за топене в него-парчета франзела,салам,луканка,суджук и от онеиа дебелите солети със сусам.става просто супер.
а сладкото го правя като смесвам бял,черен щоколад и млако,слагам и малко ром.а в него си топим парчета ябълки,бананаи,праскови и кекс.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307

аз го правя класическо с кашкавал и сметана,нарязвам за топене в него-парчета франзела,салам,луканка,суджук и от онеиа дебелите солети със сусам.става просто супер.


абе то това не е много класическо  newsm78, ама да не ставам като черна станция.
всеки да си го яде както му е вкусно, ама поне да не му викай класическо. Peace

The most common recipe calls for 1 dl (100 ml) of dry white wine per person and a 200 g mix of hard (such as Gruyère) and semi-hard (such as Emmental, Vacherin or raclette) cheeses: The mixture must be stirred continuously as it heats in the caquelon. Crusty bread is cut into cubes which are then speared on a fondue fork and dipped into the melted cheese.

няма сметана и месо... Peace

Цитирай

Бургас

Мнения: 213
Съгласна съм с asyalein - и аз знам, че фондю се прави с бяло вино и три вида сирена - грюер, ементал и третото не помня, но тя е посочила. После се топят хапки в това. А месо, което се пържи и с дълги вилици се изважда и т.н. се казваше нещо друго май  newsm78, във Франция си има име, но не го помня. Сигурно Блонди има предвид това, не знам.  Rolling Eyes
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Раклет?
Той е за месо, зелнчуци, специален за тази цел кашкавал, яйца и всичко, което става за скара и плоча  Smile Само че на раклета няма вилица, а дървени шпатулки, защото съдинките и скарата са тефлонови.
Друго не се сещам  Smile
Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 420
А месо, което се пържи и с дълги вилици се изважда и т.н. се казваше нещо друго май  newsm78, във Франция си има име, но не го помня. Сигурно Блонди има предвид това, не знам.  Rolling Eyes

Във Франция месното фондю се казва "бургундско" (fondue bourgignone), а сирененото - "савойско" - fondue savoyarde (Савоа е областта в Алпите, около границата със Швейцария).  Very Happy
Както Asyalein е споменала - във френския вариант на фондюто със сирена няма нишесте/брашно и подправки, а само сирене и бяло вино. Аз лично съм го правила с ементал, грюйер и кантал, но не задълбах много по-горе, защото не знам дали тези сирена са лесно достъпни в България. Използва се обикновено попрестоял хляб (по-лесно се задържа на вилицата), който може да се натърка предварително с малко чесън.
Цитирай


Мнения: 655
явно виждам че някои са се засегнали че не съм се изразила напълно точно и кулинарно,ама имах в предвид като казха класическо това,че класическото е солено,защото това с шоколад е вече модернизирано.извинявам се за невежеството.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
явно виждам че някои са се засегнали че не съм се изразила напълно точно и кулинарно,ама имах в предвид като казха класическо това,че класическото е солено,защото това с шоколад е вече модернизирано.извинявам се за невежеството.

никой не се е засегнал, но да се придържаме към истинските имена.  Peace

на мен някой като ми каже баница не очаквам хляб със сирене, макар и двете да се тестени и солени!

важното е да е вкусно  Hug а вкусовете са различни....
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 36 отговора