Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-55 от 55 отговора

у дълбоката провинция

Мнения: 79
Свеки ми  я донесе да я сготвя на малката и като я попитах как да я приготвя ми предлага нещо от рода на брашнена каша с пасирана коприва и нещо не ми вдъхва доверие!Айде помагайте вие!!!!
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 979
като спанак  Peace
на супа, на яхния, с ориз, с яйца....

има тема за спанака виж там за идеи.
аз най-обичам на супа  Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Крем супа,ако е за детенце.Иначе аз специално коприва ям само на салата....  Peace
Умирам за копривена салата!!!
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 122
като спанак  Peace
на супа, на яхния, с ориз, с яйца....

има тема за спанака виж там за идеи.
аз най-обичам на супа  Smile
Аз я приготвям също като спанак или лапад, с ориз. Много я обичаме и малката я яде, батко и се мръщи малко повече. Peace
Цитирай

София

Мнения: 498
Аз я готвя така:
Сварявам копривата ,отделям я от водата и я пасирам.Във водата,където е вряла копривата добавям ориз,няколко скилидки чесън нарязани на ситно....оставям да ври...после добавям натрошено сирене и чуквам едно яйце вътре бъркайки/да се пресече/.Прибавям пасираната коприва и оставям пак малко да покъкри.След това сгъстявам до желаната от мен степен с брашно,разтворено в студена вода и пак малко да покъкри.Добавям масло на финала и махам от огъня.Количества не мога да дам,защото винаги готвя на око и нямам предства от грамажи...всичко според исканията ти.Ако искаш да е по-гъсто може да сложиш повечко ориз примерно.При мен става като яхния. Peace
Цитирай

Варна

Мнения: 1 595
Аз я правя само на супа. Както се прави супа от спанак.
Цитирай

София

Мнения: 26
Според мен да не се вари повече от 5 минути - става много мека и си губи вкуса...
Цитирай

София

Мнения: 602
Аз я правя на каша със сирене и яйца, както баба ми ме е учила. За мен няма по-вкусна от нейната коприва Love Точно днес си взех и ще я готвя за довечера - като стане, ще я покажа и ще напиша рецептата Peace
Цитирай


Мнения: 506
аз предлагам на кюфтета,намерих скоро рецептата в една книжка и от тогава през вечер си правя:
,500гр коприва/попарена,изцедена и нарязана/
2яйца
1филийка накиснат и изстискан хляб
2,3 скилидки чесън
кашкавал
малко масло
от тези неща се прави смес и се правят кюфтета,които се овалват в брашно и хоп в тигана.Аз сервирах с лъжица кисело мляко,а и кашкавала е от мен не по рецепта Peace
Цитирай


Мнения: 1 802
Супичка ми е любима.
Яла съм подобни на кюфтенцата на янамед.
Яла съм и кюфтенца с картофи и коприва.Рецепта незнам, но много ми харесаха.Аз съм си зеленоядно по принцип...  Whistling
Цитирай


Мнения: 7 474

http://www.receptite.com/recepta.php?r=3965

http://www.zadecata.com/vkuhniata/Recepti/Obshta_kuhnia/Deserti/ … a_Momcnilovci.htm

http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.796.html

http://gotvarstvo.georgievi.net/a/kasha_kopriva
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 979
току що направих разядка от коприва, стана много вкусна.

ок. 50 гр.коприва (я измих и попарих, после изцедих добре,накълцах на на много ситно )
                               (ако е повече може и да се пасира, но моята беше малко)
50 гр. извара,
малко сол, черен пипер и на ситно орехи.

стана много вкусно Wink
Цитирай


Мнения: 1 802
току що направих разядка от коприва, стана много вкусна.

ок. 50 гр.коприва (я измих и попарих, после изцедих добре,накълцах на на много ситно )
                               (ако е повече може и да се пасира, но моята беше малко)
50 гр. извара,
малко сол, черен пипер и на ситно орехи.

стана много вкусно Wink

За колко човека е това  newsm78
Че като гледам няма да ми стигне  Blush
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 979


За колко човека е това  newsm78
Че като гледам няма да ми стигне  Blush

ми за мен бе  Blush
на филийка го мажа, повече коприва не намерих, какво да правя  newsm78
Цитирай

до езерото

Мнения: 134
Ако е за детенцето не рискувай дай му да опита от това което си наготвила но не го насилвай Naughty
Цитирай


Мнения: 1 802
Само на супа я ядем у дома.  Peace Много обичам
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 452
Шницели
Попарвам копривата и я нарязвам на дребно.
Разбивам кофичка кисело мляко с 2-3 яйца, прибавям брашно до гъстота малко по - гъста от палачинковата, 1/2 ч.л. хлебна сода, сол на вкус и прибавям копривата. Вземам с лъжица и пържа в сгорещено олио.
Така всички в къщи я хапват. Иначе аз я обичам и на супа и с ориз.

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.
Цитирай

София

Мнения: 4 993

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
Цитирай

Popovo, Bulgaria

Мнения: 452

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...
Цитирай

София

Мнения: 4 993

Салата
Попарена и нарязана коприва се обърква с олио, оцет, счукан чесън и шепа счукани орехи. Може да се полее с кисело мляко.

Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
не ти ли пари на езика...
Нали е претрита със сол(претриването става между дланите на ръцете)...Не пари изобщо.Аз затова я написах ,защото почти бях сигурна,че никой не предполага,че може да се направи салата и от сурова коприва.А вкуса е уникален!!!
Цитирай


Мнения: 1 331
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.

Аз пък правя копривата само на фурна. Пробвала съм с ориз, но малко й се губи вкуса с ориза.
Моята рецепта е следната :
Една средно голяма найлонова торбичка коприва. Измива се.
Запържвам глава лук, малко червен пипер и добавям 2-3 чаши вода. Като заври, пускам копривата. 
Сварената коприва вадя в тава и нарязвам с нож. Към бульона, в който е вряла прибавям чаша прясно мляко, 2-3 яйца и 2-3 лъжици брашно. Ако бульона ви се стори прекалено много, сложете част от него. Така получената смес залейте върху нарязаната коприва в тавата. Сложете малко сол и чаша натрошено сирене.  И слагате да печете в загрятата фурна, докато се стегне е запече хубавичко отгоре.   chef
Добре е да се сервира студено с кисело мляко.

Добър апетит!  1dating
Цитирай

у дълбоката провинция

Мнения: 79
Много ви благодаря за рецептите.На обяд като легне малката ще запретна ръкави и после ще пиша!
Цитирай


Мнения: 1 331
Успех!
Каквото и да избереш!  Smile
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Много ме заинтригува тая салата от сурова коприва  newsm12  Ще трябва да я изпробваме.


Да,няма да сбъркате!Имам много приятели,колеги,познати,които вече са влюбени в тая салата.
Цитирай

София

Мнения: 1 899
Снощи си сготвих копривена каша, аз поне така я обичам с яйчице, сирене и чесънче. Без чесън не може Laughing
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78
Цитирай

София

Мнения: 4 993
Та ако бях видяла TheNMaster  какво си написала, със сигурност щях да пробвам, ама днес вече няма коприва ooooh!
Дано пак се разходим из някои баири, та да си понабера и смятам да пробвам, но това дето казваш за заливането с лимон и зехтин, смятам да разджуркам в тях и малко чесън смачкан с преса и така като дресинг да го залея. Или няма да му отива чесън? newsm78
Aаа що да не му отива.Щом обичате....Аз на коприва не слагам,за да мога да си усетя вкуса по-добре,но всеки може да си овкуси салатката както му харесва.  bouquet
Цитирай

Русе

Мнения: 2 345
Обожавам я с ориз
Цитирай

неустановено

Мнения: 14 060
Обожавам я с ориз

Аз също. На фурна, мммм.
Правим я и на супа.
Цитирай

София

Мнения: 602

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/
Цитирай

София

Мнения: 4 993

 Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 
Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....

TheNMaster , сигурна ли си, че така всичко жилещо и парещо се неутрализира? Много харесвам аромата на суровата коприва, но имам алергия от "ужилването" й и само да се докосна, пламвам цялата /Когато приготвям коприва, си слагам ръкавици до лактите.... Confused/
Да,Цеце,когато се претрие със сол през ръцете няма никакъв проблем.Тези жилещите власинки изчезват(смачкават се) и салата става божествена.Не жили изобщо(то иначе как ще се яде?)
Цитирай

у дълбоката провинция

Мнения: 79
Направих разядката с коприва,а отделих малко и запеках със ориз!Мъжо си дойде на обяд и омете всичко!Благодаря на всички за идейте! chef bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 814
Никой не е написал кашата на моята баба.
Тя си има и малко смешна история, защото свекървата не искала да казва цялата рецепта, а майка ми всеки път все не успявала да я направи така вкусна и всеки път свекървата  допълвала "Ти яйчице слагаш ли, щото аз слягам... Ти млечице слагаш ли, щото аз слагам...."
Та не знам след колко опита се получила и цялата рецепта:

Копривата се попарва, накълцва на дребно, слага се в олио и две лъжици брашно, запържва се до златисто. после се залива постепенно с вода и се прави на каша, слага се и прясно мляко (аз на око го слагам, поне една кафяна чаша), кашата се бърка да поври малко и се чупят едно, две яйца. Сипва се в чинийки и се поръсва с настъргани орехи. На мен лично кашата не ми е вкусна без орехите, мъжът ми не ги харесва, та въпрос на вкус...
Цитирай


Мнения: 886
Салатата я правя така:
Почистените листенца на копривата се начукват в хаванче (аз ползвам едно дървено за целта). Прехвърлям в салатиерата, а в хаванчето счуквам чесън, после и орехи. Слагам сол на вкус и цедено кисело мляко, след като разбъркам добавям и малко зехтин. Разърквам и поднасям - изяжда се много бързо Mr. Green
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 412
Кашичка или пък с оризче на фурна!  Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Копривата я правя обикновенно по два начина.Единия е на супа -задушавам ситно нарязан лук и морковчета, добавям ситно нарязаната предварително кипната коприва, доливам бульонче зеленчуково или пилешко, ориз/става и с фиде/Накрая застройвам със яйце+кисело мляко + сока от половин лимон.Начупвам и сиренце на око около 100-200 гр. Подправям с чер пипер.Става супер.
Другия начин е пак така ,само,че на яхния с повече коприва ,без ориз обаче,повече сирене вътре.
Прочетох един вариант за разядка с извара, благодаря за идеята, ще го направя непременно Wink
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
Месник от копривазамесва се тесто (брашно, мая, олио,хладка водичка, капки оцет, лъжичка сол, щипка захар) Докато втасва тестото се задушава нарязаната коприва, с лук, гъбки, джоджен (и повечко да е), черен пипер, малко оризче, масло или олио. Тестото се разтяга леко, на ръка или с точилка, полива се обилно с мазнина, слага се плънката и кращата се събират. Пече се на умерена фурна. И е много вкусно, всички го харесват bowuu
Цитирай


Мнения: 1 331
TheNMaster , снощи се пробвах да направя от твоята салата. Наистина вкуса на прясната сурова коприва е страхотен, но момента с претриването никак не ми допадна. Колкото и да я държах със сол, тя продължаваше да си пари. Цяла вечер ме боляха ръцете.  ooooh! Може би е късно за въпроса, но доколкото разбрах  с голи ръце ставаше дума...  newsm78
Цитирай

София

Мнения: 4 993
TheNMaster , снощи се пробвах да направя от твоята салата. Наистина вкуса на прясната сурова коприва е страхотен, но момента с претриването никак не ми допадна. Колкото и да я държах със сол, тя продължаваше да си пари. Цяла вечер ме боляха ръцете.  ooooh! Може би е късно за въпроса, но доколкото разбрах  с голи ръце ставаше дума...  newsm78
Оооо горкичкото  Sad Когато е млада копривата я претривам с ръце.Иначе слагам ръкавици и после няма проблеми.Сега поне  си си направила лечение против ревматизъм..... ooooh!
Цитирай

София

Мнения: 793
не ми харесва на супа  и каша, единствено на салата и панирана, без да се вари.
Цитирай


Мнения: 1 331
не ми харесва на супа  и каша, единствено на салата и панирана, без да се вари.

Панирана??? Дай рецепта, де!  Smile
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 979

Панирана??? Дай рецепта, де!  Smile

правиш паста патафри (яйце, бира, брашно), взимаш едно връхче коприва, топваш го в пането и после в сгорещена мазнина... и така всички...

на мен ми става много мазно и се губи вкуса на копривата.
гледах скоро и рецепта за шницели от коприва, но аз я предпочитам задушена или варена, отколкото пържена  Wink
Цитирай


Мнения: 1 331
И аз си мисля, че ще е мазно.
По принцип избягвам да пържа и панирам често.
Но не бях чувала за панирана коприва!  Thinking
Цитирай

Варна

Мнения: 468
И аз си мисля, че ще е мазно.
По принцип избягвам да пържа и панирам често.
Но не бях чувала за панирана коприва!  Thinking

Панираната коприва е страшно мезе за бира. Не става толкова мазна, ако се сложи върху салфетка да попие малко мазнината. За мен задължително е още топла да се хапва, иначе си губи вкуса.
Наистина обаче, вкусът на копривата почти не се усеща, когато е панирана.
Цитирай


Мнения: 506
Шницели
Попарвам копривата и я нарязвам на дребно.
Разбивам кофичка кисело мляко с 2-3 яйца, прибавям брашно до гъстота малко по - гъста от палачинковата, 1/2 ч.л. хлебна сода, сол на вкус и прибавям копривата. Вземам с лъжица и пържа в сгорещено олио.




аз пробвах шницелите,станах вкусни,но тези които останаха най-отдолу бяха супер мазни  и ги изхвърлих,може би трябва да се слагат на салфетка.Добавих и чесън,защото коприва и кис.мляко не вървят без чесън Laughing
Цитирай

София

Мнения: 793
рецептата е на Kalinkata, от тогава само така я приготвям, става много вкусна, после я режа като парчета за торта, и така е по- лесно вместо всяко стръкче поотделно да се панира. То по-скоро не е точно панирана, ами повече прилича на омлет   newsm78, панировка и коприва в едно. Но гледам копривата да е повече отколкото панировката, че много "тестено" седи някак си.
 http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=182977.0

Цитирай


Мнения: 6 891
рецептата е на Kalinkata, от тогава само така я приготвям, става много вкусна, после я режа като парчета за торта, и така е по- лесно вместо всяко стръкче поотделно да се панира. То по-скоро не е точно панирана, ами повече прилича на омлет   newsm78, панировка и коприва в едно. Но гледам копривата да е повече отколкото панировката, че много "тестено" седи някак си.
 http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=182977.0

sillsav, благодаря, че ме подсети за рецептата на Kalinkata, наистина става бързо, лесно и вкусно! Ще я направя за вечеря! bouquet
Цитирай


Мнения: 6 891
Толкова вкусно, че още един такъв омлет можех да омахам. Embarassed По рецептата на Kalinkata, загънат със сирене вътре и кисело мляко. Голяма вкусотия!  bouquet bouquet bouquet на Kalinkata и  sillsav, че ме подсети! Very Happy

Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 9 412
labrex, пак се изяви отлично!  Peace
Цитирай


Мнения: 507
И аз правя салата от сурова коприва, но използвам кухненския робот - измивам копривата, сипвам я в робота и за 1 минута е накълцана на мнооооого ситно. След това я разбърквам или с катък или със заквасена сметана, като задължително добавям счукан чесън и смлени орехи.
Друг вариант на салата със сурова коприва (също ситно смляна) е като я добавя към картофена салата.
Може и да се овкуси само със сол, оцет и олио и нарязан на ситно лук или счукан чесън.
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 949
Да напиша и аз моята любима копривена каша:

ок.100-150г корпива
1ч.ч. счукани орехи
лук
1 зрял домат
сол
червен пипер
олио или зехтин
вода

Копривата се попарва с вода, след което се накълцва на ситно.
Орехите и лукът се запържват в мазнината заедно с червения пипер.
Прибавя се копривата и се сипва вода до гъстотата на каша.
След като поври малко на слаб огън се слага настърган (пасиран) домат.

Ако се наложи, може да се сгъсти с брашно.

 Hug


Цитирай

BG

Мнения: 1 665
супа от коприва
друг вариант е да си направиш зелник - баница с различни зелении
Цитирай


Мнения: 6 891

Руло с коприва

Тестото е по рецептата на ЧервеноВинце   , а плънката -  от леко задушени ситно нарязана глава лук, рендосан морков и коприва. Към тях прибавих яйца, разбити с  прясно мляко и малко брашно + сирене и джоджен. Получи се вкусотия!

Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 5 979
родопски клин със коприва, сирене и марокански кус-кус

корите направих от пълнозърнесто брашно със слънчоглед, затова са по-тъмни  Peace
Цитирай


Мнения: 936
Днес правих копривена супа с пресен лук, ориз и подправки. Малкият даже много я хареса и изяде 2 купи4ки, добавих му и кисело мляко.
Намерих рецепта на Звездев за таратор с коприва и смятам утре да я изпробвам. Прави се както класическият таратор, само копривата е предварително попарена, и тогава се реже. А орехите предварително се запи4ат според тази рецепта.
Непремено ще опитам и салатата със сурова коприва, звучи много вкусно. bouquet
Цитирай


Мнения: 2 187
Досега само каша бях правила от коприва, днес направих шницелите на jessif, благодаря за рецептата  bouquet , добре се получиха, за сина ми и мен беше супер вечеря. Е, мъжът ми се върна от тенис озверял от глад и след шницелите се наложи да си дояжда с наденички, но това е друг въпрос Smile
Направих ги със сосче с кисело мляко, чесън, копър и орехи, добре се съчетаха.




Моите са силно зелени, защото копривата я пасирах. Забравих да кажа, че ги пържих със съвсем малко мазнина в тефлонов тиган, не станаха мазни.
Цитирай

из дебрите на имагинерните стойности

Мнения: 463
Моята салата никой не я знае,защото се прави от сурова коприва  35  35  35
 Копривата се измива,отцежда се водата и се посолява.Оставя се за 15 мин.,след което се стрива с ръце(за да се претрият жилещите влакна).Понеже вече е стояла със солта не жили по ръцете.Претритата коприва се нарязва и се овкусява с лимонов сок и зехтин(може олио и оцет).УМИРАМ за такава салата!Много е полезна,вкусна и нищо не се губи от витамините,защото не е имало термична обработка....
Оооо знам я, и аз така я обичам, но прибавям и нарязан пресен лук и става страхотна.
Правила съм я и с домати и пак е много вкусна и няма начин да "пари".
Честно суровата е много по-вкусна от сготвената според мен Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-55 от 55 отговора