Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 854
Момичета,
Наличието на Здравна Европейска карта отменя ли закупуването на допьлнителна здр.застраховка при пьтуване в чужбина?

Намерих една статия,но оставам с впечатление, че картата спестява само бюрокр.част по попьлването на формуляри, но нищо повече, а всеки турист си сключва застраховка кьм някое дружество по желание.
Някой смятат, че здр.европейска карта би финансирала изцяло посещението при лекар в чужбина(не ми се вярва, след като здр.вноски в БГ са толкова ниски, а чужбинските сметки така високи).

Става сума за бьлгарски граждани, живеещи в БГ и желаещи да пьтуват в чужбина.Примерно майка ми, която е пенсионерка, плаща по-висока здр.застраховка пьт(риска за пенсионерите е по висок) и искам да знам, ако и се наложи спещно да посети лекар в чужбина, дали да сключи и този пьт застраховка, или Европейската и карта ще обезщети евентуални мед.разходи.

Вие как го тьлкувате и какьв е опита Ви?


# 1
 • Torbay
 • Мнения: 1 363
Небенце, в английския сайт препоръчват сключването на допълнителна пътна застраховка при пътуване в чужбина, понеже Здравната Европейска карта покрива само най- основните неща или намалява сметката по прегледа и евентуално може да искаш изплащане на сумата по късно.

За Дания в Английския сайт пише,

Doctors and dentists: consultations are covered. Ask if they are registered with the Danish Public Health Service. You will be charged, but can claim back the full amount of the doctor's consultation and part of your dental costs.

Prescriptions: you will be charged. Refund rates for approved medicines vary. There are no refunds of expenditure under DKK 520 for persons over 18 (for children, 50 per cent is refunded).

Hospital treatment: this is free. It will normally be arranged by a doctor, but if you can't see one, show your European Health Insurance Card (EHIC) to the hospital authorities and ask them to arrange free treatment for you.

How to claim money back
IF you show your EHIC, you will be given a special card to register your prescription purchases on your first visit to a pharmacy. If not, keep all your prescriptions and original receipts and apply for a refund to the local council.

Разбираш ли?

# 2
 • Somewhere over the rainbow
 • Мнения: 1 132
Ако допълнителната застраховка се сключва само за основни рискове (без репатриране, спешна стоматологична помощ,загуба на багаж, адвокатски разходи и т.н.)  то тогава се припокрива с рисковете, които покрива ЕЗОК.  На майка ми правим винаги допълнителна застраховка с осигурен асиситънс, въпреки, че има такава карта, защото винаги включваме и допълнителни рискове.

# 3
 • Мнения: 1 854
miravmbd,Мопси, благодаря Ви.Ясно ми е положението и сьжалявам, че попитах в последния момент.Майка ми си направи вече застраховката(хем и казах да изчака, докато проуча).Кьм Алианз, но никьде(според нея) не пише какьв вид е.Покритието и е най-ниското.Мисля да се обадя до Алианз и да ги питам и ме е яд че не го направих предварително.
Ето тук си е обяснено много добре, но кой да се сети да влезе предварително!Всьщност от така посочените застраховки Злополука, само 2 са валидни за чужбина(Злополука в чужбина,Помощ при пьтуване с осигурен ассистьнс, има и още една, но тя е до 65, а майка ги минава).Дано да са и направили с ассистьнс.Ако е само за злополука, мислите ли,че ще може да си я промени?

  bouquet

# 4
 • Мнения: 6 167
Днес майка ми е ходила до 29та поликлиника в София и си е попълнила документите за тази карта.
Картата би трябвало да й даде достъп до здравната система по преценка на лекар.
Т.е не може да отиде да се лекува някъде, защото е решила. Трябва лекар ( джи пи или лекар в спешното) да реши, че състоянието изисква лечение и намеса. Спешната помощ по принцип си е достъпна тук за всички.
Т.е картата не спестява само бюрокрация, а и касае всяко състояние, което има нужда от намеса ( и което може да не е обект на застраховката). Което не изключва застраховане, обаче, защото освен асистънс застраховките включват примерно ( недай си боже) пренасяне на тяло до България и тн. Така или иначе тя трябва да отиде да си вземе картата след няколко дни и сигурно ще изникне някаква нова информация.  Rolling Eyes

# 5
 • Somewhere over the rainbow
 • Мнения: 1 132
Оранжево небето, майка ти може да отиде да  анулират полицата и да сключат нова. Шом не е използвана и не е влезнала в сила, няма проблем.Ако е за най-ниското покритие, вероятно няма покрити допълнителни рискове. На първа страница на полицата може да види какво точно е покрито. Отбелязано е с х-че.  Wink .Майка ми също винаги прави в Алианц (20.000 евро медицински разноски  с  безлимитно (май newsm78 ) репатриране за често пътуващи). Така 2 пъти годишно идва с една застраховка.  Wink Валидна е  30 дни на всеки 90 дни. Успех!

# 6
 • Мнения: 1 854
Мерси за новите отговори.Обадих се до Алианц и ми казаха, че застраховката и е сьс ассистьнс Grinning.Линка, който сьм пуснала обяснява и предимствата на застраховката(както е писала и Мопси)
Но аз все си мисля, че те не биха сключили застраховка, която да се дублира, с тази предложена от НЗОК и прилежащата и ЕЗОК.

# 7
 • Somewhere over the rainbow
 • Мнения: 1 132
Но аз все си мисля, че те не биха сключили застраховка, която да се дублира, с тази предложена от НЗОК и прилежащата и ЕЗОК.
Сключват и още как. Иначе губят значителен процент от приходите си, осигуряващи се от премиите по тази застраховка.

# 8
 • Варна/Монако
 • Мнения: 185
А някой слуайно да знае дали тази карта ЕЗОК покрива месечните консултации, които се правят на бебе? Защото ние планираме след като родя да отидем с бебето при съпругът ми, който до края на годината ще работи в Словакия, но той не плаща там осигуровки, а е със здравна осигуровка и се чудя дали ако бебо има такава карта, ще можем да ходим там при някой педиатър на консултации  newsm78.
Ако някой има инфо по въпроса ще съм много благодарна  Praynig

# 9
 • VLC/SP
 • Мнения: 3 098
Небе,много полезна тема!
4удих се и аз за това как се покриват с българските вноски посещенията при лекар в 4ужбина.
В Испания например въз основа на ЕЗК българите,които в момента пребивават там се записват при лекар,ходят на консултации,ползват системата.
В същото време оба4е на указанията на моята ЕЗК,издадена ми в Испания пише,4е имам право единствено на посещение в урхенсиите в ЕС.Те.спешни състояния,инциденти... и т.н.

А за протокола допълнителна застраховка при пътуване не сме правили,тъй като имаме застраховки живот и инциденти,а също така и 4рез колата сме застраховани.

# 10
 • Мнения: 1 107
Ето тук има pdf файл с подробности какво точно се поркива от ЕЗК за различните държави. За някой държави въпреки картата се прилагат значителни такси.
Най-важното -  да не Ви се налага да ползвате лекар!

# 11
 • Мнения: 2 786
Аз винаги съм си правила и допълнителна застраховка.
Сега имам едногодишна с асистънс, просто защото така ми препоръчаха от няколко места.

# 12
 • Мнения: 945
А някой слуайно да знае дали тази карта ЕЗОК покрива месечните консултации, които се правят на бебе? Защото ние планираме след като родя да отидем с бебето при съпругът ми, който до края на годината ще работи в Словакия, но той не плаща там осигуровки, а е със здравна осигуровка и се чудя дали ако бебо има такава карта, ще можем да ходим там при някой педиатър на консултации  newsm78.
Ако някой има инфо по въпроса ще съм много благодарна  Praynig

Не съм сигурна, но по скоро не. Тъй като картата покрива само спешни случаи, то тя по скоро не би била валидна. По добре проверете как да zастраховате бебето там. Понякога zастраховките доста се опъват, ако става въпрос zа лекуване и на zаболявания, които и преди пристигането в чуждата страна да били иzвестни.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт