Цитат
Марчело     
Автор Деси Хурмузова     
14 март 2008 

Марчело се ражда на 5 октомври 2007 год. недоносен и със здравословни проблеми. Най-тревожни са вродената пневмония, сърдечния шум и ретинопатия на двете очички. Това налага да бъде поставен в кувьоз през първите два месеца.
В началото на декември е преведен в ДМСГД – Варна, където му е направена криотерапия на очите. Но бебчето все още е с поднормено тегло, затова след криотерапията го връщат в ДМСГД – Русе за наблюдение.
Едва на 26 декември Марчело достига нужните килограми и се прибира вкъщи, за да посрещне Нова година с мама и татко.
Засега проблемите със сърцето са овладяни – родителите редовно водят бебето на контролни прегледи в Русе и София и прогнозите на кардиолозите са, че с възрастта Марчело ще преодолее сърдечния шум. След 1 година ще му бъдат направени отново изследвания.

За съжаление, положението с очичките остава тревожно. Криотерапията не е дала резултат. Налага се операция в чужбина. Родителите се насочват към клиниката, в която ще се лекува и Джансу – „Синт Аугустин” в Белгия.
Операция на двете очи, без представяне на формуляр за планирано лечение Е112, ще струва 5000 евро. За тридневен престой в болницата ще са нужни 2100 евро (по 700 евро на ден). Още 750 евро са необходими за преглед под пълна анестезия. Общо – 7850 евро.
На 11 февруари 2008 год. родителите подадоха молба за финансиране в Комисия за лечение в чужбина към МЗ с входящ № 93-01-313.
На 13 март, след 32 дни, получиха отговор по пощата, че КЛЧ изпраща документите на национален консултант по очни болести за становище. В писмото не се посочва срок, в който становището ще бъде изготвено.
Марчело вече е на 5 месеца.
Мама Иванка е щастлива, че наддава добре, расте, разхубавява се и е много общителен – смее се, гука и се закача. Но тревогата й за зрението на мъничкия не й дава мира. Тя знае, че операцията трябва спешно да се извърши, за да има шанс детенцето й да прогледне.

Не можем и не искаме да допуснем за пореден път мудната и незаинтересована бюрократична машина да направи лечението на едно дете по-сложно или дори невъзможно.

Да дадем шанс на Марчело да види света!

Дарителска банкова сметка на Марчело Милков Мирчев:
Инвестбанк АД
В лева: BG22IORT73794031613000
BIC: IORTBGSF


Източник: http://www.save-darina.org/content/view/374/1/
Снимки на Марчело можете да видите тук: http://www.save-darina.org/component/option,com_datsogallery/Ite … ategory/catid,29/
А документите на бебешора тук: http://www.save-darina.org/component/option,com_docman/task,cat_ … gid,91/Itemid,33/