Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 март 2008, 20:04 ч.

Моля за малко помощ...

  • 1 189
  • 17
  •   1
Отговори
  • Монтана
  • Мнения: 162
Поради проблеми със стомаха- на съпруга ми му препоръчаха да яде само диетична храна(без мазнини и сладки неща) в продължение на 1 година-  до сега му правех ориз, картофи и пилешко месо, но му писна и преминахме на телешко(шол) Вареното месо е много жилаво- ако знаете някакъв начин да стане по меко(крехко) месото....моля споделете?

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Ами в тенджера под налягане телешкото месо ще стане със сигурност крехко. Телешкото ми става много крехко и  когато го готвя в глинен гювеч.

# 2
  • Монтана
  • Мнения: 162
страх ме е да работя с тенджера под налягане- преди години маика ми имаше един инцидент с нея... а за глинения гювеч- от каде може да си купя???
p.s.- аз сега правя един експеримент- оставих телешкото за 2 часа със вода и сега го варя да видя ще стане ли по крехко Simple Smile Peace

# 3
  • София
  • Мнения: 5 001
Глинени гювечи има по пазарите.Ти откъде си?Ако си от София ще ти кажа къде точно има....

# 4
  • Монтана
  • Мнения: 162
от  Монтана значи трябва да гледам и на нашия пазар... а в Кауфланд- например има ли?..защото тои навсякаде си е еднакъв  Flutter задължително ще си купя- защото сега видях и една рецепта за пилешко във гювеч и мисля че ще ни хареса и на двамата Simple Smile

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Поразпитай за гювеч, аз лично съм ги виждала в занаятчийски магазинчета. Моят ми е подарък обаче и не мога да съм ти полезна с информация къде се продават.

# 6
  • Монтана
  • Мнения: 162
а аз да си питам... понеже нямам опит- с гювеча може и да се пече във фурната и да се вари на котлона - така ли?

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 1 032
Само във фурната, на котлон недей да слагаш гювеча, че ще има да събираш глинени парченца навсякъде. Съветът ми е като си купуваш гювеч да си вземеш и гювечета за единични порцийки. Много са практични.

# 8
  • София
  • Мнения: 5 001
а аз да си питам... понеже нямам опит- с гювеча може и да се пече във фурната и да се вари на котлона - така ли?
Значи трябва самия гювеч да е изработен(дъното по-специално) не знам по какъв начин за да може да се ползва и на котлон и във фурната.Така ми обясни един майстор от който си купих аз моя гювеч...Трябва да се пита....Иначе се слага сух гювеч на сух,СТУДЕН котлон.Във фурната пак така- във студена фурна.Като изваждаш- не се слага на мокро и прекалено студено.Аз например го слагам върху дървена дъска като го извадя...Това се прави за да не се спука.Аз съм много доволна.Ястията стават особено вкусно!!!

# 9
  • Мнения: 483
Тайната на крехкото месо е да се готви няколко часа на много ниска температура Peace
Ако имаш гювеч можеш да направиш следното:
сложи 1-2 лъжички мазнина, една голяма глава лук (нарязана), 3-4 чесънчета, сложи месото отгоре(всеки вид става) предварително леко осолено, и поръсено с подправки подходящи за мъжът ти. Залей с една чаша червено вино  (ако му е позволено), затваряш гювеча и го слагаш в студената фурна.
Пускаш на слабо например около 160 градуса и оставяш поне за 3 часа. Гарнираш с зеленчуци на пара (картоф морков, цвекло, каквото обичате)

# 10
  • Монтана
  • Мнения: 162
той е спортист и като му кажа или като усети виното и няма да яде ястието... по принцип и  двамата избягваме алкохола. Значи за гювеча- ако правилно съм разбрала- немога да загрея предварително фурната и да го сложа вътре- защото ще се спука- трябва да е във студена фурна???... и след това на дървена поставка, след като го извадя от фурната.

# 11
  • Мнения: 483
kotence2005, алкохола при топлинна обработка се изпарява, но ако не обичате става и с малко вода. Става разкошно!
Да, гювеча само в студена фурна, трябва да избягваш всякакви резки температури с него. Не слагай горещи работи вътре и не го дръж в хладилника.

# 12
  • Монтана
  • Мнения: 162
ще запомня Мама Е благодаря много за съветите Simple Smile Peace

# 13
  • Монтана
  • Мнения: 162
а телешкото месо като е по жилаво ще се опече ли за тези 3 часа в гювеча? и до колко градуса мога да пускам фурната с гювеч?

# 14
  • Мнения: 483
Мисля че на повече от 190-200 не е добре.
3 часа казвам ориентировачно, може и 4 часа на не повече от 160 градуса. Няма начин да не стане крехко.
Аз бях шокирана като го направих първият път Mr. Green

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт