Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 443
 Момичета, тези от вас, които са запознати, нека споделят как и кога се свиква Родителски съвет(РС)? Имахме родителска среща м.г. септември, на която ни уведомиха какъв е съставът на РС, че се търси един член за него, но по "предложение" на директорката сложиха майка, която цитирам : "има опит от предишното си дете". Събират ни пари - не знаем за какво се харчат, материалната база е остаряла - нито се ремонтира, нито се поддържа качествено. Понеже смятаме, че ролята на РС е да "ръчка", ако мога така да се изразя, директорката да свърши нещо за децата - желаещи и за спонсорства, и за лична нематериална помощ има, явно някой не си върши добре работата.
Понеже пиша от името на няколко майки, се изразявам в мн.ч.. Мислим, че първо е редно да свикаме РС и да поискаме отчет къде и за какво се харчат парите, а оттам нататък да помолим за среща с Директорката и да настояваме за подновяване на материалната база, ремонт на оградата, през която влизат бездомни кучета, подмяна на пясъка, в който въпросните животни ровят, а после там играят децата ни.
Дайте идеи, съвети, с които да тръгнем по някаква пътечка, защото все пак става дума за здравето и безопасността на много деца!
Искам само да допълня, че ДГ е на място с много добър потенциал - близо до планината, на чист въздух. Преди години тук са пращани деца с респираторни проблеми и отслабен имунитет.

# 1
 • София
 • Мнения: 4 813
При директора трябва да има списък с имената и телефоните на родителите. Прозвънявате ги и насрочвате среща в удобно за всички време. Обсъждате проблемите и начините за решаването им - доброволна работа, събиране на средства, сигнализиране на отговорни институции и т. н.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 443
А кои са отговорните институции?
Предполагам, че всяко детско заведение си има определен бюджет. Отделно от това всеки месец при заплащането на таксата ни събират "доброволно" по 1лв.. На училището, например, е сменена цялата дограма, а в градината под прозорците духа. А за какво, освен за текущите разходи за храна, отопление, осветление и т.н. се използват останалите средства? И възможно ли е да няма бюджет за подновяване на материалната база, за текущи ремонти...

# 3
 • София
 • Мнения: 4 813
Детските градини са на общинска издръжка. Доколкото знам, не разполагат с автономен бюджет, а получават от общината пари, но за изпълнение на вече спуснат бюджет. С други думи, таксите не са на разположение на директора.
Всяка година се кандидатства в общината за средства за по-малки или по-големи ремонти на сградния фонд. Не всяка година обаче директорите получават положителен отговор и пари.
Родителският съвет би могъл да помогне с предложения към общината, търсене на отговорност за несвършена работа, предложение за сътрудничество с цел подобряване на материалната база и т. н.

Виж, за доброволното левче можете да поискате отчет направо от счетоводителя и/ или директора. Това прави между 100 и 200 лв на месец, не може да не знаете за какво се харчат. Още повече, че нямат законово основание да събират допълнително пари.

# 4
 • София
 • Мнения: 636
При нас от родителския съвет окачват на стената квитанции за платените суми за играчки, тетрадки и т.н. и пишат каква сума още е останала. Не е редно да няма гласност за какво се харчат парите, още по-малко е редно директорката да ви посреща с готово предложение за член на родителския съвет.

# 5
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 652
При директора трябва да има списък с имената и телефоните на родителите. Прозвънявате ги и насрочвате среща в удобно за всички време.

Това е начинът  Peace

# 6
 • Мнения: 9 817
При нас от родителския съвет окачват на стената квитанции за платените суми за играчки, тетрадки и т.н. и пишат каква сума още е останала. Не е редно да няма гласност за какво се харчат парите, още по-малко е редно директорката да ви посреща с готово предложение за член на родителския съвет.

Мерси за съвета! Peace Председател съм на РС в нашата група в ДГ и искам да дам отчет за събраните в началото на учебната година пари, които стоят при мен- какво е купено с тях и колко са останали. Например вчера купих топки по молба на учителките, но как родителите да разберат, че децата им имат нова придобивка.  А иначе квитанциите стоят при учителките, така че всеки може да провери за какво са изхарчени. Родителският съвет не е купувал нищо по своя инициатива. Учителите могат най-добре да преценят от какво се нуждаят децата, защото те работят с тях.

# 7
 • Мнения: 9 990
Когато аз бях касиер на групата, със събраните средства се закупуваха нужни материали, играчки или се поемаха ремонти.След всяко действие аз лично правех разчет на парите с приложени ксерокопия на касови бележки и фактури.На таблото пред вратата.Оригиналите предавах на госпожата, за да може всеки, който иска да свери с оригинала по всяко време.
Относно свикването на съвета-телефоните на всеки един родител трябва да са поидадени в началото на учебната година-прозвънявате и каните всички-и настоящия РС и останалите родители, за да коментирате проблеми в групата.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 443
Благодаря за отговорите! Засега ще опитаме да се съберем на родителски съвет. Подозирам, че ще има желаещи за смяната на състава му. Вероятно ще трябва да се гласува за това.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт