Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 март 2008, 13:20 ч.

Любовта... според йогите. А според вас?

 • 4 001
 • 90
 •   1
Отговори
 • Мнения: 261
Началото на тази тема е просветителско. Ще напиша какво съм разбрала (може и да съм в грешка), че разбират йогите като се каже „любов“.

(Започнах да пиша това в темата за Мариус. Но го копирам тук и го оформям и като отделна тема, защото ме интересува какво ВИЕ мислите за Любовта – сериозно, като никога!)


Знае се, че целта на йогата е освобождението. На „духа“ от материята, от зависимостта от желанията и т. н. Те казват обаче, че Йогата на Любовта е най-висшия вид йога, защото при нея е изчезнало дори това последно желание – желанието за освобождение е също „желание“, нали?
Изчезнало е, защото никой не желае да бъде свободен от обекта на своята любов.

Та, според йогите, любовта се дели на „спокойна“ и „неспокойна“.

Спокойна е топлата умиротворена любов, която изпитваш към хората като цяло, към всички хора, към човечеството.

Неспокойната екстазна любов има степени.

Първата степен е благоговението. Любовта започва с харесване, с обожание, каквито щете синоними. Но в тази любов има страх, тя е страхопочитанието към някого, когото, обичайки го, го считаш по-горе от себе си, поставил си го на пиедестал. Колко хора намират тази любов за най-голямата възможна, а старите йоги – ето – казват, че е едва първата степен.
Всъщност ние, обикновенните хора не отиваме отвъд тази любов в отношението си към Бога, смятаме, че страхопочитанието е единственото подобаващо отношение към него.
Аз ПОД тебе.

Втората степен е приятелската любов. Чудех се защо. Докато не срещнах отговора в един стих от Рабиндранат Тагор – „Пиян от сладостта на песнопението, забравям себе си, и се обръщам като към приятел към Тебе, който си ми Господар.“(Това, разбира се, е обърнато към Бога, от Гитанджали е.) При приятелството има взаимодействие, има отговор.
Аз До тебе.

Третата степен е родителската любов. Когато започне да те е прекалено много грижа за „приятеля“ ти. (Както моята приятелка ми казва – не ми бъди майка!) Това е любовта-грижа. Невъзможността да го запазиш това твое любимо същество от всичкото възможно Лошо...
Това го има и в християнската религия – култа към детето Христос.
Аз НАД тебе.

При четвъртата степен на Неспокойната любов изчезва дори идеята за грижата. Това е еротичната любов. Това е жестока любов. Не съм аз тази, която ще тръгне сега да обяснява на света какво представлява еротиката.
Аз СРЕЩУ тебе.

Петата степен (има и пета!)... не я разбирам и не желая да я разбера. Йогите я наричат „Маха бава“. Тя е разрушителност. Това представлява нещо като достигането до желанието за пълно унищожение на въпросния ти любовен обект. Любов-омраза.
Не вярвам да е нещо като оправдание на убийството от ревност например, но само Господ знае какво да оправдава.
Представям си, че това е нещо като негодувание срещу цялото мироздание от невъзможността по дефиниция на постигане на Любовта.
В християнството е имало монаси-отшелници, които са влизали в църквите и са замервали с камъни иконите.Не са им казвали нищо, защото са знаели, че са свети люде.


Господ дарява на човека да изпитва тези видове любов, като повдига булото от очите му спрямо КОНКРЕТНИ хора. Не съм съгласна, че любовта е сляпа, тя е единственото зрящо нещо – Той вдига булото на незнанието и ти виждаш Красотата на Именно Този Човек! За красотата на другите си сляп. Те казват, че е „сляпа“ като имат предвид че е отдадена, разбира се.

Така животите ни стават едни несвършващи Упражнения по Любов.
Не е важен кой е „обекта ти“(въпреки, че за теб той е най-важното нещо на света!), важно е вътрешното ти състояние.

И, милиони години учейки се да обичаш, накрая ще можеш да избереш Бога за свой обект. Това е нещо, което не го разбирам, защото не го усещам непосредствено, но не ми и трябва. Утешавам се с думите на Лао Дзъ:
„Който няма страсти вижда безпределното.
Който има страсти вижда пределното.
От едното към другото – врата на всяка тайна“


Това е. Написах го, защото може да има хора, които да го прочетат и да го запомнят.
(Защото обикновено любовта-страхопочитание (към Бог) се има за “по-висша” например по отношение на еротичната любов, която пък е низвергната...)

Интересува ме какво мислите за горното, на какво казвате „да“ и на какво - „не“.
И освен това ме интересува Собствения  Ви опит. Ако някой реши да сподели.

Ако ми кажете – а къде да вместим така наречения „секс“ в тази схема?
Ми където успеете.
При много бракове любовта не е непременно еротична, и това не е подсъдно, според мен.
Знайно е, че Любовта е нещо повече от „секса“. Без да го пожелавам на никого да изпита това на собствения си гръб.


# 1
 • Мнения: 517
Синтезирай в две изречения.

# 2
 • Мнения: 766
Всичко е любов. Да.

# 3
 • Мнения: 2 792
 Аз по кратичко си мисля за любовта, от йогите.

# 4
Най - трудното според мен е ние хората да се научим да даряваме любов, да приемаме нещата, които ни се случват, с достатъчно сила и мъдрост и въпреки болката да отвръщаме с любов. Аз лично смятам, че любовта " се учи" цял живот и има много различни измерения. Аз понякога имам чувството, че всеки ден съм способна да изпитам различен вид любов (ако мога да го нарека така) към един и същи човек. Също така вярвам, че ако успея някой ден да вляза в пълна хармония със себе си, ще ми е много по-лесно и да обичам останалите, и да споделям тази любов с тях.
Май стана малко обаркано, но с две думи смятам, че индивидуалния характер на човека и възприятията му към останалия свят формират любовта, която той е способен да изпита. Това е моето мнение. Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 281
Любовта е кат копейка -
дрънне, звънне и офейка.

# 6
 • Мнения: 293
Интересува ме какво мислите за горното, на какво казвате „да“ и на какво - „не“.

Казвам "да", особено на това:

Не е важен кой е „обекта ти“(въпреки, че за теб той е най-важното нещо на света!), важно е вътрешното ти състояние.

И освен това ме интересува Собствения  Ви опит. Ако някой реши да сподели.
Тук, в този форум, не ми се споделя. Да кажем, че съм ги мислила тия мисли. Ей, и аз като йогите  Laughing И като Лао Дзъ.. когато се сетя.

Ако ми кажете – а къде да вместим така наречения „секс“ в тази схема?
А, не вмествам физиологичните си небходимости в "тази схема".

# 7
 • София
 • Мнения: 1 827
Ще ни светнеш ли нас простосмъртните, как йогите обичат педофилите, убийците...?
Какво мислят за саможертвата и дали биха дали живота си за някой който не го заслужава...?

# 8
 • София
 • Мнения: 42
Стигнала съм до третата степен.

# 9
# 10
 • Мнения: 1 013
Perta , хубави въпроси .За мен отговорите са че малко са тези ,които имат добри сърца , освен това бисерите свършват все някога ,а и когато се откриваш си много лесна мишена .Тук се ценят други качества - подлизурщина ,лицемерие ,финансово състояние ,произход и др.

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 2 074
"Това е цялото, онова е цялото. Цялото възниква от цялото.
Ако извадим цялото от цялото, пак остава цялото."
Някакъв си  упанишад е т'ва.
Моля, изметете бисерите, изкъпете свинете, минете покрай огледало и пишете по темата.
Приятна и познавателна вечер!

# 12
 • София
 • Мнения: 5 940
Никой не пише по темата, защото никой няма отговор какво е любовта.  Защото отговорите е възможно да са много, различни и неизчерпателни. Защото отговорите често са глупави за другия, а тука глупаци  няма.
Любов е да сменяш наакан памперс и да не те е гнус, любов е да целуваш оплешивяващата глава на мъжа ти, любов е да посадиш цвете и да се грижиш за него, любов е да купиш шоколад на жена ти, любов е ....

Последна редакция: пт, 14 мар 2008, 19:49 от valerie

# 13
 • морето на дъждовете
 • Мнения: 13
То с къпане и метене не става, братко... (или татако?)
Казват, че не можеш да светнеш в една стая като я метеш (и миеш).
Трябва светлина.
Благодаря ти, Валери, за светлината.

# 14
 • Мнения: 1 046
Аз изпитвам и петте степени по различно време към Ведрия. Това какво означава-че съм опастно неуравновесена или че съм достигнала до духовно съвършенство, в което простете ми, се съмнявам.
Чесън-не смятам, че правенето на любов е физиологична нужда. Това е единение на двете измерения, в които съществуваме-дух и материя. Сексът виж-да.
За мен ще бъда супер-трупер съвършенна, когато обичам някого без условия и без очаквания. Утопично.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт