Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 12 март 2008, 20:04 ч.
  • Преглеждания  1 177  Мнения  17  Онлайн  1
Отговори
  • Монтана
  • Мнения: 162
Поради проблеми със стомаха- на съпруга ми му препоръчаха да яде само диетична храна(без мазнини и сладки неща) в продължение на 1 година-  до сега му правех ориз, картофи и пилешко месо, но му писна и преминахме на телешко(шол) Вареното месо е много жилаво- ако знаете някакъв начин да стане по меко(крехко) месото....моля споделете?

Реклама
# 1
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Ами в тенджера под налягане телешкото месо ще стане със сигурност крехко. Телешкото ми става много крехко и  когато го готвя в глинен гювеч.

# 2
  • Монтана
  • Мнения: 162
страх ме е да работя с тенджера под налягане- преди години маика ми имаше един инцидент с нея... а за глинения гювеч- от каде може да си купя???
p.s.- аз сега правя един експеримент- оставих телешкото за 2 часа със вода и сега го варя да видя ще стане ли по крехко Simple Smile Peace

# 3
  • София
  • Мнения: 5 001
Глинени гювечи има по пазарите.Ти откъде си?Ако си от София ще ти кажа къде точно има....

# 4
  • Монтана
  • Мнения: 162
от  Монтана значи трябва да гледам и на нашия пазар... а в Кауфланд- например има ли?..защото тои навсякаде си е еднакъв  Flutter задължително ще си купя- защото сега видях и една рецепта за пилешко във гювеч и мисля че ще ни хареса и на двамата Simple Smile

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Поразпитай за гювеч, аз лично съм ги виждала в занаятчийски магазинчета. Моят ми е подарък обаче и не мога да съм ти полезна с информация къде се продават.

# 6
  • Монтана
  • Мнения: 162
а аз да си питам... понеже нямам опит- с гювеча може и да се пече във фурната и да се вари на котлона - така ли?

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Само във фурната, на котлон недей да слагаш гювеча, че ще има да събираш глинени парченца навсякъде. Съветът ми е като си купуваш гювеч да си вземеш и гювечета за единични порцийки. Много са практични.

# 8
  • София
  • Мнения: 5 001
а аз да си питам... понеже нямам опит- с гювеча може и да се пече във фурната и да се вари на котлона - така ли?
Значи трябва самия гювеч да е изработен(дъното по-специално) не знам по какъв начин за да може да се ползва и на котлон и във фурната.Така ми обясни един майстор от който си купих аз моя гювеч...Трябва да се пита....Иначе се слага сух гювеч на сух,СТУДЕН котлон.Във фурната пак така- във студена фурна.Като изваждаш- не се слага на мокро и прекалено студено.Аз например го слагам върху дървена дъска като го извадя...Това се прави за да не се спука.Аз съм много доволна.Ястията стават особено вкусно!!!

# 9
  • Мнения: 483
Тайната на крехкото месо е да се готви няколко часа на много ниска температура Peace
Ако имаш гювеч можеш да направиш следното:
сложи 1-2 лъжички мазнина, една голяма глава лук (нарязана), 3-4 чесънчета, сложи месото отгоре(всеки вид става) предварително леко осолено, и поръсено с подправки подходящи за мъжът ти. Залей с една чаша червено вино  (ако му е позволено), затваряш гювеча и го слагаш в студената фурна.
Пускаш на слабо например около 160 градуса и оставяш поне за 3 часа. Гарнираш с зеленчуци на пара (картоф морков, цвекло, каквото обичате)

# 10
  • Монтана
  • Мнения: 162
той е спортист и като му кажа или като усети виното и няма да яде ястието... по принцип и  двамата избягваме алкохола. Значи за гювеча- ако правилно съм разбрала- немога да загрея предварително фурната и да го сложа вътре- защото ще се спука- трябва да е във студена фурна???... и след това на дървена поставка, след като го извадя от фурната.

# 11
  • Мнения: 483
kotence2005, алкохола при топлинна обработка се изпарява, но ако не обичате става и с малко вода. Става разкошно!
Да, гювеча само в студена фурна, трябва да избягваш всякакви резки температури с него. Не слагай горещи работи вътре и не го дръж в хладилника.

# 12
  • Монтана
  • Мнения: 162
ще запомня Мама Е благодаря много за съветите Simple Smile Peace

# 13
  • Монтана
  • Мнения: 162
а телешкото месо като е по жилаво ще се опече ли за тези 3 часа в гювеча? и до колко градуса мога да пускам фурната с гювеч?

# 14
  • Мнения: 483
Мисля че на повече от 190-200 не е добре.
3 часа казвам ориентировачно, може и 4 часа на не повече от 160 градуса. Няма начин да не стане крехко.
Аз бях шокирана като го направих първият път Mr. Green

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт