Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 март 2008, 15:56 ч.

Образование у дома?

 • 21 102
 • 270
 •   1
Отговори
Здравейте всички! Тъй като не за пръв път влизам във вашия форум, а често чета тук реших да ви задам един въпрос, надявам се да ми отговорите. Имам дъщеря на 15 г. (9 клас), която учи в частна гимназия, но тъй като никак не сме доволни, предпочитам тя да си учи у дома. Чувала съм, че детето трябва да има навършени 16, за да може да приложим този вид обучение, но тъй като не съм сигурна ще ви помоля да ми кажете, ако сте наясно.  Blush Какви са възможностите за такъв вид обучение, плюсове, минуси, трябва ли да се явяваме на допълнителни изпити и тн. Ще ви бъда много благодарна, ако ми отговорите.  Simple Smile

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
по основната ти питанка - нищо не знам.
Но от кое частно школо не си доволна и защо?
А вариант държавно обучение?

# 2
 • София
 • Мнения: 2 700
Не съм много в час, но имам приятелка, чиято голяма дъщеря стана "задочничка" (започна работа и реши, че вече не й се учи). Факт е, че е навършила 16 години (ако има такова изискване го е изпълнила). Доколкото знам се явява буквално като студентка на изпити пред комисия по всички предмети. Изпитите май са веднъж годишно, а не всеки срок, но не съм сигурна. Изпитите се провеждат в държавното училище, където прекъсна.
Ще питам и ще пиша, но ще е след няколко дни.

# 3
Гимназията се казва "Джордж Байрон" във Варна. Не съм доволна, защото обучението изобщо не е на ниво, учениците си правят каквото си искат и най - вече, защото тя не се чувства добре сред съучениците си, малко по - затворена е и те я подтискат и тормозят.  Confused Изобщо не мога повече да понасям да я гледам в това състояние и затова стигнах до такова решение. Някой поне може ли да ми каже къде да се обадя за да ми дадат информация?  Simple Smile

solaris, ще чакам отговора ти, благодаря за съдействието!

# 4
 • София
 • Мнения: 4 813
Вие си решавате, но не мисля, че спиране от училище ще реши проблемите й със социалните контакти. В училище децата се научават и на общуване.
Може би в инспектората по образованите ще знаят нещо. Или направо в МОН.

# 5
 • Мнения: 14 961
Може да попитате и в най-близкото училище - там непременно ще знаят и ще ви обяснят как стои въпроса с частните ученици. Или в Инспектората по образованието попитайте.
Имате и друг вариант за обучение - Вечерно училище.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 901
Опитайте до края на учебната година в друго училище. Държавното образование не е само за бедните и е толкова добро, колкото и образованието в повечето частни училища (че на места и по-добро дори). Догодина решавайте. Това, че момичето има проблеми със съучениците от този си клас в това училище не означава, че ще е същото на друго място. Ако не, може да завърши като частна ученичка.
Друг въпрос е ако се притесняваш, че не можеш да я контролираш и че ще се научи на лоши работи от другите деца. Все пак момичето е на 16, а не на 6, че да не може да се справи с някои особености на училищния живот.

# 7
RadostinaHZ, далеч съм от мисълта, че частното образование е само за бедните. Записах я в такава гимназия с цел да и се обръща повече внимание, защото тя принципно е доста стеснителна и все още непораснала за възрастта си а и не е наясно с много неща, а то какво се получи... Иска ми се да я науча на малко самостоятелност и да се справя с живота, но имам чувството че ще стане много трудно, тъй като вече съм изпуснала момента.  Confused Мисля, че каквото и да направя ще е грешно - тук не се чувства добре, ако я пратя в държавно учителите (а може би и учениците) ще я мачкат още повече.  Close Просто не знам вече какво да правя, та за това реших, че домашно обучение поне за година би било добре...

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Няма да я мачкат повече, отколкото в частното училище. Все още, въпреки всичко, в добрите държавни училища е добре. Напълно възможно е проблемите й да са с конкретни съученици и смяната на учебното заведение и класа да й се отрази добре. Много си се наплашила. Напускането на училище за 1 година е сериозна крачка и после дали ще може да се приспособи към ученето в колектив?

Тя не иска да ходи на училище изобщо или само в това училище? Ходили ли сте на консултация с психолог? Може да се окаже, че нещата не са толкова страшни, колкото ти изглеждат и да може да се помогне и на двете ви. Peace

# 9
има решение на проблема просто един рисърч из интернет и остава само да се  вземе решение за което е нужно доста добра мотивация:
bg site: http://homeschoolingbg.com/
а там виж връзки: http://homeschoolingbg.com/

# 10
Здравей Silvi1968! Решението за училище в дома е сериозно и отговорно, но безусловно най-добро като алтернатива. В България вече доста деца учат в домовете си, включително и моите. Пиши ми на следния адрес: admin@homeschoolingbg.com и задай всички въпроси, които те вълнуват. Ще се постарая да ти отговоря изчерпателно.

# 11
Мисля, че не е проблем да мине на индивидуално обучение, и да се явява на изпити. Чувала съм за семейства с доста по-малки деца, които учат по този вариант, което означава, че не са необходими навършени 16 години.
А относно изразените съмнения за социализацията й извън училище бих предложила свой кратък коментар. Ако на някой възрастен участник във форума тук му се налага всеки ден да понася тормоз на работното си място, едва ли ще остане там само заради самото общуване. Силви напълно правилно постъпва, като поставя интересите на детето си на първо място. Най-добре детето да се социализира с живота на възрастните около себе си и в техния свят. Той, за разлика от изкуствения свят на училищата, е съвсем реален.
Аз също си уча децата вкъщи, и те имат само ползи от това - академично са напред, доста са по-зрели за възрастта си, и са много общителни.

# 12
 • София
 • Мнения: 36 901
Разбира се, че никой няма да остане на място, където го тормозят. Индивидуалното обучение има големи предимства. Мисълта ми е, че може да става въпрос за изолиран проблем на конкретното място, който да се разреши сравнително лесно със смяна на училището.
Права си за изкуствения свят в училище. Колкото и да говорят, че е отражение на живота, училището е самостоятелна система, където всичко може да придобие много по-големи размери и значимост, отколкото навън.

# 13
 • Мнения: 2 567
Silvi, дъщеря ми е на индивидуално обучение. Няма ограничения за възраст. Трябва да говориш с директора на някое училище и да му обясниш как стоят нещата. Все ще намериш някой, който да се съгласи да приеме детето ти на индивидуална програма. Сега тези неща стават доста по-лесно.
Само да те предупредя, че този вариант не е от най-лесните. Ще трябва да си доста ангажирана с дъщеря си, а материала в по-горните класове не е по силите на всеки да го разяснява. А и нерви помисли дали би имала  Simple Smile Остава варианта с частни учители, но ще ви излезе сигурно солено, защото ще трябва отделен учител почти по всеки предмет. Питай и в училището, където сега учи дъщеря ти, дали не биха се съгласили една година да остане да си учи вкъщи , но да плащате такса(или част) и  да се води там ученичка и там да си ходи на изпити.
Размислете наистина и само за смяна на средата. Може просто там да не и понася. Все пак е ходила 9 години на училище. Не е много логично в края на обучението и тепърва да я оставяш вкъщи да си учи.

# 14
Благодаря ви на всички за отговорите. Simple Smile Може ли само тези, които си обучават децата вкъщи да ми кажат малко повече подробности? Утре сутринта смятам да ходя да говоря с директорката, която преди ми беше казала - не може под 16 и ако и сега ми каже същото поне да знам какво да и кажа... (защото споменавате, че вашите деца са на по - малка възраст). Проблема е, че дъщеря ми не е нито болна от нещо, нито е "надарено дете" и просто не знам как ще стане.  ooooh!
Някой може ли да ми обясни цялата система и възможностите?  Blush Става въпрос като за начало за тези оставащи 3 месеца от учебната година и ако евентуално успея да го постигна и тя се чувства добре, догодина пак бих я оставила...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт