Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Преди няколко месеца видях идеята за мариновани яйца тук и от тогава не спирам с експериментите - кои по-успешни, кои не съвсем...  Последния буркан, според мен се получи супер - маринатата е 2:1 бял оцет и вода, подправки - синапено семе, сол, захар и сушени люти чушки. От мен реших да добавя и малко боя за яйца - червена и жълта... резултата е интересен - яйцата станаха силно червени Smile До Великден ще пробвам да направя и още няколко цвята. Ето как изглеждат, искам да се похваля, преди да сме ги изяли Smile



На вкус са супер, а при разрязване се виждат различни нюанси на цвета... Сега са престоели около 3 седмици, но след месец ще са още по-добре. Ако на някой му е интересно и иска да пробва - ще ми е интересно какви са ви впечатленията Smile
Цитирай


Мнения: 2 187
Това ми се струва изключително интересно, за Великден особено е страхотна идея. Ако се направят сега, малко повече от месец, казваш, че няма да твърде дълго, нали? Колко най-много могат да престоят в марината?
Цитирай
По тази рецепта, стават готови след седмица-две. На някои места пише, че са ОК и след 4-5 месеца, но от собствен опит мога само да кажа, че след около 2 месеца започват да се .... втвърдяват леко - без да си променят вкусовите качества, просто някакси... изсъхват. При нас максимално са се задържали около 3 месеца, супер са - няма изгледи за разваляне.

На кратко - ако ги искаш за Великден - можеш да ги сложиш сега, а можеш и след 2 седмици - при всички положения на Великден ще имаш добре мариновани, овкусени и в перфектно състояние яйца Smile

Разбира се, важно е да се съхраняват в хладилник и изцяло потопени в маринатата.

Успех Smile
Цитирай

На една звезда

Мнения: 4 453
На мен снимките не ми се отварят, но звучи интересно. Бих опитала с удоволствие. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 29 940
Копнах си рецептата, непременно ще пробвам.
Цитирай


Мнения: 4 112
И аз си я копнах и ще я пробвам непременно, за първи път чувам за мариновани яйца и преполагам, че ще ми хареса! Smile Благодаря!
Цитирай


Мнения: 466
Интересна рецепта, пък и диетична. Ще взема да я пробвам.
Благодаря, че я сподели с нас.
Цитирай

София

Мнения: 3 536
Леле, какви идеи ви идват. Никога не бих се сетила подобно нещо, но ще опитам задължително  bouquet
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
аз съм чувала за тези яйца.
в Германия в селските кръчми без топла кухня ги сервирали за мезе....

аз смятам да опитам с водата от сварено червено цвекло, ще станат розовки  Party
може да се получи интересен контраст при сервирането  Cool

миналият Великден варих на ниска температура (около 80С) яйца с черупката заедно с люспи от лук.варих ги около 2 или 3 часа...
яйцата станаха тъмно кафяви с много приятен аромат.  Blush
Цитирай

Italia

Мнения: 224
на мен нещо не ми допадат варени яйца с марина и затворени за седмици в буркан  Thinking ,но може човек да пробва нищо не пречи може да си променя мнението знам ли. Peace
Цитирай


Мнения: 878
Звучи много интересно- за първи път чувам! newsm78
А какъв точно е вкуса им - кисели ли стават - като киселите краставички- избощо не мога да си го преставя!? newsm78
Цитирай

Montreal

Мнения: 1 032
Наскоро в една много стара готварска книга прочетох подобна рецепта.Понеже силно ме впечатли си я отбелязах,но така и не съм я пробвала.Сега се подсетих и непременно ще ги направя.Първо по рецептата на cheaty,после ще опитам и по рецептата,която имам.
Цитирай
Звучи много интересно- за първи път чувам! newsm78
А какъв точно е вкуса им - кисели ли стават - като киселите краставички- избощо не мога да си го преставя!? newsm78

Ами.... зависи от подправките - така както ги правя аз стават леко кисели - наистина наподобяват кисели краставички. А можеш да си ги направиш с каквито подправки биха ти харесвали - сладки, люти... различни идеи има тук, а пък може и да се импровизира... Smile
Цитирай

до морето

Мнения: 187
Е това направо ме разби Crazy
За първи път чувам такова нещо  Thinking и с удоволствие ще опитам.
Само ще попитам за твоята рецепта какво количество сол и захар трябва да сложа?За лютите чушки и синапеното семе ,предполагам според вкуса,нали?Но все пак кажи за десетина яйца точното количество ,че да не объркам нещо.
Цитирай
Явно има интерес към темата и май няма да е зле да взема да го опиша като хората кое как се прави....

1. Сваряват се яйцата и се обелват. Не вярвам някоя от вас, дами, да има затруднения с тази част Smile Ако някой има нужда от инструкции, копирам 1:1 от Мариновани яйца с червено цвекло:
Цитат
Яйцата трябва да са с абсолютно здрави черупки и да не са твърде пресни – яйца на няколко дни се белят по-лесно. Слагат се в тенджера, покриват се изцяло със студена вода и се оставят да заврят. Огънят се намалява и се оставят да къкрят за 15 минути. Охлаждат се веднага със студена вода. Обелват се, като за по-лесно се започва от по-дебелия край, където са кухи. Беленето под вода обикновено е по-лесно.
Аз от там научих "тайната" и наистина се получават добре всеки път.

2. Яйцата се подреждат в буркан, като не трябва да се натъпкват. Премерва се колко марината е необходима - първия път в нов буркан не е лесно да се прецени на око, затова се допълва с вода, след което водата се излива и... ни е необходима толкова марината, колкото е нейното количество.

3. В среден размер буркан (около 1л) влизат около 10-12 яйца и са необходими около 300 мл марината. На това количество са достатъчни 1 лъжица сол, 1/2 лъжица захар, чаена лъжичка синапено семе, чаена лъжичка черен пипер на зърна и 1-2 дафинови листа (може и малко бахар). Отношението оцет:вода е 2:1.

4. Забърканата марината се слага да ври някоко минути (включвайте абсорбатора, врящия оцет има остра миризма) и гореща се излива върху яйцата, така че да ги покрие. Ако останат открити - долива се гореща вода.

5. Буркана се затваря плътно и след като изстине до стайна температура се слага в хладилника за 1 седмица. След това са готови за консумация и като се съхраняват в хладилник могат да преживеят до 3 месеца без проблеми.

Това е като рецепта... а ето и няколко лични впечатления:
- няма никакъв смисъл от лук - в някои рецепти пише да се слага, аз пробвах с малко - нищо, пробвах с много - никакъв ефект върху вкуса на яйцата
- подправки - колкото искате - и 2-3 с.л. черен пипер да сложите не е проблем, но
- избягвайте смлени подправки... веднъж пробвах с къри... ароматизира по-силно, обаче полепва по яйцата.... грозно
- ако искате да имате цветни яйца - след като ги наредите в буркана и преди да ги залеете с марината добавете сладкарска боя - моята е на капки - 10тина капки оцветяват приятно 10тина яйца, но си зависи от боята - сложете малко, разклатете и ако ви изглежда бледо - сложете още Smile И разбира се - използвате бял оцет (в краен случай ябълков), защото тъмните оцети естествено, че оцветяват яйцата... в кафеникави нюанси.
- стават за мезета и салати - могат да се използват вместо сварени яйца

Между другото, тези които съм снимал (червените) в разрез страшно много приличат на снимката към рецептата дадена по-горе - цветът отстрани е наситен, а навътре се прелива към бяло.

Това е от мен, засега - с удоволствие ще отговоря на всички въпроси (на които мога) Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.