Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 700
http://www.books.bg/book.php3?ISBN=9789542700760
Имах неблагоразумието да закупя това чудо на "словоплетния" гении.

Сега е в гаража - само 2 дни след покупката.
Книжката се продава запечатана - не може да се види, че общия брой думи не надвишава 30, като половината се повтарят за запълване на мястото. Close

Мелодийките можеше да се чуят през опаковката. Страшно кратки са обаче тези мелодийки- толкова кратки, че за една мелодийка успя само 1 продавачки да ме погледне накриво.

В книжката има 5 мелодийки с 5 стихотворения. Стихотворения обаче е силно пресилено описание за тези ... нещица. Не е пред мен в момента, но тъй като геният създал тези творби за деца не си е мръднал и една мозъчна гънка, мога да ви ги пресъздам по памет почти всички. И това не е голямо постижение, просто заглавията не песните са над 2/3 от целия текст.
Пример: Тигъра жълъди събира през май

Тигъра жълъди събира през май!
Тигъра жълъди събира през май!
Тигъра жълъди събира през май!
Благодаря ти безкрай!

Бравос! Евала! И това пиршество от думи е паркирано на 2  Shocked страници!

Текстовете са лишени от смисъл, лишени от ритмика и напълно ненапасваеми към музиката.
И тази китайска музикална кутийка струва напълно незаслужените 15 лева.

# 1
Интересна книжка...още по-интересно е, че "книжката не е подходяща за деца под 3-годишна възраст" (прочетох го на сайта). Добре, тогава за коя възрастова група е предназначена? Нима "Тигъра жълъди събира през май" казано 3-4 пъти подред ще е интересно на едно 4-годишно дете?
Напоследък съм забелязала пълна липса на смисъл както в детските книжки, така и в детските предавания по телевизията. Преди 10 години Сънчо беше съвсем смислено детско предаване - Банани с пижами например беше достойсно за 5-6-годишната аудитория - всички участници разговаряха и разрешаваха проблеми, които възникват и в живота на детето. Говореха ясно и отчетливо, движеха се нормално и бяха забавни. А сега когато случайно попадна на Сънчо преди новините, не мога да повярвам какво пускат. Последно гледах някакви желирани плодчета да подскачат флегматично и едва да изговарят 2-3 думи (със звука на роботчета). Действие не се развиваше, смисълът също ми убягна, да не говорим че един и същи мъж говореше от името на всички "мъжки" плодчета, като не си личеше кое си отваря устата и кое не. Може на някои малки деца да им е интересно, но такива флегматични предавания не развиват по никакъв начин мисленето на детето.
Същото забелязваме и при книжките. Медените песнички (ако наистина всички вътре са тип "Тигърът жълъди събира през май") не са подходящи за деца Над 3 години. Забелязах нещо подобно и в списание "Мики Маус". Веднъж годишно купувам, да видя как го развиват. Както може би се досещате, нивото и там спада. Конфликтните ситуации (или тези, които предизвикват детето да мисли, а най-вече предизвикват и интереса) са много по-малко и идеите, които биха могли да се извлекат, са нулеви. Преди десетина години списанието беше на по-сериозно ниво. Дори сега ми е интересно да препрочитам някои от комиксите когато си нямам работа. Списанията, които излизаха когато бях бебе (сестра ми си ги купуваше, а в последствие и аз ги четох) бяха много по-качествени като съдържание от тези, които излизаха 4-5 години по-късно.
Лично аз се притеснявам какво ще четат децата ми след време. Ако разчитаме на Медените песнички и Желираните плодчета, децата ни няма да развият никаква интелигентност (а после ще се чудим защо не обичат да четат Rolling Eyes ). Детските песнички, предавания и списания трябва да променят съдържанието си. Децата са по-интелигентни човечета, отколкото мислим, но без да развиваме мисленето им, това няма да се разбере. А мисленето на детето се развива не само чрез разговори с мама, татко и други хора, а и с четене, песнички и стихотворения, филмчета (всяко дете гледа телевизия от време на време) и др. Ако за краткия престой пред телевизора, детето ми вижда желираните плодчета или нещо друго с подобно интелигентно съдържание, аз бих му забранила да гледа телевизия.
Ако не можем да купуваме новите детски книжки, защото съдържанието им е безсмислено, тогава какво да купуваме на децата да четат, докато не станат на възраст сами да си купуват? Препоръчвам ви да потърсите по-стари книжки. Да, няма да са нови и лъскави, но пък ще са 'умни'. Погледнете книжките, които вие сте чели като малки, вижте в интернет за филмчета, които сте гледали като малки или попитайте някой тийнейджър за стари броеве на Мики Маус и Дъмбо.
По принцип съм против телевизията като прекарване на свободното време на малко дете, но ако се случи да го оставите да гледа телевизия, препоръчвам ви да откриете някой канал, на който дават "Класна стая 402", "Лабораторията на Декстър", "Том и Джери", "Скуби Ду" и други филмчета, в които да видите че се говори нормално между участващите и се развива някакво действие. Избягвайте филмчета с насилие (каот "Том и Джери" тук прави изключение - на пръв поглед има някакъв вид насилие, но децата не го възприемат по този начин - за тях това е смешно, защото те разбират, че в действителност като си удариш главата, тя ще се сплеска, н няма да си възвърне обичайния вид, а също така разбират че гоненето става между котка и мишка, не между хора). За детски песнички попитайте бабите или по-големи деца. Те ще ви дадат добър съвет Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 700
Арктика, напълно си права. Аз съм в огромно затруднение да избера книжка на детето си. Телевизия и филмчета гледаме контролирано като съдържание. Дори тук имаше тема за старото издание на Фердо мравката, явно антикварните книги са добрия избор, поне като съдържание и послание са се доказали през поколенията.

# 3
 • Мнения: 5 876
Егмонт ги отбягвам принципно - струва ми се, че правят книжни брошури по филми, не книги. Концепцията им ме отблъсква.
Общо взето лъскавината на книжките на българския пазар обикновено е обратнопропорционална на качеството.

# 4
 • София
 • Мнения: 230
Аз съм доволна от Медените песнички, но аз я купих когато детето ми беше на 11 месеца. Разгръщаше страниците, натискаше бутоните, а аз "пеех" по наистина странните за мен текстове.
С тази книжка успях да впечатля и по-големия си племеник - само че я адаптирах за него - "Какви са тези жълъди дето зреят през май, не е ли рано. Защо Тигър ги събира, а не Прасчо (прасчо е малък, а тигърът скача)?  Защо зайо се тревожи? Къде е скрито гърнето с мед на Пух? Тигър и Пух си играят с влакче - виж релсите, а ето го нашето влакче, къде са неговите релси. Ти можеш ли да ги сглобиш?" и още много да не се оливам.
Струва ми се, че леекинко (както би казал Ути) се надъхвате.
Вместо "Мики Маус" - има "Бърборино", "Арто".
За по-големите деца има много хубави книжки на изд. "Фют".
Пак за по-големите е Франклин. И на книга и на филм.
А за каква възраст е подходяща дадена играчка/книжка, за съжаление не можем да се доверим на етикета. Собственичка на детски магазин ми сподели, че за над 3 год митото на играчките е по-малко и повечето играчки се "сертифицират" за по-голяма възраст.
Аз лично като купувам играчка/книжка имам предварителна идея какво ще правя с нея.
Например за мемо картите  всички продавачки се изредиха да ми кажат, че не са за нашата възраст. А аз ги взех за да ми показва съответната картинка (мече, топка, кукла и тн). Той пък почна да ги събира по двойки.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 531
Ние също имаме въпросната книжка и днес останах приятно учудена когато сина ми се опитваше да припява заедно с мелодииката.
Аз я харесвам,той също Simple Smile

# 6
 • Мнения: 9 817
Като не ги харесвате не ги купувайте! Разлиствайте в книжарницата книжките преди да ги платите. Аз попаднах и на книжка за Али Баба, който лежеше върху гола жена. Така че, пазарът предлага много, но изборът е изцяло ваш.

# 7
 • София
 • Мнения: 213
На мен книжката ми харесва. А струва ми се, че харесва и на двамата ми дребосъка.

# 8
 • Мнения: 494
 2-годишният ми син харесва книжката и песничките. Въпреки, че пише, че е за по-големи (над 3 години), на него му е много хубаво да си припява и да танцува по мелодийките.Те са приятни-за това съм съгласна Peace Текстовете обаче и на мен са ми невероятно тъпи. Просто се чудя как пък не се намери някой с малко повече поетичен талант да измисли по-свестни Thinking Цената е абсолютно неоправдана. На синът ми му я подариха. Аз, лично, 15 лв. за това не бих дала. Naughty

# 9
 • Мнения: 5 876
Ами разлиствам, съответно и не купувам.
То рядко има какво да купиш, там е проблемът.
Днес беше поредното ми безуспешно въртене из "Ориндж".

# 10
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Била е запечатана писа момичето.

# 11
 • Мнения: 494
Била е запечатана писа момичето.
  Хитро, нали? Как иначе ще си пробутат глупотевината за цели 15 лв? Пък отвън изглежда обещаващо-това е самата истина! Rolling Eyes

# 12
 • Neverwhere
 • Мнения: 147
И ние си купихме въпросната "книжка"...малката беше на 2 години и си харесваше мелодиите, но текстовете са крайно малоумни. Не си струва 15 лева определено. Дядо ми я докопа и като я разгледа се разбесня какви са тия жълъди дето се събират през май...  Laughing Добре че не пита колко пари струва, щеше да ми скъса ушите.

# 13
 • Плевен
 • Мнения: 973
Аз също купих въпросната книжка и дъщеря ми много я харесва, като я види постоянно ме кара да й пея песничките и повтаря някои от думичките. Честно казано не можах да ги запея веднага, защото трябваше да проява творчество и въображение за да напасна текста към съответната мелодия.

# 14
 • София
 • Мнения: 700
Да, както казах беше запечатана фабрично, иначе не бих дала такива пари за по три повторени глупави изречения на две страници.

Спор няма, децата я харесват, дъщеря ми отдели цял ден внимание Grinning на шарените бутончета, затова и я наричам музикална кутия. Възрастовата граница е сложена съвсем на сляпо, най-вече заради батериите, но никой не е помислил да адаптира и текстовете за тази възраст.

А иначе исках да споделя неуспешната си покупка с цел да предпазя и други от подобен род неслуки в книжарницата.

Апропо имаше темичка за хубави детски книжки, някой запазил ли е линк?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт