Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 19 март 2008, 11:08 ч.
  • Преглеждания  1 627  Мнения  13  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 2 187
По принцип не обичам много сладки от маслено тесто, всички са ми еднакви на вкус, но тези станаха наистина много вкусни:



Какаови бисквити с ядки

(източник с някои промени: La cuisine végétarienne, изд. Maxi)

500 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
150 гр. пудра захар + още 1 с.л.
15 г.р. ванилена захар
1 щипка сол
1 голямо яйце (разбито) + 1 белтък за спойка
350 гр. масло (студено от хладилник, нарязано на малки парченца)
40 гр. какао на прах (пресято)
1 с.л. прясно мляко или ром
100 гр. ядки (бадеми, орехи, лешници, поотделно или смесени, на парченца), в моя случай само орехи

(това количество продукти е за около 50 бисквити, за мен е твърде много, предпочитам разнообразието пред количеството, и по тази причина намалих продуктите на половина, а яйце просто сложих едно по-малко)

Пресейте в купа брашното с бакпулвера, направете кладенче в средата и изсипете пудрата захар, ванилията, солта и разбитото яйце, разбъркайте много добре. Добавете маслото на парченца и месете до получаване на гладка топка.
Отделете 1/3 от тестото, а в останалите 2/3 добавете какаото, 1 с.л. пудра захар, млякото (или рома) и ядките. Омесете добре и оформете 2-3 не много тънки пръчки, за да се работи по-лесно, сплеснете ги леко.
Останалата 1/3 от тестото разточете върху алуминиево фолио на 2 или съответно 3 правоъгълника с размери, достатъчни да покрият на дължина и ширина каковите пръчки. Намажете правоъгълниците с белтъка, разположете отгоре пръчките и ги загърнете в бялото тесто с помощта на фолиото като притиснете добре ръба, за да не се разтвори. Увийте добре във фолиото и оставете в хладилника няколко часа, може и цяла нощ, важно е тестото да стегне.
Извадете пръчките и ги нарежете на колелца от около 1 см., наредете ги в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене. Печете бисквитите на предварително загрята фурна на 200 градуса от 12 до 15 минути, не ги оставяйте да покафенеят.




Това е, малко е връткава рецептата, но бисквитките изглеждат добре и са прекрасни на вкус, още топли са направо сочни и за мен така са най-хубави. Като постоят стават хрупкави.

Реклама
# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 333
aууу супер изглеждат  Crazy

ще се пробват, ама ме притеснява количеството мазнина Rolling Eyes, толкова много  newsm78, хич не ги ям после, става ми тежко на стомаха....

# 2
  • Мнения: 2 187
aууу супер изглеждат  Crazy

ще се пробват, ама ме притеснява количеството мазнина Rolling Eyes, толкова много  newsm78, хич не ги ям после, става ми тежко на стомаха....

 Joy Ами нормално си е количеството масло като за маслено тесто, но не се усеща и в никакъв случай не стават тежки на вкус.

# 3
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 333
тц, аз усещам.
ще увелича ядките и ще намаля мазнината  Whistling
ще видим кога ще ги изпробвам, изглеждат апетитни за кафе паузата  Crazy

# 4
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
  Наистина много ефектно изглеждат бисквитките!
  Няма ли снимки към рецептата,стъпка по стъпка,така да се каже..... Confused

# 5
  • Мнения: 2 187
  Наистина много ефектно изглеждат бисквитките!
  Няма ли снимки към рецептата,стъпка по стъпка,така да се каже..... Confused

Въобще не се сетих да направя стъпка по стъпка  smile3538

Нищо, следващия път. Simple Smile

# 6
  • София
  • Мнения: 3 266
МММ. вкусно ми изглеждат, може да ги направя покрай наближаващите празници.

# 7
  • Мнения: 1 486
Интересно ми изглеждат,ще ги пробвам!

# 8
  • Sofia
  • Мнения: 7 160


Въобще не се сетих да направя стъпка по стъпка  smile3538

Нищо, следващия път. Simple Smile
  Страхотно ще е!Че нещо  само от думи не разбирам.... Confused

# 9
  • Мнения: 2 187
Направих едни бисквитки, които са доста по-лесни и с по-малко продукти, да взема и тях да споделя. Е, на вид и на вкус са доста далеч от тези, които са обект на темата, но когато няма време и тези стават.
(Не че няма хубави бисквити по магазините, но нищо не може да се сравни с вкуса на току-що изпечена бисквитка. А за аромата да не говорим. Grinning)


Плочки с шоколад и лешници
(Източник: Recettes marocaines)

250 гр. брашно
100 гр. масло
25 гр. лешници на парченца (аз сложих бадеми)
25 гр. шоколад на парченца
3 с.л. прясно мляко
1 с.л. мед
150 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол


Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Маслото се разбива със захарта, добавят се млякото и меда, лешниците и шоколада, а после и брашното. Омесва се всичко добре на тесто, оформя се на пръчка, завива се в домакинско фолио и се оставя поне 30 минути в хладилника да се стегне. Вади се, нарязва се на кръгчета с дебелина около 1 см., пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути. Аз вместо кръгчета се опитах да оформя правоъгълници за разнообразие, но те при печенето се деформираха малко.

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 256
Котка, завладяваш ме с тези рецепти......

# 11
  • ~*iN a FaIrYtaLe*~
  • Мнения: 407
Дали ще се получи добре, ако маслото се замени с маргарин?! Thinking

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 7 160
Дали ще се получи добре, ако маслото се замени с маргарин?! Thinking
  100% да!
   Но нека авторката каже! Grinning

# 13
  • Мнения: 2 187
Котка, завладяваш ме с тези рецепти......

 Heart Eyes това е страхотен комплимент! Благодаря ти!

Дали ще се получи добре, ако маслото се замени с маргарин?! Thinking

Да, разбира се, дори ще станат по-мекички. С маслото стават по-хрупкави и твърди като изстинат.  Peace

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт