Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 66 отговора


Мнения: 2 187

Лесен шоколадов фъдж
(източник: Joy of Baking)


150 гр. печени и обелени лешници, нарязани на едро (може и орехи) – аз даже цели ги сложих, не пречат при рязането после

396 гр. подсладено кондензирано мляко – тук се продава само Dutch Lady, опаковката е от 397 гр., така че за 1 грам хич не му придирях

452 гр. натурален шоколад на парчета (тези безумни грамове се получават заради паундите, но мисля, че и 450 гр. да се сложат за по-лесно, няма да е фатално)

28 гр. (2 с.л.) безсолно масло

2 ч.л. есенция ванилия


Покрийте дъното и стените на форма 20х20х5 см. с алуминиево фолио. Смесете кондензираното мляко, шоколада и маслото в огнеупорен съд и поставете над съд с кипяща вода. Разтопете така шоколадовата смес като бъркате често, за да не загрее сместа твърде много, защото така може фъджът да стане зърнест. Бъркайте докато се получи гладка маса (доста гъста). Махнете от огъня и прибавете ванилията и ядките. Изсипете сместа в приготвената форма и изравнете с шпатула. Изчакайте да изстине на стайна температура и извадете от формата като повдигнете краищата на алуминиевото фолио. Нарежете на парчета с остър нож и съхранявайте в хладилник няколко дни или във фризер няколко месеца. Оставете да се размрази за час-два преди употреба.

При мен какво се получи: въобще не бях обърнала внимание на размера на формата в рецептата (аз и нямам толкова малка) и съответно ми се получи много тънък слой, а не както на снимката в сайта, така че когато изстина и се втвърди, го навих на руло с повдигане на фолиото. Оставих го час-два в хладилника, след което го нарязах на филийки и го замразих в кутия.

Докато го правех по едно време си помислих дали не си губя времето и продуктите, защото в крайна сметка натурален шоколад + мляко + ядки какво дава? Млечен шоколад с лешници. Но в крайна сметка резултатът беше интересен – има много приятна, леко дъвчаща консистенция, предполагам заради кондензираното мляко, и не съжалявам, че го направих.


« Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 01:56 от Котка »
Цитирай


Мнения: 2 187
Неясно защо, но в заведенията вместо истински горещ шоколад сервират нещо като мляко с какао, което въобще не удовлетворява копнежа в шоколадената ми душа. Повече от логично е, че горещ шоколад се приготвя с .... шоколад. Има много рецепти с различни пропорции, но като че ли най-добре отговаря на вкуса ми една рецепта, която открих във френско списание, Femme Actuelle, надявам се и на вас да ви хареса, ето я:


Горещ шоколад
основна рецепта за 6 чаши от 200 мл.
(за мен това количество е твърде голямо, трима сме, затова приготвям с половината от посочените количества продукти, но давам все пак рецептата както си е)

250 гр. шоколад (натурален, но не прекалено, със съдържание на какао от 60-65%)
500 мл. прясно мляко
500 мл. течна сметана
(неподсладена, по възможност млечна, а не растителна)
2 с.л. захар


Начупете шоколада на парченца и го стопете на водна баня, на бавен огън или в микровълновата, както ви е удобно, но без да му добавяте вода, за да не стане зърнест. Кипнете млякото със сметаната и захарта. Налейте 1/3 от течността при шоколада и разбъркайте в кръг. Изсипете на още 2 пъти останалата част от млякото като всеки път разбърквате добре. Продължете да бъркате на котлона няколко минути и веднага разпределете горещия шоколад в чаши.




Така, това е основната рецепта. Оттук нататък може да се добавят по желание най-различни екстри – канела, какао, сварено кафе, бита сметана отгоре, дори суров жълтък (в последния случай шоколадът се връща на котлона да се загрее отново, но без да кипва). По креолски маниер горещият шоколад може да се посипе при сервиране с печени неосолени фъстъци. Ако искате да има аромат на портокал, използвайте шоколад с такава плънка. Въобще, вариации безброй.

Пробвайте и ви уверявам, че никога вече няма да се задоволите с по-малко от това!  Very Happy
Цитирай


Мнения: 2 187
Маслен сладкиш с шоколад и ядки
(източник: Joy of baking)

½ ч.ч. (113 гр.) масло на стайна температура
¼ ч.ч. (50 гр.) бяла кристална захар
½ ч.л. течна ванилия
1 ч.ч. (140 гр.) брашно
2 с.л. (15 гр.) царевично нишесте
(или оризово / царевично брашно)
щипка сол
80 гр. печени ядки на парченца
(орехи, лешници, бадеми, поотделно или смесени)
35 гр. шоколад на парченца (натурален, млечен или бял)


Разбийте с миксер или на ръка маслото със захарта, добавете ванилията. В отделна купа смесете брашното, нишестето и солта. Добавете сухата смес към маслото и разбийте добре. Направете в тавичка кръг от тестото с диаметър от 21 см. (аз направо използвах кръгла форма) и разпределете отгоре ядките и шоколада като ги притискате леко в тестото. Печете 20 – 25 минути в предварително загрята на 190º фурна.



Цитирай


Мнения: 2 187
Шоколадови трюфели
(източник: Joy of baking)


227 гр. шоколад (натурален) - в рецептата са дадени варианти с различни видове натурален шоколад, със съдържание на какао от ок. 35% до 65-70%.

180 мл. течна сметана за разбиване (сладкарска) - за съжаление у нас продават предимно растителните, които са с ниска масленост, най-добрата, която се намира и се доближава най-много до идеята е на Президент.

28 гр. масло - 2 с.л. (безсолно)

2 с.л. алкохол – коняк, бренди, ром, кирш, бърбън и т.н. (по желание)

За овалване на трюфелите – какао, пудра захар, печени и начупени ядки, кокосови стърготини, настърган шоколад...

Начупете шоколада на парчета и го поставете в средно голям огнеупорен съд. В друг съд сложете сметаната и маслото и загрейте на котлона на средна температура. В момента, в който сместа заври, залейте с нея шоколада. Оставете да престои 5 минути, след което разбъркайте до получаване на гладка смес.
Поставете в хладилника за няколко часа, за да се стегне, най-добре цяла нощ.
За оформяне на трюфелите – пригответе си в различни съдове продуктите за овалване на трюфелите. Извадете сместа от хладилника и веднага започнете да оформяте малки топчета, после ги покрийте равномерно с какао, пудра захар, ядки и т.н.

Могат да се замразят, а размразяването е лесно, оставят се за не повече от час на стайна температура. Аз бях замразила по-голямо количество по Коледа, ето ги в замразен вид Smile:





Последните ги изядохме преди две седмици горе-долу, вкусът си беше непроменен.
Цитирай


Мнения: 2 187
Ориенталски компот
(източник: Cuisine végétarienne, издателство Maxi)

200 гр. сушени сливи
200 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени смокини
100 гр. стафиди
100 гр. бадеми (сурови и обелени)
1 ч.л. канела
½ ч.л. мускатово орехче
100 гр. кафява захар
1 с.л. розова вода
Настърганата кора и сокът от един портокал



Махнете костилките на сливите и ги нарежете на едро.
Нарежете кайсиите на две, а смокините на четири.
Сложете всички плодове с ядките в голяма купа, после добавете всички други съставки и разбъркайте добре. Залейте със студена вода колкото да покрие сместта.
Покрийте и оставете да кисне на хладно (в хладилник, например) поне 24 часа, а още по-добре 48 часа. Разбърквайте добре 2 пъти на ден.
След един ден течността се е сгъстила като сироп. Ако искате да е по-течно, преди сервиране разредете с портокалов сок. 




 


 
Цитирай


Мнения: 2 187
Нещо малко по-сложно за изпълнение за любителите на МНОГО сладкото.

Браунис с карамел и орехи
(източник: Joy of Baking, Turtle Brownies)

За браунис:
90 гр. натурален шоколад
170 гр. масло на парченца
3 големи яйца
105 гр. кафява захар (светла)
200 гр. бяла кристална захар
1 ½ ч.л. есенция ванилия
90 гр. брашно
щипка сол

Разтопете на водна баня шоколада с маслото. Разбийте добре с миксер яйцата с двата вида захар. Добавете ванилията и след това шоколадовата смес. При непрестанно разбиване на ниска степен добавете брашното и солта. Изпечете сместа в правоъгълна тавичка (горе-долу 23 х 33 см.) за около 20 минути в предварително загрята на 180º фурна. Не трябва да се изпича прекалено много, повърхността трябва да е съвсем леко твърда. Извадете от фурната и оставете да изстине.


За карамелена заливка:
280 гр. карамелени бонбони (аз купих 3 опаковки по 90 гр., не помня марката обаче)
120 мл. течна сметана
200 гр. орехи на половинки
Разтопете бонбоните със сметаната на ниска степен като разбърквате често до получаване на гладка смес. Махнете от котлона и добавете орехите, разбъркайте добре, за да се покрият всички орехи с карамел. Разпределете равномерно сместта върху изпечените браунис. Оставете в хладилник да се стегне.


За ганаш:
55 гр. шоколад (може и млечен)
60 мл. течна сметана

Начупете шоколада на парченца в подходящ съд. Загрейте до завиране сметаната на котлона или в микровълновата. Веднага изсипете върху шоколада и оставете 5 минути. Разбъркайте добре. С помощта на вилица разпределете на зиг-заг ганаша върху охладените браунис. Нарежете с остър нож на правоъгълни парчета.





Могат да се съхраняват в хладилник от 7 до 10 дни или замразени във фризера за по-дълго време. Аз замразих една част и мога да кажа, че се размразяват много бързо, за половин час са готови.


НАИСТИНА стават твърде сладки, но аз ползвах подсладена сметана там където има в рецептата, може би с готварска ще бъде по-балансиран вкусът откъм сладко. Но така или иначе съчетанието на шоколад, карамел, ядки и сметана, все най-любими неща, е просто убийствено.
Цитирай


Мнения: 2 187
Какаови бисквити с ядки
(източник с някои промени: La cuisine végétarienne, изд. Maxi)

500 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
150 гр. пудра захар + още 1 с.л.
15 г.р. ванилена захар
1 щипка сол
1 голямо яйце (разбито) + 1 белтък за спойка

350 гр. масло (студено от хладилник, нарязано на малки парченца)
40 гр. какао на прах (пресято)
1 с.л. прясно мляко или ром
100 гр. ядки
(бадеми, орехи, лешници, поотделно или смесени, на парченца), в моя случай само орехи

(това количество продукти е за около 50 бисквити, за мен е твърде много, предпочитам разнообразието пред количеството, и по тази причина намалих продуктите на половина, а яйце просто сложих едно по-малко)

Пресейте в купа брашното с бакпулвера, направете кладенче в средата и изсипете пудрата захар, ванилията, солта и разбитото яйце, разбъркайте много добре. Добавете маслото на парченца и месете до получаване на гладка топка.
Отделете 1/3 от тестото, а в останалите 2/3 добавете какаото, 1 с.л. пудра захар, млякото (или рома) и ядките. Омесете добре и оформете 2-3 не много тънки пръчки, за да се работи по-лесно, сплеснете ги леко.
Останалата 1/3 от тестото разточете върху алуминиево фолио на 2 или съответно 3 правоъгълника с размери, достатъчни да покрият на дължина и ширина каковите пръчки. Намажете правоъгълниците с белтъка, разположете отгоре пръчките и ги загърнете в бялото тесто с помощта на фолиото като притиснете добре ръба, за да не се разтвори. Увийте добре във фолиото и оставете в хладилника няколко часа, може и цяла нощ, важно е тестото да стегне.
Извадете пръчките и ги нарежете на колелца от около 1 см., наредете ги в намаслена тавичка или покрита с хартия за печене. Печете бисквитите на предварително загрята фурна на 200 градуса от 12 до 15 минути, не ги оставяйте да покафенеят.

Докато са топли са направо сочни, а като изстинат стават хрупкави. Ако държите да останат такива, съхранявайте ги в добре затворена кутия.

Перфектни са като дойде време за кафе Very Happy:

« Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 16:16 от Котка »
Цитирай


Мнения: 2 187
Маслен сладкиш с карамел и шоколад
(източник: Joy of Baking, Millionaire’s Shortbread Bars)

Маслено тесто за основа:
170 гр. масло на стайна температура
50 гр. кристална бяла захар
(аз в момента имах само кафява, съответно тестото стана по-тъмно и с кафяви гранули от захарта)
½ ч.л. есенция ванилия
210 гр. брашно
щипка сол

Разбийте с миксер маслото със захарта до получаване на гладка и пухкава маса. Добавете ванилията, а след това брашното и солта и разбийте кратко до смесване на всички съставки. Разстелете тестото в квадратна тавичка (23 х 23 см., аз нямам такава и ползвах продълговата форма за кекс, но така се получи по-дебел слой). Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 180º фурна. Трябва да се получи светло златиста коричка. Оставете да изстине.

Карамелен пълнеж:
1 малка кутийка подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
Това мляко трябва да се сгъсти, за което има няколко начина. Давам този, по който го направих аз: съдържанието на кутията кондензирано мляко се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре. Разпределете карамела върху основата и оставете да изстине.
(има още два начина за сгъстяване на кондензирано мляко, разисквахме ги надълго и нашироко в темата на Taneto за Пай Банофи, вижте там, ако този начин не ви харесва)

Шоколадов кувертюр:
170 гр. натурален шоколад с повече ило по-малко какао, според вкуса ви
½ ч.л. масло

Разтопете шоколада с маслото в микровълновата или на водна баня. Разпределете равномерно върху карамела и изчакайте да изстине. Съхранявайте в хладилник, но извадете поне 15 минути преди употреба, за да може шоколадът да омекне, иначе се реже трудно.




Аз правих този сладкиш по коледните празници и въпреки, че имаше поне още 10 сладки неща за ядене, както се вижда и на снимката, с чиста съвест заявавам, че този беше най-вкусен (поне за мен), макар и с не най-представителен вид Smile.
Цитирай


Мнения: 2 187
Грейпфрут със синьо сирене
(импровизация на тема)





Грейпфрутът се разрязва на две половини напречно и се издълбава добре, махат се ципите и вътрешността се нарязва. Синьо сирене се намачква с вилица и се добавя течна сметана, за да добие по-лека консистенция, смесва се с грейпфрута. Ядки вървят също добре, в случая имах бадеми, вътре сложих нарязани на дребно, а отгоре половинки за украса. Копър .... и това е. Търпи доста импровизации.
Може да се яде с вилица, с коктейлна лъжичка, да се маже на препечена филийка.
 
Цитирай


Мнения: 2 187
Авокадо със скариди и чеснов сос
(пак импровизация на тема Very Happy)

Имах само 15 минути, за да спретна някакво предястие, което да изглежда що-годе празнично за 8 март и по пътя на най-малкото съпротивление се получи това с наличните към момента продукти:





Авокадото разрязах на две, махнах костилката. Ако е меко, може да се остави с кората, за да се яде с коктейлна лъжичка. Моето беше по-твърдо и съответно го обелих, за да се яде с нож и вилица. Скаридите бяха варени и замразени, така че само ги размразих. Една част нарязах и смесих с готов чеснов сос (някакъв на Remia беше моят), оставих няколко за украса. Авокадото напълних със соса, украсих със скаридите и резени лимон (в случая зелен). Поръсих с черен пипер, у нас много се тачи, но с бял щеше да е по-дискретно Smile. Това е.
Цитирай


Мнения: 2 187
Суфлета с карфиол и броколи
(източник: Cuisine végétarienne, издателство Maxi)

350 гр. карфиол
350 гр. броколи
55 гр. краве масло
55 гр. царевично нишесте
450 мл. мляко
55 гр. настърган ементал (гауда, едам, нашенски кашкавал)
1 яйце
щипка индийско орехче
сол и черен пипер


Разделете карфиола и броколито на цветчета и ги сварете за кратко във вряща подсолена вода или на пара за 7 до 10 минути (трябва да останат хрупкави).
Разтопете на котлона маслото, махнете от огъня, добавете малко по малко нишестето и като бъркате непрекъснато добавете прясното мляко. Трябва да се получи гладък и хомогенен сос бешамел. Върнете съда на котлона и бъркайте соса докато се сгъсти, като кипне го махнете.
Оставете соса да изстине, след което сложете в него настъргания кашкавал и разбития жълтък на яйцето. Отделно разбийте белтъка на твърд сняг и добавете с леко разбъркване към бешамела.
Разпределете поравно от карфиола и броколито в 6 формички, поръсете ги с подправките. Залейте ги със соса като ръзбъркате добре.
Печете в предварително загрята на 190º фурна около 35 минути до получаване на златиста коричка (моите са доста препечени, но аз суфлетата и въобще повечето неща така ги обичам Embarassed, по принцип трябва да са по-светли).
Сервирайте топли.




Много ме е яд, че забравих да ги снимам отвътре, ефектно изглеждат с двата зеленчука, но нищо, другия път....


Това количество е за 6 по-големи формички, аз имам само 4 малки, така че ги правих с два пъти по-малко продукти. Предполагам, че не е проблем, ако нямате формички, да ползвате тавичка или форма за кекс.
 
Цитирай


Мнения: 2 187
Терин с три зеленчука
(източник: списание Femme Actuelle, рецепти за диетата на Карл Лагерфелд)

карфиол
моркови
зелен фасул (аз сложих броколи, за да има и зелен цвят)
3 яйчени белтъка
сол, черен пипер, други подправки на вкус


Зеленчуците се сваряват поотделно и се пасират. Към всеки се добавя по един белтък и подправки на вкус. Реди се на пластове в намазана с масло продълговата форма. Пече се около 45 минути на водна баня в предварително загрята на 190 градуса фурна.





Много подходящо по време на диета, нисковъглехидратна, например, но която все пак допуска употреба на зеленчуци. Иначе става за предястие или за гарнитура на някое по-съществено ястие. Smile
Цитирай


Мнения: 2 187
Сладкиш „Савската царица”
(източник: списание Femme Actuelle, оригинално име La reine de Saba)

Рецептата е за двама, т.е. доста малко количество. Може да се изпече в 2 малки формички (за мъфини или крем – карамел), за да стане по-дебел блатът. Аз използвах уж малка форма (18 см.), но пак стана доста тънък.

За блата:
65 гр. натурален шоколад
2 яйца
50 гр. пудра захар
60 гр. масло
1 с.л. млени бадеми
1 с.л. царевично брашно
щипка сол


За пълнеж:
100 мл. течна сметана
1 с.л. кристална захар
няколко листенца прясна мента


Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и пудрата захар. Оставете да се охлажда. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците заедно с бадемите и царевичното нишесте добавете във вече охладения шоколад. Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол и внимателно ги разбъркайте с другата смес. Изпечете в намаслена форма или формички за около 12 минути в предварително загрята на 180º фурна. Оставете да изстине.
Разбийте сметаната със захарта и нарязаните на дребно листенца мента.
При печене блатът се издува, но като изстине спада и се образува лека вдлъбнатина, която напълвате със сметаната, украсявате с цели листенца мента. От себе си добавих и настърган шоколад за украса.





Нищо кой знае какво, но ментата придава много приятен свеж вкус на целия сладкиш. Предполагам, че и без нея може, но няма да е същото.
« Последна редакция: вт, 25 мар 2008, 15:21 от Котка »
Цитирай


Мнения: 2 187
Кюфтета по марокански
(източник: Recettes marocaines, с благодарности на marsy за линка)

400 гр. кайма (телешка)
½ ч.ч. фина леща
½ ч.ч. ориз (кръгъл)
3 с.л. кетчуп
1 яйце
2 с.л. галета
½ ч.ч. магданоз
сол, черен пипер, червен пипер на вкус


за соса:
зехтин
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 домат
1 с.л. доматено пюре
магданоз за поръсване


Смесете всички продукти за каймата и оформете не много големи кюфтета.
Задушете чесъна и лука (нарязани) в дълбока тенджера със зехтина (2-3 с.л. сложих аз) и малко водичка (избягвам да запържвам), добавете 1 ч.ч. вода, домата, нарязан на парченца и накрая доматеното пюре. Разбъркайте добре, сложете подправки (сол, черен и червен пипер, тук аз сложих малко лют) на вкус, добавете кюфтетата, разбъркайте пак (внимателно), оставете да заври и след това покрийте с капак и оставете да се задушават на средно силен огън поне 30 минути. От време на време добавяйте по малко вода, защото оризът и лещата поемат доста. Ако е необходимо, добавете и още подправки (аз сложих и още доматено пюре).
Сервирайте кюфтетата поръсени с магданоз. 



Пише да се сервират с прясно изпечени хлебчета или гарнитура от варен ориз, аз предпочетох хлебчетата.
Станаха малко „рошави” заради ориза, но иначе много вкусни. Дори аз ги оцених, въпреки че по принцип не обичам нищо от кайма.
Цитирай


Мнения: 2 187
Сочен цитрусов сладкиш
(източник: Joy of Baking, Clementine Torte)

Уникален (поне за мен) на вкус сладкиш с интересен състав (няма нито брашно, нито масло).

4-6 клементини (за който си има Mr. Green) или около ½ кг., аз сложих 2 портокала и 3 мандарини (по принцип клементината е кръстоска от горчив портокал и мандарина)
6 големи яйца
1 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. кристална захар
250 гр. бадемово брашно или млени бадеми
(аз си смлях съответното количество бадеми)


Измийте много добре цитрусите (кората ще се яде!), сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода. Когато заврят, намалете огъня и ги оставете да къкрят около 2 часа. След това ги отцедете и ги оставете да изстинат напълно.
Разрежете ги на половини и внимателно махнете семките, ако има такива. Сложете ги в кухненския робот (с кората и всичко), добавете яйцата и разбийте много добре. Аз нямам голям кухненски робот, но ги мелих в блендера горе-долу по 1 цитрус с 1 яйце, въпросът е всичко да се смели добре. Добавете и ванилията.
Отделно смесете захарта с млените бадеми и бакпулвера, добавете към сместта с плодовете и яйцата и разбъркайте добре.
Излейте в намаслена откопчаваща се форма с диаметър 23 см. (аз ползвах 26 см., пак стана доста висок) и печете от 45 минути до 1 час в предварително загрята на 190º фурна. Можете да проверявате с клечка за зъби дали сладкишът е изпечен. Оставете напълно да изстине и чак тогава извадете от формата.
Добре е да може да го оставите някой и друг ден да отлежава, за да влязат в хармония различните вкусове. Аз го оставих 2 дни.





Наистина нещо качествено ново за мен като вкус и консистенция – сладкишът е сочен, да не кажа влажен и с много наситен вкус. Пробвахме да го хапваме с кафето – не става, бият се. Според мен е идеален като десерт след пикантни и тежки ястия, защото е подчертано свеж и оставя много приятен портокалов послевкус.  Smile
« Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 01:47 от Котка »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 66 отговора