Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 март 2008, 11:41 ч.

Питанка?

 • 1 634
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 700
Дъщеря ми е в трети клас и като цяло е наясно със секса. Вчера са имали час на класа, където са обсъждали темата и дискусията е продължила между децата и в междучасията. Като се върна ми сподели, но ми направи впечатление лекото й притеснение. Оказа се, че доста деца от класа й имали телевизори в стаите си (аз открай време съм категорично против) и били гледали порно канали Rolling Eyes, включително и момичета. Разговорът тръгна конкретно от едно момче, с чиято майка съм в добри отношения и която искрено се съмнявам да е в течение на това му занимание.

В този ред на мисли ми възникнаха следните въпроси. Дали да кажа на майката, че синът й гледа нощем порно канали или не? Влиза ли ми в работата как хората си гледат децата?
При положение, че навремето темата беше табу за нас (вече родители) дали не отиваме в другата крайност - прекалено осведомяване (ако случаят е такъв, въпреки че съм сигурна, че въпросните родители не гледат порно със сина си)?

Искам да чуя мненията ви, за да си сверя часовника.

# 1
 • София
 • Мнения: 36 893
Телевизори в стаята нямат, не им и трябва. И моето едното е 3 клас, но не е казвала да са имали обсъждане на секса в час на класа или помежду си. Доколкото е ставало дума за неподходящи сайтове в интернет, то по нейните думи някои деца са попадали на такива случайно, търсейки игри, а не целенасочено. Като цяло съучениците и на двамата са още в наивно неведение по въпроса за порното и секса като цяло. Предполагам, че е въпрос на семейно възпитание.

чувала съм за случаи за деца от детската градина, които нощем са ставали тайно и са си пускали порно по ТV и на следващия ден са обсъждали видяното с останалите деца от групата.

# 2
 • Мнения: 2 700
Темата е била за насилието, включително психическо и сексуално насилие, и покрай насилието са обсъдили и секса.
А да споделям ли с майката или да си мълча newsm78 Аз напоследък не се засичам с нея и за да я информирам трябва да й се обадя специално.

# 3
 • Мнения: 9 006
Това направо ми звучи невероятно! Моите деца гледат телевизия в хола, при нас. Те са и още доста малки, но не мисля, че телевизор в техните стаи може да има, или поне да не проверявам кои канали са активни.
Също така не мога да си представя, че някое от децата ми ще се събуди посред нощ, ще си позволи да пусне телевизора, а аз няма да го усетя. С мъжа ми спим на втория етаж, но аз се будя и при най-лекото шукване от някоя от детските стаи.
Та тази майка как не е чула, усетила, видяла, разбрала какво прави десетгодишното й дете под носа й?

# 4
 • Карлово
 • Мнения: 2 204
Аз бих споделила с майката. Нали е за нейна информация, нито я критикуваш, нито я учиш как да си гледа детето само я информираш.

# 5
 • Мнения: 15
Ще е добре , според мен , да й кажеш. 

# 6
 • София
 • Мнения: 4 813
Аз си мисля, че щом родителите са допуснали детето да разполага с телевизор с порно канали в стаята си, значи са допуснали и възможността то да ги гледа.

# 7
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
бих казала на майката ей тъй, съвсем случайно ако ми се отдаде такава случайност. Но нарочно и целенасочено - не.

Колкото до гледането на порно...
И моята преди 1г. беше пуснала погрешка някаква хард-касетка. Разбирайки за объркването си, гордо я надписа:"Секс с негАр".
Та тъй... аз много й говоря и образовам по половите тематики. Да се надяваме, че добре й влияят тези ни разговори.

При положение, че навремето темата беше табу за нас (вече родители)

с това не се съгласявам. Сори соларис   bouquet

# 8
 • Мнения: 2 700
бих казала на майката ей тъй, съвсем случайно ако ми се отдаде такава случайност. Но нарочно и целенасочено - не.

Май и аз натам клоня. Peace Всъщност точно затова реших да ви питам, защото според мен не е редно дете на тази възраст да се ограмотява така, но не знам дали по-разкрепостените родители възприемат нещата като мен. В обратната ситуация аз щях да съм доволна ако някой ми каже какво се случва с дъщеря ми, но не знам ако звънна дали няма да бъде изтълкувано като упрек. Още повече, че доколкото разбрах има и други деца от класа, които вече са "информирани" (че са гледали).

Шани, аз бях от непросветените Embarassed и точно затова се опитвам да говоря за всичко с дъщеря ми...

# 9
 • София
 • Мнения: 31 756
Дияна има ТВ в стаята, но не го пуска. Само събира прах. ТВ гледа с нас. Гледам да я осведомявам по тази тема (за секса) или поне да отговарям на въпросите, които ми задава.

За майката на съученика... Според мен можеш съвсем бегло да намекнеш. Нямам представа какви са им отношенията у дома (може би и ти нямаш). Аз бих се почувствала адски кофти ако някоя майка ми каже, че Дияна гледа порно и след това го обсъжда с приятелите си.
Деликатна ситуация. Не толкова дали да кажеш на майката, а как да го кажеш. И дали няма да навлечеш големи неприятности на детето.
Всъщност всеки сам възпитава детето си. Външната намеса трябва да е много деликатна.

# 10
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 998
Нашия татко беше сложил телевизор и в един момент сам го махна от там.

Моя съседка, каза, че в най-скоро време, ще изхвърли телевизора през балкона демонстративно.

Ужасно им влияе телевизията на децата.

# 11
 • Мнения: 2 855
Аз бих казала на майката и то съвсем целенасочено, без упрек, по скоро с чувство на загриженост.
Миналата година аз бях в ситуацията на тази майка. Никак не ми беше приятно, бях и много изненадана, но поне наясно със ситуацията и взех съответните мерки. Човека, който ме осведоми не ми е близък, но явно беше загрижен и оцених това.

Телевизор имат в стаята. Гледат си детските филми или си пускат диск. Поне за сега не са търсили канали. Тези, които след определен час превключват на друг съм ги махнала. Ако някой се събуди сред нощ няма начин да не го чуя, а и те поне за сега се издават един друг.

# 12
 • Мнения: 51
Аз също бих казала на майката.
Преди около година бях в твоето положение - да кажа или да си замълча. Реших, че ако такова нещо направи/се случи на моето дете аз бих искала да знам (за 8-9 год. деца става въпрос). Обадих се на жената, пихме кафе, поговорихме, това което и казах я разплака(ситуацията беше доста по-неприятна), но накрая искрено ми благодари. И до сега сме в много добри отношения.

# 13
 • Мнения: 394
За майката на съученика... Според мен можеш съвсем бегло да намекнеш. Нямам представа какви са им отношенията у дома (може би и ти нямаш). Аз бих се почувствала адски кофти ако някоя майка ми каже, че Дияна гледа порно и след това го обсъжда с приятелите си.
Деликатна ситуация. Не толкова дали да кажеш на майката, а как да го кажеш. И дали няма да навлечеш големи неприятности на детето.
Всъщност всеки сам възпитава детето си. Външната намеса трябва да е много деликатна.
Да но подобре да ти го кажат в очите отколкото да си в неизвестност! За да може всеки родител да си поеме отговорност за своето дете и какво значе -дали няма да навлечеш големи неприятности на детето- ами аз си мисля освен да му махнат телевизора и да наблегне на ученето по голяма неприятност едва ли да има! Моята дъщеря има в стаята си телевизор и честно казано знам че си гледа детските канали ама сигурно и е попадала и на някои сцени и ще съм благодарна ако има някой знаещ нещо отрицателно за нея да ми каже за да знам сега да реагирам отколкото по късно когато влезнат в пубиртета и започнат да гледат на нас като на неприятели!
Поне това е моето мнение!

# 14
 • София
 • Мнения: 31 756
Аз също бих искала да знам ако попадна в такава ситуация.
Писала съм - "как да го кажеш".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт