Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 282
Здравейте, предстои на моята бебка захранване. Скоро ще навършиме 6 месеца, а отдавна се заглежда по чиниите  и преглъща заедно с мен.
До този момент сме изключително на кърма. Кърмя я доста често, а през нощта, особено в ранна сутрин нон - стоп е на цица.
Но... имаме и един проблем. От към края на 3 ти месец спря да ака. Случва се и сама инцидентно да се изака, но това е веднъж месечно. Пробвах какво ли не, слушах какви ли не лекарски мнения. И тук цял форум изписахме. Нищо не помогна, освен сапунче.
Сега съм пред голям въпрос с какво е най - удачно да започна захранването и какви точно са механизмите на захранването. Изчетох цялата библиотека за захранването и пак немога категорично да реша с какво да започнем.
Нашето педи ме съветва това да са зеленчукови пюрета наобяд, а като заместя хранене да въведа и каша - вечер. Да но това ми се струва остаряло, особено за кашата вечер.  Приятелки, чиито бебета също са били изключително на кърма, са започнали с каша като първа храна. Нямам нищо против, но опасенията ми са че освен "неакане" ще се сдобием и със запек. Затова отхвърлям кашата като първа храна. Остават плодови и зеленчукови пюрета. Искам да питам всички кърмещи мами, които са захранили като първа храна с пюре - било то плодово ии зеленчуково да споделят опита си, схемата на захранване, кога след пюрето въведоха другия вид /зеленчуково или плодово/ пюре и кога каша. Също така живо ме интересува трябва ли когато започна да захранвам да предлагам и водичка, защото и затова чета противоречиви мнения.
Благодаря много на всички, които се отзоват!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 221
Здравей,
захраних малкия горе-долу по същото време като теб. Споделям при нас как беше. Педиатърката ми каза да въвеждам нова храна на обяд или в ранния следобяд и само, ако бебето е спокойно. Започнахме с оризова каша -10мл първия ден и всеки ден увеличавахме по малко, докато заместим цяло хранене. Първо каша, после кърма да си дояде. И така изкарахме един месец. Имах същите притеснения като теб относно ефекта на кашата, но проблеми не сме имали.
След месец въведохме зеленчуково пюре, пак по съвет на педиатърката - картофено (картоф, кр.масло и малко кърма). Същата схема - съвсем мъничко първия ден и постепенно увеличаване на количеството докато се замести цяло хранене. После един по един добавихме и други зеленчуци към картофа. Кашата ни остана за следобяд. Карахме 2 седмици така и после започнахме и местни пюрета (заради нисък хемоглобин). Местно пюре на обяд и следобяд редуваме зеленчуково и каша. Педи не разрешава плодове все още.
Успех!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 745
Можеш да започнеш с тиква.Към обед,както са ти казали.Първия ден 2-3 лъжички,постепенно увеличаваш.Ядете така 5-6 дни.После картоф,по същия начин,морков.После можеш да мимеш на плодови,като зеленчуковите,които си дала са за следобедно хранене.По късно да въведеш и кашите.

# 3
 • Мнения: 2 680
И аз се притеснявах от същото като започнах,защото Марти акаше преко сили веднъж в седмицата,а си беше само на кърма.Но след захранването стана точно обратното-сега пълни памперсите по 3-4пъти на ден,въпреки,че изяжда съвем малко количество твърда храна.За начало на захранването-и аз съм за тиквата.Ако пък много се запече и започне да се мъчи за няколко дни можеш да спреш с твърдата храна и да карате на кърма и след това пак-малко по малко  въвеждаш различни зеленчуци.

# 4
 • акаунта е семеен
 • Мнения: 742
Здравей,
аз захраних на 5.5 месеца с пюре от ябълка и морков - като започнах на обяд с по една две лъжички и така до края на седмицата стигнахме до половин бурканче пюре, на следващата седмица въведох картоф, след това челенчуково пюре-отново започвайски с по една лъжичка и го давах винаги преди кърмене. На 6 месеца и половина започнахме с детската кухня - хапваше само на обяд и детето само си избираше, кои пюренца да яде ( въведохме грах, зелен боб, тиква и др) След 8ми месец въведох месните пюрета, а попара и каши прояде чак на 10 месеца-преди това просто не искаше да ги яде Hug Киселото мляко въведохме след гонинката!

Сега набляга на месото Laughing , но и от маминото мляко не се отказва...

Моят съвет е да следваш интуицията си и предпочитанията на детето-то ще ти покаже как най -правилно да се захраните!
Успех!  bouquet

# 5
 • Мнения: 378
Новата храна е съвсем малко количество и се дава след кърмене. По време на едно хранене бебето суче и опитва малко нова храна. Не е препоръчително да се бърза със заместване.
Може в началото да избягвате запичащи храни. Цвети го захраних с пюре от тиква, после тиква и ябълки, круши, сушени сливи, тиква и моркови, ябълки и кайсии... След един месец - оризова каша, смесена с малко пюре от сливи.
Не бързайте... Може доста дълго да давате само един път дневно или пюре, или каша с плод... Някои дни - само на кърма...

# 6
 • кв.Изток
 • Мнения: 1 219
Започнах на 5месеца и 25 дни с картоф.След 5 дни картоф+морков, след 5 дни картоф+морков+чушка.Обаче беба се запече.Въведох тиква.След тиквата въведох ябълки,банан и круша.Крушата действа разхлабващо.Кашите ги отказва категорично.Опитах с оризова и бананова.Комбинирах оризова+круша, за да не се запича, но не- не я яде.Ще  пробвам другия месец или по натам.От пюретата сега изяжда по коло 80-90 гр. на обяд/първите седмица, две, изяждаше по около 20-30 грама/.След около час си се кърмим.Вода отказва.Аз и не настоявам в предлагането.След обяд давам плодовото пюре пак по около 80 гр.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 1 168
И аз се притеснявах от същото като започнах,защото Марти акаше преко сили веднъж в седмицата,а си беше само на кърма.Но след захранването стана точно обратното-сега пълни памперсите по 3-4пъти на ден,въпреки,че изяжда съвем малко количество твърда храна.За начало на захранването-и аз съм за тиквата.Ако пък много се запече и започне да се мъчи за няколко дни можеш да спреш с твърдата храна и да карате на кърма и след това пак-малко по малко  въвеждаш различни зеленчуци.
Ние имахме същия проблем с акане през три, четири дена докато бяхме изключително на кърма. Бях приятно изнеандана, че при въвеждането на твърда храна се урегулираха нещата. Подходих много предпазливо в началото и след дълго чудене и четене реших да започна с оризова безмлечна каша на Милупа. Целта ми не беше толкова да въведа кашите, а ориза, защото присъства в голям брой пюрета като сгъстител. Десет дена го въвеждах , увеличавайки с по една лъжичка, смесено с кърма естествено. Не ни запече. Първите нови храни  е по добре да се въведат изключит бавно. Всъщност често проблем със запек имам бебчовци, дотогава нямали този, проблем именно заради твърде бързото и с големи количества захранване. Аз започнах на 5.5 месеца и за повече от месец не превиших 30, 40 гр. Още нямаме заместено хранене. Вода отказва все още, но тъй като не ни са големи количествата приета твърда храна, и не се запичаме, не се притеснявам. След ориза, започнах със зеленчуковите: картоф, морков, тиквичка, тиква, в този ред. Ами това е накратко. Успех ти желая!!!

# 8
 • София
 • Мнения: 1 502
И ние имахме проблеми с неакането...изаквах я със сапунче близо месец..Захраних на 5,5 с плодово пюре по съвет на педи...круша уйлямс, ябълка,  слива, после бърках по малко от вече въведените..така както си се захранва, първо лъжичка после две и т.н..За около месец стигнахме до 30 40 гр./1/3 от пюретата на ХИП или Гербер това беше и съвета на педи/Доста дълго карахме с такива количества храна, като през това време въвеждах новите неща. Кърмене заместих на  10 месеца/т,е бебка сама си го замести като си увеличи твърдата храна/ Не съм имала проблем с въвеждането на заленчуците, независимо, че почнах първо с плодови пюрета.
Акането стана редовно Grinningоще след първия ден на захранването.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 282
Благодаря ви много за отговорите!  love001
А когато започна с един вид, да речем тиква  - започвам с 2,4,8 и т.н лъжички, докато стигнем до някакво по- голямо количество. Като реша да пробвам друго, например морков и картоф или поотделно. в друг час ли го въвеждам, тоест тиквата остава ли, или започвам отновото пюре с 2,4 и т.н лъжички пак докато стигна някакво по- голямо количество? Необходимо ли е да въведа повечето плодове / или зеленчуци, преди да започна и каша?

# 10
 • Варна
 • Мнения: 745
Повечето бебета се запичат,когато се започне приемане на други храни,които не са мляко.И при на с стана така.Оправихме се с круша и слива,помагала съм 2 пъти и с термометъра.
Когато въведеш няколко плода и зеленчука е важно да ги редуваш-запичащи,разхлабващи и регулиращи.
Новата храна е важно да се даде до обед.Има много комбинации на пюрета,които са подходящи.Зеленчуци и плодове само подходящи за възрастта ви.Аз дадох в реда-морков,картоф,тиква,ябълка,круша,слива,банан,спанак,броколи.След това започнахме с кашите-оризова,бананова и т.н.

# 11
 • под дъгата
 • Мнения: 630
Това може да ти е полезно.

# 12
 • Мнения: 6 384

Здравей
ще споделя с теб от личен опит как протече при нас захранването.
ние се кърмихме 7 месеца заради алегрии сполетяли кака ни и предпочетохме малко повече да изчакаме. Аз исках да захраня с зеленчуково пюре и реших да е малко по сладичко за да може да го хареса, но без успех, смених 2-3 комбинации - не стана. След седмица се отказах. Смених схемата и продължих с плодово пюре. Отново неуспех с пюрето НО с по добър интерес да се приеха пресните плодове- банан, диня, пъпеш. Мен ме глождеше обаче че това не беше точно заместване на хранене.
Така волю неволю се стигна до кашата. Нестле не се хареса, но пък ни хареса Милупа- ориз с царевица и задължително замесена не с вода с нелюбимото плодово пюре !!!!. Така заместихме хранене на обяд на около 8 месечна възраст. От там по лесно се приеха плодовите пюрета в чист вид. Започнах да давам меко и топено сирене с ръжен хляб. Едва на около 10 месеца след много опити и смяна се приеха зеленчуковите пюрета, като определено обичаме по пикантните и със домати а и досега се мръщим на по безвкусните.
Дано съм ти била от ползва.
Поздрави и успех

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт