Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 5 467
Моля ви, кажете ми, днешната манджа от кухнята, как се прави? Някой знае ли? Фрикасе ли е това? Много е хубава и винаги съм искала да направя такова нещо, а незнам как. Как е тайната рецепта?
Цитирай


Мнения: 26 181
Ей, не яж яденето на детето  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 5 467
Цитат на: nikol78
Ей, не яж яденето на детето  Laughing

 Embarassed Аааа не бе... ще я моля да яде Exclamation  Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 1 094
Ние пък днес нямаме кухня newsm45.
Цитирай

София

Мнения: 11 058
Опиши с думи прости на какво прилича. В нашата кухня днес дадоха агнешко с ориз-явно във вашата е било друго. Храната не е еднаква навсякъде.
Имам книгата "Детска кухня", по която готвят при нас. В нея са включени рецепти за пиле фрикасе и пиле с бял сос (разликата е много малка). Ако това е нещото, за което питаш-кажи да ти ги препиша.
Цитирай

у нас

Мнения: 3 562
OFF
Ню, сори за офа, ама ако знаеш как съм повръщала пила фрикасе  Sick това ми е най-омразната манджа от дете  Sick
Цитирай

София

Мнения: 5 467
Цитат на: Vivi
Опиши с думи прости на какво прилича. В нашата кухня днес дадоха агнешко с ориз-явно във вашата е било друго. Храната не е еднаква навсякъде.
Имам книгата "Детска кухня", по която готвят при нас. В нея са включени рецепти за пиле фрикасе и пиле с бял сос (разликата е много малка). Ако това е нещото, за което питаш-кажи да ти ги препиша.

По ми прилича на фрикасе, защото беше по-гъста, не беше сос. Та вътре имаше жълтък, пилешко месо и явно беше пасирано, ама много хубаво беше. Препиши ми я, моля ти се, тази рецепта, пък и пилето с белия сос, ако може Rolling Eyes.
Виж ти, аз мислех, че навсякъде храната е еднаква, във всички кухни в един град. Мислех, че се готви в един голям казан и айде по кварталите Embarassed. Тюх...
Цитирай

София

Мнения: 5 467
Цитат на: Roshalche
OFF
Ню, сори за офа, ама ако знаеш как съм повръщала пила фрикасе  Sick това ми е най-омразната манджа от дете  Sick

Хм... що, бе човек? Преяждала ли си с него, та така? Аз така мразя толумбички Laughing, от преяждане се отвратих от малка към тях и сега Sick. Но фрикасе много тача newsm08
Цитирай

с/у ОколоМръсТното

Мнения: 18 614
Ооооо - и аз не съм любител особен  Sick  Sick  на "Пиле Сикасе"(съседчето така му казваше като малко  Laughing )! Детски ми ти спомени  Crazy ....явно  Tired ....снощи щерката ни пита:" А вас като деца "насилвали" ли са ви да ядете?!"  #Crazy  

Иначе Ню - случили сте явно на манджа  Very Happy , щото в детска Млечна кухня - район Младост се бяха, ама яко изложили   #Splat  #2gunfire  #Splat  . Загорялоооооо  Sick , вони от 100 км . Почти 1г.6м. взимам, но такъв резил досега не бях виждала...  ooooh!
П.П: И на други ли "Младостки" мами им се видя загоряло 2-рото или само на мен???!!!  Rolling Eyes

Ню - извини ме за намесата в Темата ти  Blush
Цитирай

София

Мнения: 11 058
Ню, бях забравила за рецептата.  EmbarassedСори! Нооооо, по-добре късно, отколкото никога. Преписвам дословно от книгата на Свиленка Пантелинова "Детска кухня или как да храним детето от 0 до 3г." (според едната от лелките в нашата кухня при нас готвят по рецептите от тази книга):

Пиле бял сос
Добив: 280/1900/2000
Тегло на една порция 28/190/200
Химичен състав: Б-10,15; М-5,70; В-9,29; Кал. 129,06

Продукти за 10 порции                  Брутно           Нето              Готов
                                                        тегло г.          тегло г.          вид г.
Пиле гърди (пуешки гърди)            405                385                 277
-пиле цяло                                       700                390                 280
-пиле бутче                                     700                390                 280
Брашно                                           100                 100
Прясно мляко                                   300                291
Масло                                               40                  40
Лимони                                             100                100
Сол                                                   5                    5
Пилешките гърди се сваряват, обезкостяват, нарязват на дребно или смилат. Препеченото брашно се разтваря в хладка вода. Към врящото мляко се прибавят:бульонът от пилешките гърди, маслото, солта и смляното или нарязано пиле. След завиране се прибавя разтвореното брашно. Вари се 15-20 минути. Подправя се с лимонов сок. Белият сос се приготвя със 170мл бульон.


Пиле фрикасе
Добив: 280/1900/2000
Тегло на една порция 28/190/200
Химичен състав:
-с олио-Б-11,34; М-9,55; В-9,91; Кал. 170,95
-без олио-Б-11,34; М-6,65; В-9,91; Кал. 144,84

Продукти за 10 порции                  Брутно           Нето              Готов
                                                        тегло г.          тегло г.          вид г.
Пиле гърди (пуешки гърди)            405                385                 277
-пиле цяло                                       700                390                 280
-пиле бутче                                     700                390                 280
Брашно                                           100                 100
Яйца-2бр.                                        100                 80
Прясно мляко                                   250                 242
Масло                                               40                  40
-олио                                                 30                  30
Лимони                                             100                40
Моркови                                           100                 80
Сол                                                   5                    5
Пилешките гърди се сваряват, обезкостяват, нарязват на дребно или се обезкостяват, нарязват и сваряват. Препеченото брашно се разтваря с топла вода. Прясното мляко се сварява, прибавят се: прецеденият бульон от месото, смляното или нарязано месо, разтвореното брашно, солта, маслото и варената застройка от яйца, част от брашното и прясното мляко. Вари се 15-20 минути. Накрая се овкусява с лимонов сок.
Забележка: фрикасето може да се оцвети с мазнината на задушени моркови.



Цитирай

София

Мнения: 3 537
Днес на обяд Жожи яде фрикасе.Мммммм,страшно му хареса.Правя го на око,забърках го за 10 мин,за 1 ядене.Направих го по сладния начин:
Сложих малко масло и зехтин да се сгорещи ,запържих малко брашно-2 лъжички в маслото,много мъничко чесън за вкус и после на око разреждам с гореща преварена вода,като непрекъснато се бърка за да не стане на бучки.Половин сварен жълтък стрих вътре.Имах пасирано замръзено пилешко
месо,сложих и от него 1/3 бурканче,съвсем малко сол.И готово.Слагам и малко кисело мляко накрая,но нямах.Става много вкусно.Малко го бях разредила,но го сгъстих като изстина малко със 2 сухара за да го засити още повечко.Е,изяде го като "стой та гледай" Hug,вкусотия безкрай.
Това е любимата манджа на мъжа ми.За нас го правя почти по същия начин,но със олио и масло,пил.бульончета за вкус,черен пипер,2,3 скелидки чесън и месото го разкъсвам направо с ръце..Застройвам го с кисело мляко и 2 яйца и малко лим.сок
Да дойдете и да ви го направя ,ще си оближете и пръстите на краката даже Laughing Laughing Laughing newsm53
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.