Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2008, 02:34 ч.

Развода и правата на детето

 • 3 266
 • 14
 •   1
Отговори
Здравейте.Може ли някой да ми каже при развод винаги ли детето остава при майката .Отношенията със маза ми не вървят и сероизно се замислям за развод ,но най големия ми страх е да не ми вземе детето.Разбира се че и той my е родител колкото и аз може да го вижда когато си поиска но дали биха го оставили да живее при мен .Интересъва ме още какво най вече се разглежда в съда за да присадят на майката да се гризи за детето.Пишете ми които е минал през това.Благодаря ви.

# 1
 • Мнения: 9 990
Оххххх, Димитринке....никой няма да ти вземе детето, развеждай се спокойно. Grinning

# 2
Никой не може да ти вземе детето,ако не си алкохоличка,наркоманка,комарджийка,със психически отклонения или душевно болна.аз съм разведена вече от една година и мен също ме беше страх да не ми вземат детето.Пожелавам ти да се оправят нещата,ако не бъди много силна и да сте живи и здрави със детенцето.

# 3
 • Мнения: 1 811
И аз като момичетата ще ти кажа,че никой няма да ти вземе детето.Убедена съм,че и на баща му няма да му стиска да вземе детето за постоянно,въпреки че сигурно ще те заплашва с това.Те всички се перчат как искат и ще вземат детето,но в повечето случаи не се сещат след развода за децата си.Така ,че изобщо да не те притеснява това Peace

# 4
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
Цитат
РОДИТЕЛСКИ ПРАВА СЛЕД РАЗВОДА
Чл. 106. (1) При допускането на развода съдът служебно постановява на кого от съпрузите се предоставя упражняването на родителските права, определя мерките относно упражняването на тези права и относно личните отношения между децата и родителите и издръжката на децата.
(2) Съдът предоставя упражняването на родителските права, след като прецени всички обстоятелства с оглед интересите на децата. Тези права не могат да бъдат предоставени на виновния за развода съпруг, ако това ще се отрази отрицателно на отглеждането и възпитанието на децата.
(3) Съдът изслушва родителите и децата,ако са навършили четиринадесет години. Ако е уместно, той изслушва и децата, навършили десет години, както и близки на семейството.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) По изключение, ако интересите на децата налагат, съдът може да постанови те да живеят при дядо, баба други роднини или близки, с тяхно съгласие, в приемно семейство или в специализирана институция.
(5) Ако обстоятелствата се изменят, съдът по молба на единия от родителите или служебно може да измени постановените по-рано мерки и да определи нови.

Решението на съда зависи от доста субективни фактори.Практика е по-принцип детето да се оставя при майката.Когато обаче ответната страна представи доказателства, че майката не е способна да се грижи качевствено за детето/децата, то тогава родителските права се отсъждат на бащата.
Мисля, че се гледаха битовите условия,бюджета на майката,отговорност на майката (дали не води фриволен живот)..

# 5
 • Мнения: 135
какво се разбира под
Цитат
отговорност на майката (дали не води фриволен живот)
и доколко е дефинирано юридически?

# 6
 • София
 • Мнения: 2 197
Преди известно време имах познат полицай, който много се възмущаваше от практиката винаги детето да се "присъжда" на майката. Тогава той обясняваше, че за да се отнемат родителските права на майката трябва да има едва ли не 50 различни свидетелски показания, че тя не е способна да се грижи за детето или евентуално лекарско мнение (при психически отклонения). Така че може би не трябва да се притесняваш толкова. Надявам се, че няма да се обидиш от встъплението ми, но той беше свидетел на изстъпленията много майки, които просто не заслужаваха да се нарекат така. Това го давам само като мнение на човек от системата.

# 7
Благодаря на всички които ми отговориха.Имам жилище,работа  нямам психически проблеми.Мозе би наи големия проблем  ми е че патиа от добротата си но взе да ми писва и затова потарсих савет тук този форум е страхотен.Благодария че поне има с кои да споделя.

# 8
Зравеите аз съм вече разведена от един месец но бившият ми мъж вече живее с любовницата си и детето ми не иска да го вижда много много и се притеснявам че ако тя неиска да го вижда може ли той да я взима насила и имам ли права да си защитя детето

# 9
 • София
 • Мнения: 623
А колко е голямо детето?

# 10
Зравеите аз съм вече разведена от един месец но бившият ми мъж вече живее с любовницата си и детето ми не иска да го вижда много много и се притеснявам че ако тя неиска да го вижда може ли той да я взима насила и имам ли права да си защитя детето
Heart Eyes

# 11
 • (беше) София
 • Мнения: 911
Момичета!
Само аз ли си спомням за Ирен-алекс и нейното детенце?!!! Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 408
А има ли смисъл от две еднакви теми ?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=275074.0
При това с голяма разлика във времето, което предполага, че не става въпрос за грешка ?

# 13
 • София
 • Мнения: 5 422
Слях двете еднакви теми.

# 14
 • Brokenpromiseland
 • Мнения: 1 428
какво се разбира под
Цитат
отговорност на майката (дали не води фриволен живот)
и доколко е дефинирано юридически?

Юридически може да не е формулирано, но се взема в предвид като субективен фактор...А фриволен, означава разпуснат начин на живот.Имам един познат, който беше наел детектив и следеше бившата си жена,която пък не се спираше.Детето го гледаха неините родители, а тя всяка вечер по заведения, сменяща доста често партньорите си...Беше пратила голите си снимки в Плейбой и обясняваше как обичала вкуса на прясна сперма....Подобно поведение е от голямо значени за съда.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт