Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • с трима мъже :)
 • Мнения: 2 009
Здравейте!
Това лято - на 30 август, искам да кръстя Алекс.
Не знам как става, ние и двамата с мъжа ми не смве кръщавани.
Къде да отидем? Как да си направим тържеството? Какво се прави на този ден? Ва кого дължим подаръци, според обичая ...

Моля ви, мами, които можете да отделите малко време - разкажете как кръстихте вие или какво сте гледали

И най-важното - къде да отидем? В кой манастир, църква? Има ли място, където всичко да си е "организирано" накуп. Ние ще сме към 8-10 човека. Бе 2-3 коли хора. Може и да преспим, ако се наложи, пък и май е по-приятно така - като на екскурзия ...

# 1
 • Montréal
 • Мнения: 625
Поздравления за идеята да кръстите детето!А иначе по въпроса:във всяка църква има различни изисквания,които те ще ви кажат,когато отидете да запазвате час и дата.Основното е:нови дрешки-пълен комплект,които се купуват от кръстниците.При нас искаха сапун и кърпа + един букет цветя,които в края на ритуала попа топва в светената вода и напръсква всички за здраве.Само искам да кажа,че в някоя по-малка църква ще останете по-доволни и ще ви струва много по-ефтино отколкото в някой манастир(като например Рилски,където кръщават по 3 деца наведнъж и няма дори място за преобличане на детето и целия ритуал е за 5 минути).Предполагам,че си зависи от това колко е съвестен отеца и дали си спазва нещата.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 545
Не мога да ти разкажа за тържеството, защото за нас тепърва предстои. Но ето ти едно местенце, където да разгледаш и да си избереш място. - http://www.bulgarianmonastery.com/bg/ .
От тук се подсетих за манастир, в който да кръстим Зори и взимам идейки за съботно - неделните разходки.
 Hug

# 3
 • Мнения: 1 833
Аз си спомням,че ни питаха,дали майката на детето е кръстена,същото ,разбира се важи и за този ,който ще кръщава детето! Така,че попитайте предварително!

# 4
 • Мнения: 1 931
Аз много исках сина да го кръстим в Рилският Манастир. Няколко души казаха как са ги претупали на бързо за да смогнат с всичките дечица и се отказахме.  Накрая отидохме в Семинарията и беше много хубаво. Малката пък я кръстихме в Петрич в една черква и пак беше чудесно.
Не съм давала подаръци на никого. Знам само, че кръстниците трябва да облекат детето. Трябва всичко ново, обувки, чорапки, бельото и горните дрешки. За детето трябва и пеленка с която да се поеме и избърши след водичката.Друго не знам. Но ще трябва предварително да се разберете с попа който ще извърши кръщенето и ще ви каже какво да носите, защото наистина на различните места е различно.

# 5
 • София
 • Мнения: 610
Реших да кръстим Ванеса в Драгалевския манастир,защото и аз съм кръщавана там.Отидохме предварително да запишем час и ни дадоха белешка в която е описано,какво да носи:една голяма хавлиена кърпа,1на малка,сапун,китка от здравец и мушкато вързана с червен конец.От кръсницата бяха всички дрешки от горе до долу на малката,които се обличат след като се кръсти детето.Задължително кръсника или кръсницататрябва да е кръстен. Включително и обувчици.От нея имаше подарък кръсче,но това си е зависи от нея.За самото кръщене платихме около 30лв.искаха ни 20лв. за камера,ако носиш да снимаш.След това по-избор можеш да си направиш тържеството в къщи или на заведение,въпрос на избор и възможности. Naughty

# 6
 • Мнения: 2 772
Кръстихме го в кварталната църквапрез есента. Отначало и аз си мислех за манастир, но реших че няма смисъл като е толкова малък. По-добре като стане голям и започне да разбира, да го водим по такива места. При нас искаха 2 кърпи - една за детето и една за църквата, сапун, олио и китка здравец. Кръстницата го облече, но понеже се бяхме разбрали за подарък да му купи комплект за зимата, аз купих дрешките за кръщенето. Бяхме само ние в църквата и церемонията беше доста дълга. Направихме много снимки, за които никой не е искал да плащаме. Кръщенето струваше 30лв и записването беше 2-3 седмици предварително. Не са ни искали за сверка кръщелните свидетелства нито на нас, нито на кръстницата. След това се почерпихме в един ресторант наблизо.  Изкарахме си доста добре.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 006
Децата кръстихме в кварталната църква, при кварталния отец - познава мен и мъжа ми от деца /само дето не ни е венчал още, но и това ще стане някой ден/, познава и нашите родители. Всеки ден го виждаме, а той се радва на нашите деца, миросва ги поименно на всеки църковен празник. Обичам този вид "провинциалност", за щастие все още се е запазила в малките градчета, селата и някои квартали на големите градове.
А колкото до гощавката - след кръщенето отидохме вкъщи и седнахме на богата трапеза.

# 8
 • София
 • Мнения: 363
Здравейте!
Това лято - на 30 август, искам да кръстя Алекс.
Не знам как става, ние и двамата с мъжа ми не смве кръщавани.
Къде да отидем? Как да си направим тържеството? Какво се прави на този ден? Ва кого дължим подаръци, според обичая ...

Моля ви, мами, които можете да отделите малко време - разкажете как кръстихте вие или какво сте гледали

И най-важното - къде да отидем? В кой манастир, църква? Има ли място, където всичко да си е "организирано" накуп. Ние ще сме към 8-10 човека. Бе 2-3 коли хора. Може и да преспим, ако се наложи, пък и май е по-приятно така - като на екскурзия ...в началото на май ще бъда кръстница. родителите са решили да се кръщаваме с малката принцеса в манастира Св.Мина /след Орландовци/
като мине церемонията ще останеме в двора на манастира, има пейки и маси и е прекрасно!
майката не е кръстена! но е важно кръстника/цата да е кръстена!!!

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/436/60/ ето повече за обичая!!!

# 9
 • София
 • Мнения: 363
Аз си спомням,че ни питаха,дали майката на детето е кръстена,същото ,разбира се важи и за този ,който ще кръщава детето! Така,че попитайте предварително!

важно е този, който ще кръщава детето, да е кръстен

# 10
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Мария кръстихме на Бачковския манастир, а Василена в Кукленския манастир. Останах доволна и от двете места. Голяма красота!
Аз също имах желание за Рилския манастир, но ни идва доста далечко и предвид гостите, се наложи да се откажа от идеята. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 4 784
Октомври кръщавахме Калоян. Искахме да го кръсти Отец Петър, наш приятел, който познава добре семейството ми. По негови препоръки избрахме обновена църква, близо до Димитромград, на около 15 км. Не останахме никак разочаровани, напротив. Преди самата церемония, отец Петър ни разказа историята на този храм, наистина много интересна. Последва самата церемония, нито кратка, нито дълга, нямаше отегчени, а детето през цялото време си игра с едни ключове. И ние бяхме 3-4 коли хора. После отидохме в едно заведение да се почерпим, както си му е реда. Подаръци получи Калоян от гостите, а ние не сме подарявали. При нас такава традиция няма. Аз бях подготвила разни тематични картички и сувенирчета за гостите, които да им останат за спомен от този скъп за нас ден. Кръщелно искаха само на кръстника.

# 12
 • София
 • Мнения: 9 973
записче Mr. Green

ние сме си наумили по това време да се кръщаваме на кръстова гора,но не е сигурно

# 13
 • Мнения: 1 492
Аз съм си за руската църква "Свети Николай Чудотворец". Там не претупват кръщелните ритуали, както правят в много български църкви. Защото руският народ е много по-вярващ в Бог от нашия.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 149
Аз съм си за руската църква "Свети Николай Чудотворец". Там не претупват кръщелните ритуали, както правят в много български църкви.

Това е вярно, там е кръщаван малкият. Но не мисля, че авторката на темата има кой знае колко специално отношение към самата вяра, затова едва ли има точно това значение, по-скоро май търси място, където да стане добро "тържество", да се изпълни по "традиционния" начин, отколкото да стои вярата в центъра на събитието. Поне от начина, по който е зададен въпроса, така съдя.

galaUSA, може да ти се стори радикалтно изказване, но традицията няма нищо общо с вярата. Ако се интересуваш само от традицията, общо взето е напълно все едно къде и дали изобщо ще кръстиш детенцето. Най-сериозно го казвам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт