Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 19 март 2008, 15:34 ч.
  • Преглеждания  69 734  Мнения  66  Онлайн  1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 187
Точно в разгара на сезона - два вкусни сладкиша с круши


Сладкиш с круши, шоколад и лешници
(източник: BBC Good Food)

100 гр. лешници
140 гр. брашно
(от това, което е с набухвател, ако ли не – добавете 1 ч.л. бакпулвер)
175 гр. масло
140 гр. захар
2 яйца
(големи)
5 малки круши (аз сложих 2 много големи)
50 гр. натурален шоколад на парченца
2 с.л. кайсиево сладко за отгоре
(по желание, аз не сложих)

Смелете добре лешниците в кухнески робот или блендер. Добавете брашното и разбъркайте кратко. Добавете маслото и разбийте до получаване на трохи. Сложете захарта и яйцето и пак разбъркайте кратко.
Нарежете на парченца половината круши и шоколада и леко ги разбъркайте в горната смес. Изсипете в тавичка и заравнете. Отгоре наредете осналата част от крушите, нарязана на парчета по желание (аз ги нарязах на по-едро, а не ги и обелих, така ми харесва), притиснете ги леко, за да потънат в сместа.
Изпечете около 50 – 60 минути в предварително загрята на 160º фурна.
Извадете, оставете да изстине и намажете с леко затопленото сладко (аз този момент го пропуснах).
Комбинацията от круши, лешници и шоколад е просто прекрасна!  Laughing





Сладкиш с круши и хрупкав топинг
(т.нар. streusel, рецептата е от Joy of Baking и в оригинал е с ябълки, но аз имах повече круши и заместих ябълките с тях)

за топинга
70 гр. брашно
½ ч.л. канела
40 гр. масло
(студено)
20 гр. лешници начупени (аз сложих бадеми)

за тестото
140 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
56 гр. масло
(на стайна температура)
100 гр. захар
1 яйце
(голямо)
½ ч.л. ванилия
80 мл. прясно мляко


2 големи ябълки или круши


Разбъркайте продуктите за топинга с вилица, след това намачкайте, накрая може да разтъркате между пръстите, за да се получат трохи. Оставете настрани (аз лично – в хладилника).
Смесете на сухо брашното с бакпулвера и солта. Разбийте добре маслото с миксер, добавете захарта и продължете биенето до получаване на кремообразна смес. Добавете яйцето и ванилията, разбийте. Сипвайте по малко от брашняната смес и млякото, докато и двете свършат. Разбъркайте кратко, просто да се смесят продуктите.
Изсипете в намазнена тавичка (не много голяма – 20 см. в диаметър), наредете отгоре ябълките (крушите), нарязани не много дребно. Най-отгоре посипете с трохите на топинга.
Печете около 45 – 50 минути в предварително загрята на 180º фурна.
Много обичам всички сладкиши с този вид топинг!  Laughing



Реклама
# 46
  • Мнения: 2 187
Сладкиш с кокос и шоколад
(източник: Cuisines d’Afrique, рецептата е от Кот д’Ивоар Simple Smile)

2 яйца
100 гр. захар
150 мл. прясно мляко
50 мл. ром
(или добавете още 50 мл. към горното количество мляко, но няма да е толкова ароматно)
3 с.л. олио (според мен носи на още 1 – 2)
150 гр. брашно
1 бакпулвер
150 гр. кокосови стърготини
100 гр. парченца шоколад
(или 1 шоколад начупен, моята техника по принцип е през всичките опаковки да го удрям с чукчето за месо докато се натроши добре, но в случая имах шоколад на капки)
Не пише изрично, но аз отгоре посипах с пудра захар и още малко кокос.

Загрейте фурната на 190º.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване, добавете течните компоненти (млякото, рома и олиото), разбъркайте. Добавете брашното с бакпулвера и разбъркайте до гладка смес. Накрая добавете кокоса и шоколадовите парченца и пак разбъркайте.
Изсипете сместа в кексова форма или тавичка, сложете във фурната и намалете фурната до 150 – 160º, печете около 50 минути (при мен, явно ми е по-силничка фурната, за 45 минути беше преготов, 40 минути според мен щяха да са му идеални). Важното е да не стане твърде сух.

Много приятен и ароматен сладкиш, идеален за кафето! Peace



Последна редакция: пт, 19 сеп 2008, 17:10 от Котка

# 47
  • Мнения: 2 187
Словенски бухтелини
(източник: Le pétrin, нямам представа как ще се произнесе това на български buhteljni, но бухтелини много ми допадна как звучи и така си ги кръстих)

(за 16 бухтелини)

500 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
2 яйца
20 гр. свежа мая или 2,5 ч.л. суха
(аз сложих суха)
1 ч.л. сол
50 гр. захар
(аз сложих 100 гр. Mr. Green)
100 гр. масло

за пълнеж
сладко или конфитюр, пресни плодове, сушени плодове, шоколад или локум (аз сложих кайсиево сладко, смесено със стафиди)

за отгоре
пудра захар


Добре е всички продукти да са на стайна температура.
Пресейте брашното, направете кладенче в средата и сложете там маята, добавете 50 мл. мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. от брашното. Оставете така 10 минути да втаса. Добавете яйцата, останалото мляко, останалата захар и солта. Разбъркайте сместа и омесете добре докато се получи гладка топка. Тогава добавете размекнатото масло и продължете месенето (пише около 10 минути, аз не знам и 5 дали го месих). Тестото става гладко и еластично и се отделя от стените на съда. Покрийте и оставете да втаса около час и половина (моята кухня е бокс и доста топла – 1 час).
Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, разточете го на провъгълник 32 Х 32 см. (става и без точене, а с разплескване с ръце, тестото е много податливо на обработка, аз се принудих така да направя, защото чак когато стигнах до този етап се сетих, че си счупих точилката и в момента нямам такава), нарежете на квадрати 8 Х 8 см. (обикновено тези неща ги правя на око, но в случая най-старателно мерих с една линия на сина ми, станаха наистина равни по размер). В средата на квадрата сложете от избрания пълнеж – 1 препълнена ч.л. сладко, например (аз както винаги съм на принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече - та сложих 2 и съответно се вижда на снимката, че тук-там прелива пълнеж), блокче шоколад и т.н.
Повдигнете нагоре четирите края на квадрата и ги защипете в центъра и по ръбовете, за да се получи пакетче. Наредете пакетчетата в намаслена тава (квадратна или правоъгълна ще е по-удобно) на около 1-2 см. едно от друго и ги оставете да втасат отново докато изпълнят тавата и се залепят едно за друго.
Печете в предварително загрята на 180º фурна около 20 – 25 минути (ако започнат рано да загарят, покрийте ги с фолио).
При сервиране поръсете с пудра захар.




Рецептата като цяло НЕ е за любители на много сладко, няма и как при това количество захар, тук основната сладост идва от пълнежа и от пудрата захар отгоре. Аз хем сложих 100 гр. захар, но пак не ми беше достатъчно. Обаче децата страшно ги харесаха и ги ометоха за нула време.

Последна редакция: нд, 21 сеп 2008, 16:50 от Котка

# 48
  • Мнения: 2 187
Две рецепти с козе сирене (така са си рецептите в оригинал, а аз по стечение на обстоятелствата имам голямо количество козе сирене, но може да се използва и друго сирене, разбира се)


Банички „Кози рогчета”
(източник: списание За жената)

за 10 банички
20 кори
400 гр. козе сирене
(може и друго, но вече няма да са кози рогчетата Mr. Green)
1 кофичка кисело мляко
5 яйца
масло за намазване на тавата и на баничките


Смесват се разбитите яйца, киселото мляко и сиренето.
Корите се взимат две по две, горната се намазва обилно с плънка и се завива на руло. След това се прегъва на две, а двата края се събират, за да се получи триъгълник. Поставя се в тавата (намаслена). Така се продължава докато свършат корите и се получат 10 банички. Оставя се малко плънка, с която се запълват дупките в триъгълниците.
Баничките се намазват леко с размекнато или разтопено масло. Слагат се в студената фурна и тогава се включва на 200º. Пише, че така при постепенното затопляне корите поемали влага от плънката и не оставали сухи. Склонна съм да се съглася. Пече се около 40 минути или до получаване на златиста коричка.







Бухтички с козе сирене
(източник: Cuisines d’Afrique, смешно и мило ми стана като прочетох, че една сенегалка има същите проблеми като моите, оказала се е с доста козе сирене, та рецептата е нейна)

козе сирене
100 гр. брашно
1 яйце + 1 жълтък
1 ч.л. бакпулвер
150 мл. прясно мляко
½ ч.л. кимион
2 с.л. зелени подправки
(каквито имате - зелен лук, магданоз, кориандър, копър)

олио за пържене

Смесете пресятото брашно с бакпулвера, яйцето и жълтъка, след това малко по малко с разбъркване добавете млякото, накрая добавете подправките.
Сложете олиото да се загрява, междувременно нарежете сиренето на кубчета, потапяйте ги в тестото и ги пускайте в олиото да се пържат до златисто.
Отцедете ги върху хартия, сервирайте със салата.
Много са вкусни. Crazy



Последна редакция: пт, 10 окт 2008, 01:57 от Котка

# 49
  • Мнения: 2 187
Докато още им е сезон – ето едно пълно меню с круши (на принципа на прасковеното  Mr. Green)

Огретен от круши с рокфор
(източник: списание Femme Actuelle)

4 круши
150 гр. рокфор
(или друго синьо сирене)
150 гр. шунка
сокът от 1 лимон
250 мл. готварска сметана
3 яйца
40 гр. масло
черен пипер


(аз правих всичко наполовина за малка тавичка)

Нарежете крушите на филийки, поръсете ги с лимоновия сок и ги задушете на тиган с около 30 гр. масло.
Нарежете шунката на кубчета. Намачкайте с вилица синьото сирене, разбъркайте го с яйцата, сметаната и с отделилите се при задушаването на крушите сокове. Добавете черен пипер на вкус.
С останалото масло намажете тавичката, наредете половината круши, поръсете с кубчетата шунка, залейте с яйчената смес и най-отгоре наредете другата половина круши.
Запечете за около 15 минути в предварително загрята на 210º фурна.
Чудесно предястие. Peace






Пържоли с лук и круши
(импровизация)

за двама души

4 тънки свински пържолки
1 круша
1 голяма глава лук
1 с.л. синьо сирене
1 ч.л. масло
подправки на вкус
(сол, черен пипер, подправка за скара, ако ползвате, зелени подправки) – аз сложих сол, черен пипер и прясна мащерка

Подправете пържолките с предпочитаните от вас подправки и ги оставете да поемат поне половин час.
Намачкайте синьото сирене и го разбъркайте с омекналото масло и малко мащерка за аромат, оставете в хладилника.
Нарежете крушата по дължина, а лука на кръгчета. Почистете семенната част на крушата.
Загрейте грил-тиган, намазан със зехтин. Опечете пържолите по няколко минути на страна до пълна готовност.
Извадете ги и запечете в същия тиган лука и крушите.
Наредете в чиния за сервиране пържолите, лука и крушите. Върху все още топлите круши сложете по малко от сместа със синьо сирене.
Сервирайте веднага.






За десерт има доста варианти, по-горе има няколко рецепти, а тук мога да предложа нещо по-леко (е, относително Grinning)

Мус от круши
(източник.... трудно ми е да посоча, има я в толкова много френскоезични сайтове и блогове, че май е станала обща)

4 круши
2 яйца
70 гр. захар
35 гр. брашно


Почистете крушите и ги смелете на пюре.
Разделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците с крушите, брашното и половината захар. Сложете сместа в тенджерка на слаб огън и бъркайте докато се посгъсти. Махнете от огъня и оставете да изстине.
Разбийте белтъците на твърд сняг, към края добавете малко по малко останалата захар. Смесете внимателно с изстиналите круши.
Разпределете в купички, украсете по желание. Аз в случая съм сложила кръгчета круша и парченца шоколад.

# 50
  • Мнения: 2 187
Докато още има прасковки, предлагам два бързи и съвсем непретенциозни сладкиша   Simple Smile


Сладкиш с праскови
(източник: 1001 délices)

1 чаша = 200 мл.

1 чаша кисело мляко
1 чаша олио
(стори ми се много и сложих 2/3 чаша, мисля, че е напълно достатъчно Mr. Green)
2 чаши захар
3 чаши брашно
1 бакпулвер
3 яйца
4 праскови


Разбъркайте добре всички продукти в дадената последователност, накрая добавете нарязаните на парченца праскови. Изсипете в тавичка или форма (не много малки, защото се получава доста тесто) и изпечете за около 35 минути на 250º (тази фурна ми се стори твърде силна, аз го пекох на 200º около 45 минути).
Украсата отгоре е по желание, аз намазах с малко конфитюр от кайсии (такъв имах отворен) и наредих резенчета бели и жълти праскови и зрънца черно грозде. Посипах и с малко пудра захар.







Сладкиш с праскови и сметана
(източник: les foodies)

около 750 гр. праскови (или прасковите от 1 компот, аз сложих на око няколко пресни бели и жълти)
3 яйца
150 гр. брашно
120 гр. захар
2 с.л. ром
(аз сложих ликьор с кафе и портокал и оттам идва малко странният цвят на сладкиша)
120 мл. течна сметана (неподсладена)
½ бакпулвер
1 опаковка ванилена захар


Разбийте яйцата с двата вида захар, добавете брашното с бакпулвера, после рома и сметаната, разбъркайте добре. Накрая сложете и нарязаните на парченца праскови (отцедени, ако са от компот).
Изпечете в предварително загрята на 180º фурна за около 40 минути.
За отгоре тук направих заливка от 1 с.л. от същия ликьор с 1 с.л. пудра захар (на порция). Но може просто да се поръси с пудра захар.

 Joy Joy Бях направила съвсем правилни капки от заливката върху чинията, но докато се канех да снимам дребната дойде и ги размаза с пръстче, а аз после допълнително развалих фасона. Laughing









# 51
  • Мнения: 2 187
Пиле с розмарин и печен лук
(източник: BBC Good Food)


1 пиле (около килограм и половина)
няколко стръка розмарин
3 с.л. зехтин
4 глави червен лук
(аз сложих обикновен, но 8 глави, нали знаете – колкото повече, толкова повече Mr. Green)
3 с.л. оцет балсамико (моят беше бял, сложих 4 с.л. заради повечето лук)
1 с.л. мед (сложих 1 и половина с.л.)
сол и черен пипер на вкус

Внимателно отделете кожата на пилето, като започнете от врата и внимавате да не я пробиете, и сложете по един стрък розмарин под кожата при гърдите. Останалия розмарин сложете във вътрешността на пилето. Подправете го отвън и отвътре със сол и черен пипер на вкус. Сложете пилето в тавичка и разположете обелените, но оставени цели глави лук около него. Залейте пилето и лука с малко зехтин и сложете да се пече в загрята на 190º фурна. Макар и да не се споменава в рецептата, аз лично сложих и малко водичка на дъното на тавата.
Смесете меда и балсамовия оцет и бъркайте, докато медът се разтвори. Когато пилето се е пекло 40 минути, го извадете и залейте него и лука с тази смес (аз ги намазах с четка, за да е равномерно). Върнете във фурната за още 40 минути.
Извадете пилето да почива, обърнете главите лук и ги печете още 20 минути. (при мен това не се наложи, лукът ми не беше много едър и си беше добре опечен)

Преди сервиране извадете розмарина и залейте със соса. Много приятно на вкус и ароматно пиле!






Към рецептата има и няколко общи съвета, превеждам ги и тях, защото може да са от полза:
-   всяка глазура с мед се нанася на половината време, предвидено за печенето, за да не загори;
-   пиле с този размер (килограм и половина) се изпича идеално точно за 80 минути, независимо от плънката и гарнитурата, с която се пече;
-   преди печене е добре пилето (и каквото и да е друго месо за печене) да престои поне 1 час на стайна температура, така става по-сочно;
-   след изпичане пилето е добре да се остави да почива поне 15 минути, за да се раздели по-лесно на порции.




Като допълнителна гарнитура към пилето мога да предложа тези



Картофени кули
(източник: идеята е от blog de cuina, но там плънката е сурова, а моята задушена)

няколко големи картофа
домат, червена чушка, половин тиквичка, 2 скилидки чесън
1 с.л. зехтин, сол и други подправки на вкус


Сварете картофите в подсолена вода. Докато изстиват задушете нарязаните на дребно зеленчуци в малко зехтин, подправете на вкус.
Обелете картофите и ги нарежете на дебели резени. Направете кули от картофи с по малко плънка между тях и най-отгоре.
Съвсем просто, а много ефектно. Особено, ако някои палави ръчички не успеят да развалят крехкото равновесие на кулите преди да ги сервирате, както се случи при мен Grinning



# 52
  • Мнения: 2 187
Солена корона
(източник: http://fidji.canalblog.com/archives/2005/04/02/745491.html)

за тестото (за малка корона) – аз направих двойна доза, съответно всичко х 2
10 гр. мая (прясна, аз сложих суха - цяла опаковка)
150 мл. прясно мляко
250 гр. брашно
20 гр. пудра захар (аз сложих 1 ч.л.)
5 гр. сол (сложих 2 ч.л.)
40 гр. меко масло


за плънката - въпреки двойната доза тесто, сложих горе-долу същото количество плънка
200 гр. сирене за намазване (аз сложих крема сирене)
100 гр. шунка, нарязана на кубчета (при мен се получи „изчисти хладилник” – сложих малко шунка, малко кремвирш и малко дебърцини)
50 гр. орехи (не сложих)


за отгоре
едно яйце (аз сложих само жълтък)
маково семе


В случая рецептата е за машина за хляб, но аз такава нямам и затова си я омесих по стандартния начин. Първо леко затоплих млякото със захарта и сложих маята в него да шупне (около 15 минути), след това добавих брашното и солта, поомесих. Накрая сложих размекнатото масло и месих, докато се получи гладко и еластично тесто.
Оставих да втасва до удвояване на размерите (около 1 час при мен, кухнята ми е топла).
След това разточих на правоъгълник, намазах със сиренето, поръсих с колбасите (и орехите) и оформих короната. В линка се вижда добре как става, но пак да напиша – правоъгълникът се завива на руло и се разрязва през средата. Двете половини се обръщат с плънката нагоре и се усукват една около друга. Краищата се съединяват, за да се получи корона.
Така оформената корона сложих направо във формата да втасва (използвах кексова форма с дупка с диаметър 26 см., но може и в обикновена тава, както е в оригинала). След втасването (пак около час) намазах с разбит жълтък и поръсих с маково семе.
В оригинала пише да се пече на 200º за 20-25 минути, аз пекох 45 минути на 180º.


Последна редакция: нд, 07 дек 2008, 21:16 от Котка

# 53
  • Мнения: 2 187
Две рецепти за сочни сладкиши с повечко плодове и по-малко тесто (не че са кой знае колко диетични, но поне са олекотени откъм брашно, все файда Mr. Green)


Сладкиш с ябълки
(източник: Eryn et sa folle cuisine)

за не много голяма тава (аз ползвах кръгла с диаметър около 22 см.)

9 малки ябълки (или 6 по-големи)
2 яйца
60 гр. брашно
70 гр. захар
90 мл. прясно мляко
2 с.л. зехтин
1 с.л. калвадос (аз сложих ром)
1 бакпулвер
щипка сода бикарбонат


за заливката (по желание)
80 гр. захар
1 яйце
3 с.л. разтопено масло
филирани бадеми (сигурно може и други ядки)


Смесете брашното, захарта, бакпулвера и содата. Направете кладенче и сложете леко разбитите яйца, млякото, зехтина и алкохола. Разбъркайте отначало с вилица, а после с миксер до получаване на мехурчета.
Разрежете ябълките на две, обелете ги и махнете семенната част. Нарежете на много фини резени (малко е пипкаво упражнението, но е ефектно при разрязване, макар и на снимката да не се вижда много добре). Прибавяйте ги веднага в тестото и леко разбърквайте от време на време, за да не почернеят.
Накрая разбъркайте отново добре, изсипете в намаслената и набрашнена тавичка и печете в предварително загрята на 200º фурна, първоначално 25 минути. През това време направете заливката – разбийте яйцето със захарта и добавете разтопеното масло. Изведете сладкиша (трябва вече да е хванал златиста коричка), залейте го със сместа, поръсете с ядките и върнете да се допече за още 10 минути.
След изстиване по желание може да поръсите с пудра захар.

Ако не искате да има заливка, направо изпечете сладкиша за 35 минути и след това поръсете с пудра захар.

Вкусен е още топличък, както и изстинал. Но най-вкусен е на следващия ден.






Сладкиш с круши
(източник: Ana’s kitchen)

4 големи круши
2 яйца
100 мл. прясно мляко
20 гр. разтопено масло
80 гр. пресято брашно
1 бакпулвер
50 гр. захар
1 ч.л. течна ванилия


за отгоре (добавка от мен)
2 белтъка
около 50 гр. захар
филирани бадеми
(или пудра захар, какао)


Разбийте яйцата със захарта, добавете млякото, разтопеното масло и ванилията. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре.
Обелете и почистете крушите. Нарежете ги на много фини резени и ги сложете в тестото, разбъркайте добре. Оставете сместа да престои 15 минути, крушите почти „изпиват” тестото.
Междувременно намазнете и набрашнете малка тавичка. Изсипете сместа, заравнете добре и печете в предварително загрята на 200º фурна около 30 минути. След като изстине може да посипете с малко пудра захар или какао.

Аз ползвах в този случай правоъгълна по-голяма тавичка и сладкишът стана доста тънък слой. И понеже имах два поизостанали белтъка, ги разбих на сняг със захар, покрих изпечения сладкиш с тях, наръсих го с малко филирани бадеми и го сложих във вече изключената фурна за няколко минути, колкото да се зачерви белтъкът.
Получи се много добра комбинация. Peace




И двата сладкиша са много приятни, силно плодови и ароматни, въобще не са сухи, препоръчвам ги, ако ви се хапва нещо различно от обичайните тестени произведения. Grinning

Последна редакция: вт, 25 ное 2008, 23:16 от Котка

# 54
  • Мнения: 2 187
Споделям едни много приятни хлебчета, втасват само веднъж, което пести време, а и наистина са ароматни (аз моите ги ароматизирах допълнително с козе сиренце Mr. Green)

Ароматни багетки
(източник: Ô délices)

за около 20 багетки
 
500 гр. брашно
1 опаковка суха мая (10 гр.) или 25 гр. прясна мая
250 мл. прясно мляко
25 гр. меко масло
30 гр. пресни зелени подправки
(магданоз, босилек, джоджен, с каквото разполагате), аз грамаж не съм мерила, сложих около 3 с.л. магданоз
1 ч.л. сол
2 с.л. мед
50 гр. настърган кашкавал или сирене
(както писах, аз сложих козе сирене)


Разтворете маята (ако е прясна първо я натрошете) в леко затопленото мляко и оставете да шупне за около 15 минути. След това я разбъркайте с брашното и с другите продукти, отначало с дървена лъжица, после омесете на ръка около 10 минути.
Ако тестото лепне, добавете още малко брашно. А ако е станало трудно за месене, добавете малко прясно мляко.
Покрийте с кърпа и оставете да втасва около час до час и половина (трябва да удвои размерите си).
Извадете тестото на набрашнена повърхност и без да го размествате отново, го разточете на правоъгълник. Нарежете го на не много тънки ленти, усучете ги около оста им 2 - 3 пъти, наредете ги в тава върху хартия за печене и ги изпечете 10 – 12 минути в предварително загрята на 210º фурна.

Редактирам се, забравих да уточня, че трябва да се сложат на разстояние една от друга, защото доста бухват, да не се залепят. Аз всъщност ги пекох на два пъти. Освен това може да се направят няколко по-големи багети, но тогава времето за печене трябва да се удължи с няколко минутки. Peace


Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 00:10 от Котка

# 55
  • Мнения: 2 187
Предлагам ви два вида царевични сладки, макар и едните да са с нишесте, а другите с брашно, те са еднакво вкусни и еднакво крехки – това е „царевичният ефект” Grinning.


вляво алфахорес, вдясно дзаети





Аржентински царевични сладки
(Alfajores de maicena алфахорес са типични сладки за Аржентина и още няколко южноамерикански страни, обикновено слепени с крем, има най-разнообразни видове, но тук давам една по-скоро класическа рецепта, източник Cakes in the city)

за около 60 броя единични сладки, съответно 30 слепени

100 гр. пшенично брашно
150 гр. царевично нишесте
½ ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
100 гр. масло
75 гр. захар

1 яйце + 2 жълтъка
настърганата кора на 1 лимон


за слепване
1 кутия (397 гр.) подсладено кондензирано мляко
(Млякото се сварява в неотворена кутия за поне 2 часа, кутията трябва непрекъснато да е покрита с вода, иначе гърми и става неприятно. В Аржентина (и не само там) такова мляко естествено се продава готово, но тамошните домакини считат, че е въпрос на чест сами да си го приготвят. Е, у нас това е по неволя, просто няма откъде да се купи.)

Пресейте брашното, нишестето, бакпулвера и содата. Отделно разбийте маслото със захарта и лимоновата кора до кремообразна смес. Добавете яйцето и жълтъците, разбийте. Накрая добавете сухата смес и разбъркайте възможно най-кратко, просто да се смесят продуктите, така сладките се получават по-крехки.
Тук на мен ми се наложи, макар и в рецептата да не пише изрично, да сложа сместа в хладилника за около половин час, за да се стегне.
След това вече може да ги оформите по различен начин – да направите малки топчета (така направих аз, защото е най-лесно, а ме чакаха още няколко вида сладки за правене Mr. Green), да разточите кора и да изрежете кръгчета или пък да направите тънко руло, да го сложите малко да се стегне в хладилника и да го нарежете на колелца.
Наредете ги върху хартия за печене на почетно разстояние (надуват се доста) и печете около 8 минути в предварително загрята на 180º фурна.
Когато изстинат ги слепете със сгъстеното (и вече изстинало) мляко.
Преди сервиране наръсете щедро с пудра захар.




Венециански царевични сладки
(Zaetiдзаети или „малки жълти” на местния диалект са сладки, типични за Венеция, правят се от поне 500 години, навремето са станали широко популярни заради това, че се приготвят поне наполовина с царевично брашно, което ги е направило достъпни и за по-бедните хора, а по-богатите пък са ги обогатили с яйца и масло. Особено често се търсят в студените месеци и най-вече по време на карнавала във Венеция през февруари. Източник Cuisine campagne)

за около 30 големи дзаети или по-голям брой малки, в зависимост от нуждите, аз ги направих по-малки, за да има повече бройки

150 гр. пшенично брашно
150 гр. царевично брашно
150 гр. масло
3 жълтъка
80 гр. стафиди
(предварително накиснати за около 15 минути в гореща вода и отцедени)
100 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
пудра захар за поръсване


Смесете двете брашна, бакпулвера и солта. Разбийте жълтъците със захарта и към тях добавете брашната, стафидите и най-накрая мекото масло. Разбъркайте добре.
От тестото отделяйте топчета, традиционната форма на дзаетите и овална и леко стеснена в краищата, но можете да ги направите и кръгли. Наредете ги върху хартия за печене и леко ги притиснете да се сплескат.
Печете ги в предварително загрята на 180º фурна 15-20 минути.
След изстиване ги поръсете с пудра захар.

Много са вкусни и двата вида сладки, горещо ги препоръчвам! Hug

# 56
  • Мнения: 2 187
Много отдавна съм хвърлила око на този вид сладки с напукана пудра захар, но тъй като във всички рецепти, които съм виждала досега, се слага разтопен натурален шоколад, все ми се свидеше да ги направя или пък нямах в момента Mr. Green. Но намерих тази рецепта с какао вместо с шоколад и реших да ги пробвам, не знам на вкус дали се получиха същите като другите, но тези наистина са мноооого вкусни. Party


Какаови сладки
(източник: Beau à la louche)

за около 60 сладки, и то големички (т.е., може да се направи половин доза и пак ще има задоволително количество Wink)

80 гр. неподсладено какао
400 гр. захар
125 мл. слънчогледово олио
4 яйца
2 ч.л. ванилия
240 гр. брашно
1 бакпулвер
½ ч.л. сол

пудра захар



Разбъркайте какаото със захарта и олиото, добавете яйцата и ванилията и отново разбъркайте добре. Отделно смесете на сухо брашното с бакпулвера и солта. Добавете какаовата смес, разбъркайте до гладкост и оставете в хладилника поне за 4 часа да се стегне (може и цяла нощ).
В дълбока купа сложете пудра захар, извадете сместа от хладилника и започнете да оформяте топчета с размер на орех (може и по-малки за по-голяма бройка Simple Smile). Всяко топче овалвайте много плътно в пудрата захар и ги редете върху хартия за печене на доста голямо разстояние, защото буквално удвояват размера си.
Печете в предварително загрята на 180º фурна около 12 минути. Внимавайте да не започне за потъмнява пудрата захар, ще значи, че са се попрепекли.
Надявам се да ви харесат. Hug





# 57
  • Мнения: 2 187
Хлебчетата на леля Берт
(оригиналното им заглавие е "хлебчета с мак", източник: „Французойките не пълнеят” от Мирей Джулиано, изд. Кибеа, превод Жанета Шинкова)

за 12 броя

1 яйце
1 с.л. вода

350 гр. обикновено кисело мляко
300 гр. непресято бяло брашно
(на мен ми се наложи да добавя поне още 50 гр., за да не лепне тестото)
2 с.л. захар (не знам как точно тази захар се отнася към непълнеенето, което е обект на книгата Mr. Green, но така или иначе аз сложих само 1 с.л. пудра захар)
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер
2 с.л. зехтин
1 ч.л. маково семе или кимион
(аз на половината хлебчета сложих кимион, а на другата – черен сусам)

Разбъркайте яйцето и водата и ги оставете настрана (половината от тази смес ми остана, така че спокойно можете да намалите количеството).
Разбийте киселото мляко със зехтина до гладка консистенция. Смесете и пресейте брашното, захарта, солта и бакпулвера. Направете в сместа кладенче и сипете в него разбитото кисело мляко със зехтина. С върха на пръстите замесете, докато получите хомогенно тесто. Месете го, докато престане да лепне и стане гладко. Може да се наложи да добавите още брашно (както вече писах – наложи ми се).
Загрейте фурната на 200º. Направете 12 кръгли хлебчета и ги подредете в тавичка. Намажете с яйцето и поръсете с маковото семе (или другите семена). С остър нож срежете на кръст всяко хлебче. Печете 30 минути или до златисто.






Много вкусни станаха, с една приятна жилавост, типична по принцип за франзелите. Ако бързате и нямате време за втасване на хлебчета с мая, тези са съвсем приемлива алтернатива. Peace

# 58
  • Мнения: 2 187
Не знам как се отнасяте към правенето на дребни сладки и бисквити вкъщи. Аз лично съм на периоди, от време на време си казвам, че по магазините се продават толкова видове готови сладки, че е излишно да си правя труда да пека вкъщи. На моменти обаче решавам, че е голямо удоволствие да си хапне човек току-що изпечени домашни сладки (децата, естествено, са най-доволни) и започвам да изпробвам различни рецепти. Ето няколко предложения, някои от тях правих по коледните празници (но не са изрично коледни), а други – просто така, без повод.


Канелени звезди
(Estrelas de canela, източник: comidinhas do bem, могат, разбира се, да се направят в различни форми)


350 гр. брашно
160 гр. студено масло
2 яйца
225 гр. кафява захар (светла)
2 с.л. канела


за отгоре
1 жълтък
1 с.л. ром
(аз ром нямах, сложих шоколадов ликьор Моцарт, който така и никой не пие, но затова пък вкусът му добре се върза с канелата)

Направете кладенче в брашното, сложете нарязаното на парченца масло, омесете и разтъркайте с пръсти до получаване на трохи. Добавете захарта, разбитите яйца и канелата, разбъркайте кратко, колкото да се смесят продуктите. Направете топка и я оставете в хладилника за 1 час.
Загрейте фурната на 180º, извадете тестото, разточете тестото не много тънко и изрежете формичките, наредете ги върху хартия за печене, намажете с ги с разбития с алкохола жълтък.
Печете около 10 минути (не трябва да потъмняват много, ще станат твърди).
Много приятни бисквитки с наситен канелен вкус! Peace







Портокалово-макови цветя
(Galletitas de Naranja con semillas de Amapola, източник: Pimienta y chocolate, можете да направите каквито си искате форми)


150 гр. меко масло
150 гр. кафява захар
настърганата кора на 1 портокал
сокът от 1 портокал
300 гр. брашно
1 яйце
3 с.л. маково семе


Разбийте маслото със захарта, добавете кората и сока на портокала, както и маковото семе и яйцето. Разбъркайте добре, добавете брашното и омесете до получаване на гладка топка. Оставете в хладилника за 30 минути.
Загрейте фурната на 180º.
Извадете тестото, разточете не много тънко и изрежете формички. Сложете ги върху хартия за печене.
Печете около 10 минути (до порозовяване).
Много интересни на вкус бисквитки – комбинацията от мак и портокал е супер добра! Peace

# 59
  • Мнения: 2 187
Много обичам кокоски, но при досегашните ми опити да си направя вкъщи с най-разпространената рецепта (кокос, белтъци, захар), все ми се получаваше нещо ужасно сухо, което се дъвче като трева. Най-после открих две рецепти, които повече ми допадат, с първата се получиха прекрасни сочни кокоски, а с втората – хрупкави и много интересни на вкус


Кокоски
(източник: Bocados dulces y salados)

250 гр. кокосови стърготини
1 кутия подсладено кондензирано мляко (397 гр.)
2 яйца


от мен за разкош (по примера на едни райски сладки, които циркулираха из форума по коледните празници)
натурален шоколад
филирани бадеми и орехи


Загрейте фурната на 150º.
Разделете белтъците от жълтъците, разбийте на сняг белтъците.
Отделно смесете жълтъците с кондензираното мляко и кокоса. Смесете внимателно с белтъците.
Направете купчинки от сместа върху хартия за печене.
Изпечете за около 15 минути или до получаване на златист цвят.
Една част потопих в разтопения шоколад и поръсих с ядките.







Кокосово-кайсиеви целувки
(източник: Amuse bouche)


3 белтъка
400 гр. пудра захар
115 гр. кокосови стърготини
125 гр. сушени кайсии на парченца
60 гр. брашно


Загрейте фурната на 150º (или по-малко, ако фурната ви е силна).
Разбийте белтъците със захарта на водна баня (съдът с белтъците не трябва да опира във водата). Сместа трябва да стане плътна и бяла.
Оставете да се поохлади и добавете кокоса, кайсиите и брашното. Разбъркайте внимателно.
Направете купчинки от сместа върху хартия за печене. С мокър пръст ги загладете.
Печете 18 – 20 минути или докато леко покафенеят.
Извадете от фурната и ги оставете да изстинат добре преди да ги отлепите от хартията.


И двете рецепти са за доста внушително количество сладки, така че за проба можете да намалите количествата наполовина.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт