Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 март 2008, 21:08 ч.

Родител наркоман - как бихте постъпили вие

 • 4 412
 • 41
 •   1
Отговори
Здравейте,

Рядко пиша, но от годи чета темите в този форум и понякога наистина съм получавала сериозна морална подкрепа в трудни за мен периоди.

Сега искам да ВИ помоля за вашето мнение. Как бихте постъпили ВИЕ на мое място. Питам ВИ защото ситуацията за мен е изключително сложна. 

Разведена съм от почти 2 години имам син, който някакси по детски и в същото време съвсем като голям преживя раздялата (за съжаление твърде рано му се наложи да порасне - той е на 5 години и половина). Трудно споделя но аз се опитвам да съм му най вече приятел за да може да ми разкава свойте болки и задно да намираме решения. Той е чуствителен но изключително дипломатичен като характер - все още гради образ на перфектния баща в съзнанието си.

И тук идва моя въпрос. Имам СЕРИОЗНИ опасения че баща му е наркоман. Съмненията ми почиват на един куп факти с които за съжаление се сблъсквам поне еднократно в седмицата. Дилога м/у нас напълно изчезна ( в интерес на истината никой не очаква, че такъв ще има след развод, но все пак имаме детете и ситуациите в живота би следвало да се решават или поне съгласуват в негов интерес). Но за съжаление диалог няма разговорите или са в насока решаване на проблеми или са в насока - ".... ще ти строша главата, ....ще те убия, ... ще ти покажа кой съм аз в действителност и т.н." Все едно говория с 2ма човека - единият проявяващ разбитане и желание за намиране на решение, а другия изключително АГРЕСИВЕН.

За съжаление този тип диалог вече е почти констана - факт който изключително ми пречи в живота - да работя (защото заемам сериозна позиия в сериозна организация) и да се справям безпристрастно когато трябва да представя поредната инфорамция пред синът ми - и не само, но и да успея така да я предам, че той да не страда.

Като оставим на страна промените в характера има и ОГРОМНИ физически промени. Изключителна загуба на тегло за по малко от 3 месеца - придоби нездрав външен вид, който бих сръвнила с тежка фаза на аноркесия. Изпъкнали вени и блуждаещ поглед.

Не съм лекар но силно се притеснявам. Защото поверявам синът си на този човек двукратно през месеца. Не бих могла да спра тези срещи защото детето ги иска, а в същото време то е малко за да може да си тръгне от тях когато нещо не му харесва.

КАК БИХТЕ ПОСТЪПИЛИ ВИЕ ????

# 1
 • София
 • Мнения: 671
Сигурна ли си че не става въпрос за някакво заболяване,рязка загуба на тегло се получава и при някои по сериозни болести. newsm78
Лошото е че не си сигурна и нямаш дказателства.
Ако съмненията ти са вярни и докажеш това,най-добре е да задвижиш процедура за отнемане на родителски права.Опасно е да оставяш детето в такава среда.
Но първо се убеди че не става въпрос за нещо друго.
Попитай го директно,на безопасно място,не знам как иначе би разбрала истината.

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 446
Ситуацията наистина е доста сложна.Според мен трябва да се докаже дали наистина бащата е наркоман.Това става доколкото съм наясно с медицински тестове. Консултирай се с адвокат( за промяна на режима), с детски психолог, а ако се налага се обърни и към Агенцията за закрила на детето.Така бих постъпила аз... Успех Hug

# 3
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 2 336
Ти си познаваш БНД-то, явно е много вероятно да употребява такива вещества.
Бъди внимателна и максимално спокойна. Гледай да не го предизвикваш. Разбирам те какво ти е на душицата.  Hug Послушай Greeneyes girl.

# 4
 • На големия южен залив
 • Мнения: 903
Според мен първо трябва да отхвърлиш възможността за реално сериозно заболяване. Пример - първата ми братовчедка си замина от рак, който буквално я изсмука в рамките на една година. Последните месеци беше 35 кила с мокри дрехи и наистина представляваше гледка от която душата ти се преобръща. Та не че го пожелавам, ама ако с БНД-то ти се случва нещо такова... най-голямата жестокост, която ще можеш да му причиниш, е да го лишиш от срещи с детенце. За това можеш да го попиташ директно и ако е болест, не би трябвало да има проблем да ти каже. Ако обаче действително става въпрос за наркотици, забрави да си признае сам!
Моят съвет - консултирай се със специалист, който подробно да ти разясни за какви симптоми /физиологични и поведенчески/ да следиш бившия си. Намери дискретен начин да разпиташ хора, които са му близки и има вероятност да са наясно с проблема му. Едва когато си наистина убедена, че става въпрос за тежа форма на наркотична зависимост /щото ако не е тежка, няма да е в такова физическо състояние, в каквото го описваш/, едва тогава, но вече на всяка цена, предприеми мерки за ограничаване режима на свиждане, щото в този случай той може да е наистина опасен за детето. Не казвам че ще тръгне да му наврежда съзнателно, но представи си да изпадне в криза по време когато то е при него...

Проблемът ти е действително много сериозен и ти стискам палци да намериш възможно най-бързо и правилно решение! fingerscrossed

# 5
 • София
 • Мнения: 2 327
Моят съвет също е първо да отхвълиш възможността за друго заболяване. Ракът е едно от заболяванията които могат да доведат освендо отслабване до смяна в настроенията.
За проверката за наркотици има още много признаци освен това, което си описала. Можеш да поровиш и в нета, но по-добре се консултирай със специалист. Ако имате срещи на живо на какво да обърнеш внимание.
Дано опасенията ти нен се оправдаят все пак.

# 6
 • Мнения: 4 768

Попитай го директно,на безопасно място,не знам как иначе би разбрала истината.
е той пък щото ще й каже
да ама другия път

# 7
 • Мнения: 1 023
питай.
ако се съмняваш - тест - показва от марихуана до кокаин. да пусне две капки за ли4ното ти спокойствие.
ина4е - ше искаш изследвания.
в слу4ай, 4е е - дале4.
колкото се може по-дале4.

# 8
 • София
 • Мнения: 671
Нищо не ти пречи да го питаш,дори и да не ти отговори можеш да разбереш достатъчно от реакцията му.
Пък ако ти откаже категорично за тест или изследвания-е тогава вече работата мирише....

# 9
 • (беше) София
 • Мнения: 911
абе, хора! какво да разбере момичето от реакцията на човек, който й казва: "ще те убия!", "ще ти строша главата" и "кой съм аз в действителност".

ужасно е това, което ще напиша сега - предварително се извинявам. знам историята на едно момиче, която завърши с трагичен край, защото бившият й вече съпруг страдаше от тежко психическо заболяване, което беше отключил след някаква голяма житейска криза (катастрофа със загинали) и...освен поведенчески промени, при него имаше и потресаващи физически такива. тогава специалисти коментираха, че дори по външния му вид е можело да се прецени, че е тежко болен психически.

Все едно говория с 2ма човека - единият проявяващ разбитане и желание за намиране на решение, а другия изключително АГРЕСИВЕН = това ти наблюдение ме навежда на...една-единствена диагноза - шизофрения. не съм експерт, обаче...

и моята мисъл е да се допиташ веднага до специалист.
ако съм на теб, няма да си оставям детенцето. параноична съм, но......нека това да ми е грях! а не друго...

# 10
 • Мнения: 1 023
абе, хора! какво да разбере момичето от реакцията на човек, който й казва: "ще те убия!", "ще ти строша главата" и "кой съм аз в действителност".Все едно говория с 2ма човека - единият проявяващ разбитане и желание за намиране на решение, а другия изключително АГРЕСИВЕН = това ти наблюдение ме навежда на...една-единствена диагноза - шизофрения. не съм експерт, обаче..."а бе хора" ш те светне 4е килограми се губят на хероин. търсят се калцирани вени, вроговени петна и издутини около вените.
на марихуана и хаш се ка4ват. там - е ясно лесно го фащаш 4е е на марс.
на кокаин - няма особена промяна. и там е ясно.
a, и алкохолиците - там лесно се ориентира всеки. много е разпространено.

шизофренията НЕ СЕ характеризира със рязък спад в теглото. и въобще със спад в теглото. въобще.
наркомана - зависимият наркоман е два 4овека- добрия и лошия.

и да - не си експерт - не я вкарвай в други филми.

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 07:15 от milk

# 11
 • Варна до морето
 • Мнения: 2 655
... и да - не си експерт - не я вкарвай в други филми.
БРАВО МИЛК!
А ако е циклофреник #Crazy?

Съвета ми е: поговори с него за спарюда на теглото и за болният му вид, но не му казвай, че се съмняваш за наркотици.
Наркоманите мразярт, да са изловени. Пробвай приятелски притеснена и т.н. Виж реакцията. Ако се имаш с родителите му сподели същото и с тях.
После пиши , за да мислим.
За наркотиците проучи всички симптоми в Нета и ги търси у него. На първо време.

# 12
 • Мнения: 1 023
... и да - не си експерт - не я вкарвай в други филми.
БРАВО МИЛК!
А ако е циклофреник #Crazy?


пела, ти познаваш ли циклофреник?! ама наживо? щото аз да.
благодаря.

# 13
 • (беше) София
 • Мнения: 911
Милк, няма нужда да се зъбиш, за да изразиш мнение!
 Peace

Исках само да подскажа, че реакцията на такъв човек, независимо какъв му е проблемът, може да е непредсказуема, колкото и деликатно да бъде запитан какво му е.

# 14
 • Мнения: 1 023
Милк, няма нужда да се зъбиш, за да изразиш мнение!
 Peaceтраяна, нема нужда от тоя емотикон - не позна - зъбите само на зъболекаря.
и а спри да ми обясняваш как изразявам мнение и отношение.
няма как да знаеш.
аз не съм ти и ти не си аз. тея неща - за приятелките.
 
и информативно в слу4ай 4е има заболяване от този тип - психи4но - ли4ния лекар уведомява родните. или поне е длъжен. та, с цел елиминиране на зловредна мисъл - най-лесно през ли4ния лекар.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт