Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 526
Здравейте дами! Ще споделя с вас воите готварски изскушения.  Hug

1. Лесни и интересни пилешки дробчета
Продукти: 400-500 гр. пилешки дробчета; 150-200 гр. пресни печурки; 50 гр. стафиди; 100-150 гр. бекон
1-2 глави кромид лук; 50-60 гр. масло; черен пипер; сол на вкус; ако ви се намира 5-6 зърна кардамон/хел/
кубче бульон - каквото имате
Приготвяне: Изкиснете за няколко часа дробчетата във вода или мляко. Нарежете печурките ,лука и бекона на ивици. Поставете всички продукти и подправки в плоска открита тавичка, добавете 100 мл. вода, разбъркайте и запечете при 220 гр за 20-30 мин. Гарнирайте с картофено пюре или варени картофи. Да ви е сладко! Ако случайно ви остане пасирайте става страшен пастет!!!

2. Арабски кекс
Продукти: 3 яйца; 2 чаши захар; 2 чаши прясно мляко; 1 чаша олио; 1 пакет какао ( 50 гр)
сода бикарбонат; 2-2,5 чаши брашно
Приготвяне: Първо разбъркваме яйцата с захарта. После прибавяме прясното мляко и олиото и пак разбъркваме. Прибавяме какаото и ванилията и разбъркваме много добре за да не се образуват топчици от какаото. От тази смес взимаме 1 чаша за отгоре. Към останалата смес се прибавя содата и брашното и хубаво се разбърква. Тавичката се намазва с маргарин. Кекса се пече 20-25 мин. в предварително загрята фурна. След като се извади от фурната изчакайте малко за да изстине и сложете отгоре чашата смес, която отделихте.

3. Боб в гърне по Добруджански
Продукти: 2 ч.ч. бял боб; 2-3 глави лук; 2 домата или дом.сок; 2 моркова; олио; целина; чубрица; сол; 1-2 ч.л. захар
брашно; червен пипер
Приготвяне: Боба се измива,след което се вари в глинено гърне. Преди да се свари боба, нарежете една глава лук на полумесец заедно с нарязаните на шайби моркови, целина и олио(по преценка). Като се свари боба и продуктите вътре в него, добавете доматите, овкусете със сол и сложете захарта. Оставете около 30-40 мин. да поври. Запръжка: Нарежете 1-2 глави лук на ситно и ги запържете в олио до кафеникаво, сложете брашно и червен пипер 1:2, след което изсипете запръжката в боба. Моето мнение: Ястията с глинено гърне стават с по-добър вкус, сравнение с ястията приготвени в тенджера! Добър апетит!
Цитирай

Варна

Мнения: 526
4. Бързи локумки
Продукти: 1 яйце; 1 ч.ч. захар; 1/3 ч.ч. олио; 1 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. хлебна сода; 2 ч.ч. брашно; ванилия
1 кутийка локум; пудра захар за поръсване
Приготвяне: Разбива се яйцето със захарта, добавя се киселото мляко със содата, брашното и ванилията, като се разбърква добре. Тестото се изсипва в предварително намазана с олио тава и върху него се слагат нарязаните парчета локум. Пече се в умерена фурна. След като се изпече се нарязва на триъгълници и се поръсва с пудра захар.

5. Вкусни питки
Продукти: 1 чаена чаша кисело мляко,;  1 чаена лъжичка хлябна сода,;  1 чаена чаша натрошено сирене,
 1 пакетче краве масло.; 0,500 гр.брашно
Приготвяне: Замесвам меко тесто от: около 0,500 гр.брашно, киселото мляко и содата, натрошеното сирене, (без кравето масло) , което разделям на 16 части.Брашното е приблизително половин кг,, зависи  с каква чаена чаша се  мери, но се добавя брашно, докато стане меко тесто Правя топчета и нареждам едно от друго на разстояние в подмазана тава. Пакетчето краве масло разделям на 16 равни части  и всяко парче масло се слага в средата на всяка питка. Предварително с палеца се правят дълбоки дупки, в които ще се сложи маслото.Много са вкусни горещи, като изстинат не са вече така апетитни. Сервирам кат опредястие към салати. 

6. Халушки
Продукти: 400 гр  брашно тип 500; 2 бр.  яйца; 50 гр  масло
Приготвяне: Яйцето се разбърква с брашното, малко сол и вода до получаването на тесто. Накъсват се ситни парченца от него с помоща на остър нож. Слагат се в кипяща подсолена вода и се оставят да престоят десетина минути. След това се прецедеждат, измиват със студена вода и запържват съвсем леко в маслото.

7. Задушени гъби в микровълнова
Продукти: 100 г гъби, лимонов сок, 200 г ориз, 30 г масло, подправки
Приготвяне: Почистените и измити пресни гъби се напръскват с лимонов сок, слага се малко масло и се държат похлупени 2 минути при 600 Вт. Изсипват се на дъното на съда, добавя се оризът и се налива 2 ч.ч. (400 мл) вода. Похлупва се и се държи 5 минути при 600 Вт. Превключва се на 180 Вт и се държи още 20 минути, без да се разбърква. Накрая се прибавят останалото масло и подправките.

8. Кайма с гъби
ПРодукти: 16 средно големи гъби,  400 гр кайма, 100 гр кашкавал,  1 яйце,  60 гр краве масло, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол
Приготвяне: Измийте гъбите, почистете и отстранете пънчетата им. Наредете ги в намаслена тавичка с отвора нагоре. Размесете каймата с разбитото яйце, ситно нарязаните лук и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разпределете сместа върху гъбите. Сложете върху всяка гъба и парченце масло. Печете 20 минути в предварително загрята фурна, след което ги поръсете с кашкавал и запечете отново десетина минути. Поднесете ги топли, поръсени със ситно нарязан магданоз.
Цитирай

Варна

Мнения: 526
10. Кекс в микровълнова
Продукти: 125 г масло, 125 г брашно,  125 г захар,  100 г орехи, 1 с.л. (10 мл) ром, 4 бр. яйца , 1/2 пакетче бакпулвер ,
 150 г марципан , мазнина за формата  брашно за формата
Приготвяне: В порцеланова купа (или йенска тенджера) се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 г нарязани орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма и без да се похлупва, се държи 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко и се обръща. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт и кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки.

11. Орехов кекс с шоколадова глазура
Продукти: 1 к. ч. разтопено краве масло, 1 ч. ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к. ч. прясно мляко, 2 ч. л. бакпулвер,
300 гр брашно, 1 ч. ч. счукани орехови ядки, настърганата кора на половин лимон, 2 ванилии, 150 гр млечен шоколад
Приготвяне: Бийте с миксер 10-15 мин размекнатото на стайна температура масло със захарта, така че да стане на пяна. Прибавете един по един двата жълтъка, като след всеки биете още по 5 мин. Прибавете млякото, счуканите ситно оре­хови ядки, ванилията, настърганата лимонова кора и брашното, пресято с бакпулвера. Раз­бъркайте хубаво сместа с дървена лъжица. Разбийте белтъците на твърд сняг и ги приба­вете в сместа лъжица по лъжица, като бърка­те много внимателно, за да не спаднат. Изсип­ете тестото в намаслена и набрашнена кексова форма и го печете в предварително загря­та фурна първите 10 мин на силна степен, а после на умерена температура. Стопете шо­колада на водна баня и залейте с него опече­ния кекс.

12. Сладкиш с бананово тесто
Продукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г краве масло, 2 яйца, 2 с.л. смлени орехи, 1 бакпулвер, 4 банана, 2 с.л. вода, щипка сол
Приготвяне Разбийте маслото с пудрата захар до побеляване. Постепенно добавете разбитете яйца. След това добавете топлата вода, брашното и бакпулвера. Обелете бананите, смачкайте добре, смесете със смлените орехи и добавете към тестото. Намажете формата за печене с масло и изсипете в него тестото. Изпечете при средна мощност за около 20 мин. След като извадете от фурната, оставете за 5 мин. във формата, а след това сложете в чиния за сервиране. Поръсате със пудра захар.
Цитирай

Варна

Мнения: 526
И както се казва приятен апетит   cook  party023 cook
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.