Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

София

Мнения: 5 399
С този тест можете да проверите кърмаческите си познания! Някои от отговорите могат да ви изненадат.

1. Кои от следните храни трябва да избягва кърмачката:
   a) зеле
   b) шоколад
   c) пица
   d) нито един от посочените отговори

2. 80% от клетките в човешкото мляко са:
   a) клетки, които убиват бактериите
   b) червени кръвни тела
   c) нуклеотиди (neucleotides)
   d) масни клетки

3. Най-добрия начин да увеличите количеството на млякото е:
   a) да си осигурите много почивка
   b) да пиете повече течности
   c) да кърмите по-често
   d) да пиете поне литър мляко на ден

4. AAP (Американска Педиатрична Академия) препоръчва майките да кърмят най-малко:
   a) 12 месеца
   b) 9 месеца
   c) 3 месеца
   d) 6 месеца

5. Кърменето може да намали риска от:
   a) рак на гърдата
   b) рак на яйчниците
   c) остеопороза
   d) всички посочени заболявания

6. Най-добрата храна за кърмаче с диария е:
   a) сода (flat soda)
   b) майчино мляко
   c) Pedialyte (лекарство)
   d) вода

7. Най-добрия начин да избегнете разраняване на зърната е:
   a) обтриване на зърната с кърпа по времена бременността, за да загрубеят
   b) ограничаване на храненето до 5 минути на гърда в първите дни от раждането на бебето
   c) уверете се, че бебето е захапало гърдата правилно
   d) поставяне на бебето така, че да захапе ареолата

8. Когато получите мастит, трябва:
   a) да кърмите по-често от болната гърда
   b) да налагате върху гърдата студени компреси
   c) да прекратите кърменето от болната гърда докато отмине инфекцията
   d) да изцедите млякото от заразената страна и да преустановите кърменето от нея

9. Най-подходящото време да предложите шише на кърмено бебе е:
   a) никога – кърмачето не се нуждае от шише
   b) когато е много гладно
   c) колкото се може по-рано още след раждането му
   d) след няколкоседмично кърмене

10. Повечето лекарства, изписвани на кърмачки:
   a) са опасни и кърменето трябва да се преустанови до прочистване на организма
   b) са безопасни по време на бременност, но не и по време на лактация
   c) не преминават в млякото
   d) преминават в млякото в малки количества

11. Кърмачета, които имат жълтеница:
   a) вероятно са поспаливи повече от обикновено
   b) трябва да избягват допълнителен прием на вода
   c) трябва да бъдат кърмени по-често
   d) всички посочени отговори

12. Ако настинете или се разболеете по време на кърмене, не трябва:
   a) продлжавате да кърмите
   b) да миете ръцете по-често
   c) временно да отбивате бебето
   d) да ви прегледа лекар преди да вземете лекарства

13. Ако вашето новородено бебе получава достатъчно мляко, тогава то:
   a) ще спи поне 6 част всяка нощ
   b) ще се храни 5-6 пъти в денонощие
   c) ще суче 5 минути и после ще заспива
   d) ще пълни 6-8 памперса всеки ден

14. Коластрата (първичното мляко, което се образува още през бременността):
   a) е жълто и лепкаво
   b) съдържа концентрирани нива на антитела
   c) е в малки количества
   d) всички посочени отговори

15. Повечето кърмачки:
   a) отслабват по-бързо от майките, които хранят бебета си изкуствено
   b) гърдите им увисват заради хормонални промени
   c) отслабват по-бавно от майките, които хранят бебета си изкуствено
   d) отслабват със същото темпо, както и майките, които хранят бебета си изкуствено

16. Кърмачетата:
   a) се нуждаят от повече вода в сравнение с изкуствено хранените бебета
   b) не се нуждаят от допълнителен прием на вода
   c) се нуждаят от вода само в жегите
   d) имат нужда от вода, но не толкова, колкото изкуствено хранените бебета

17. Понижената доставка на мляко може да се дължи на:
   a) прекалено често кърмене, така че гърдите нямат време да „заредят” преди следващото хранене
   b) операция на гърдите за намаляване на размера им
   c) прием по-малко течности (less than 32 ounces of water) на ден
   d) кърмене над 10 минути от всяка гърда

18. Оралните контарецпитиви (комбинирани естрогенни и прогестеронни таблетки):
   a) не оказват влияние върху образуването на млякото
   b) увеличават производството на кърмата
   c) доказано е, че причиняват хормонални промени при кърмени бебета
   d) намаляват производството на кърма

19. Причината, заради която майките отбиват рано бебетата си е:
   a) разранени зърна
   b) връщане на работа
   c) мисълта, че нямат достатъчно кърма
   d) чувството, че са ограничени

20. Средната възраст на отбиване по света е::
   a) 6 месеца
   b) 1 година
   c) 2-4 години


Верни отговори:
1-d; 2-a; 3-c; 4-a; 5-d; 6-b; 7-c;8 -a; 9-d; 10-d; 11-d; 12-c; 13-d; 14-d; 15-a; 16-b; 17-b; 18-d; 19-c; 20-c.

Извадете 5 точни за всеки грешен отговор.

Ако резултатът Ви е между 90-100, поздравления! Чели сте достатъчно и би трябвало да сте горди с нивото на познание.
Ако резултатът Ви е между 80-90, Вие знаете много за лактацията, но все още има какво да прочетете.
Ако резултатът Ви е между 70-80, имате основни познания и определено се нуждаете от повече подготовка.
Ако резултатът Ви е под 70, не се чувствайте зле. Преподавах в медицинско училище, в което колегите попълниха подобен тест. Средният отговор беше 30!

Препоръчвана литература:
"The Womanly Art of Breastfeeding", издание на La Leche League International
"Dr. Jack Newman`s Guide to Breastfeeding"


В оригинал: http://www.breastfeedingbasics.com/html/test_your_breastfeeding_iq.shtml

П.П. Не можах да открия как се "таксуват" верните отговори...
« Последна редакция: пн, 10 мар 2008, 12:54 от pearly »
Цитирай

София

Мнения: 9 920
  bouquet  bouquet  bouquet
благодаря за труда,който си положила
Цитирай

София

Мнения: 1 502
12. Ако настинете или се разболеете по време на бременност, трябва:
   a) да продължите кърменето
   b) да миете ръцете по-често
   c) временно да отбиете бебето
   d) да ви прегледа лекар преди да вземете лекарства

е що пък трябва да го отбиваме... newsm78, нали тук си се съветваме да кърмим дори и с Т, дори и да сме болни...и аз съм го правила...
и за шишето ми беше странен отговора..кога трябва да се предложи...
Цитирай

Банско

Мнения: 2 829
Допусната е грешка, в оригинал въпроса е:
12. Ако настинете или се разболеете по време на бременност, НЕ трябва:
   a) да продължите кърменето
   b) да миете ръцете по-често
   c) временно да отбиете бебето
   d) да ви прегледа лекар преди да вземете лекарства

Pearly, Благодаря за хубавата статия, само този отговор ме озадачи затова погледнах линка, който си дала Very Happy
Цитирай

София/ Баня Лука

Мнения: 1 691
Цитат
c) make sure the baby is latched on correctly
 
уверете се, че бебето е захванало гърдата правилно

Според теста, се нуждая от още подготовка.  
Цитирай


Мнения: 2 152
12. Ако настинете или се разболеете по време на бременност, НЕ трябва:


eй това е за озадачаване, мен ако питате
Цитирай

София

Мнения: 5 399
Божке, Божкееееее какъв съм шемет!!!  Embarassed  Rolling Eyes

Искрено благодаря на редакторите, корекциите са направени!   bouquet
Цитирай


Мнения: 398
 Благодаря за теста  и за труда ,който си положила.  bouquet

 Резултат : 3 грешни ( - 15 ) и 17 верни (85) - краен резултат 70 , тоест на ръба.

 Извод : Малко време прекарвам в кърмаческия. Laughing Трябва още.
Цитирай


Мнения: 7 183
Мисля че при въпроси 7 и 9 също има някакво разминаване...:
7. Най-добрия начин да избегнете разраняване на зърната е:
   a) обтриване на зърната с кърпа по времена бременността, за да загрубеят
   b) ограничаване на храненето до 5 минути на гърда в първите дни от раждането на бебето
   c) уверете се, че бебето е захапало гърдата правилно
   d) поставяне на бебето така, че да захапе ареолата

Тук последните 2 отговора са единтинтични newsm78 и верни според мен.
 
9. Най-подходящото време да предложите шише на кърмено бебе е:
   a) никога – кърмачето не се нуждае от шише
   b) когато е много гладно
   c) колкото се може по-рано още след раждането му
   d) след няколкоседмично кърмене


Тук не е ясно за какво "шише" иде реч...може да е шише с кърма или пък с АМ..
Цитирай

София/ Баня Лука

Мнения: 1 691
За въпрос №7 - не са идентични; правилното захващане включва широко отворена уста; долната устна да е навън и да обхваща част от ареолата (не е задължително да е цялата). Ако посочеш последния отговор означава, че само захващането на цялата ареола е достатъчно без значение как.

За въпрос №9 и аз се обърках, но после си дадох сметка, че именно, защото не е посочено шише с какво правилният отговор е последният- "най- подходящото" по- скоро означава "най- безопасното" време, защото след няколко седмично кърмене бебето вече ще се е научило да суче и няма да има опасност да си обърка начина на сукане, ако му се предложи шише.
Цитирай

София

Мнения: 277
малееееееее според тва нящо съм за изхвърляне... а година и половина си ни беше добре с молокото на мама...
Цитирай

София-Ливан

Мнения: 941
малееееееее според тва нящо съм за изхвърляне... а година и половина си ни беше добре с молокото на мама...
и аз така че и второ кърмя, хихихи
но този въпрос
15. Повечето кърмачки:
   a) отслабват по-бързо от майките, които хранят бебета си изкуствено
   b) гърдите им увисват заради хормонални промени
   c) отслабват по-бавно от майките, които хранят бебета си изкуствено
   d) отслабват със същото темпо, както и майките, които хранят бебета си изкуствено
 не съм съгласна, повечето кърмачки които познавам, докато не спряха да кърмят не отслабнаха грам а даже обратно, в това число и аз, и сега пак съм като мечка, особено в ръцете, тези които не кърмиха много бързо се вталиха за разлика от кърмачките


Цитирай

София/ Баня Лука

Мнения: 1 691
И моите наблюдения не подкрепят това твърдение или поне, не изцяло. Аз отслабнах много повече от първия път кърмейки, но стана по- бавно. При мен отслабването започна след годинката (първият път до 6я месец вече си бях влязла в старите дрехи), но още продължава. Вече и дрехи от ученическите ми години са ми големи.
Цитирай


Мнения: 398
 Около мен всички дето кърмят отслабнаха по-бързо.Но има една част дето си мислят ,че щом кърмят трябва да ядат за трима и за това поддържат килограми.
 За три месеца кърмене и гледане на бебо свалих 20 кг , но все пак всичко е индивидуално.
Цитирай

В заешката дупка

Мнения: 2 829
Това за отслабването и друг път сме го нищили. Явно е  индивидуално. Кърменето обаче може да бъде предпоставка за по-бързо отслабване. Аз и двата пъти си върнах килограмите отпреди бременността доста бързо. Дори не исках да ги свалям всичките. В момента съм 1-2 кг отгоре и си се чувствам идеално, ама знам че и те ще се стопят скоро. А бях напълняла и двата пъти 18-19 кг.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора