Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 11 март 2008, 18:13 ч.
  • Преглеждания  3 477  Мнения  30  Онлайн  1
Отговори
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
В неделя ще идва фамилията за рождения ден на дъщеря ми и ми се иска да сготвя нещо колкото може по-типично българско.
Вече съм правила агнешко със спанак в глинен гювеч, чомлек, чушки бюрек, сърмички, кюфтенца, баница... сега се опитвам нещо да се сетя по-интересно и не успявам. Може би пак нещо в глинен гювеч ще трябва да е.
Не трябва да е много тежко, не трябва да има доматен сос, не трябва да има зеле, че са малко специални... Thinking Нямам вдъхновение и това е. Надявам се, че ще ми помогнете Praynig

Реклама
# 1
  • UK, Harlow/София
  • Мнения: 7 671


 Капама Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 4 017
Е да, ама има условие да няма зеле  newsm78

# 3
  • София
  • Мнения: 4 017
Сетих се - задушени шпиковани джолани. Отделно ще си направиш гарнитура.

# 4
  • Мнения: 9 798
Не знам колко типично българско е, но е страшно вкусно - пилешката фантазия на Лео в гювеч, става и с домашно зайче.

# 5
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
Я кажи за тези джолани - много любопитно звучат?

А за зелето е така, за съжаление. Ама тук и без това няма истинско кисело зеле... Sad

# 6
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 303
 аз бих наблегнала на ястията със средиземноморско влияние  - повече зеленчуци, отколкото на типичните "манджи"  Peace

предлагам рулца от патладжани (не може да нямате по магазините  Wink)
свински рулца (на шиш) - лесно се порционират, но повече време отнема подготовката
пълнени чушки / домати / патладжани - за по-интересно може вместо с ори да ги направиш с булгур или марокански кускус
патладжан бюрек

иначе аз когато съм готвила типично български неща добре са се приемали:
гювече
мусака
пълнени чушки
катми
капама
кюфтета по чирпански
кебапчета


какво е чомлек?  newsm78

успех с приготвянето за празника и стискам палци да ги очароваш  Hug




# 7
  • Холандия/Хага
  • Мнения: 1 352
Аз се сещам за пълнени сухи чушки с боб или боб в гърне. Може и шницели с гарнитура, например салата Снежанка или шопска, руло Стефани, лучник, таратор, шкембе чорба (това май не е много българско, а и незнам дали ще им хареса) newsm78... като се сетя за друго ще пиша.

# 8
  • София
  • Мнения: 4 017
Зависи от броя гости за порциите.
Джоланите се шпиковат с чесън, моркови и чер пипер.
Овкусяват се с вегета, млян чер и червен пипер.
В дълбока тенджера се слага малко олио и джоланите се запържват от всички страни.
Слагат се в гювеча, излива се мазнината от пърженето и малко вода.
Аз запечатвам гювеча с тесто.
Пече се във фурната 30 мин. на най силно, после намалявам на 170 градуса и печа 2.30 мин.
Гарнитурата - каквото се сетиш.

# 9
  • Мнения: 13 176
Направи им една мешана скара и не ги мисли.  Mr. Green
Гювечета, мусака, миш-маш. Таратор!  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 10
  • Варна
  • Мнения: 549
шопска салата,скара,риба,пиле с ориз/на всеки му харесва/,супи-пилешка,бобббб-/чорба,яхния/постни сърмички-с допълнително сосче от кис.мляко,копър и счукан чесън.,мусака,кюфтета с бял/бешамелов/сос,супа топчета,пиле с грах,леща,зелен боб,картофена яхния/супа/,гювеч,гювечета,картофи с наденички отгоре-мн.бързо става,печено цяло пиле/бутчета/с г-ра.гъби с ориз,пълнени гъби,а защо не за десерт какаово кремче и т.н. Желая ти весело посрещане.

# 11
  • Русе
  • Мнения: 1 193
Гювеч-ама истински,с картофи,зелен боб,сухи и пресни чушки,патладжан,морковчета,лук...
Попска яхния-с много малки цели лукчета,пиле
Заек по ловджийски-пак с лукчета,морковчета и гъби
Пълнен шаран,амур,или др,сладководна риба с пушени гърди,зелен лук и ориз или с орехи(аз обаче не харесвам с орехи)
Каварма
Агнешко със сос от пасиран лук и гъби
Печено агнешко с гарнитура спанак с ориз или цели картофи оваляни в марината и печени с агнешкото(може и гъби)
Бюрек/баница с кайма
Шашлък
Домат шмеркезе-за салата
Яйца по панагюрски
Телешки език в пикантен сос(бях пускала рецептата  тук-много е сполучливо)


   Това се сетих....

# 12
  • Мнения: 778
Аз бих заложила на типична българска скара-шишче,кебапче,карначе и сочна пържола.На такива поводи обичам да предлагам сравнително лека храна.И не забраяй превъзходната шопска салата.Евентуално ако имаш сили за една баница newsm74 newsm74

# 13
  • Мнения: 1 872
Мешана скара в гювече.
За една порция - кюфте, кебапче, шишче, каренце и карначе.
Сосът е т.нар. "сос от печено" - на сух тиган се запича брашно и се разрежда с бульон от месо с кости. Овкусява се със сол и пипер, може да се добавят и гъби.
Рецептата зная от готвач в заведение.

# 14
  • София
  • Мнения: 11 054
Предлагам ти пълнено пиле с ориз и гъби в гювеч и около него картофки. Ако решиш ще ти пусна рецептата.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт