Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2008, 19:07 ч.

Изискващ мъж

 • 3 463
 • 61
 •   1
Отговори
Омъжена съм от дълги години и имаме 2 деца. Работя на пълен работен ден- от 9 до 18 ч., но често ме задържат в работата до по-късно. Когато се прибера съм изморена, но се захващам с домакинските задължения. Той пък си пуска компютъра или гледа телевизия. Вечер нямам време да готвя, нито успявам да обърна внимание на децата. Но той предпочита домашна храна, защото готовата е по-скъпа. Говорила съм с него много пъти, че трябва да ми помага, но обещанията му остават да висят във въздуха. После го навивах да наемем жена за помощ в домакинството- отказва, не му се ще да даваме излишни пари. Последно говорих с него да си сменя работата на половин работен ден и резултът беше скарване. Той държи да изкарвам колкото може повече пари и да харчим колкото може- по-малко. Но аз не издържам на това темпо, чувствам се виновна спрямо децата, пък и смятам, че не е честно спрямо мен.
Почивните дни ги прекарваме както и делничните вечери.
Помогнете ми със съвет. С изключение на този проблем, семейтвото ни е много хубаво. И да допълня- той е програмист, но заплатата му е под средната за града.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 939
Свий му сърмите! КАк така да изкарваш колкото се може повече, а да харчите колкото се може по-малко! А той да изкарва малко и да не се бори и труди да изкара повече. КАк така ще те експлоатира! А и ще си утежнявате живота като поне един ден в седмицата не му отпуснете края - да отидете на кино, на ресторант, на бар, на сладкарница, на концерт, на театър... За какво работите тогава - за да ви е вечен гърч ли? Хубаво е човек да пести, да, но и това трябва да има граници. А и ако можете да си позволите помощ в домакинството, защо трябва да се прехабяваш от работа, а после от хамалуване вкъщи?
Сега въпросът е КАК да убедиш половинката, че "не мож така дъ живейте...". ТРябва меко да подходиш, но с постоянство и инициативност. КАто обещае да помага - веднага ми дай задача, сега да я направи, не утре. И не го критикувай ако ще все едно нищо да не е свършил. И не минавай с лед него да доизкусоряваш. Хвали го, поорявай го. И така му прехвърли доста неща постепенно. Да види колко е готино да вършиш безкрайна домакинска работа след дълъг работен сден. Сит на гладния не вярва. Отстрани примерно изглежда много лесно и почти автоматично чистенето с прахосмукачка. КАкво толкова - държиш една пръчка и тя смуче... Ама не се вижда, че трябва и да натискаш по пода докато гърбът ти не ти се схване. И така като усети тежестта на домакинските задачи, може пък и да се престраши да давате известна сума всеки месец някоя жена да ви издомакинства вкъщи. Поне по веднъж в седмицата.
А за уикендите - някои хора нямат инициативност. За това действай ти - купи билети за някой хубав филм, ама гледай да е от онези, на които и мъжът ти ще се изкефи и ще се хвали после на приятели колко хубав филм е гледал. Друг път го заведи на пикник. НАтовари го в превозното средство и кажи, че имаш з него приятна изненада. И на пикника му говори само хубави неща, приятни, не засягай теми, които ще го дразнят. Като виж веме че му хреса...
Моят мъж е нео подобно на твоя з домакинстването - не ще да пипне нищо. Даже микровълновата отказва да запомни как се пуска. Обаче като го приобщих няколко пъти към чистенето, простирането и миенето на съдове и той изрева "ИЗгърбИх се!" и склони да наемем жена да ичсти вкъщи. МНАкар да смяташе как по 20 лева на чистене прави по 100 лева на месец и по еди колко си на година, че и з 10 години беше сметнал!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Може би ще прозвуча рязко и грубо, но смятам, че мъжът ти е най-обикновен мухльо. Не стига, че не изкарва достатъчно пари, с които би могъл да поеме част от разходите за готова храна и дом.помощница, че на всичкото отгоре лежи на дивана и само изисква, кара се и се сърди. Това не е мъж, а някакво мекотело. Като не е в състояние да изкарва повече, поне да поеме част от домакинските грижи. Егати жиголото - лежи и мрънка, ти печелиш, за деца се грижиш /при това три, защото той също се държи като разглезено дете/, че и къща гледаш. Ама моля ти се...  #Cussing out
На твое място аз не бих му обръщала особено внимание, т.е. не повече отколкото спрямо някоя особено досадна и нахална муха - нека си мрънка. Аз бих си работила и взимала готова храна за вкъщи, не съм обаче сигурна, че ще взимам и за него - нали трябва да се пести. Ще пестиш от вечерята му, след като е такъв спестовник, нека вечеря филии с лютеница.
Нямам думи направо от такива типове. #2gunfire

# 3
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
Не е ли по-добре на пълен работен ден, но само с две деца?
Уточнение- само исках да се "запиша" в темата, не приканвам към развод.

Последна редакция: сб, 22 мар 2008, 20:13 от Рени

# 4
 • Мнения: 106
не знам как се дават съвети като е изразена само едната страна на конфликта. понякога, особено като са стресирани, жените имат склонност да преувеличават, а мъжа го няма да изкаже и той своята гледна точка, да каже нещо в своя защита... според мен за тази ситуация, (както и за много други описани само от едната страна в този форум) не може да се даде добър реалистичен съвет.
не разбирам и жените, чийто дежурен съвет е "развод" за всяко нещо, без да знаят какво става всъщност в това семейство....

# 5
 • Мнения: 1 178
За да го приобщиш към домашните zадължения, трябва да ги планираш добре. Обикновенно раzговорите приключват с "добре де ще ти помагам" и дотам. Не поzнавам от блиzо програмисти, но ми се струва, че им харесва реда. Направи му списък със zадачите zа деня. Започни с прости неща. Паzаруване по твой списък или миене на съдове, вzимане на децата от ДГ или писане на домашни с децата, иzхвърляне на боклук и т.н. Също така можеш да му предложиш да иzбира между две zадължения да иzмие чиниите или да вдигне масата. Важното е да не го оставиш да се иzмъкне.

# 6
 • Мнения: 4 471
Освен ако парите никак не ни стигат, аз не бих се поколебала да наема жена да чисти /поне/ и да й плащам с парите, които изкарвам аз.

Изобщо не виждам защо трябва да искам разрешение от мъжа си за това. И за него това ще са пръснати "грешни пари" както за твоя. Но все ми е тая. Става въпрос за моя труд, моето свободно време и моето душевно здраве дори. Защото 8-10 часа работа плюс още поне два готвене и прибиране на нахвърляни дрехи, чорапи и прочие освен да ме уморяват и ме изнервят и събуждат злобата в мен.

Да накарам мъжа си да разбере, че чистенето на 70 кв. апартамент и храна за двама души не отнема "по половин, един час на ден" е мисия невъзможна. И да го мръдна от компютъра, за да пусне прахосмукачка, няма да стане.

Та така, мъжа ми никога няма да купи готова храна, освен някоя салата. Аз го правя винаги, когато имам възможност. За сега с чистенето успявам и рядко ме докарва до истерия колко е несправедлив живота  Mr. Green. Обаче нямам деца, та не знам те как се вписват в схемата.

# 7
 • Мнения: 14 776
Познавам жени, които влачат на гърба си всичко. Работят, за да допринасят сериозно за семейния бюджет, вършат всичката домакинска работа, водят и взимат децата от градина, водят ги по школи, а мъжът си ходи само на работа и мрънка ако му се види, че не е достатъчно чисто. Не ми се струва никак честно, но смятам, че за такова положение и двамата са виновни. А с децата кой се занимава?

# 8
 • Мнения: 581
 Мъжът ти се държи по този начин, защото си му позволила да ти се качи на главата.Такъв мухльо бих го изгонила директно.

# 9
 • Насред хаоса
 • Мнения: 2 714
Я почвай и ти да изискваш! Незабавно и нахално! Да се разбере, че не може само единият да се бъхти, а другият само да седи и недоволства, и за капак на наглостта и да изисква чак! Не може то така! Crossing Arms

# 10
 • Мнения: 35 217
Сядаш, пишеш на един лист домашните задължения и му го подаваш да си избере половината.
Всеки, който е част от домакинството, трябва да си има задължения за поддържането му.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 893
Добре се е уредил този твой мъж! Направо да му завиди човек. За какво ти е такъв, да създава още хаос вкъщи ли!
Размахваш камшика и толкова. Много мъже я карат на принципа - щом не се оплаква, значи всичко е наред.

# 12
 • Мнения: 14 776
За какво ти е такъв, да създава още хаос вкъщи ли!
Може да прави хубав секс, знае ли човек.

# 13
 • Мнения: 35 217
Може да прави хубав секс, знае ли човек.

Тя жена му като овършее къщата след работа, после ще е като гумена кукла от умора ...

# 14
 • Мнения: 355
Извинявам се , но не разбрах какво значи "изискващ мъж". Изискващ за мен е човек, който  поставя високи критерии и в този случай човек винаги е добре да започне от себе си. Ако професията му е в този бранш би трябвало да изкарва много повече от средната заплата за града ви. Сега за компютърни специалисти има толкова работа, че даже и най-некадърни се вреждат с добри заплати - видяла съм го с очите си. Това, че той не е успешен с парите - едно. Може да поговориш с него да потърси по - доходна работа или втора работа, за да успявате с парите и да може да си позволите чистачка, или хапване навън, или дори ти да работиш по-малко часове, за да имаш време за децата и дома.

Другото е, че според мен темата трябва да се казва Стиснат мъж. Може и пари да имате и пак да не позволява подобни харчове. Затова постепенно го прилъжи към сладкия живот - изведи го някъде, където знаеш, че ще му хареса. Викни жена само веднъж - дваж да почисти, а спестеното време оползотворете заедно по възможно най-приятния начин. Идеята е да стигне до извода "кефа цена няма" и да разпусне кесията малко или да се стегне и да изкарва повече.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт