Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 202
Мили майки и татковци!
Имаме сериозен проблем в детската градина.  От известно време детето ми започна да разказва за наказанията в градината, за стоенето мирно до колоната с вдигнати ръце, след около две седмици започна да споделя и за това, как госпожите удряли децата, когато не слушали и били "лоши деца " Shocked
За съжаление,  като че ли само аз приемам насилието, което се упражнява върху децата ни  за сериозен проблем. Дори и наказанието да вдигат ръцете и да стоят мирни до колоната е физическо наказание и то не е позволено, а какво остава за физическото насилие като шамари, пляскания през ръцете и прочие. Естествено разговарях за наказанията с госпожите и те потвърдиха, че ги наказват, но много рядко и за сериозни провинения, но тогава все още нямах информация за това , че си позволяват и да удрят децата. Но от разказите на детето ми  наказанията валяха всеки ден поне по 2-3 пъти и то за най дребни неща, като например за това, че се правел на птица, вдигайки си блузката с ръце.  Crossing Arms Бях шокирана, когато една от майките веднъж ме попита дали имаме   някакви проблеми с градината, тъй като нейното дете се оплаквало , че било удряно от една от госпожите. И още по-големия ми шок, когато същата майка ми каза, че самата госпожа потвърдила пред нея, че " да ударила дъщеря й, защото се била дължала нагло и й се била изплезила" #Crazy  #Crazy
Не мога да опиша възмущението си от всичко това, което ми се случи в последствие, тъй като съм човек, който няма да остави нещата така, реших да питам майките от нашата група за това дали са научили от децата си за такива проблеми и шокът ми да узная, че за повечето това не е никакъв проблем и както се изрази една майка "А как да укротят 25 деца, нима Вие ще можете- естествено, че ще ги наказват." и в този момент попита дъщеря си "как ви наказват, мамо?", а детето се опря в стената и вдигна ръцете право нагоре.  #Cussing out
Потресена съм от отношението на родителите към толкова сериозен проблем и тъй като смятам, че всичко, което се случва в нашата група е недопустимо утре имам среща с директорката, за да я запозная с всички обстоятелства, които аз зная, след което писменно ще заведа жалба при нея. Незная какъв ще бъде отговорът й и какви мерки ще предприеме, но ще подам жалби  до Регионалния инспекторат по образованието,  отдел "Просвета" към  нашата община, Столична община и  Агенцията за закрила на детето с копие до директорката.
И след толкова дълго обяснение въпросът ми е затваряме ли си очите и ушите за насилието, което се упражнява върху нашите деца и този модел на поведение ли искаме да възприемат  - удряни, унижавани от госпожи уронващи им достойнството за  грешните си стъпки, които предприемат в пътя на израстването си?
Аз ли нещо не съм добре или възприятията ни срещу такива недопустими действия спрямо  собствените ни деца са закърнели и що за хора ще възпитаме по този начин?
И силно се надявам да не стане актуална тезата: "Злото се разпространява, защото добрите хора не правят нищо, за да го спрат".   Naughty

# 1
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 652
това ми е толкова познато за коя детска става на въпрос и аз съм като теб не мога да позволя някои да ми бие или унижава детето

# 2
 • София
 • Мнения: 6 971
Не, не бип замълчала!Слава богу, в групата на моето дете няма такова нещо Praynig Нито наказания (такива), нито бой. При нас само ги лишават за известно време от нещо любимо и това е всичко.
Безкрайно съм възмутена и ....абе бясна съм от това, което прочетох Twisted Evil
Успех и #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 3
 • сред хиените :)
 • Мнения: 1 193
Аз, не бих си премълчала  #Cussing out
Слава богу, не сме имали проблеми в детската градина, с каката.
Обаче, малката е на ясла от месец и нещо, та не е изключено, да се случи и на нас  Close
Имах пререкание с едната сестра в яслата, но направо я извиках на разговор, подрязах и малко крилата, че и аз си знам правата  Mr. Green Сега изчаквам, но ако ми прави проблем - директно при директорката, а оттам в инспектората  Wink

# 4
 • Мнения: 2 084
Аз при директорката ходих когато заварих лелката да мята едно момченце  из стаята - беше го хванала за дрешките на рамената и буквално го метна на другия край на килима - седяха и се обличаха. Оная психарка ли беше не зная, ама ако беше моето дете в ръцете й не зная аз като каква психарка щях да реагирам. И ръцете  му лепи с тиксо, и заеква от крясъците и след всяко вземане от детската имат петминутка за плакане за какво ли не. Аз определено си затварям очите, опитвам се да я карам съвсем възпитано, защото всичко, според мен ще рефлектира върху детето после. Обиждат децата, пердашат ги и се чудя защо никой не проверява какви хора са назначени да работят с деца. Нямам вариант да сменям градина и чакам да пораснат. И съм бясна за това, което причиняват на децата ми.

# 5
 • Мнения: 494
 Не само, че не бих премълчала, а напротив-била съм свидетел на това как учителка пердашеше децата и отидох веднага при директорката...Разсъждавам също като авторката-едно към едно!
 Въпросът обаче има и друга страна...замислете се колко е трудно да се намери място за детето ти в детските градини, особено в по-големите градове. Замислете се и за това, че когато няма свидетели, много трудно се доказва вина. Да не говорим пък за случаите, в които съм убедена, че после се упражнява едно "по-особено отношение" към детето на тези, които "надигат глас". Всичко това е факт-няма какво да се лъжем Rolling Eyes. Колегите се защитават едни-други и т.н...С други думи, дано авторката да има успех с всичко, което предприема, но това отношение и "начин на възпитание" е толкова повсеместно (обратното е направо изключение), че трябва много повече от една жалба, за да се променят нещата. Пълно е в детските заведения с разни лелки и даскалици пред пенсия или просто служещи си с ужасно остарели начини за гледане на деца(, а други са направо престъпници за мен), че им трябва "една голяма метла". Аз съм напълно убедена, че най-малкото, което може да се направи, е навсякъде да се проведат  курсове за "опресняване" на методиките. А психо-тестовете трябва да са направо задължителни и ежегодни.
 Имаше наскоро и тема за камери в градините. За вътрешно ползване те биха били много полезни, според мен.

# 6
 • близо до морето
 • Мнения: 1 312
Не бих замълчала ,за нищо на света.Но слава богу в  група  на детето ми няма такива неща.Но за детето си......не бих затворила очите си никога  bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 106
Не бих замълчала ,за нищо на света.Но слава богу в  група  на детето ми няма такива неща.Но за детето си......не бих затворила очите си никога  bouquet
  thumbsup

# 8
 • София
 • Мнения: 3 982
Не бих замълчала ,за нищо на света.Но слава богу в  група  на детето ми няма такива неща.Но за детето си......не бих затворила очите си никога  bouquet
  thumbsup
И аз! За сега нямаме проблем! Дано и да не става, че не знам...

# 9
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=259685.0 това е начина да се справите с проблема, а не да се стреляме по форумите  Peace.
Аз не бих си затваряла очите, ако над детето ми се упражнява насилие, но съм за разумните наказания.
Успех!

# 10
 • Мнения: 1 172
Аз не бих си затваряла очите, ако над детето ми се упражнява насилие, но съм за разумните наказания.

Точно такова е и моето мнение. До момента нямам данни за наказания, унижаващи детето ми, и/или пък и физически тормоз. Наказанията, които му налагат в градината за мен са нормални и разумни, дори вкъщи налагам по-сериозни наказания.

# 11
 • Мнения: 15 950
1.Децата ми започват с посещенията на детско заведение, когато съм сигурна, че говорят добре и могат да ми разкажат какво им се случва.
2.При разказ за проявено насилие, независимо върху тях или върху други деца, лично аз предприемам мерки. За мерките сме говорили достатъчно тук.
3.Не е насилие наказание, което не уронва здравето и психиката на детето и което е заслужено получено, като напр. стоене на столчето за кратко време, забрана да рисува, забрана да играе за кратко и т.н. Не може да се изпада в крайности и децата да правят каквото си щат. Такива деца съответните родители нека си ги гледат "либерално" в къщи.
4.Всяко физическо посегателство за мен е недопустимо насилие.

Последна редакция: вт, 18 мар 2008, 10:15 от Judy

# 12
 • Мнения: 8 788
Как ще си мълчиш zа такова нещо? Я си предсатви теб някой да те накаzва и удря как ще се ,увстваш? А малкото дете , какво ще раzбере, чЕ е толквоа лошо, като е малко и иска да играе????
Ако въzпитателките са малко и не им стигат нервите , да им увеличат боря, а не да травмират децата . Ей няма ли zакони против  насилието?

# 13
 • Мнения: 4 925
Много добре го е формулирала Judy. И аз съм на същото мнение.
Преди да предприемем каквото и да е, обаче, трябва да сме 100% убедени, че казаното от детето е истина. Не скачайте сега, не обвинявам децата, че лъжат. Просто поукрасяват понякога, драматизират и хиперболизират. В което няма нищо лошо, стига да успяваме да уловим нюансите.

# 14
 • Мнения: 15 950
Моят син никога не е бит, дори ухото му не съм дърпала. На 2 г. половина искаше да стои у баба си, понеже го бяхме записали на градина. Беше в адаптивен период. Тогава редовно се оплакваше от тормоз, включително и че го бием в къщи. Добре, че майка ми не е вчерашна. Освен това познавах лично и учителките.
Имах друг случай- детенце на позната беше казало, че "лелята бие с пъчката". Провел се веднага разговор между него, директорката и майката, дори без участието на въпросната "леля" и детето си признало, че искало просто да си иде у дома и че никаква пръчка не е имало.
Също не твърдя, че децата лъжат, но наистина често си измислят и украсяват какво ли не.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт