Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 147
Здравейте, кърмещи мами,

следващата седмица ми предстои раждане- секцио. Известно ми е , че първите няколко часа след операцията ще съм в реанимация и, за съжаление няма да имам възможност да поставя бебето рано на гърдата. Какви трябва да бъдат действията ми веднага след като се озова в следродилно, за да мога успешно да се справя с предизвикателството на успешното кърмене след секцио? Да си нося ли помпата и кога да започна да я използвам с цел стимулиране на лактацията? Когато бебето вече е при мен ( за съжаление, това вероятно ще се случи поне 5-6 часа след раждането) на колко време е необходимо да го поставям на гърда, за да подпомогнем по-бързото слизане на млякото?
Благодаря предварително за компетентните и навременни отговори и бъдете здрави- вие и вашите мили дечица!  bouquet

# 1
 • Мнения: 5 396
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/681/

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13584

Ето два линка, които могат да са ти от полза.

Аз успях да кърмя за първи път едва на 4тия ден след операцията. Иво беше на системи. Кърмата ми слезе на 3тия ден след секциото. Помпата я ползвах след всяко кърмене в продължение на 2 седмици и спрях-Иво си регулира сам кърмата.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
Аз родих нормално, но все пак ми дадоха възможност да си кърмя детето чак 6-7 часа след раждането. Затова може би моят опит ще ти бъде от полза.
Ако детето е постоянно при теб в стаята, това много ще улесни нещата. Не мисля, че има някаква крещяща нужда да започнеш да цедиш веднага след раждането - едва ли ще ти е до това точно тогава, а и какво ще правиш с изцеденото - все пак колкото и капки да излязат, това ще е коластра, а нея е най-добре да си я хапне бебчо вместо да я хвърляш в мивката. Затова когато ти дадат детенцето, първо си го гушни (дори и да спи) и му се порадвай. След това, когато се събуди, започвайте да се учите и двамата на кърмене. Добре ще е, ако намериш някой да ти покаже, но съм сигурна, че и без това вече много неща си изчела и имаш представа как да процедираш. В идеалния случай детето веднага ще засуче поне за няколко минути, след което ще заспи. Не засичай колко време е сукало, остави го да дремне, а когато се събуди отново (дори след 15 минути да е), пак му предложи гърда.
Аз не бих използвала биберон-залъгалка след като бебето е сукало - всеки път, когато се размрънка, първо му предлагай гърда. Настрой се, че през първите дни това може да бъде много често и почти постоянно. Моето диване например сучеше по 40-50 мин без почивка, после дремваше за 15 -20 минутки и хайде отново! Предполагам, че и при теб може да се случи нещо подобно, защото така става, когато се позабави слизането на кърмата (доколкото знам, възможно е при секцио). Ако кърмата ти наистина слезе бавно, може да цедиш след като бебето е сукало - за да изпразниш гърдата колкото е възможно повече. Без да се преуморяваш с цеденето обаче, цедиш няколко минути и спираш! Пиша го, защото аз направих грешката да цедя по 30-40 мин, докато бебето спи, а после той пак се будеше и не ми оставаше никакво време за почивка, изтощих се ужасно психически и физически.
Другото, което не бих правила, е да давам добавка: става въпрос ако детето си е при теб и във всеки един момент можеш да му дадеш да суче - колкото и капки коластра да успее да изсуче, за него те са най-важните през първите дни.
Другият вариант е гърдите ти да се препълнят, когато слезе кърмата - за тогава си знаеш, че цедиш само за облекчение по няколко милилитра, колкото да не се пръснеш.
И да повторя най-важното - предлагаш гърда при всяко промрънкване! Това е отговорът според мен.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 696
Веднага след като спрат антибиотик, ако имаш назначен- слагай през два часа беб на гърдата.Не давай добавка и залъгалка.
Спокойно, всичко ще си дойде на мястото. Кърмата ми дойде, въпреки, че имах и махане на мийома и бебето засука чак на петия ден.

# 4
 • В най-невинните детски очи и най-голямото мъжко сърце
 • Мнения: 2 099
Дадоха ми бебо близо ден и половина след секциото, т.е. през това време е бил хранен с шише. Засука веднага. Но го слагах всеки път като се събудеше на гърда да си суче и да стимулира кърмата. Добавка му дадох само първия път, вода-не. Имаше много добър сукателен рефлекс и съм нямала проблеми. Помпа ползвах в момента когато усетих буци. Ползвах я малко, в моментите, в които чувствах напрежение в гърдите. Леко раждане, едно здраво бебче и дано се кърмите дълго и безпроблемно!  Peace

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Веднага, щом се почувстваш добре и ти дадат бебето.
Аз след второто секцио го сложих да суче щом като ме качиха в стаята, независимо дали има кърма или не, важното е да има стимулация от страна на бебето. Дано има кой да ти помогне с поставянето и....ако успееш опитай да кърмиш в легнало положение, така на мен ми беше най-лесно. Докато спеше го оставях върху мен или до мен, при всяко промрънкване го намествах и давах да суче. Иначе ако оставиш в бебешкото легло и не можеш още да ставаш все трябва да чакаш да дойде сестра или акушерка да ти го дадат. Confused

# 6
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Раждах нормално, но от разказите на мами раждали секцио знам, че след секцио бебата са им ги дали чак на следващия ден - т.е. минимум 12ч. след раждането. казвам ти това, за да си подготвена. Наистина това, че ще ти дадат бебето по-късно, а междувременно ще е хранено от шише крие някои рискове, но това, което те съветвам е щом ти го дадат веднага да започнеш да го слагаш на гърдата - на едната после на другата и така през половин час докато не ти слезе кърмата и бебето не засуче успешно. След като кърмата ти слезе, което според статистиката е около 5тия ден след секцио (3ти ден при нормално раждане - но това е само статистика) тогава започваш да кърмиш на поискване без да се съобразяваш с часовника. Ако наистина си мотивирана ще успееш  Peace

# 7
 • Варна
 • Мнения: 950
Тук при секцио ти носят бебето на 4-ия ден. А кърмата ми дойде на третия. Така че зависи каква е процедурата в болницата, където ще раждаш.

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 1 117
На мен ми дадоха да видя Боби, веднага щом се осветихслед упойката. Исках да започна да кърмя , но детската лекарка не ми разреши защото ми биеха антибиотик за 24 часа- три инжекции. Обясни ми ,че на другият ден сутринта като ме раздвижат , махнат системи и катетър , мога да отида в неонатологията и да кърмя. Така ,че след 24 часа от раждането започнах да кърмя.
Бях принудена да се съобразявам с 3 часовият им режим в болницата докато не ни преместиха в обща стая . Но бяха разбрани и като им кажех ,дали е сукал добре и като виждаха ,не му даваха адапте LaughingСлед третият ден , като ме преместиха от интензивното си го кърмех на поискване.

# 9
 • Мнения: 683
Здравейте, кърмещи мами,

следващата седмица ми предстои раждане- секцио. Известно ми е , че първите няколко часа след операцията ще съм в реанимация и, за съжаление няма да имам възможност да поставя бебето рано на гърдата. Какви трябва да бъдат действията ми веднага след като се озова в следродилно, за да мога успешно да се справя с предизвикателството на успешното кърмене след секцио? Да си нося ли помпата и кога да започна да я използвам с цел стимулиране на лактацията? Когато бебето вече е при мен ( за съжаление, това вероятно ще се случи поне 5-6 часа след раждането) на колко време е необходимо да го поставям на гърда, за да подпомогнем по-бързото слизане на млякото?
Благодаря предварително за компетентните и навременни отговори и бъдете здрави- вие и вашите мили дечица!  bouquet

Пий повече течности, кърмата след секцио обикновенно идва между 3 и 4-я ден след операцията.

# 10
 • София
 • Мнения: 448
И аз родих секцио,и кърмата ми слезе на третият ден от операцията.Бебето ми го донесоха 4 часа след раждането,но аз не съм я слагала веднага на гърда.Мисля,че за слизането на млякото ми помогна факта,че бебето беше при мен по цял ден.От третия ден почна да засуква, и на петия ден като ни изписаха имах кърма за още едно бебче LaughingСега вече 6м по-късно, още е почти само на кърма Peace
Леко раждане,и успех с кърменето!!! Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 3 415
Аз успях да кърмя за първи път едва на 4тия ден след операцията. Кърмата ми слезе на 3тия ден след секциото. Помпата я ползвах след всяко кърмене ....
дори и след като ми се регулира кърмата. Peace
леко раждане и успех с кърменето!

# 12
 • София
 • Мнения: 1 089
И аз ще ти напиша, за да те успокоя. Ето какво се случи при мен: направиха ми секцио сутринта, до следващата сутрин не ме бяха раздвижвали, имах и още обезболяващи. 24 часа след секциото вече можех да ставам и така отидох до детско отделение. Наложи ми се да ходя така на 3 часа ( даже не всички пъти успях да ида, трудно ми беше) до следващия ден към обяд, когато най-накрая се освободи място и ме преместиха във ВИП, където малкия беше при мен. Още втория ден в часовете за хранене коластра започна да ми цапа нощницата. Давах на бебчо да суче въпреки, че не бях убедена, че има  какво. Малко бях чела и давах от АМ, което бяха оставили. Нашия обаче добре си сучеше, но като ни преместиха в стаята - друг проблем - не искаше да суче и спеше непробудно, защото го хвана адска жълтеница. Е, давах АМ, това някак хапваше на сън и имаше опасност да се обезводни, а хвърлях изцедената ценна коластра защото нямаше как да стерилизирам...Какъв рев му ударих...всички ме успокояваха... ама не ми беше лесно. Постепенно почна пак да суче. До изписването след 5 дни почти оставихме АМ ( давала съм по веднъж на ден). След прибирането у дома се надявах всичко да е наред - оказа се, че първия месец е наддал малко- педито ми го обясни с жълтеницата и каза да кърмя още веднъж нощем... не ми се получи много много. После педито реши да включин АМ, обаче почна да повръща от него - мисля, че просто си препълваше коремчето. Започнах да цедя сутрин и през деня и дадавам добавка от кърма вечер (често не си я допиваше, въпреки, че беше максимум 80мл, та я замразявах, но пък после отказа да яде замразена кърма под кавато и да е било форма). Имаше един момент, в който се опита да се  отбие, защото шишето му хареса, та се наложи да спра и този метод. Някъде към 2-3 месец му хванахме напълно цаката на кърменето на поискване и така си се кърмим и до сега. Минах през много изпитания, освен описаните- чести запушвания на канали, един мастит, два пъти пих антибиотик, но ...важно е да упорстваш и да си позитивно настроен.
Леко раждане, щастливи майчинство на теб и детство на дечко!

# 13
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Аз раждах секцио. Реално започнах да кърмя, когато се преместих в двойната Вип стая. Може би е било поне ден и половина след раждането, дотогава нищо не бях правила, само успях веднъж да отида до детското да си видя малките. В момента в който обаче се озовах заедно с тях, започнах кърмене на поискване. Резултата не закъсня и с често слагане на двете на гърда, още от следващия ден си бяхме изцяло на кърма в болницата. Наистина е много важно началото, но за съжаление поне при мен в реанимацията беше изключено да успявам да се занимавам и с изцеждане, а и незнам дали някои би дал коластрата в този случай. Начина който избрах не лиши малките от коластра, и с кърмене на поискване всичко потръгна добре. Най-трудно ми беше по-късно към края на първия месец, при първия истински скок в растежа, когато малките искаха непрекъснато да сучат, но това е отделен въпрос.
   Помпа имах и я ползвах за да се изцеждам и да оставям кърма за малките за през ноща, когато единствено не бяха при мен. Доколкото знам може и през ноща да е бебчо при теб и дори и тогава да нямаш нужда от помпа.
   Успех и вярвам, че ще се справиш с кърменето, защото най-важното условие при теб е налице, желанието и вярата затова, че кърменето е най-доброто за бебето и за теб. Simple Smile

# 14
 • София
 • Мнения: 1 341
Толкова е индивидуално.
И на мен кърмата ми слезе на 3тия ден с бум и трясък. Гърдите ми станаха на буци и нямаше изцеждане. Боляха ме адски.  Цяла нощ спах с нагревателна възглавничка върху гърдите и на сутринта спокойно бебка изсука всичко. Аз се сблъсках и сдруг проблем.Катрин имаше много силно изявен сукателен рефлекс. И ми разрани гърдите. Послев къщи  за 1 седмица ги оправих. Но внимавай защото е излишно главоболие. Иначе успешно я кърмих две години и половина. Накрая аз я отбих

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт