Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 43 отговора

Gorni Bogrov

Мнения: 573
никога досега не съм правила лазаня,моля ви кажете вие как я правите,със какви кори.Бихте ли ми казали някой рецепти?Предварително благодаря!  chef
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Ето как я правя аз:

Корите ги пускам във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата пускам не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадят, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга. На пакета пише, че се слагат сурови и после си омекват при печенето, но аз за всеки случай ги попарвам. Използвах марката Primo Gusto.

За плънката: запържвам лук, чесън, шунка (или филе) - на ситно. Прибавям 500г. кайма. Доколкото знам, италианците предпочитат и използват телешка кайма. Аз я правя със смес. Запържвам, като наливам по малко доматен сок, да не стане на бучки. Прибавям няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправки - риган и магданоз и сол, разбира се.

Най-отдолу в тавата слагам малко дом.сос (или плънка). Отгоре подреждам един ред кори, а върху тях от плънката. Върху всяка кора слагам 2-3 кръгчета топено-пушено сирене, още малко плънка, настърган кашкавал. Следва нов слой кори и т.н. Най-отгоре завършвам с кори. Покривам с фолио и пека в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. След около 25 мин. махам фолиото, настъргвам кашкавал и връщам във фурната да се разтопи.

Важното е плънката, да не е прекалено гъста, да има и течност, за да омекнат корите.

Да ви е сладко!

Ето и парченце:
Цитирай

Gorni Bogrov

Мнения: 573
много благодаря,ще се пробва
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Последната ми лазаня я правих само с доматен сос и сирене, защото нямах кайма и пак стана страхотна, другия път ще сложа шунка обаче вместо кайма.
Дом. сос правя така:
Запържвам в тиган със една лъжица олио или зехтин лук, моркови и чесънчета на скилидки.
После прибавям каймата и като си пусне водата половин до една чаша червено вино (зависи от количеството на каймата), аз обаче нали нямах кайма, та този момент го пропуснах и сложих направо доматите от консерва, сол, захар и така ври обикновено от 30 до 40 мин, ако е необходимо се прибавя периодично вода, като видим че прекалено много се е сгъстил соса.
После след сваляне от огъня махам чесънчетата и прибавям нарязани пресни листа босилек за аромат.
Отделно си приготвям сос бешамел и корите и аз ги пускам за около 1 минута във вряща подсолена вода за да омекнат.
После в една тава разстилам на дъното сос бешамел, после доматен сос, редя първия ред кори,после пак бешамел, доматен сос, ръся с пармезан или кашкавал и так докато ми свършат сосовете, обикновено правя 4 или максмум 5 пласта. Другия път съм решила обаче върху дом. сос преди поръсване със сиренето да сложа шунка.
Върхи готовата лазаня слагам парченца масло в ъглите и в средата.Пека на 200 градуса за половин час.
Цитирай

София

Мнения: 27
Пробвали ли сте "къпани кори" - на опоковката пише, че стават за лазаня, но ме е страх да пробвам...
Цитирай

София

Мнения: 1 477
Аз я правя с 2 соса/бешамел и доматен/.Понеже каймата ми е тежичка,в доматения слагам:гьби,пилешко филе или шунка,лук,чесьн и подправки.Използвам кори на "Барила"/италианците ги имат за №1 паста/и Пармеджано ситно настьрган/може и бьлгарски кашкавал/.По-горе са ти описали технологията на приготвяне.От снимката на"vesi_127"ми потекоха лигите Hug
Цитирай


Мнения: 655
благодаря за споделените рецепти,ама аз все пак да попитам0някой да си ги прави корите вкъщи newsm78а като ги купувате каква марка взимате,защото аз в Пикадили гледах няколко вида newsm78
Цитирай


Мнения: 9
Аз също ползвам само на Barilla, това са най-добрите кори според мен. А и не е необходимо да се варят предварително!
Цитирай


Мнения: 6 167
Аз взимам кори EMILIANE и правя лазаня както ме е учила свекърва ми.
Давала съм рецептата в темата за италианската кухня, но ще я повторя и тук.

Сос: чесън се запържва в малко олио и се изважда. Добавя се към 300-400 гр. кайма, запържва се, добавя се сол, черен пипер.  После се добавя към 1кг доматена паста ( от бутилките) и го оставяте да поври. Накрая се прибавя босилек.
По принцип истинското рагу се рпави дълго и ври доста, но аз нямам нито време, нито нерви да ми бълбука сто часа на печката.

Сос бешамел - 2,5 сл. брашно се запържват в доста масло ( към половин пакетче и повече) и после лека полека се прибавя към 1 л. пр. мляко при непрекъснато разбъркване. Накрая може да добавите още една малка бучка масло и малко сол.

Как се нарежда: Винаги се започва със сосовете.
На дъното на тавата се слага с черпак от рагуто и соса бешамел и се поръсва с пармиджано ( това е едно миризливо настъргано сирене, което не знам дали го има в България). После редите корите. После пак с черпака сосове и пармиджано  и така докато построите 4 , макс 5 етажа Оставяте си от сосовете за отгоре, т.е завършва се със сосовете.

Това, което е важно е, лазанята да плува, нищо че ще ви тече извън редовете. затова и сосовете не са много гъсти.

Като е готова покрита и тн. по ъглите и в средата се слага масло.

Пече се по указанията на корите.



ПС: Моите уважения към Веси 127, но това с варенето на корите не е начина, корите не се варят, още по-малко се топят в студена вода след това. Корите се нареждат, както са сухи и ако има достатъчно сосове още преди да ги бутнете в печката ако ги оставите малко ще видите, че ще си набъбнат и омекнат. Говоря за нормални кори за лазаня на Барила, на Емилиане.

« Последна редакция: пн, 17 мар 2008, 16:36 от Lennie »
Цитирай


Мнения: 7 473
Виж и тук има няколко рецепти http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=12591.msg224346
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Нямам претенции рецептата ми да е автентична. Просто написах как процедирам. Това с попарването ми е останало като навик от времето, когато сама си точех корите. С готови съм правила само 1-2 пъти и понеже не бях сигурна дали ще омекнат достатъчно, ги попарих. В рецептата уточних, че според упътването на пакета се слагат сурови, попарването си беше самоинициативно.  Peace 
Цитирай


Мнения: 6 167
разбирам  Peace , просто в случая с готовите кори е излишна занимавка.
Цитирай

На небето

Мнения: 5 486
Ето една грахова лазаня, която се каня утре да правя:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg38250/t … een.html#msg38250
Цитирай


Мнения: 506
аз също ги сварявам готовите кори Peaceне ми харесва това,с което са покрити ,а при варенето пада

купувам Примо Густо

и да пробвала съм да правя в къщи,но работата е за половината китайски народ-месене,точене,варене,съхнене....омазах цялата къща
Цитирай

София

Мнения: 300
Преди години, когато не продаваха кори за лазаня съм правила по италианска рецепта - нещо като палачинки, но с прясно и кисело мляко, белтъците на сняг - много  време отнема. Сега с готовите кори съм правила без дори да ги бланширам, като соса е по-воден. Става страхотно и много бързо. Успех в готвенето.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 43 отговора