Влагалищната микробна флора представлява балансирана физиологична система. Нейното равновесие може да бъде нарушено, вследствие на различни фактори и да се създадат условия за развитие на възпаление.
Микотичният колпит е специфичен колпит, причинен основно от дрождеподобна гъбичка Candida albicans. Между 10 и 55% от здравите жени са носителки на тази гъбичка. Счита се, че около 75% от възрастните жени са имали поне един епизод от Candida колпит по време на своя живот.
Вагиналните гъбични инфекции, вследствие на Candida или т.н. кандизонен вулвовагинит, е най-често срещаният случай на вагинална инфекция и възпаление. Кандидите се намират нормално в малки количества във влагалището, но симптомите се проявяват само при тяхното усилено размножаване.
Факторите, които допринасят за развитието на инфекцията най-общо могат да бъдат разделени на локални и системни.
Локални фактори:
- персистираща реинфекция от сексуалният партньор;
- автоинфекция от гастроинтестиналния тракт;
- механични травми (спирали, песари и др.);
- рентгеново облъчване;
Системни фактори:
- бременност;
- нарушен имунитет;
- орални контрацептиви;
- медикаменти (антибиотици, кортикостероиди, колхицин и др.);
- диабет (високо ниво на глюкоза в тъканите);
- ендокринология (хипотиреодизъм. хипопаратиреоидизъм, болест на Adisson);
- железен дефицит;
- малнутриция;
- атопия;
- преклимакс;
Други фактори, които повишават риса от развитие на кандидозни инфекции са: използването на влагалищни промивки, дамски хигиенни спрейове, локални антимикробни агенти, неудобни тесни дрехи и бельо.
Кандидозната инфекция би могла да се предаде по полов път, но доколкото кадидите съществуват нормално във влагалището, доказването на предаването им по този начин е затруднено.
Най-честите симптоми на кандидозната инфекция при жените са: сърбеж, парене, възпаление на влагалището, болезнено уриниране и болки при полово сношение.
Течение (секрет ) от влагалището не винаги се наблюдава или е минимално. То е рядко или гъсто, сиво - белезникаво, подобно на пресечено мляко,. При мъжете партньори обикновено няма никакво усещане за инфекцията. При тях може да се наблюдават преходни обриви и усещане за парене по пениса, обикновено след сношение без използване на презерватив. Тези симптоми обикновено преминават без лечение.
Поради това, че липсват специфични симптоми, тези инфекции се диагностицират трудно при обикновено физикално изследване. Кандидозната влагалищна инфекция се диагностицира от лекаря чрез микроскопско изследване на влагалищния секрет (течение). Методите са прости, точни и лесни за изпълнение в лекарския кабинет.
За лечение на вагиналната кандидоза се използват различни противогъбични медикаменти. Неприятното усещане при пациентките и лошото самочувствие при продължително лечение с вагинални противогъбични средства дават тласък на проучвания върху лечение чрез кратки курсове с по-високи дози на антимикотици, които се прилагат удобно, през устата, еднократно или в много кратък лечебен курс, отличават се с висока ефективност и са много добре поносими.
Тъй като самостоятелното разпознаване на гъбичната инфекция само по симптоми е трудно, преди да започнат лечение, жените с вагинални смущения трябва да бъдат прегледани от специалист за поставяне на точна диагноза и назначаване на точното лекарство за този вид инфекция. Самолечението води до различни усложнения и забавяне на оздравяването.

ПРИ СЪМНЕНИЕ ЗА ВАГИНАЛНА ИНФЕКЦИЯ ПОСЕТЕТЕ ВАШИЯ ГИНЕКОЛОГ, ЗА ДА ПОЗТАВИ ТОЧНАТА ДИАГНОЗА И ПРЕДПИШЕ ПОДХОДЯЩОТО ЛЕЧЕНИЕ.

Информацията е взета от една брошурка в кабината на гинеколожката ми.  Дано ви е от полза! Моля модераторите ако сметнат за добре да направят тази тема важна! Благодаря! 

Последна редакция: чт, 13 мар 2008, 08:20 от nightlight