Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 март 2008, 19:55 ч.

Резултати от биохимия и глюкозен профил

  • 4 597
  • 12
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 361
Моля ви за помощ, относно изследванията на баща ми.  Cry Реших ей така, на своя глава да пуснем всичко това, но не съм наясно как точно да тълкувам резултатите и какви мерки да предприемем. Виждам доста неща, които не са в референтни граници, но от там нататък нищо повече не зная. Tired

 01.01 ПКК-8 показателя *
 Профил Виж по-долу
 
 WBC (левкоцити) 6.58 x10^9/L        3.5-10.5
 
 RBC (еритроцити - бр.) 5.13  x10^12/L     жени 3,7-5,3 мъже 4,4-5,9
 
 Hgb (хемоглобин) 157g/L       жени 120-160 мъже 135-180
 
 Hct (хематокрит) 0.459 L/L          жени 0,360-0,480 мъже 0,400-0,530
 
 MCV (ср. обем на еритроцита) 89.4 fL   82-96
 
 MCH (ср. Hbg съдърж. в еритр. ) 30.5pg    27-33
 
 MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.) 341g/ L     300-360
 
 Plt (трoмбоцити) 163x10^9/L    130-360
 
Биохимия  
 
 Забележка : Няма
 
 Име на теста (изследването)
 Резултат
 
 
 01.22Гликиран Хемоглобин (HbA1c) НЕГОТОВ      % 6%
 
 01.12 Глюкоза-3 кратен профил *
 Профил Виж по-долу
 
 Глюкоза първа 11.13 mmol/l от     3.8 до 6.1
 
 Глюкоза втора 9.79 mmol/l 
 
 Глюкоза трета 7.42 mmol/l 
 
 01.13 Креатинин 68.36 mkmol/l        жени 53-96 ; мъже <50год.71-110 мъже>50год.72-127
 
 01.19 Холестерол - общ 6.5 mmol/l   нисък риск до 5,2 умерен риск до 6,5 висок риск > 6,5
 
 01.21 Триглицериди 1.72 mmol/l <1.7
 
 01.24 АсАТ (GOT) 28.5 U/l жени 0-35 мъже 0-40
 
 01.25 АлАТ (GPT) 42.0 U/l жени 0-35 мъже 0-40
 
 01.27 Гама - GT 136.7 U/l жени до 35 мъже до 50
 
 Туморни маркери 
 
 Забележка : Няма
 
 
0.10 PSA 0.468  ng/ml      до 4,0
 

# 1
  • Мнения: 4 700
Хоуп,

определено има проблем със zахарта баЩа ти.  Sad Днес четох, че гликирания хемоглобин е добре да е под 7 %, тук го дават под 6%.
Иzлеzна ли вече реzултатът на баЩа ти?

PSA 0.468  ng/ml      до 4,0  това не zнам какво е, не мога да го коментирам.

холестеролът и триглицеридите , моя мъж е с такива стойности. Лекарите каzват, че всичко е ок, трябва да се следят. С диета се постигат добри реzултати. И Алат е много леко е zавиШен, може да е някаква протичаЩа инфекция. При мен е zавиШен от доста време, 3 лекари съм питала, каzват, че таzи стойност не е проблем. За другите стойности ниЩо не мога да кажа.

# 2
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 823
мдам, с повишена кр. захар е татко ти.
На колко е години? Имате ли диабетик в родата?

# 3
  • Мнения: 2 361
Шани,
 на 56 години е. Нямаме диабетик в рода. На стресова основа е, сигурна съм! Sad

Миле,
това PSA са туморни маркери на простатата. Поне това няма, че ...
За холестерола му купих ябълков пектин. А за черния дроб - ЛИВ 52 на Хималая.
Утре сме на лекар и ще видим какви мерки ще се предприемат за захарта. Малко се поуспокоих, но вчера просто ми се плачеше! Tired

Благодаря ви, момичета! Hug

# 4
  • София
  • Мнения: 1 756
Баща ти е диабетик със сигурност, от холестеролния му профил има нужда от още изследвания  имат значение и други показатели.
Един от ензимите е доста висок, обикновено това се получава при проблеми с жлъчката или прием на алкохол.
Бъбречната му функция е нормална.

Този простатно специфичен антиген е на горна граница, добре е редовно да ходи на уролог и да се пуска изследване периодично, независимо има ли проблеми с ходенето по малка нужда или не.
Успех!

# 5
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 18 823
Имелда - може ли да се каже, че е диабетик, само от един КЗП? Вярно, че е с лоши показатели, но е само един. Може да е ял доста сладко, преди профила, може да е под огромен стрес?
Та искам да кажа, възможно ли е само от един тест (както казах - много лош), да се отсече: той е диабетик?

Още повече, на 56 годишен човек, нямаш фамилна обремененост в тази диагноза?

# 6
  • Мнения: 2 361
Шани,
пропуснала съм да спомена, че татко си прави глюкозен профил преди 5 месеца. Тогава стойностите бяха около 8.
Не е инцидентно определено. Ще изчакам в петък да излезе и грикирания хемоглобин и тогава ще се разбере.
Исках да му пусна и С-пептид, но в нашия град не правят това изследване! Confused
Шани, сигурно е диабет.  Tired Благодаря за съветите! Hug

Имелда, благодаря за коментара! Hug Ще направим допълнителни изследвания на холестерола!

# 7
  • София
  • Мнения: 1 756
Шани, може.
Кръвна захар сутрин на гладно над 7 в две изследвания и след нахранване над 11 дори в едно изследване, е сигурен диабет.
Гликираният хемоглобин има връзка със средната стойност на кръвната захар през последните месеци и дава ориентировъчна информация  - това  е грубо казано. Той не се използава толкова като диагностичен, а главно като белег за ефективността на лечението при диагностицирани диабетици.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 197
Имелда - може ли да се каже, че е диабетик, само от един КЗП? Вярно, че е с лоши показатели, но е само един. Може да е ял доста сладко, преди профила, може да е под огромен стрес?
Та искам да кажа, възможно ли е само от един тест (както казах - много лош), да се отсече: той е диабетик?

Още повече, на 56 годишен човек, нямаш фамилна обремененост в тази диагноза?
Да, може. Стреса може да ти даде единична стойност, но три - не. Първото изследване е на гладно, едва ли е нагънал 5 вафли преди това.
Фамилната обремененост не е доказана причина за диабет.
Със скромния ми 27-годишен опит като диабетик се подписвам под мнението си.
Няма страшно, по всяка вероятност е неинсулинозависим. Като го сложат на подходяща диета и се следи редовно нивото на захарта ще си влезе в нормално русло.

# 9
  • В мечтите
  • Мнения: 2 343
Моята майка си прави 2 поредни месеца изследвания на гюкозата - високи стойности (по-късно ще цитирам точно). Проблемът е там, че не вярвам на лобораторията (половин Козлодуй  би трябвало да са болни от диабет). Сигурно има проблем, но искам всичко да е прецизно направено Close
  bouquetСлед празниците  ще прави нови изследвания в Кандиларов в София.
Въпросът ми е какви точно И да направи? Като тези на Хоуп ли или и нещо допълнително? (на 53г. е, тя страда от тежка мигрена -натровила се е с какви ли не лекарства, зрението и се влоши, нейната майка се разболя от диабет на около 68 години)С-пептид какво показва?
Ако някой ме ориентира ще съм много благодарна.

# 10
  • Мнения: 51
Мира,съветвам те да заведеш майка си в София в лаб.Меддиа на ул."Солунска"№36,там консултират и лекари диабетолози,а и ти гарантирам за изследванията,че ще бъдат много точни.Познавам хората,които работят там и са наистина страхотни професионалисти,освен това имат много научни разработки,свързани с диабета,както и с други ендокринологични заболявания.Успех!

# 11
  • Мнения: 4 700
Мира, нека да направи гликиран хемоглобин. Той покаzва какви са били стойностите на глюкоzата преz последните няколко месеца. А моята майка освен това прави и обременяване с глюкоzа.

Хоуп, как е баЩа ти?

# 12
  • В мечтите
  • Мнения: 2 343
Благодаря ви. Ще направи всичко!

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт